Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Περνάνε «γέφυρα» τα έργα Leader που απορρόφησαν το 20% των κονδυλίων

Με την προϋπόθεση ότι έχουν απορροφήσει το 20% της δημόσιας δαπάνης θα περάσουν ως «έργα γέφυρα» στο επόμενο ΕΣΠΑ, τα δημόσια και τα ιδιωτικά έργα του προγράμματος Leader και του άξονα 3 κι έτσι θα συνεχίσει η χρηματοδότησή τους για να ολοκληρωθούν.

Περνάνε «γέφυρα» τα έργα Leader που απορρόφησαν το 20% των κονδυλίων

23
1

Κατά συνέπεια, μια σειρά έργων που δεν έχουν ολοκληρωθεί κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν κατά την επόμενη. Τα χρήματα όμως που δεν απορροφήθηκαν θα χαθούν,  σύμφωνα με την ενημέρωση των Ομάδων Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ)  από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αυτονόητο είναι ότι «παγώνουν» τα δημόσια και τα ιδιωτικά έργα που πιστοποιημένα δεν έχουν απορροφήσει το 20% της δημόσια δαπάνης, όμως αυτά είναι ελάχιστα σε σχέση με τα έργα για τα οποία έχει επιτευχθεί το συγκεκριμένο ποσοστό απορρόφησης.

Η εξέλιξη αυτή είναι και θετική και αρνητική, κατά τα στελέχη των ΟΤΔ. Θετική, διότι δεν θα χαθεί μια σειρά προγραμματισμένων έργων. Αρνητική, διότι χάνονται σημαντικά ποσά από τη μη απορρόφηση κονδυλίων. Έστω ότι  ένα έργο δημόσιας δαπάνης ύψους 100.000 ευρώ έχει ήδη απορροφήσει το 30%, το υπόλοιπο 70% δηλαδή ποσό ύψους 70.000 ευρώ θα χαθεί από τις χρηματοδοτήσεις της παρούσας διαχειριστικής περιόδου. Κι αυτό το ποσό θα δοθεί από το επόμενο ΕΣΠΑ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα στερηθούν σημαντικά κονδύλια έργα που προγραμματίζονται για το νέο ΕΣΠΑ, αφού θα τα απορροφήσουν εκείνα που δεν ολοκληρώθηκαν.

Επιπλέον, ενδέχεται εμμέσως να «τιμωρηθούν» από το νέο ΕΣΠΑ Ομάδες Τοπικής Δράσης τα έργα των οποίων έχουν σημαντικό ποσοστό απορρόφησης. Για παράδειγμα, αν τα έργα μιας  ΟΤΔ έχουν κατά μέσο όρο ποσοστό απορρόφησης ύψους 70% θα χρειαστεί να «τραβηχτεί» ποσοστό 30% από το νέο ΕΣΠΑ. Αν όμως τα έργα μιας ΟΤΔ έχουν κατά μέσο όρο ποσοστό απορρόφησης 40%, τότε θα χρειαστούν υψηλότερα κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ για να ολοκληρωθούν. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο «τιμωρούνται» οι ΟΤΔ που έχουν υψηλότερη απορρόφηση, αν υποτεθεί ότι η επόμενη έγκριση κονδυλίων θα γίνει ενιαία σε όλη την Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, ήδη οι ΟΤΔ που έχουν υψηλή απορρόφηση προτείνουν η επόμενη έγκριση κονδυλίων να γίνει βάσει αντιστοίχησης με την παρούσα διαχειριστική περίοδο.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προγραμματίζει μέσα στις επόμενες εβδομάδες να βγει στον αέρα η προκήρυξη για τις Ομάδες Τοπικής Δράσης που θα δουλέψουν τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ. Θα γίνει επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, αναδιάταξη ζωνών, χωρίς να υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ ζωνών Leader και άξονα 3 (πρώην ΟΠΑΑΧ).  

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

02-12-2015 01:26John

Για την καθυστέρηση πολλών έργων LEADER φταίνε οι ίδιες οι ΟΤΔ ! Παράδειγμα 1) Έχουν σταλεί από τον Ιούνιο του 2015 στην ΟΤΔ ΚΥΚΛΑΔΩΝ για το πρόγραμμα "αειφόρος ανάπτυξη αλιευτικών περιοχών" (σαν το LEADER) "φάκελοι" για την τελευταία πρόσκληση της Αναπτυξιακής εταιρίας Κυκλάδων και η αξιολόγηση δεν είχε ακόμα ξεκινήσει πριν ένα μήνα με την άθλια δικαιολογία ότι περιμένουν την απόφαση του Υπουργείου για παράταση η μή των προγραμμάτων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τώρα που τελικά Δόθηκε η παράταση έως τέλη Δεκέμβρη (θα μπορούσαν τώρα να υλοποιούν οι δικαιούχοι αν είχε γίνει η αξιολόγηση) και έτσι δεν θα μπορέσουν να γίνουν ούτε το 20% των Δαπανών μέσα στο 2015 ! 2)Η ΕΤΑΝΑΜ ΑΕ ΟΤΑ , έκοψε έργα μόνο και μόνο γιατί από τα εικονικά όπως όλοι ξέρουν συμφωνητικά μίσθωσης έδρας έλλειπαν 15 μέρες από τα 5 έτη για τα οποία έπρεπε να ισχύει το μισθωτήριο εκ παραδρομής (τα λέω εικονικά γιατί κανείς δεν συνεχίζει να μισθώνει μια έδρα για μια επένδυση που πρέπει περιμένει να εγκριθεί ακόμα και έτος, απλά πληρώνει ένα ενοίκιο και μετά κόβει την μίσθωση έως ούτε μάθει ότι εγκρίθηκε και μετά την ξανακάνει- πληροφορίες λένε ότι στα νέα LEADER δεν θα χρειάζονται αυτά τα μισθωτήρια εκ των προτέρων) Υπάρχουν όμως και σοβαρές ΟΤΔ όπως της Αχαϊας ! Η και άλλες όπως της Ζακύνθου που δεν έχουν καν website η πρόσβαση στο Internet!!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία