BACK TO
TOP
Προγράμματα

Ενίσχυση 30% για νέα φωτοβολταϊκά και έως 90% για μπαταρίες

Προϋπολογισµό ύψους 30 εκατ. ευρώ και επιδότηση 30% για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστηµάτων και 90% για µπαταρίες, προβλέπει για τους κατ’ επάγγελµα αγρότες και αγρότες ειδικού καθεστώτος, το πρόγραµµα επιδότησης φωτοβολταϊκών στις ποµόνες του ΥΠΕΝ, σύµφωνα µε τον οδηγό που προδηµοσιεύτηκε.

18-19_7

Γιώργος Κοντονής

3624
6

Ενίσχυση 30% για νέα αγροτικά φωτοβολταϊκά και έως 90% για μπαταρίες

Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν µέσα στον Απρίλιο, ωστόσο για να κάνει ο αγρότης αίτηση θα πρέπει να έχει ήδη συνάψει σχετική Σύµβαση Σύνδεσης µε τον ∆Ε∆∆ΗΕ.

Άρα, για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραµµα θα πρέπει πρώτα να ανοίξει χώρος στο δίκτυο, να κάνει αίτηση, να  γίνει δεκτή και µετά να µπει στο πρόγραµµα επιδότησης, ζήτηµα για το οποίο φωνάζουν οι επαγγελµατίες του αγροτικού τοµέα καθώς αδυνατούν να πάρουν όρους συνδεσιµότητας εδώ και χρόνια. Να σηµειωθεί εδώ πως επιλέξιµα θα είναι όλα τα έργα και οι δαπάνες ανεξαρτήτως ηµεροµηνίας σύναψης της Σύµβασης Συνδεσης και έκδοσης των παραστατικών δαπανών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα πρέπει να έχει συνδεθεί - ενεργοποιηθεί ο σταθµός πριν την υποβολή της αίτησης συµµετοχής στο Πρόγραµµα. Εν ολίγοις, όποιος έχει κάνει σταθµό και δεν τον έχει ενεργοποιήσει µπορεί να επιδοτηθεί για τις δαπάνες που ήδη έχει κάνει. Σηµειώνεται εδώ πως όσες αιτήσεις υποβληθούν επιτυχώς εντάσσονται στις επιλέξιµες προς επιχορήγηση αιτήσεις άµεσα και το πρόγραµµα θα «κλείσει» µόλις δεσµευτούν τα 30 εκατ. ευρώ.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Μέγιστη εγκατάσταση ισχύος, ποσοστά ενίσχυσης, επιλεξιµότητα

H µέγιστη επιλέξιµη εγκατεστηµένη ισχύς των φωτοβολταϊκών συστηµάτων ανά εγκατάσταση στο πλαίσιο του προγράµµατος που θα χρηµατοδοτείται ορίζεται στα 10,8kW.

Μέσω του Προγράµµατος επιχορηγείται ποσοστό (%) της δαπάνης του φωτοβολταϊκού σταθµού και του συστήµατος αποθήκευσης. Για τους αγρότες ισχύει ποσοστό 40% (και έως 450 ευρώ/kWp) για φωτοβολταϊκό σταθµό, και 90% (και έως 600 ευρώ/kWh) για την εγκατάσταση µπαταρίας.  Στα ανωτέρω ποσά δεν περιλαµβάνεται ο ΦΠΑ (24%), και συνεπώς δεν αποτελεί επιλέξιµη δαπάνη για το Πρόγραµµα.

Οι επιλέξιµες δαπάνες του παρόντος προγράµµατος είναι οι εξής:

  •  Προµήθεια και εγκατάσταση Φ/Β πλαισίων, αντιστροφέα, καθώς και παρελκόµενων υλικών (πίνακες, καλώδια κλπ.)
  •   Προµήθεια και εγκατάσταση συστήµατος βάσεων.
  • Προµήθεια και εγκατάσταση µετρητή Φ/Β.
  • Προµήθεια και εγκατάσταση συστήµατος αποθήκευσης καθώς και παρελκόµενων υλικών (πίνακες, καλώδια κλπ.)
  •  Αµοιβή για µελέτη – διαστασιολόγηση του συστήµατος.
Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

02-04-2023 16:42Μάνος

Με εργοταξιακο ρευμα μπορώ να κάνω αιτηση;

Απάντηση

02-04-2023 14:01Γιωργος

Ουστ κοπριτες ψευτες σιχαμενοι.ραντεβου στις 21 Μαη

Απάντηση

02-04-2023 12:20τζελος

την γεωτρηση την εχω διπλα απο το σπιτι μου,η δεη μου λεει πως δεν υπαρχει δικτυο για φωτοβολταικα στην στεγη το δικτυο ειναι κορεσμενο,πως θα συνδεθει η γεωτρηση με το δικτυο οταν δεν μπορουν να συνδεθουν 4kw για την στεγη,αυτο συμβαινει παντου απο οτι μαθαινω,

Απάντηση

02-04-2023 10:37Μακης0708

Τι λένε οι απίστευτοι?40% και 90% και αηδίες...... Για μια εγκατάσταση που εάν την κάνεις μόνος σου θα σου κοστίσει με το ζόρι 10.000 και θα έχεις καλύψει 100% το ρεύμα στο σπίτι σου (10 κιλοβατ που θα σου καλύπτει στο διπλάσιο μια κανονική κατανάλωση για 4μελη οικογενεια) σου προτείνουν να πας να στην πασάρουν για 20.000 να βάλεις τελικά απ τη τσέπη σου τα 8.000 και βάλε και μετά για 20 τόσα χρόνια να σου κλέβει η ΔΕΗ το ρεύμα γιατί θα αγοράζει για 5-6 κωλοσεντς...

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

02-04-2023 09:53Έλεος

Κάθε μέρα μια ενίσχυση στον αγρότη με το στόμα φυσικά όπως και αυτή καταρχήν δεν υπάρχει δίκτυο οπότε όλα τα υπόλοιπα είναι απλά λόγια για να μας δώσετε ενίσχυση με το στόμα θα μας φτάσετε σε σημείο να κόψουμε τα δέντρα μαςω μπας και ησυχάσουμε να μην δημιουργούνται χρέη τουλάχιστον από της πολλές ενισχύσεις που μας δίνετε Κάθε μέρα με το στόμα φυσικά

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις