BACK TO
TOP
Προγράμματα

Στο μισό μετά την επιδότηση η έξτρα ασφάλιση ΕΛΓΑ για ακαρπία και περονόσπορο

Το νέο Μέτρο «Επιδότησης Ασφαλίστρων» ύψους 222 εκατ. ευρώ εισάγει η τροποποίηση της ΚΑΠ, το οποίο θα χρηµατοδοτεί το 50% των ασφαλίστρων των παραγωγών που θέλουν να ασφαλιστούν για κινδύνους εκτός των όσων καλύπτει υποχρεωτικά ο ΕΛΓΑ.

Akarpia-Elia

Γιώργος Κοντονής

3999
18

Στο μισό θα βγαίνει μετά την επιδότηση η προαιρετική ασφάλιση του ΕΛΓΑ για ακαρπία και περονόσπορο

Πρόκειται για ασφάλιστρα που θα αφορούν:

  • Οµάδα 1: Ασφαλιστική κάλυψη για το φαινόµενο ακαρπίας για την καλλιέργεια της Ελιάς.
  • Οµάδα 2: Ασφαλιστική κάλυψη για το φαινόµενο της ακαρπίας και των έµµεσων ζηµιών της βροχόπτωσης (φυτοπαθολογικών και γενικά δευτερογενών προσβολών, όπως είναι ο περονόσπορος και άλλες µυκητολογικές προσβολές) για τις καλλιέργειες Ροδακινιάς, Βερυκοκιάς, Ακτινιδιάς, Κερασιάς, Μηλιάς, Αχλαδιάς, ∆αµασκηνιάς.
  • Οµάδα 3: Ασφαλιστική κάλυψη για τις έµµεσες ζηµιές της βροχόπτωσης (φυτοπαθολογικών και γενικά δευτερογενών προσβολών, όπως είναι ο περονόσπορος και άλλες µυκητολογικές προσβολές για τις καλλιέργειες Σταφυλιού, Πατάτας και Ντοµάτας.

Όλα τα παραπάνω αφορούν την προαιρετική ασφάλιση που θα εισάγει ο ΕΛΓΑ.

Ποιο είναι το συνολικό κόστος των ασφαλίστρων

Μέσα από την περιγραφή του Μέτρου, γίνονται και γνωστά τα ποσά που θα καλείται να πληρώσει ο παραγωγός σε ασφάλιστρα ανά καλλιέργεια µε βάση την αναλογιστική µελέτη. Εφόσον µπει στο πρόγραµµα επιδότησης θα πληρώνει το 50% του κόστους των ασφαλίστρων, το οποίο είναι το εξής:

  • Πατάτα: 17,2 ευρώ
  • Ντοµάτα: 19,7 ευρώ
  • Αµπέλι: 10,1 ευρώ
  • Ελιά: 4,8 ευρώ
  • Ακτινίδιο: 17,3 ευρώ
  • Αχλαδιά: 28,9 ευρώ
  • Κερασιά: 26,8 ευρώ
  • Μηλιά: 29,3 ευρώ
  • Ροδακινιά: 16,6 ευρώ
  • ∆αµασκηνιά: 16,8 ευρώ
  • Βερικοκιά: 19,4 ευρώ

Αν δεν µπει στο πρόγραµµα θα πληρώνει τα διπλάσια ποσά.

∆ικαιούχοι

∆ικαιούχοι της παρέµβασης είναι ενεργοί γεωργοί µε ενεργό σχετικό ασφαλιστήριο για τους προαιρετικούς κινδύνους. Ειδικότερα για τις έµµεσες προσβολές από βροχόπτωση θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι, εκ µέρους των παραγωγών, έχουν ληφθεί όλα τα προληπτικά µέτρα, για την υγιεινή των καλλιεργειών.

Επιπρόσθετα, το στρατηγικό σχέδιο αναφέρει πως θα πρέπει να αποδεικνύεται από µετεωρολογικά δεδοµένα η ένταση των φαινόµενων όσον αφορά τη βροχόπτωση και την υψηλή υγρασία, καθώς και οι µειωµένες ώρες ψύχους, όσον αφορά την ακαρπία.

Πότε επέρχεται αποζηµίωση

Σύµφωνα µε τον οδηγό του Μέτρου, ο ΕΛΓΑ θα παρέχει τα ποσά αποζηµίωσης ως εξής:

  • Ποσοστό ζηµιάς κάτω ή ίσο του 50%: ∆εν καταβάλλεται αποζηµίωση στον παραγωγό.
  • Ποσοστό ζηµιάς µεταξύ 50,1-70%: Καταβάλλεται αποζηµίωση για το ποσοστό ζηµιάς µεταξύ 50,1 και 70% ύψους 50% επί το ασφαλισµένο κεφάλαιο.
  • Ποσοστό ζηµιάς µεταξύ 70,1-90%: Καταβάλλεται αποζηµίωση για το ποσοστό ζηµιάς µεταξύ 50,1 και 90% ύψους 60% επί το ασφαλισµένο κεφάλαιο.
  • Ποσοστό ζηµιάς µεταξύ άνω του 90%: Καταβάλλεται αποζηµίωση για το ποσοστό ζηµιάς άνω του 50,1% ύψους 70% επί το ασφαλισµένο κεφάλαιο.

Σχόλια (18)
Προσθήκη σχολίου

08-03-2024 13:53ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Να κανω ενα γενικο σχολιο για ΕΛΓΑ και Γεωργικες Ασφαλισεις. Ο ΕΛΓΑ ειναι ενας αποτυχημενος οργανισμος, οικονομικα. Αν δεν παρει εχτρα χρηματοδοτηση απο το κρατος ΔΕΝ μπορει να πληρωσει. Για το λογο αυτο καθυστερει τις πληρωμες. Περιμενει να παρει εχτρα χρηματα αλλα και τις εισφορες τις νεας χρονιας. Το κομματι των Γεωργικων Ασφαλισεων ειναι οτι χειροτερο υπαρχει στον τομεα της ασφαλησης. Ειναι δυσκολο, υποκειμενικο και πολυπαραγοντικο. Αν ηταν απλο και κεδροφορο δεν θα ασχολουνταν και οι μεγαλες ιδιωτικες εταιρειες?? (και αν ασχολουνται τα ασφαλιστρα ειναι απαγορευτικα). Αρα απο την μια δεν μπορει να υπαρχει Γ. Ασφαλιση, αλλα απο την αλλη, παλι καλα που υπαρχει ο ΕΛΓΑ... Γενικα, κουλουβαχατα.....

Απάντηση

08-03-2024 08:10Ττ

Πρέπει να μαζέψει λεφτά ο κουλης έχει να στέλνει όπλα στην ουκρανια εδώ τα έλυσε όλα πηγε εκεί τώρα

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

08-03-2024 00:26ΙΑΣΩΝ

ΟΙ μόνοι κερδισμένοι εσαεί ΕΙΝΑΙ οι Γεωπόνοι -Εκτιμητές του ΕΛΓΑ με τις καθημερινές εκτός έδρας αποζημιώσεις τους Οι Γεωργοί είναι για μοιρολόι και κλάματα-τίποτε άλλο......

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

07-03-2024 22:52Νίκος.

Έχουμε.παρει.τα.υπολοιπα.απο.της. Επιδότησης.θα.μας.δοσουν.και. Την.αποζιμιωση.για.την.ακαρπια. Δεν.πατε.στο.διαολο.ψευτες.απατεωνες. Φτάνει.τα.ψεματα.σας.σας.βαρεθηκαμε. Δώστε.σε.αυτους.που.σας.ψηφησανε. Ουρλιάζουν.η.κεφαλαιουχη.

Απάντηση

07-03-2024 14:41Γιωργος

Πονηριες και υποκρισια ολα αυτα τα μετρα,"αν η ζημια ειναι κατω του 50% δεν αποζημιωνεται",μα χαζος ειναι ο ελγα να βγαλει ζημια πανω απο 50%;θα δωσει εντολη στον γεωπονο που θα περασει,να γραψει κατω απο 50.αλλα ακομα και αν ο γεωπονος γραψει πανω απο 50,θα τα μαγειρεψουν οπως ξερουν παρα πολυ καλα μεσα στον ελγα.ειναι ολα μεθοδευμενα εκ του πονηρου.ειναι ολα στημενα απο πριν.ο ελγα ειναι μονο για να εισπρατει και 2ον για να εχουν δουλεια οι δημοσιοι υπαλληλοι που δουλευουν μεσα στον οργανισμο.οι περισσοτεροι εξ'αυτων βριζουν και αφριζουν οταν ακουνε αγροτη και αγροτικη ζωη.λιγοι ειναι αυτοι που εχουν συνειδηση και βοηθανε κοσμο.και ας μην ξεχναμε πως ανεκαθεν ο ελγα δεν ηταν ενας αυτονομος αυτοδιοικητος οργανισμος,αλλα ενας δουλικος υπαλληλος της εκαστοτε κυβερνησης υπακουοντας πιστα δια ροπαλου στις ορεξεις των αφεντικων.ο αγροτης παντα ειναι ο "τιμωρημενος" και ο χαμενος.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

07-03-2024 12:47Δημήτρης

Το να μην θέλω να τα ασφαλίσω παίζει καθόλου αυτό το σενάριο για να δω τι θα πει κάποιος υπεύθυνος

Απάντηση

07-03-2024 09:30Να

Μαγειρέψει αυγά βραστά ξέρει; ας μου απαντήσει ένας;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (4)

07-03-2024 08:45mil14

Θα δίνουν και κουπόνια για το σουπερ μαρκετ....

Απάντηση

07-03-2024 08:34ΑΓΡΟΤΗΣ

Άλλο ένα χαράτσι στην πλάτη του αγρότη λες και πληρωνε ο ελγα με αυτά που πληρώναμε θέλουν να αρπαξουν και αλλά και θα τους παρακαλάμε σαν ζητιάνοι μπας και φιλοτιμηθουν να δώσουν κάτι αν ξέρουν τι είναι το φιλότιμο δηλαδή

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις