BACK TO
TOP
Προγράμματα

Γη, τρακτέρ, στάβλοι και φωτοβολταϊκά στα Σχέδια Βελτίωσης Δεκεμβρίου

Μια επενδυτική διέξοδος για αρκετά φυσικά πρόσωπα που εκ των πραγµάτων δυσκολεύονται να χωρέσουν στις απαιτήσεις για ολοκληρωµένο σχεδιασµό που προβάλει ο Αναπτυξιακός Νόµος, θα είναι τα νέα Σχέδια Βελτίωσης που προκηρύσσονται σε µερικές εβδοµάδες.

30_14

Πέτρος Γκόγκος

34
29

Γη, τρακτέρ, στάβλους  και φωτοβολταϊκά στα Σχέδια Βελτίωσης του  Δεκεμβρίου για φάκελο έω 200.000 ευρώ

Οι πληροφορίες από στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι αρκετοί αγρότες που υπολόγιζαν να ενταχθούν στον Αναπτυξιακό, παραπέµπονται τώρα στα επερχόµενα Σχέδια Βελτίωσης, µε προϋπολογισµό 230 εκατ. ευρώ, τα οποία όπως έχει αναφερθεί από ιθύνοντες των διαχειριστικών αρχών, έρχονται µε µέγιστα επιλέξιµα ποσά ανά επενδυτικό φάκελο στα 130.000 ευρώ για τη φυτική παραγωγή και τα 200.000 ευρώ για τη ζωική.

Σύµφωνα µε τα όσα έχουν γίνει γνωστά από τις επίσηµες ανακοινώσεις του υπουργείου, θα πρέπει οι υποψήφιοι δικαιούχοι να είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήµεροι και να έχουν κάνει ΟΣ∆Ε το 2022. Στις επιλέξιµες δαπάνες περιλαµβάνονται τρακτέρ, παρελκόµενα, νέες φυτεύσεις δενδροκαλλιεργειών, φωτοβολταϊκά, στάβλοι, θερµοκήπια  και για πρώτη φορά µεταφερόµενοι οικίσκοι φιλοξενίας εργατών. Προτεραιότητα (µόρια) θα υπάρξει σε επενδύσεις φωτοβολταϊκών και εξοικονόµησης ύδατος, ενώ αναφορά θα γίνεται και σε ακόµη πιο δυναµικές εκµεταλλεύσεις σε όρους Τυπικής Απόδοσης (πάνω από 25.000 ευρώ) σε σχέση µε την περασµένη πρόσκληση. 

Βάσει του σχεδιασµού που έχει προηγηθεί, χωρίς ωστόσο να έχει επισηµοποιηθεί κάτι, στα νέα Σχέδια Βελτίωσης, το ελάχιστο όριο της Τυπικής Απόδοσης ένταξης θα είναι 12.000 ευρώ. Τι σηµαίνει τυπική απόδοση 12.000 ευρώ; Σηµαίνει για παράδειγµα 130 πρόβατα ή αίγες, 64 στρέµµατα ελιές για παραγωγή ελαιολάδου ή 41 στρέµµατα µε επιτραπέζιες ποικιλίες, 18 στρέµµατα οπωρώνα ή 11 στρέµµατα κηπευτικά, 292 στρέµµατα σκληρό σιτάρι ή 80 στρέµµατα βαµβάκι.

Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα εύκολου δανεισµού από την τράπεζα µε εγγύηση την έγκριση του φακέλου, όπως επισηµάνθηκε σε πρόσφατη εκδήλωση για τα αναπτυξιακά προγράµµατα στην αγροτική παραγωγή, που έγινε στο Αίγιο.

Σύµφωνα µε τα όσα ανακοίνωσε προ ολίγων ηµερών το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι κυριότερες επιλέξιµες επενδύσεις είναι µεταξύ άλλων οι εξής:

  1. Ανέγερση, επέκταση, εκσυγχρονισµός γεωργικών κτιρίων και κατασκευών, συµπεριλαµβανοµένων µεταφερόµενων οικίσκων φιλοξενίας εργατών.
  2. Αγορά, µεταφορά και εγκατάσταση καινούργιου µηχανολογικού και λοιπού εξοπλισµού.
  3. Αγορά, µεταφορά και εγκατάσταση πολυετών φυτειών.
  4. Επενδύσεις σε ΑΠΕ.
  5. Επενδύσεις σε διαχείριση αποβλήτων.

6.Γενικές ∆απάνες (αµοιβές µελετητών, δαπάνες για έκδοση αδειών κ.λπ.)

∆εν ενισχύονται, µεταξύ άλλων:

  1. Ο µεταχειρισµένος εξοπλισµός .
  2. Ο Φ.Π.Α.
  3. Οι δαπάνες για αγορά ζώων.
  4. Οι δαπάνες για αγορά ετήσιων φυτών.
  5. 5.Οι δαπάνες για απλή αντικατάσταση µηχανολογικού εξοπλισµού.

Οι υφιστάµενες πληθωριστικές πιέσεις λαµβάνονται σοβαρά υπόψιν από τα επικείµενα Σχέδια Βελτίωσης, αφού σε µια προσπάθεια να διατηρηθούν βιώσιµα τα επενδυτικά πλάνα των αγροτών, οι διαχειριστικές αρχές επεξεργάζονται µια οριζόντια αύξηση στις µέγιστες δαπάνες ανά τιµολόγιο (το λεγόµενο εύλογο κόστος), ώστε να απορροφηθούν όσο γίνεται οι ανατιµήσεις.

Από το 2023 µε ετήσιες προκηρύξεις

Να αναφερθεί πάντως, ότι από το 2023, χρονιά κατά την οποία ξεκινά η νέα περίοδος της ΚΑΠ, έρχονται ετήσιες προκηρύξεις των Σχεδίων Βελτίωσης. Ξεχωριστά ποσοστά ενίσχυσης ανά επενδυτική δαπάνη µε οριζόντιο ποσοστό 40% για τρακτέρ και παρελκόµενα, κατάργηση της λίστας επιλαχόντων, απαιτήσεις ελάχιστου τζίρου για επενδύσεις άνω των 100.000 ευρώ και ένα εξολοκλήρου νέο πρόγραµµα µόνο για καινοτόµες επενδύσεις. Αυτές είναι κάποιες από τις θεµελιώδεις αλλαγές που προβλέπονται στα Σχέδια Βελτίωσης της περιόδου 2023-2027, τα οποία θα χωρίζονται σε δύο υποµέτρα, εκ των οποίων το ένα θα καλύπτει λίγο έως πολύ τις βασικές ανάγκες εκσυγχρονισµού και βελτίωσης των εκµεταλλεύσεων, θυµίζοντας τις έως σήµερα προκηρύξεις, ενώ το άλλο θα εστιάζει σε επενδύσεις που σχετίζονται µε την ψηφιακή και πράσινη µετάβαση των εκµεταλλεύσεων.

Το πρώτο υποµέτρο θα έχει τίτλο «Σχέδια Βελτίωσης Γεωργικών Εκµεταλλεύσεων που συµβάλουν στην Ανταγωνιστικότητα» και το δεύτερο «Ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις στις γεωργικές εκµεταλλεύσεις».

 

Σχόλια (29)
Προσθήκη σχολίου

15-11-2022 18:03Νικολαος

ποτε θα ανιχει η πλατφορμασ για τισ αιτησεις

Απάντηση

22-10-2022 13:24Γιωργος

Χαμένα κορμιά και εντελώς αγράμματοι αυτοί που κρίνουν τους επιλαχοντες

Απάντηση

22-10-2022 10:37Πσοφο στους επιλαχουντικους

Κλάψε ταγαρι,αυτό το πρόγραμμα θα πάει στους νέους όχι στους κλαψες τσιφλικάδες....

Απάντηση

22-10-2022 00:31Μαρια

Και μετά θέλουν οι νέοι να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα δεν έχετε επαφή με το αντικείμενο είσαι εκτός πραγματικότητος.Και αυτοί που είναι ειδικού σκοπού είναι έτοιμοι να τα αφήσουν για προσγειωθητε

Απάντηση

21-10-2022 20:06Eletheras boskis

Οι κτηνοτρόφοι , πρέπει να τρέξουν ειδηκα αυτο το σχέδιο ,. Για να έχουν να τάισουν μετά τα ζώα τους σίδερα , πανέλα ,. Θα έχουν άπλετη ενέργεια λόγου φωτοβολταϊκού ,. , Όλα καλά. , Τελεια .

Απάντηση

21-10-2022 18:42ΑΓΡΟΤΗΣ

Εγώ θα έλεγα το καλητερο θα ήταν να πουλήσουμε και αυτά που έχουμε να γλυτώσουμε να δούμε πως λάμπει ο ήλιος γιατί όλο κάτω έχουμε το κεφάλι από την στεναχώρια

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

21-10-2022 17:22Γιωργος

Ενα παραδειγμα σχεδιου βελτιωσης για να μην νομιζουν μερικοι οτι οι αγροτες και κτηνοτροφοι θα κανουν προγραμμα και γεμισαν τις τσεπες χρημα: Ας πουμε οτι αγοραζει καποιος ενα καινουριο τρακτερ αξιας 50.000€ το τρακτερ αυτο εχει καθαρη αξια χωρις το φπα 40350€ .αν η επιδοτηση ειναι κατα μεσο ορο-αναλογα την καταταξη ορεινος/ημιορεινος/πεδινος-50% αυτο σημαινει οτι θα λαβει σαν επιδοτηση το μισο ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΗΣ ΑΞΙΑΣ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΦΠΑ Δ Ε Ν ΕΠΙΔΟΤΕΙΤΑΙ το ποσο των 20.175€ δηλαδη το 40% (και οχι το 50) της συνολικης αξιας,οποτε το υπολοιπο ποσο μεχρι τις 50.000 δηλαδη τα 29.825+1.500€ για γεωπονο μελετητη=31.325 θα μπουν απο την τσεπη.επισης πρεπει ογα εφκα εφορια να ειναι ΞΟΦΛΗΜΕΝΑ και τα 25.000 της μισης αξιας του τρακτερ δηλαδη φαινονται στον λογαριασμο τουλαχιστον για 6 μηνες.ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΙ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΦΤΩΧΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΤΡΑΚΤΕΡ ΚΑΙ ΜΟΝΟ....!!!!!!!!! ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ.ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΑΛΕΥΩ ΠΩΣ ΝΑ ΖΗΣΩ.ΜΗΝ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΡΟΔΙΝΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (12)

21-10-2022 17:00Γιωργος

Λοιπον επειδη ξερω παρα πολυ καλα τις προυποθεσεις για να εγκριθει ενα σχεδιο βελτιωσης,εχουμε και λεμε,πρεπει να: Μην χρωστας στην εφορια Μην χρωστας στον εφκα Να εχεις διαθεσιμο το 50% του προγραμματος σε μετρητα στην τραπεζα Αφου εγκριθει η επιδοτηση ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΤΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΗ ΑΞΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΦΠΑ.ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΦΠΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ Και τελος να πληρωσεις και 1.000-1.500 τον τεχνικο γεωπονο για την συνταξη του φακελου. Οποιος λοιπον συμφωνει με τα ανωτερω και πληροι τις προυποθεσεις ας το κανει.οχι τιποτα αλλο,αλλα μην μας περνανε και για αφελεις οτι ειναι τοσο απλα τα πραγματα οτι κανοντας εμεις μια αιτηση θα μας μοιραζει λεφτα το κρατος και ο μητσοτακης γιατι ειναι φιλανθρωποι.

Απάντηση

21-10-2022 14:58Θανος

Τους φάγατε τους επιλαχόντες ρε παναθεμα σας έρχεται όμως ι σειρά σας

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

21-10-2022 14:21ελεος ρε ταγαρες

Κομμένο και ραμμένο για τσιφλικάδες της ΝΔ...μετά και από αυτό αποχωρώ άμεσα από νέα δημοκρατία

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις