BACK TO
TOP
Επενδύσεις

Σφίγγει στο 0,8% το όριο για πάρκα φωτοβολταϊκών σε παραγωγικές γαίες

Το µέγιστο όριο συνολικής ισχύος φωτοβολταϊκών σταθµών σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, εντός του οποίου είναι επιτρεπτή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθµού µικρότερης ή ίσης του 1MW, καθορίζει Κοινή Υπουργική Απόφαση που δηµοσιεύθηκε πριν από λίγες ηµέρες στην Εφηµερίδα της Κυβέρνησης.

18-19_pin_19

Γιώργος Κοντονής

3267
2

Στις νησιωτικές περιφέρειες αντίστοιχα το σχετικό όριο υπολογίζεται σε ποσοστό 0,5% επί του συνόλου των καλλιεργούµενων εκτάσεων και σε όλες τις υπόλοιπες περιφέρειες σε ποσοστό 0,8%.

Η ανώτερη συνολική ισχύς φωτοβολταϊκών σταθµών σε αγροτική γη απαντάται στην ΠΕ Λάρισας, ενώ ακολουθούν οι Περιφερειακές Ενότητες Έβρου, Θεσσαλονίκης, Σερρών και Φθιώτιδας. Στον αντίποδα, χαµηλότερη συνολική ισχύ έχουν κάποια νησιά των Κυκλάδων και οι περισσότερες περιφερειακές ενότητες της Αττικής, όπως ο Κεντρικός και ο Νότιος Τοµέας Αθηνών και ο Πειραιάς, αφού ουσιαστικά δεν διαθέτουν αγροτικές εκτάσεις.

Όσον αφορά τον υπολογισµό τυχόν υπέρβασης του µέγιστου ορίου συνολικής ισχύος, δεν συµπεριλαµβάνονται φωτοβολταϊκοί σταθµοί που εγκαθίστανται σε «χορτολιβαδικές» εκτάσεις, ωστόσο ακόµα και σε περίπτωση που ένας σταθµός εγκαθίσταται µερικώς σε αγροτική έκταση υπάγεται στον παραπάνω περιορισµό, καθώς θεωρείται ότι έχει εγκατασταθεί στο σύνολό του σε αγροτική γη.

Σε κάθε περίπτωση βρίσκεται στην αρµοδιότητα του ∆Ε∆∆ΗΕ ή του Α∆ΜΗΕ αντίστοιχα ο έλεγχος για την υπέρβαση του ορίου της προβλεπόµενης ισχύος φωτοβολταϊκών σταθµών σε αγροτική γη εντός του οποίου είναι επιτρεπτή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθµού.

Στην περίπτωση που κατά τη διαδικασία χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης ο αρµόδιος διαχειριστής (∆Ε∆∆ΗΕ Α.Ε. ή Α∆ΜΗΕ Α.Ε.) διαπιστώσει ότι ο φωτοβολταϊκός σταθµός εγκαθίσταται σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, θα πρέπει να ελέγξει ότι η ισχύς του φωτοβολταϊκού σταθµού αυτού, αθροιζόµενη µε τη συνολική ισχύ των αντίστοιχων σταθµών που έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία ή έχουν χορηγηθεί δεσµευτικές προσφορές σύνδεσης από τον αρµόδιο διαχειριστή µετά την 28η Ιουλίου 2020, δεν υπερβαίνει το µέγιστο όριο συνολικής ισχύος φωτοβολταϊκών σταθµών σε αγροτική γη εντός της οποίας είναι επιτρεπτή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθµού.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί:
Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

04-12-2022 15:17drosidis thomas

episeis endiaferome ke gia fotowoltaiko parko tis 1.7 kw tulahiston ,se 45 stremata .Eiserhomenos epagelmatika apo tis enrergies.

Απάντηση

30-10-2022 10:19ΗΛΙΑΣ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΛΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΩ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΩΡΑ. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ??

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία