Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Προγράμματα

Ακριβό σπορ τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, λύση με τα αυτόνομα συστήματα

Ακόµη περιµένουν να ανοίξει χώρος στο δίκτυο του ∆Ε∆∆ΗΕ για να «κουµπώσουν» τα 100άρια φωτοβολταϊκά αγρότες που εντάχθηκαν στο παρακλάδι των Σχεδίων Βελτίωσης που αφορά τις ΑΠΕ (Μέτρο 4.1.3).

18-19_6

Γιώργος Κοντονής

2812
0

Μάλιστα η διορία για υλοποίηση τρέχει έως τον προσεχή Οκτώβρη µε τους επενδυτές να έχουν πληρώσει φάκελο, µελετητή, να έχουν αγοράσει τον εξοπλισµό αλλά ουσιαστικά να µην υπάρχουν γραµµές και να µετράνε µόνο έξοδα. Να σηµειωθεί πως ο Νόµος 4951/2022 του ΥΠΕΝ (Άρθρο 97) προέβλεπε το άνοιγµα χώρου ανά υποσταθµό ισχύος δέκα µεγαβάτ (10 MW) πλέον του υφιστάµενου περιθωρίου, µε το 30% αυτού να απευθύνεται αποκλειστικά για την εγκατάσταση σταθµών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. αυτοπαραγωγών αγροτών, κάτι που προς το παρόν όπως όλα δείχνουν δεν έχει υλοποιηθεί. «∆εν µας αφήσουν να κουµπώσουµε το δίκτυο του ∆Ε∆∆ΗΕ γιατί δεν υπάρχουν γραµµές», είχε αναφέρει ο δραστήριος παραγωγός καλαµποκιού από τη Χάλκη, Γιάννης Μυλωνάς στο Workshop της Agrenda που πραγµατοποιήθηκε στην Agrothessaly, ο οποίος έχει βάλει στο χωράφι του 100ρι για net metering. «Θα µπορούσα τώρα  άνετα να πληρώσω τις κιλοβατωρες µου, αντί για τα 20 λεπτά που πληρώνουµε σήµερα», συµπληρώνει.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Παρόλα αυτά και ενώ οι παραπάνω δικαιούχοι βρίσκονται αντιµέτωποι µε τον σοβαρό κίνδυνο επιστροφής των χρηµάτων και απένταξης από το Μέτρο 4.1.3 χωρίς να φέρουν καµία ευθύνη, το ΥΠΑΑΤ στα νέα Σχέδια Βελτίωσης έχει ορίσει τις δαπάνες ΑΠΕ σε επενδύσεις προτεραιότητας µε βάση τα κριτήρια µοριοδότησης. Παράλληλα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετοιµάζεται ξεχωριστό πρόγραµµα εγκατάστασης ΑΠΕ (Φωτοβολταϊκά στη στέγη) το οποίο αναµένεται να ανοίξει τις επόµενες µέρες -η προδημοσίευση βγήκε στις 24 Μαρτίου- και θα επιδοτεί µε ποσοστό έως 60% µεταξύ άλλων και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών (έως 10kW) στις ποµόνες. Ωστόσο χωρίς χώρο στο δίκτυο, µιλάµε για άγονα προγράµµατα.

Υπενθυµίζεται πως στο Άρθρο 97 ο Νόµος 4951/2022 του ΥΠΕΝ ανέφερε:

«Άρθρο 97: Aύξηση ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο - Προώθηση ενεργειακού συµψηφισµού και σταθµών αυτοπαραγωγής

Ο ∆ιαχειριστής του ∆ικτύου από τη θέση σε ισχύ του παρόντος διαθέτει περιθώριο απορρόφησης ισχύος δέκα µεγαβάτ (10 MW) ανά υποσταθµό πλέον του υφιστάµενου περιθωρίου [...].

Το ως άνω περιθώριο καθίσταται διαθέσιµο στο σύνολο των Υ/Σ του Ε∆∆ΗΕ, περιλαµβανοµένων των περιοχών µε κορεσµένα δίκτυα και εξαιρουµένου µόνο του δικτύου των Μη ∆ιασυνδεδεµένων Νησιών, χωρίς να καταλαµβάνεται από περιορισµούς που σχετίζονται µε τα περιθώρια απορρόφησης του Συστήµατος και κατανέµεται στις κάτωθι κατηγορίες σταθµών ως εξής:

[...] β) σταθµοί Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που εγκαθίστανται από αυτοπαραγωγούς και αφορούν τον πρωτογενή τοµέα (αγρότες), σε ποσοστό 30%.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία