BACK TO
TOP
Προγράμματα

Εύκολος δανεισμός στα νέα Σχέδια, όλα επιλέξιμα πλην αγοράς ζώων

Τη δυνατότητα εύκολου δανεισμού από την τράπεζα με εγγύηση την έγκριση του Σχεδίου Βελτίωσης προβλέπουν τα νέα Σχέδια Βελτίωσης που αναμένεται να προκηρυχθούν μέσα στον Δεκέμβριο, με τη προδημοσίευση της πρόσκλησης να προορίζεται για τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, παράλληλα με την Agrotica.

3_82_2

Πέτρος Γκόγκος

6026
2

Αν και ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες του σχεδιασμού, είναι γνωστό ότι τα νέα Σχέδια θα χρηματοδοτούν αυτήν τη φορά ακόμα και την αγορά γης. Την περασμένη Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, σε ημερίδα που διοργάνωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με θέμα «Χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικής ανάπτυξης και ο ρόλος των αγροδιατροφικών προϊόντων στην τοπική οικονομία» στο Αίγιο, ο προϊστάμενος της μονάδας επενδύσεων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευθύμιος Τσιατούρας, αναφέρθηκε σε κάποιες από τις δυνατότητες που θα δίνει η καινούρια πρόσκληση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, επιλέξιμοι είναι όσοι αγρότες μπορούν να εξασφαλίσουν βεβαίωση από το Μητρώο Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ότι είναι επαγγελματίες γεωργοί. Οι επενδύσεις που καλύπτονται αφορούν οτιδήποτε είναι απαραίτητο σε μία γεωργική εκμετάλλευση, εκτός από την αγορά ζώων και τον ΦΠΑ, ενώ για πρώτη φορά υπό όρους που θα ανακοινωθούν σύντομα θα είναι επιλέξιμη και η αγορά γης μέχρι ένα ποσοστό του Σχεδίου Βελτίωσης.

«Τους όρους μένει να τους προσδιορίσουμε, αλλά θα είναι επιλέξιμη η αγορά γης. Θα το στήσουμε στη λογική του να συμπληρώσω σε κάποιο αγροτεμάχιο που ήδη έχω, να πάρω κάποιο όμορο, ώστε να ξεπεραστεί το διαρθρωτικό πρόβλημα που έχει η ελληνική γεωργία, που έχει πολύ κατακερματισμένο κλήρο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως υποστήριξε, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο πώς στήνεται ο φάκελος. «Τα μισά λεφτά τα δίνει το κράτος, τα υπόλοιπα τα βάζει ο αγρότης από την τσέπη του. Δεν είναι δεδομένο ότι τα λεφτά θα ξαναμπούν σε αυτήν μέσα από την επένδυση, αν δεν έχει γίνει σωστά ο σχεδιασμός. Θέλει προσοχή στο πώς γίνεται η επιλογή. Χρειάζομαι πραγματικά ένα μεγάλο τρακτέρ; Χρειάζομαι παρελκόμενα; Αν τα χρειάζομαι, ποια παρελκόμενα είναι αυτά;» ανέφερε καταλήγοντας πως έχουν υπάρξει πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν έγινε απόσβεση της.

Ο ίδιος στάθηκε στη δυνατότητα αξιοποίησης της έγκρισης στο σχέδιο για την διευκόλυνση δανείου προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το Σχέδιο. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, πέρυσι, διευκολύνθηκαν με αυτόν τον τρόπο πάνω από 1.700 σχέδια και 80 εκατ. ευρώ σε δάνεια. «Το μεγάλο ποσοστό των απορροφήσεων, οφείλεται στη δυνατότητα αυτή» είπε

Τις εργασίες της ημερίδας παρακολούθησε και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στύλιος . Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο κ. Στύλιος παρουσίασε τα δύο κύρια χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει το ΥπΑΑΤ για την στήριξη της Αγροτικής Ανάπτυξης: 

  • το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΕΑΑ), και 
  • το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας. 

«Πρόκειται για δύο καινοτόμα εργαλεία, τα οποία διαθέτουν συνολικά πόρους που ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ», επισήμανε ο Βουλευτής Άρτας προσθέτοντας: «Δύο χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να γίνουν όχημα οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας για τις τοπικές κοινωνίες». 

Το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΕΑΑ), ανέφερε ο Υφυπουργός, βρίσκεται υπό τη διαχείριση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. 'Έχει χρηματοδοτηθεί με πόρους του ΥπΑΑΤ ύψους 80 εκατ. ευρώ, ενώ οι  πόροι του μπορούν να φτάσουν με μόχλευση μέχρι και τα 480 εκατ. ευρώ. 

Το ΤΕΑΑ παρέχει εγγυήσεις στις τράπεζες προκειμένου να χορηγούν δάνεια από 10.000 έως 5.000.000 ευρώ σε γεωργούς, κτηνοτρόφους και μεταποιητικές επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα. Το μέγιστο ύψος των δανείων που μπορεί να χορηγήσει σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες γεωργικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις, έχει οριστεί στα 25.000 ευρώ. Πρόκειται για δάνεια με ελάχιστες ή μηδενικές εγγυήσεις, στα οποία επιδοτείται μέρος από το επιτόκιο καθώς και τα έξοδα φακέλου των Τραπεζών.  

«Θεωρούμε ότι πρόκειται για δύο πολύ καλά εργαλεία και αναμένουμε από τις τράπεζες να δημιουργήσουν τα δικά τους προϊόντα που θα είναι ελκυστικά για τον παραγωγό και τον αγρότη, με στόχο να έχουμε μακροπρόθεσμα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα. Θέλουμε ο πρωτογενής τομέας να εξελιχθεί σε πρωταγωνιστή στα οικονομικά πράγματα της Ελλάδας. Με πολλή δουλειά, αλλά, κυρίως, με σεβασμό και συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, θεωρώ ότι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά!», κατέληξε ο υπουργός Στύλιος. 

 

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

11-10-2022 18:37Ττ

Πλην αγοράς ζώων αυτό τα λέει όλα για το που οδηγούν την κτηνοτρόφια

Απάντηση

11-10-2022 14:42Kostas

"τα μισά λεφτά τα βάζει το κράτος, και τα άλλα μισά ο γεωργός ή ο κτηνοτρόφος" ! Η πλειοψηφία των γεωργοκτηνοτροφων δυσκολεύεται να πληρώσει το ρεύμα και τα καύσιμα! Πολλοί οικογενειάρχες δεν έχουν χρήματα για να ταισουν τα παιδιά τους, και ο Τρελός προτείνει δανεισμό και σχέδια βελτίωσης! Ο προτεινόμενος τρόπος ανάπτυξης, δια του δανεισμού και όταν υπάρχουν τα μισά χρήματα στην τραπεζα, απευθύνεται σε μια μικρή μερίδα του αγροτικού κόσμου όπου υπάρχει ένα άξιο λόγου κομποδεμα! Για τους περισσότερους δεν υπάρχει στον ήλιο μοίρα, και απ' ότι φαίνεται κανείς δεν πρόκειται να ασχοληθεί μαζί τους. Όσοι μπορούν ας εγκαταλείψουν το επάγγελμα όσο είναι καιρός, και κυρίως να εξωθήσουν τα παιδιά τους σε άλλους χώρους. Η Ελλάδα οδηγείται στην άβυσσο της φτώχειας, και οι αρμόδιοι επιμένουν στη διαφήμιση των αδιαθετων τραπεζικών κεφαλαίων, που δίνονται απλόχερα για να γίνουν αύριο αιτία και για άλλες κατασχέσεις περιουσιών και πληστηριασμους! Για μια ακόμη φορά ενισχύεται το "επιχειρείν" των ήδη "εχόντων", δίνονται δηλαδή ευκαιρίες σε αυτούς που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, και οδηγούν σε περαιτέρω εξαθλίωση τους μικρούς και τους αδύναμους! Ούτε οι επερχόμενες εκλογές δεν τους τρομάζουν! Μας κάψανε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις