BACK TO
TOP
Επενδύσεις

Έως 10.000 ευρώ ανά αγρότη η επιδότηση για φωτοβολταϊκά, μπαταρίες

Βγήκε η προδημοσίευση του προγράμματος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» που επιδοτεί μεταξύ άλλων αγρότες για την εγκατάσταση τόσο φωτοβολταϊκών συστημάτων όσο και μπαταριών με ποσά έως 10.000 ευρώ.

Fotovoltaika_stavlos_3

6886
10

Η επιδότηση για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά ανέρχεται στο 40% και για την εγκατάσταση μπαταρίας στο 90% του κόστους. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ, με τα χρήματα να προέρχονται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Εξ αυτών τα 30 εκατ. αφορούν την επιδότηση επενδυτικών σχεδίων αποκλειστικά για επαγγελματίες αγρότες ή αγρότες ειδικού καθεστώτος.

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για την υποβολή των αιτήσεων υπολογίζεται μέσα στον Απρίλιο, με την προδημοσίευση να παραμένει αναρτημένη έως και την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται γρήγορα, χωρίς ταλαιπωρία και περίπλοκη γραφειοκρατία, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ και χρήσης των κωδικών TAXISNET.

Η προδημοσίευση του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» είναι διαθέσιμη εδώ

Οι προϋποθέσεις για ένταξη

Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι ο αιτών να έχει συνάψει ήδη Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά να μην έχει συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός.

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλλει μία μόνο αίτηση, για μία και μόνο κατοικία -κύρια ή δευτερεύουσα- η οποία διαθέτει ενεργή οικιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Οι αγρότες μπορούν να υποβάλλουν μια αίτηση για την κατοικία τους και μία μόνο αίτηση που αφορά την παροχή ρεύματος αγροτικής χρήσης.

Ο φωτοβολταϊκός σταθμός μπορεί να τοποθετηθεί στη στέγη ή το δώμα κτιρίου (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και στέγαστρα, βεράντες, προσόψεις, σκίαστρα και πέργκολες), σε βοηθητικούς χώρους του κτιρίου ή της αγροτικής έκτασης (π.χ. αποθήκες και χώροι στάθμευσης), ή στο έδαφος.

Τα νοικοκυριά θα πρέπει υποχρεωτικά να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σταθμό με μπαταρία ενώ στους αγρότες δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού με, ή χωρίς μπαταρία.

Η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς του φωτοβολταικού σταθμού προς επιδότηση ορίζεται στα 10,8kW. Αντίστοιχα, ως προς τη μπαταρία, η μέγιστη επιδότηση ορίζεται στις 10,8kWh.

Η μπαταρία θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αποδώσει για τουλάχιστον μια ώρα την ισχύ του σταθμού ΑΠΕ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος, ύψους 200 εκατ. ευρώ, από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κατανέμεται σε τέσσερις κατηγορίες:

  • Αποκλειστικά για ευάλωτα νοικοκυριά: 35 εκατ. ευρώ.
  • Αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα <= 20,000€ ή οικογενειακό εισόδημα <= 40,000€: 85 εκατ. ευρώ.
  • Αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα > 20,000€ ή οικογενειακό εισόδημα > 40,000€: 50 εκατ. ευρώ.
  • Αποκλειστικά για επαγγελματίες αγρότες ή αγρότες ειδικού καθεστώτος: 30 εκατ. ευρώ.

Το Πρόγραμμα θα παραμείνει «ανοιχτό» μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων ανά κατηγορία.

Σχόλια (10)
Προσθήκη σχολίου

24-05-2023 21:30Αντωνακακη Γεωργία

Θα ήθελα να ρωτήσω, ένας αγρότης ειδικού καθεστώτος θα εγκαταστήσει στο σπίτι του Φ/Β υποχρεούται να βάλει μπαταρίες? ή ειναι μόνο για το χωράφι του χωρίς μπαταρίες? Επειδή στους αγρότες δεν επιδοτείται ο ΦΠΑ το παίρνει πίσω στο τέλος του χρόνου με την ειδική διαδικασία που κάνουν για την επιστροφή του ΦΠΑ? Ευχαριστώ

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

28-03-2023 18:24Στελιος

που μπορω να βρω την αιτηση ?

Απάντηση

25-03-2023 23:34Γιαννος

Μακρια απο ολα αυτα ψευτοκομπινες ειναι ολα αυτα.Στκ τελος σχεδον τιπποτα δεν μενει συτο ειναι το κλειδι

Απάντηση

24-03-2023 11:36Sakis

Πάλι τα λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου στους Γερμανούς,στους μελετητές,στις τράπεζες,στους μηχανικούς.Γτ όλα αυτά? Θα κάνω μια επένδυση 18000 ευρώ για να γλυτώνω 25-40ευρώ το μήνα ρεύμα.Αφου όλα τα άλλα είναι δημοτικά τέλη κτλ. Ας υποθέσουμε ότι ένα μέσο νοικοκυριό γλυτώνει 600 ευρώ το χρόνο αξία ρεύματος.Σε 30 χρόνια η απόσβεση.Κ θα ςρθουνε μετά τα ανταλλακτικά από τους Γερμανούς άλλα τόσα γτ δεν αποδίδουνε.Σε κάθε μέτρο προσοχή κρύβεται κ μια απάτη από πισω

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία