BACK TO
TOP
Προγράμματα

Απεντάξεις από τα Σχέδια Βελτίωσης ανοίγουν χώρο για έτοιμους επιλαχόντες

Κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο θέμα των επιλαχόντων Σχεδίων Βελτίωσης, καθώς τον ερχόμενο Απρίλιο λήγει στις περισσότερες περιφέρειες το περιθώριο για αίτημα πρώτης πληρωμής των δικαιούχων, γεγονός που θα φέρει απεντάξεις και άρα διαθέσιμα κονδύλια για να αξιοποιηθούν από εκείνους που έμειναν εκτός προγράμματος.

10379934_853873504629961_3860829276519331649_o

Γιώργος Κοντονής

6315
15

Όπως έχουν τα πράγματα και έπειτα από δύο παρατάσεις, μέσα στον Απρίλιο λήγει το 24μηνο περιθώριο από την ημερομηνία ένταξης στο Μέτρο για την υποβολή του πρώτου αιτήματος πληρωμής Σχεδίων Βελτίωσης σε Ήπειρο, Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα, Στερεά Ελλάδα, Κρήτη, Θεσσαλία, Δυτική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη. Εφόσον δεν δοθεί άλλη παράταση από τις διαχειριστικές αρχές, τότε σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο του Μέτρου 4.1 όσοι δεν έχουν προχωρήσει σε υλοποίηση και αίτημα πληρωμής απεντάσσονται.

Από εκεί και πέρα, το ρεπορτάζ αναφέρει πως θα κληθούν οι επιλαχόντες που μπορούν να «χωρέσουν» με βάση τα διαθέσιμα κονδύλια να μπουν στο πρόγραμμα. Σημειώνεται εδώ πως η προκήρυξη όπως έχει τροποποιηθεί στο άρθρο 26 παράγραφος 2.1 αναφέρει ότι «Η πρώτη αίτηση πληρωμής υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο ΠΣΚΕ από τον δικαιούχο το αργότερο εντός εικοσιτεσσάρων μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης πράξεων.», οπότε μένει να φανεί αν θα ισχύσει αυτό το περιθώριο των 2 ετών για υλοποίηση.

Πηγές από το χώρο των μελετητών λένε στην Agrenda ότι αυτό που σχεδιάζεται είναι να εξυπηρετηθούν από το Μέτρο κυρίως οι επιλαχόντες που έχουν ήδη προχωρήσει σε ένα μέρος της υλοποίησης της επένδυσης, ώστε να μπορέσουν άμεσα να κάνουν αίτημα πληρωμής.

Ο δικαιούχος με βάση την πρόοδο υλοποίησης του επενδυτικού του σχεδίου, δύναται να καταθέσει έως και τέσσερις αιτήσεις πληρωμής, στα Σχέδια Βελτίωσης. Κάθε αίτηση µερικής πληρωµής γίνεται δεκτή εφόσον µετά την υποβολή της αποµένει προς υλοποίηση τουλάχιστον 20% του συνολικού εγκεκριµένου προϋπολογισµού.

Σύμφωνα με στοιχεία των διαχειριστικών αρχών έως τα τέλη του περασμένου έτους, είχαν οριστικοποιηθεί αιτήματα για πληρωμές 170 εκατ. ευρώ. 

Σχόλια (15)
Προσθήκη σχολίου

27-02-2022 11:30ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Από αυτά που λες καταλαβαίνω ότι είσαι εντελώς άσχετος με το θέμα.

Απάντηση

23-02-2022 20:50Θάνος

Κάποια στιγμή πρέπει να μπει και διαχωρισμός των επενδύσεων (δενδρώδεις και αροτραιες). Στη περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υπάρχουν επιλαχόντες με 67 μόρια και σε άλλες περιφέρειες με 57 μόρια ήσουν επιτυχών από την αρχή.

Απάντηση

23-02-2022 15:20Κουτσιδης δημητρης

Για την κεντρική Μακεδονία δεν την εχεται αναφέρει, δεν δικαιούνται οι επιλαχόντες αυτής της περιοχής; Αν όχι και γιατί;

Απάντηση

23-02-2022 10:42Γιώργος-Γεωπόνος

Τα λέμε 2 χρόνια τώρα, αιτήσεις για σχέδια γίνανε 4 χρόνια πριν. Αρκετοί δεν θέλουν πια ή δεν εχουν την οικονομική δυνατότητα να υλοποιήσουν σχέδιο βελτίωσης, ενώ αρκετοί άλλοι παρακαλάνε το Θεο να μπορέσουν να μπουν για να πάρουν τα απαραίτητα που χρειάζονται για τη δουλειά τους. Πόσο δύσκολο θα ήταν να φωνάξουν πριν 2 χρόνια όλους τους εγκεκριμένουν να βάλουν μια υπογραφή αν θα προχωρησουν ή όχι.

Απάντηση

23-02-2022 10:40ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Να προσέχετε τις πηγές σας γιατί οι επιλαχόντες έχουν βαθμολογία φθίνουσα, είτε έχουν υλοποιήσει τις επενδύσεις είτε όχι. Αυτό σημαίνει ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πάρει τη θέση κάποιου με υψηλότερη βαθμολογία κάποιος με την αιτιολογία ότι έχει υλοποιήσει κάποια επένδυση. Δηλαδή έλεος με την παραπληροφόρηση.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (10)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις