BACK TO
TOP
Επενδύσεις

Νέο εργαλείο για αγορά αγροτικής γης από νέους στο επάγγελμα επιδοτεί δανεισμό με μπάτζετ 10 εκατ. ευρώ

Νέο εργαλείο χρηματοδότησης για Νέους Αγρότες ανακοινώθηκε από τα Ιωάννινα

46_59

Γιώργος Κοντονής

3566
5

Μια νέα πρόσκληση του Μέτρου απονιτροποίησης για τη διετία 2024-2025 που θα καλύπτει τις πληττόµενες περιοχές και συγκεκριµένα τους Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Ροδόπης και Έβρου ανακοίνωσε ο γενικός γραµµατέας Ενωσιακών Πόρων, ∆ηµήτρης Παπαγιαννίδης στα πλαίσια της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΑΑ που πραγµατοποιήθηκε στα Ιωάννινα στις 14 ∆εκεµβρίου. «Για να απορροφήσουµε τους πόρους των περιβαλλοντικών, είναι πρόθεσή µας να βγάλουµε ξανά µία προκήρυξη για το 2024-2025 το πρόγραµµα απονιτροποίησης, µόνο στις περιοχές που είχαν φυσικές καταστροφές. Τη Λάρισα, τον Έβρο, τη Ροδόπη κ.λπ, αυτό θα µπορέσει να σώσει τους ευρωπαϊκούς πόρους», ανέφερε συγκεκριµένα ο γενικός γραµµατέας. Ο ίδιος παράλληλα ανακοίνωσε το σχέδιο για  συµµετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροδότηση των ΤΟΕΒ και των ΓΟΕΒ και την εξασφάλιση της εξισωτικής αποζηµίωσης για τους µετακινούµενους κτηνοτρόφους µέσω συγκεκριµένη παρέµβαση που θα γίνει στον ΟΠΕΚΕΠΕ., καθώς πέρσι είχαν σηµειωθεί ορισµένα προβλήµατα επιλεξιµότητας ειδικά στη Θεσσαλία.

Οι εποχές των εύκολων επιδοτήσεων έφυγαν

Παράλληλα ο κ. Παπαγιαννίδης, αναφέρθηκε στους προβληµατισµούς που ακούστηκαν για τα eco-schemes και από τον αντιπρόεδρο της ΕΘΕΑΣ Ανδρέα ∆ηµητρίου, πως αυτά δεν πρόκειται να καταργηθούν. «Το µέλλον είναι τα οικολογικά σχήµατα και επίσης οι εποχές του παλιού πρασινίσµατος έχουν τελειώσει. Πλέον για να πάρεις το σύνολο των επιδοτήσεων πρέπει να κάνεις πολλές φιλοπεριβαλλοντικές ενέργειες. ∆εν θα παίρνεις επιδοτήσεις απλός για συµπλήρωση του εισοδήµατος. Μπορεί κάποιοι να πάρουν πολύ παραπάνω, ενώ τα 2 πρώτα χρόνια τα χρήµατα που περισσεύουν ξαναµοιράζονται», σηµείωσε χαρακτηριστικά ο γενικός γραµµατέας. Παράλληλα αναφέρθηκε και σε δροµολογούµενες τροποποιήσεις στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ, αναφορικά µε τις αιρεσιµότητες. «∆εν θα είναι όπως παλιά τα πράγµατα και το µέλλον θα είναι ακόµη πιο δύσκολο. Το 2028, το επόµενο πρόγραµµα πλησιάζει» συµπλήρωσε.

Νέο εργαλείο χρηµατοδότησης για Νέους Αγρότες ύψους 10 εκατ. ευρώ

Στην προσθήκη ενός καινούργιου υπό σχεδιασµό χρηµατοδοτικού εργαλείου ύψους 10 εκατ. ευρώ µόνο για τους Νέους Αγρότες αναφέρθηκε το στέλεχος Μονάδας Χρηµατοδοτικών εργαλείων και Εργαλείων ∆ιαχείρισης Κινδύνων της ΕΥΕ ΠΑΑ, Ιωάννης ∆ανιηλίδης. Ο ίδιος επιβεβαίωσε τα όσα έγραψε η Αgrenda στο περασµένο φύλλο, ανακοινώνοντας πως στο Ταµείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης θα προβλέπεται πλέον και η 5ετής επιδότηση επιτοκίου ύψους έως 5%. Αναλυτικότερα ανέφερε:

Εγγυήσεις: Επιδότηση επιτοκίου µέχρι 5% για 5 έτη. Για παράδειγµα, αν ένας δανειολήπτης λάβει δάνειο 100.000 ευρώ µε επιτόκιο 7% και µε διάρκεια αποπληρωµής 7 έτη. Για τα 5 πρώτα χρόνια ο δανειολήπτης θα καλύπτει µόλις το 2%. Για αυτό το δάνειο από τις περίπου 18.000 ευρώ τόκους θα επιβαρυνθεί µε 3.000 ευρώ τόκους το υπόλοιπο θα το καλύψει το πρόγραµµα.

Μικροδάνεια: Αύξηση προϋπολογισµού σε 61,5 εκατ. ευρώ, επέκταση χρόνου αποπληρωµής σε 7 έτη και για τα εκταµιευµένα δάνεια αποπληρωµή σε 7 έτη και εµβόλιµη περίοδος χάριτος εφόσον το επιθυµεί ο δανειολήπτης.

Νέοι Αγρότες: «Έχουµε προβλέψει για πρώτη φορά που θα απευθύνεται αποκλειστικά για στήριξη των Νέων Γεωργών ύψους 10 εκατ. ευρώ» είπε τέλος ο κ. ∆ανιηλίδης, προσθέτοντας πως ο σχεδιασµός του θα προχωρήσει εντός του Ιανουαρίου 2024.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί




Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

16-12-2023 17:50νικος

νεοι αγροτες απο αλλες περιοχες δεν θα μπορουν να μπουν στο προγραμμα?

Απάντηση

16-12-2023 10:59ΑΓΡΟΤΗΣ

Εχθές πανηγυρίζε ο πρωθυπουργός γιατί αυξήθηκαν τα κονδύλια για την μετανάστευση για τον πρωτογενή τομέα μούγκα

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία