Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Προγράμματα

Προς νέο πρόγραμμα φωτοβολταϊκών αγροτών με κάλυψη κόστους έως 80%

Ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης αγοράς και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνελ διαπραγματεύονται το τελευταίο διάστημα εκπρόσωποι κτηνοτροφικών οργανώσεων με τις ηγεσίες των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αφού το σχετικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης άνοιξε τελικά για έναν πολύ μικρό αριθμό δικαιούχων.

Fotovoltaika_stavlos

Πέτρος Γκόγκος

11490
5

Προς νέο πρόγραμμα  χρηματοδότησης για  αγροτικά φωτοβολταϊκά  με κάλυψη ως 80% του  κόστους εγκατάστασης

Οι πληροφορίες θέλουν να προγραμματίζεται μια συνάντηση ανάμεσα στην Επιτροπή Κτηνοτροφίας της ΕΘΕΑΣ και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, το προσεχές διάστημα, ώστε να συζητηθεί το ενδεχόμενο ανάπτυξης ενός χρηματοδοτικού εργαλείου ιδίως για κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, που θα τις διευκολύνει στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στους στάβλους.

Η ανάγκη για ένα τέτοιο πρόγραμμα κρίνεται απαραίτητη, αφού τα αγροτικού ενδιαφέροντος μέτρα του ταμείου Ανάκαμψης που διευκόλυναν την υπόθεση των επενδύσε ων σε φωτοβολταϊκά, αναλώθηκαν τελικά από επιχειρήσεις του εμπορικού δικαίου. Υπενθυµίζεται ότι το μέτρο του Εκσυγχρονισμού του Πρωτογενούς Τομέα, έκλεισε σε λίγες ώρες πριν από λίγους μήνες, αφού οι 236 προτάσεις που υποβλήθηκαν μέσα στο πρώτο 24ωρο είχαν ήδη υπερκαλύψει τον προϋπολογισµό της προκήρυξης κατά 150% (147 εκατ. ευρώ), αφήνοντας εκτός της διαδικασίας υποβολής άλλους ενδιαφερόµενους.

Στη δεδομένη περίοδο, μιας και ο Αναπτυξιακός Νόμος αφήνει πρακτικά εκτός πολλούς αγρότες και κτηνοτρόφους, η μόνη χρηματοδοτική ευκαιρία για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, είναι τα επικείμενα Σχέδια Βελτίωσης, τα οποία ωστόσο φαίνεται ότι χωράνε μόλις 4.000 δικαιούχους.

Υπό αυτήν την έννοια, οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων, στην συνάντηση που έγινε στη Βάθη στις 15 Νοεμβρίου, ζήτησαν μια πιο εξειδικευμένη στις ανάγκες του κλάδου πρόταση από το υπουργείο, η οποία θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από αδιάθετα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης που ούτως ή άλλως προορίζονταν για τον αγροτικό τομέα. Άλλωστε, αρκετοί εκτιμούν πως θα περισσέψουν πολλά χρήματα, ειδικά από το μέτρο Αναδιάρθρωσης, το οποίο λόγω των περιορισμών στην χρηματοδότηση αλλά και το χαμηλό ενδιαφέρον, θα μπορούσε να αφήσει στην άκρη από 50 έως 70 εκατ. ευρώ για τον σκοπό αυτό. Μάλιστα, η πρόταση που κατέθεσε η ΕΘΕΑΣ, προβλέπει την αυξημένη επιδότηση έως και 80% για μέλη συλλογικών σχημάτων και συνεταιρισμών, με την ανταπόκριση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να είναι θετική. Άλλωστε, σε περίπτωση που ένα τέτοιο μέτρο εξειδικευτεί σε συνεταιρισμένους αγρότες και κυρίως κτηνοτρόφους, οι ανάγκες χρηματοδότησης δεν είναι πολλές.

Μια ακόμα κοντινή περίπτωση επιδότησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, είναι το ΕΣΠΑ. Τον Ιανουάριο αναμένεται η εν λόγω προκήρυξη που εξυπηρετεί και αγροτικά φωτοβολταϊκά. Μάλιστα, επιλέξιµες προς ενίσχυση έως 60% στο νέο πρόγραµµα ενίσχυσης φωτοβολταϊκών συστηµάτων 10 kW για αγροτικές εκµεταλλεύσεις και νοικοκυριά που ετοιµάζεται για προκήρυξη τον Γενάρη µέσω του ΕΣΠΑ θα είναι και οι µπαταρίες. Το εκτιµώµενο κόστος για τον εξοπλισµό (χωρίς µεταφορά, εγκατάσταση) έχει ως εξής:

  • Φωτοβολταϊκό συνδεδεµένο µε σταθερές βάσεις: 1.100 ευρώ/kW.
  • Αυτόνοµο φωτοβολταϊκό µε σταθερές βάσεις: 2.800 ευρώ/kW.
  • Φωτοβολταϊκό συνδεδεµένο στο δίκτυο µε ιχνηλάτες (trackers): 1.250 ευρώ/kW.
  • Αυτόνοµο φωτοβολταϊκό µε ιχνηλάτες (trackers): 3.100 ευρώ/kW.
  • Φορητή αυτόνοµη διάταξη επαναφορτιζόµενων µπαταριών ιόντων λιθίου: 500 ευρώ/kwh και ενεργειακής χωρητικότητας µέχρι 40kwh.

Βέβαια, μένει και εδώ να φανεί το κατά πόσο οι διατυπώσεις του προγράμματος θα διευκολύνουν τις υποθέσεις αγροτών και κτηνοτρόφων.

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

22-03-2023 14:06HailiBona

9 Primary hypertension usually is associated with a positive family history of hypertension or cardiovascular disease <a href=http://buycialis.homes>best cialis online</a>

Απάντηση

21-03-2023 04:28Meepeable

motrin itraconazole ofloxacin ornidazole clobetasol propionate cream uses Гў <a href=http://accutane.buzz>accutane medicine</a> Quantitative RT PCR confirmed that six of the potential candidates were significantly altered in remnant kidneys of FVB N mice 60 days after Nx Figure 7

Απάντηση

25-11-2022 14:07Γιωργος

Κάποιοι ηλίθιοι ούτε το όνομα τους μπορούν να γράψουν παρόλαυτα ασχολούνται με άλλους, αυτοί είναι οι αγρότες τις πλακας

Απάντηση

25-11-2022 00:31Αθανάσιος ο Μ

Προσέξατε την βασική λεπτομέρεια.- παγιδα: ...οι μπαταρίες να είναι ιοντων Λιθιου... Γιατί βρε καρέκλα δες...για να είμαστε με το χέρι στην τσέπη; Γιατί όχι μολυβδου carbon,...απλή τεχνολογία αξιόπιστη, δεν μπλοκάρει από αχρηστα bms ,απλές γνώσεις συντήρησης, ίδιους αριθμούς - επαναφορτισεων-κυκλους.Γιατι ,άραγε να μην θέλουν το μέταλλο μολύβι,και να θέλουν ένα πανάκριβο υλικό, το λιθιο ,που κάνει ζημιά στον εγκέφαλο,...του ανεγκεφαλου ανθρώπου που το χρήσιμ/ ει ,χωρις ποφυλαξεις !!!! Π.χ.Το μολύβι θα σε προστατέψει από ακτινοβολιες,το λιθιο διαβάστε τι σας κάνει......

Απάντηση

24-11-2022 11:21Πσοφο στους επιλαχουντικους

Γελάει ο κόσμος,αντί να δώσουν τα χρήματα για παραγωγή τρόφιμα αυτοί καταστρέφουν τον αγροτικό τομέα...

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία