Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Επενδύσεις

Με χαμηλό επιτόκιο χρηματοδοτήσεις για άρδευση σε νέους αγρότες

Το δανειακό πρόγραμμα «Γεωργία & Βιο-οικονομία» με πρόσθετο επιτοκιακό όφελος για αγρότες κάτω των 41 ετών θα καλύψει τις επενδυτικές ανάγκες του Μέτρου 4.2.1.

12_13

Γιώργος Κοντονής

11946
4

Tην επερχόµενη προκήρυξη για την επιδότηση των αρδευτικών συστηµάτων (Μέτρο 4.1.2), έρχεται να υποστηρίξει το εξειδικευµένο χρηµατοδοτικό προϊόν «Γεωργία & Βιοοικονοµία» µε πρόσθετο επιτοκιακό όφελος σε νέους αγρότες κάτω των 41 ετών. Σε συνδυασµό µάλιστα µε την αυξηµένη επιδότηση έως 80% των δαπανών για αρδευτικά συγκροτήµατα νέων αγροτών που προσφέρει το Μέτρο 4.1.2, η στήριξη ειδικά για αυτή την κατηγορία παραγωγών θα είναι σηµαντική.

Το «πάντρεµα» των παραπάνω προγραµµάτων ουσιαστικά γίνεται δυνατό από την ιδιαίτερη στόχευση που έχει το δανειακό εργαλείο «Γεωργία & Βιοοικονοµία» καθώς δεν θα είναι οριζόντιο, αλλά θα εξειδικεύεται σε επενδύσεις που θεωρούνται περιβαλλοντικά βιώσιµες. Έτσι κουµπώνει άµεσα µε τους στόχους της επιδότησης αρδευτικών συστηµάτων που είναι η εξοικονόµιση ύδατος και θα µπορέσει να διευκολύνει τις ταµειακές ροές των αγροτών και την κάλυψη της ίδιας συµµετοχής τους.

Χαρακτηριστικά χρηµατοδότησης και προϋποθέσεις

  • Απαλλαγή εισφοράς Ν 128/75 (επιβάρυνση στα επιτόκια 0,60%).
  • Η επιχείρηση πρέπει να δραστηριοποιείται στον τοµέα της γεωργίας και βιο-οικονοµίας.
  • Πρόσθετο επιτοκιακό όφελος σε επιχειρήσεις του πρωτογενή τοµέα που ανήκουν και ελέγχονται από πρόσωπο ηλικίας µέχρι 41 ετών.
  • Για επενδυτική χρηµατοδότηση ο συνολικός προϋπολογισµός δεν µπορεί να υπερβαίνει τα 25 εκατ. ευρώ.
  • ∆ιάρκεια χρηµατοδότησης: Πάνω από 2 χρόνια.

Το πρόγραµµα µπορεί να καλύψει κεφάλαιο κίνησης και επενδύσεις σε κάθε είδους πάγια στοιχεία µέχρι το ποσό των 12,5 εκατ. ευρώ.

Σηµειώνεται εδώ πως το παραπάνω πρόγραµµα θα τρέξουν η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς, σε συνεργασία µε την European Investment Bank (EIB) η οποία χρηµατοδοτεί µε 200 εκατ. ευρώ τη δηµιουργία του συγκεκριµένου χαρτοφυλάκιου δανείων.

Υπεγράφη η ΚΥΑ της πρόσκλησης

Πληροφορίες που µένει να επιβεβαιωθούν αναφέρουν πως η ΚΥΑ µε το θεσµικό πλαίσιο του Μέτρου 4.1.2 πήρε υπογραφή την περασµένη εβδοµάδα από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, οπότε άµεσα θα ακολουθήσει και η προκήρυξη. Ο προϋπολογισµός που έχει δεσµευτεί προς το παρόν για τις ανάγκες του Μέτρου φτάνει τα 30 εκατ. ευρώ και θα καλύπτει σχέδια προϋπολογισµού µέχρι 150.000 ευρώ. Υπενθυµίζεται εδώ πως για τα συστήµατα στάγδην τα τιµολόγια που επιδοτούνται µπορούν να ξεκινούν από τα 170 ευρώ το στρέµµα (αροτραίες καλλιέργειες) και να φτάνουν τα 410 ευρώ (αµπελώνες). Ενώ για κάποιον που θέλει να ανοίξει γεώτρηση δικαιολογούνται δαπάνες έως 120 ευρώ το µέτρο και για να την συνδυάσει µε µία γεννήτρια µπορεί να προσκοµίσει προσφορές γι’ αυτήν που φτάνουν τα 6.900 ευρώ. ∆εξαµενές, έγγειες βελτιώσεις και ολοκληρωµένα συστήµατα ακριβείας άρδευσης, επίσης είναι επιλέξιµα προς ενίσχυση που ξεκινά από το 45% των δαπανών και φτάνει το 85%.

Ξεκινά από 150 ευρώ το στρέµµα η στάγδην

Ένα σύστηµα στάγδην άρδευσης για δέντρα συνήθως παίζει στο εύρος µεταξύ 150 και 350 ευρώ ανά στρέµµα, ανάλογα µε τις ιδιαιτερότητες που έχει το κάθε χωράφι (κλίση, µε µεγάλες γραµµές, καταλληλότητα νερού). Και αυτό το κόστος έχει να κάνει µόνο µε ορισµένα στοιχεία του εξοπλισµού (π.χ σταλάκτες), ενώ απαιτούνται και άλλα όπως το σύστηµα φιλτραρίσµατος που µπορεί να προσθέσει ένα ποσό που ξεκινά από τα 300 και µπορεί να φτάσει τα 5.000 ευρώ για την εκµετάλλευση. Αυτή την περίοδο, οι περισσότεροι κυρίως επιλέγουν τα συστήµατα υπόγειας άρδευσης, τα οποία µπορεί να έχουν ένα πιο υψηλό αρχικό κόστος επένδυσης που ξεκινά από τα 250 ευρώ, αλλά προσφέρουν µεγαλύτερη οικονοµία στο νερό, καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων και λιπασµάτων, περιορισµό των ζιζανίων και µηδενική εξάτµιση νερού από την επιφάνεια. Ενδεικτικές τιµές για τα εξαρτήµατα συστήµατος άρδευσης µε σταγονίδια έχουν ως εξής:

  • Αυτορυθµιζόµενοι σωλήνες σταλακτηφόροι: 0,35 ευρώ/µέτρο (Φ16) - 580 λίτρα/ώρα 0,41 ευρώ / µέτρο (Φ20) –1100 λίτρα/ωρα.
  • Σύνδεσµοι φις: Κατάλληλοι για δίκτυα µε σχετικά χαµηλή πίεση ή πολλές παροχές: 0,03 ευρώ/τεµάχιο, γωνία µε 0,10 ευρώ/τεµάχιο και ταφ 0,12 ευρώ/τεµάχιο.
  • Εξαρτήµατα σύνδεσης τύπου Lock: Μπαίνουν σε δίκτυα υψηλής πίεσης αλλά ακόµη και σε δίκτυα χαµηλής πίεσης για ευκολία και σιγουριά στη σύνδεση των σωλήνων. 0,50 ευρώ/τεµάχιο, γωνία 0,65 ευρώ/τεµάχιο, βάνες 1,10 ευρώ/τεµάχιο.
Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 16 Μαΐου.
Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

02-06-2020 22:39Panayorta

ΚΑΛΗ ΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΟΥ Κροατίας ΔΟΚΙΜΗ ΓΙΑ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΣΠΙΤΙ ΑΠΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΗ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΛΟΜΕΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΑΝΕΙΟΥ SMART LOAN. Είμαι πολύ ευτυχής σήμερα και ΘΕΟΣ ΜΠΛΕ DAVID SMART ΔΑΝΕΙΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ. , Το όνομά μου είναι Panayorta Είμαι από την Κύπρο Είμαι παντρεμένος, έψαχνα μια γνήσια εταιρεία δανείου για το τους τελευταίους 5 μήνες, για να αγοράσω ένα σπίτι το μόνο που πήρα ήταν πολλές απάτες που με έκαναν να τους εμπιστευτώ και στο τέλος της ημέρας, πήραν τα χρήματά μου χωρίς να δώσουν τίποτα σε αντάλλαγμα, όλα η ελπίδα μου χάθηκε, μπερδεύτηκα και απογοητεύτηκα, δεν το ήθελα ποτέ να έχουν καμία σχέση με εταιρείες δανείου στο Διαδίκτυο, οπότε πήγα δανειστείτε κάποια χρήματα από ένα φίλη, της είπα όλα όσα συνέβησαν και είπε ότι μπορεί να με βοηθήσει ξέρει μια εταιρεία δανείου που μπορεί να με βοηθήσει με οποιοδήποτε ποσό δανείου χρειαζόταν από εμένα με πολύ χαμηλό επιτόκιο 2%, που μόλις πήρε δάνειο από αυτούς, μου έδωσε οδηγίες για το πώς να υποβάλω αίτηση για το δάνειο, το έκανα όπως μου είπε, έκανα αίτηση Email: (davidsmartloancompany1@gmail.com) Ποτέ δεν πίστευα, αλλά προσπάθησα και στο δικό μου μεγαλύτερη έκπληξη πήρα το δάνειο μέσα σε 24 ώρες, δεν μπορούσα να πιστέψω, Είμαι ευτυχισμένος και πλούσιος ξανά και ευχαριστώ τον Θεό για τέτοιο δάνειο εταιρείες όπως αυτό εξακολουθούν να υπάρχουν σε αυτές τις απάτες σε όλα τα μέρη, παρακαλώ συμβουλεύω όλους εκείνους που χρειάζονται δάνειο για να πάνε (davidsmartloancompany1@gmail.com) δεν θα σας αποτύχουν ποτέ, και η ζωή σας θα αλλάξει όπως και η δική μου. Επικοινωνήστε γρήγορα με τον David smart LOANS ΕΤΑΙΡΕΙΑ σήμερα και πάρτε το δάνειο σας από αυτές, ο Θεός να ευλογεί τον David έξυπνο δάνειο εταιρεία για την πραγματική προσφορά δανείου τους.  Βεβαιωθείτε ότι επικοινωνήσατε με το David Smart Loan για το δάνειο σας, επειδή πήρα το δικό μου Δάνειο με επιτυχία από αυτήν την εταιρεία χωρίς άγχος...!!

Απάντηση

18-05-2020 09:55Χρυσάνθη

Και καλά θα βοηθήσουν νέους αγρότες εμείς που μπήκαμε το 2014 κ τώρα είμαστε 43ετων τι πρέπει να πούμε πάλι ότι γερασαμε απαράδεκτοι ως συνήθως ας βγούμε από τώρα στη σύνταξη γιατί ως νέα αγρότισσα δεν βοηθηθηκα πουθενά μόνη μου το παλεύω κ θα συνεχίσω

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία