BACK TO
TOP
Προγράμματα

Αγορά φορτηγού, κυψέλης επιδοτούν τα Σχέδια στους μελισσοκόμους

Να αγοράσουν φορτηγό, νέες κυψέλες, µελιτοεξαγωγείς και να κατασκευάσουν χώρο εξαγωγής µελιού και αποθήκες ώστε να δηµιουργήσουν µία σύγχρονη ολοκληρωµένη µονάδα, µπορούν µέσω των νέων Σχεδίων Βελτίωσης οι µελισσοκόµοι.

18-19_pin_10

Γιώργος Κοντονής

12679
8

Για να κάνουν αίτηση ένταξης στο πρόγραµµα θα πρέπει οι ενδιαφερόµενοι να έχουν στην κατοχή τους τουλάχιστον 109 κυψέλες όπως ορίζει το θεσµικό πλαίσιο (υπό διαβούλευση), κάτι που οι νέοι µελισσοκόµοι του 2021 έχουν ήδη εξασφαλίσει καθώς ήταν όρος ένταξης στους Νέους Αγρότες.

Αναφορικά µε τις δαπάνες για µελισσοκοµικό εξοπλισµό, το θεσµικό πλαίσιο αναφέρει τα εξής:

  • Μελισσοκοµικές εγκαταστάσεις όπως χώρος εξαγωγής µελιού και αποθήκες.
  • Μελιτοεξαγωγείς.
  • Αγορά καινούργιου φορτηγού αυτοκινήτου για τη µεταφορά κυψελών (µελισσοκοµικό φορτηγό). Απαιτείται η κατοχή άνω των 200 µελισσοσµηνών.
  • Αγορά κυψέλης. Η δαπάνη δεν µπορεί να υπερβαίνει τα 35 ευρώ. Η πλήρης κυψέλη αποτελείται σωρευτικά:

α) εµβρυοθάλαµο τύπου standard (10 ή 8 πλαισίων), από ξύλο ή κόντρα πλακέ, µε σταθερή ή κινητή βάση,

β) καπάκι τύπου standard ή Αυστραλίας,

γ) τα αντίστοιχα πλαίσια,

δ) συνδετήρες για το καπάκι και

ε) συνδετήρες για την κινητή βάση (εφόσον η κυψέλη διαθέτει κινητή βάση).

Η ένταση ενίσχυσης ορίζεται στο 60% για νέους αγρότες και ορεινές περιοχές στην ηπειρωτική χώρα και Κρήτη, και για τους λοιπούς γεωργούς και τις µειονεκτικές στο 50%, σύµφωνα µε τον πίνακα ενισχύσεων των υπό διαβούλευση Σχεδίων Βελτίωσης. Εξαίρεση αποτελούν τα µικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους που προβλέπεται επιδότηση οριζόντια 70-80% για όλες τις κατηγορίες δικαιούχων και η Αττική όπου προβλέπονται ποσοστά 50% για νέους και ορεινές και 40% για τους υπόλοιπους.

Τα παραπάνω αναφέρονται στο θεσµικό πλαίσιο των Σχεδίων Βελτίωσης που τέθηκε σε διαβούλευση αρχές Γενάρη. Στην τελική προκήρυξη (εκτιµάται τέλη Φεβρουαρίου) τα παραπάνω ενδέχεται να αλλάξουν.

Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

19-02-2023 23:54Αρης

Τα κομματοσκυλα τής OΜΣΕ πώς και δεν βγήκαν να πούνε ότι τα σχέδια βελτίωσης είναι δικό τους κατόρθωμα.

Απάντηση

14-02-2023 17:11Μανος

επιδότηση για θαλάμους ψύξης κεριών και το σπουδαιότερο που δεν θα τους στοιχίσει τίποτα. να δώσουν άδειες για κατασκευή θαλάμων ψύξης κεριών. απαιτείται κανονική οικοδομική άδεια..... η περιουσία του μελισσοκόμου είναι τα χτισμένα κεριά. ειδικά στη βιολογική μελισσοκομία τα κεριά είναι πανάκριβα. να σου τα τρώει ο σκόρος επειδή δεν σου επιτρέπουν ουσιαστικά να φτιάξεις ένα θάλαμο για τη διάσωσή τους. να επιδοτήσουν και φωτοβολταϊκά. Η οποιαδήποτε άλλη πηγή ανανεώσιμης ενέργειας στα μελισσοκομία ( τα φωτοβολταϊκά βολεύουν στα μελισσοκομία τουλάχιστον στην Κρήτη που γνωρίζω σχεδόν όλα έχουν ορίζοντα Νότο, ιδανικά μέρη για φωτοβολταϊκά). ουτοπία...... να να επιδοτηθεί όλο το σύστημα θάλαμος ανανεώσιμη πηγή ενέργειας inverter μπαταρίες. Χα χα χα. υστερόγραφο.... και μόνο άδεια να φτιάξουμε θαλάμους ψύξης αναλόγως τα μελισσοσμήνη που θέλουμε να διατηρούμε , κάτι που οικονομικά δεν στοιχίζει τίποτα στους εξουσιαστές μας θα είναι ουσιαστική και τεράστια επιτυχία. αυτό είναι σωστό αυτό είναι σωστό πρωτάθλημα και κύπελλο στον Ολυμπιακό

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

14-02-2023 16:531234

Όριο ηλικίας υπάρχει?

Απάντηση

14-02-2023 12:44Αλέξανδρος Πολύγυρος Χαλκιδικής

Ωραία σε καλό δρόμο είμαστε απλά να προσθέσουμε και κάποια πράγματα ακόμα γιατί με μόνο 3 από τα 13 δεν κάνουμε δουλειά 1 Μηχανημα απολεπισμου 2 αντλία μελιού 3 κοχλίας κεριού 4 φίλτρο μελιού 5 δοχεία ηρεμίας μελιού ( θερμαινόμενα και μη) 6 Μπεν Μαρί δοχείων ή φούρνος 7 θάλαμος ψύξης κεριων 8 ζυμωτήριο μελισσοτροφων 9 βανιλιέρα 10 γεννήτρια Και αν ξέχασα και τίποτα άλλο θα το γράψουν οι άλλοι συνάδελφοί η ακόμα καλύτερα να επιμεληθεί του θέματος η ΟΜΣΕ

Απάντηση

14-02-2023 10:24Βαγγέλης

Το μελισσοκομικο αυτοκίνητο γιατί δεν ξεκινάει από 3.5 Τ άλλα απαιτεί να αγοράσουμε πάνω από 4 Τ? Έκανε κάνεις αυτήν την ερώτηση?

Απάντηση

14-02-2023 10:09Κωνσταντίνος Αρχοντης

Γράφει πως επιδοτεί μελιτοεξαγογης, όμως ένα ολοκληρωμένο μελισσοκομικο εργαστήριο έχει πολύ περισσότερα μηχανήματα όπως απολεπιστες, κοχλιες, βαρέλια,βανιλιερα και άλλα... μόνο με μελιτοεξαγωγεα δεν φτιάχνεις εργαστήριο.... δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό τους ...

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις