BACK TO
TOP
Επενδύσεις

Συμφέρουσα η ένταξη αγροτών στο Ταμείο Εγγυήσεων

Σε συνδυασµό µε τον Αναπτυξιακό Νόµο ή µε ένα µη επιδοτούµενο επενδυτικό πλάνο δείχνει να συµφέρει καλύτερα η ένταξη των αγροτών στο Ταµείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης.

Claas-Axion-850-black-edition-Agribumper-Frontgewicht-tractorbumper-trekkerbumper-unterfahrschutz-kamps-de-wild-100-3

Γιώργος Κοντονής

87
4

 Όπως ενηµερώνουν έµπειρα τραπεζικά στελέχη την Agrenda, ο λόγος είναι πως όταν ένας αγρότης είναι δικαιούχος των Σχεδίων Βελτίωσης για να λάβει εγγυηµένο δάνειο από το ΠΑΑ θα πρέπει να υπολογίζει µείωση της τελικής επιδότησης που θα λάβει από το Μέτρο 4.1.1. Κι αυτό γιατί το εγγυηµένο δάνειο θεωρείται κάποιου είδους ενίσχυση από το ΠΑΑ, περιπλέκοντας κάπως τη διαδικασία και δείχνει να αποθαρρύνει κάποιους δικαιούχους. Αντίθετα, µε τον Αναπτυξιακό Νόµο είτε η επένδυση αφορά µεταποιητική µονάδα (γεωργικό προϊόν) είτε τον πρωτογενή τοµέα (στάβλοι, αποθήκες, θερµοκήπια), όπως λένε οι ίδιες πηγές, δεν τίθεται θέµα µείωσης της επιδότησης. 

Αυτό σιγά-σιγά έχει ξεκινήσει να γίνεται αντιληπτό από τους αγρότες, και µέχρι στιγµής, και ενώ έχουν γίνει αιτήσεις δανείων ύψους 28 εκατ. ευρώ, το ρεπορτάζ  λέει, πως δεν έχει ακόµα εκταµιευθεί κάποιο δάνειο από τις συνεργαζόµενες τράπεζες. Μένει να φανεί πόσα  από αυτά αφορούν συνδυασµό µε επιδότηση Σχεδίου Βελτίωσης.  

Σε κάθε περίπτωση, ο υποψήφιος δανειολήπτης υποβάλλει αίτηση µέσω του Πληροφοριακού Συστήµατος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ – ependyseis.gr) στο πρόγραµµα «Χρηµατοδοτικά Εργαλεία ΠΑΑ» (δράσεις 4.1.4 και 4.2.4), δηλώνοντας τη τράπεζα µε την οποία επιθυµεί να συνεργαστεί. Η διαδικασία γίνεται συνήθως σε συνεργασία µε κάποιο µελετητικό γραφείο, καθώς, θα πρέπει ο αγρότης-επενδυτής να προσκοµίσει και επιχειρηµατικό σχέδιο. 

Σηµειώνεται εδώ πως µετά την Τράπεζα Πειραιώς που ανακοίνωσε ότι  µπορούν πλέον οι ενδιαφερόµενοι να προσέλθουν ώστε να συζητήσουν µε τα αρµόδια τµήµατα για τον εγγυηµένο δανεισµό τους, και η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, κάλεσε τους αγρότες να απευθυνθούν στο δίκτυό της για τα σχετικά εργαλεία. Συγκεκριµένα, στον ιστότοπό της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας αναφέρεται για το Ταµείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης:  

«Τα οφέλη που θα αποκοµίσει το πελατολόγιο της τράπεζας περιλαµβάνουν:

α) 20% χαµηλότερο επιτόκιο σε σχέση µε αντίστοιχες χρηµατοδοτήσεις, µε µέγιστο ύψος 6,50% (πλέον εισφ. Ν.128),

β) καλύµµατα/εµπράγµατες εξασφαλίσεις έως 40% και

γ) έκπτωση 20% επί του τιµολογίου της τράπεζας για τις προµήθειες της επιχειρηµατικής πίστης.

  Ποσό ΜΠ δανείων: 10.000 έως 5.000.0000 ευρώ.

  ∆ιάρκεια ΜΠ δανείων: από 1 έως 15 έτη (max λήξης 31/12/2035).

  Όριο Κεφάλαιο κίνησης: έως 30% των συνολικών επιλέξιµων δαπανών µε µέγιστο ποσό 200.000 ευρώ (τεκµηρίωση αναγκαιότητας στο επιχειρηµατικό σχέδιο προς εξυπηρέτηση της επένδυσης)». 

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

08-02-2021 19:28Μικε

Γαμω τη δεξια σας. Ρουφιανακια της ΝΔ μια ζωη στο ψεμα και στη δυσοδια. Καλυπτεται τον πρεζεμπορα τον μαρινακη με 3 τονους ηρωινη. Δε θελουμε δανειο ρε ρεμαλια με 7% . Παρτο εσυ ρε Κοντονη. Μη ξανα ανακοινωσεις τετοιες μαλακιες ρε πουτανας γιε

Απάντηση

08-02-2021 14:53ΜΙΜΗΣ

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΠΑΤΗ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗΣ ΚΥΒΈΡΝΗΣΗΣ.ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΥΦΑ ΚΑΙ ΨΕΜΜΑΤΑ.ΓΑΜΩ ΤΗΝ ΝΕΑ ΜΙΖΟΚΡΑΤΙΑ ΣΑΣ

Απάντηση

05-02-2021 20:10 Ελαιοπαραγωγος

Πέφτει χοντρό δουλεμα Εγγυημένα δάνεια με 7% και αποπληρωμή σε 5 έτη το μέγιστο??? Να τα χαίρονται οι τράπεζες τα δάνεια τους Οξω..... Π

Απάντηση

05-02-2021 10:38Δημήτρης

Για νέα προκύρηξη εχούμε κάτι νεότερο?Μόνο για τους επιλαχόντες ακούμε.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία