BACK TO
TOP
Επενδύσεις

Πλαφόν 600.000 ευρώ στα προγράμματα φρενάρει τις επενδύσεις σε θερμοκήπια

Ανασταλτικό παράγοντα συνεχίζει να αποτελεί για την υλοποίηση επενδύσεων στην κατασκευή θερµοκηπιακών µονάδων, το όριο των 600.000 ευρώ που έχει καθοριστεί ως ανώτατο όριο ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις στον αγροδιατροφικό τοµέα και τη γεωργία µέσω του Αναπτυξιακού Νόµου.

18-19_79

Γιώργος Λαμπίρης

1048
1

Μάλιστα, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς στην Agrenda, ο νόµος είχε τροποποιηθεί προσωρινά, καταργώντας το σχετικό πλαφόν (σ.σ ήταν 500.000 ευρώ), τον Σεπτέµβριο του 2019. Από τις διατάξεις που έφεραν τότε την κατάργηση του πλαφόν ευνοήθηκε η Wonderplant των Σπύρου Θεοδωρόπουλου, Αχιλλέα Φώλια, Μιχάλη Αραµπατζή και Θέµη Μακρή, επεκτείνοντας τις εγκαταστάσεις της στη ∆ράµα.

Η επιβολή του πλαφόν ωστόσο στην πράξη σηµαίνει ότι εάν ένα έργο κατασκευής και εγκατάστασης θερµοκηπίων έχει κόστος 10 εκατ. ευρώ, το καλυπτόµενο κόστος µέσω επιδότησης ανέρχεται και σε αυτή την περίπτωση στις 600.000 ευρώ σε µετρητά.

Η περίπτωση της Agritex του οµίλου Ευθυµιάδη

Θα θυµίσουµε ότι ο παλαιότερος Αναπτυξιακός Νόµος είχε σταθεί εµπόδιο και στην επένδυση που είχε προγραµµατίσει ο όµιλος Ευθυµιάδη για την Αgritex στη ∆ράµα. Το γεγονός αυτό καθυστέρησε σηµαντικά την υλοποίηση της επένδυσης. Θα θυµίσουµε ότι ο όµιλος µέσω της Agritex είχε µισθώσει οικόπεδο 130 στρεµµάτων στο Νέο Εράσµιο Ξάνθης, µε σκοπό τη δηµιουργία θερµοκηπίων και την παραγωγή ντοµάτας και άλλων προϊόντων µε τη µέθοδο της γεωθερµίας. Η σύµβαση µίσθωσης είχε υπογραφεί µε την Αποκεντρωµένη ∆ιοίκηση στις 25 Απριλίου 2017, η επένδυση όµως δεν προχώρησε. Βασική αιτία σύµφωνα µε τα όσα έχει γνωστοποιήσει ο όµιλος και τα στελέχη του, ήταν ο Αναπτυξιακός Νόµος όπου επεδίωκε η εταιρεία να ενταχθεί, καθώς δεν χρηµατοδοτούσε επενδύσεις άνω των 500.000 ευρώ στον πρωτογενή τοµέα.

Η Intelligent Green Crops και η επένδυση σε αναµονή

Ανάλογη περίπτωση αποτελεί και αυτή της Intelligent Green Crops µε έδρα το Κάστρο Βοιωτίας, στελέχη της οποίας αναφέρουν πως παρά το ότι η επιχείρηση έχει σχεδιάσει και είναι έτοιµη να προχωρήσει σε επέκταση των θερµοκηπιακών εγκαταστάσεων υδροπονικής καλλιέργειας που διατηρεί, το πλαφόν του Αναπτυξιακού αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στα πλάνα της. Η εν λόγω υδροπονική µονάδα εκτείνεται σε 25,5 στρέµµατα, ενώ στο πλάνο της IGC είναι να προσθέσει ακόµα 12 στρέµµατα υδροπονικής καλλιέργειας φυλλωδών λαχανικών, έχοντας συλλέξει τις απαιτούµενες προσφορές από προµηθευτές για τη συγκρότησή της και υπό την πρόθεση ένταξης της επένδυσης σε αναπτυξιακό πρόγραµµα. Ωστόσο, όπως αναφέρουν από την εταιρεία, εφόσον δεν αλλάξουν τα δεδοµένα ως προς τις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόµου, η υλοποίηση της επένδυσης θα παραµείνει υπό καθεστώς αναµονής.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

27-07-2023 12:01Κωνσταντίνος Γ.

Όλοι θέλουν να φτιάξουν, στο τζάμπα όμως. Σημειωτέον, 8λες αυτές οι μονάδες θα παρέμεναν ζημιογόνες στον αιώνα τον απαντα αν δεν ήταν για την παραγωγή ρευματος. Ουσιαστικά εχουν βρει όχημα για επιδότηση ενεργειακής μονάδος με βιτρίνα τον πρωτογενή τομέα. Το πλάνο τους χαλάει το σχεδιο.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία