BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Πράσινες τράπεζες όφειλες και αγρεργάτες

Πρόγραµµα εγκατάστασης αγροτικών φωτοβολταϊκών µε χρηµατοδότηση από τραπεζικά ιδρύµατα ή εναλλακτικά από κάποιο πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας (όπως η  ∆ΕΗ λέγεται ότι εξετάζουν στην πλατεία Βάθη. Μέχρι και ρόλο στο νεοσύστατο Ταµείο Εγγυήσεων µε την «κάβα» των 80 εκατ. ευρώ φαίνεται να συζητούν. Τώρα, τι θα γίνει όταν θα φτάσουν οι αγρότες στο δια ταύτα, δηλαδή στην ώρα να πληρωθούν, τότε….

zaria_9

Agronews

50
0

Σε Λάκωνες κτηνοτρόφους, µε τους οποίους πρόσφατα συναντήθηκε, ο υπουργός της πλατείας τους έταξε να συνεννοηθεί µε το υπουργείο Εργασίας προκειµένου να προωθήσει συνολική λύση για το καθεστώς εργατών γης, µε την οποία θα προβλέπεται κα µείωση προστίµων για παρατυπίες από τα 10.500 ευρώ που είναι σήµερα ανά εργάτη στα 500 ευρώ. Βέβαια, δεν τους είπε αν το µειωµένο πρόστιµο θα ισχύει αν βρεθούν ανασφάλιστοι εργάτες ή αν ο παραγωγός-εργοδότης δεν έχει ενηµερωµένο το βιβλίο προσωπικού, που ήταν και η αιτία για το εξοντωτικό πρόστιµο που πρόσφατα επιβλήθηκε σε αµπελουργό στον Τύρναβο. Εδώ σε θέλω!

Ξανά θέµα µε τα δάνεια των αγροτών στην παλιά ΑΤΕ. Βέβαια, αυτή τη φορά, µάλλον είναι προς όφελός τους! Σου λένε οι δικηγόροι ότι «απόφαση του Αρείου Πάγου το 2019 υποχρεώνει το δηµόσιο πριν καταπέσει η εγγύηση του δηµοσίου να κάνει έλεγχο για το αν οφείλει πραγµατικά ο αγρότης αυτά τα δάνεια». Η παράγραφος 5 του άρθρου 39 του νόµου 3259/2004, είχε επιλύσει νοµοθετικά το θέµα του προσδιορισµού του ύψους της οφειλής των αγροτών µε αφαίρεση των πανωτοκίων και των εξόδων.

Όµως ο εκκαθαριστής της ΑΤΕ αρνείται, σου λέει, να εφαρµόσει τη διάταξη αυτή στον υπολογισµό των οφειλών των αγροτών. Γι’ αυτό ο αγρότης καλείται µε αγωγή να ζητήσει αναγνώριση ανυπαρξίας οφειλής του. Μάλιστα, όσοι είχαν υπογράψει τη ρύθµιση της ΑΤΕ από το 2001 έως και το 2003, λέγεται ότι έχουν κατά µεγάλο ποσοστό εξοφλήσει τις οφειλές από δάνεια προ του 2000 µε την εφαρµογή της ισχύουσας νοµοθεσίας, που σηµαίνει ότι στο 99% αυτών των περιπτώσεων δεν υπάρχει πραγµατική οφειλή… Τσάµπα, λοιπόν, τους παρακρατούν τις επιδοτήσεις ή τους δεσµεύουν τους τραπεζικούς λογαριασµούς, λένε οι δικηγόροι. Ευτυχώς, η απόφαση του Αρείου Πάγου «λύνει» τα χέρια των δικαστών, αρκεί ο αγρότης να κάνει «ανακοπή» κατά του δηµοσίου. Ίδωµεν!

Παρασκηνιακές κινήσεις γύρω από την κατασκευή ενός φράγµατος στη Χαλκιδική, που αποσκοπούν στο να… ρίξουν τους αγρότες της περιοχής, κατήγγειλε ελαιοκαλλιεργητής από χωριό του νοµού. Όπως λέει, µε αφορµή τη µεγάλη επένδυση στα µεταλλεία χρυσού στις Σκουριές, δροµολογείται η κατασκευή φράγµατος στον ποταµό Χαβρία και την περίοδο αυτή φαίνεται να παίζεται ένα παιχνίδι γύρω από τη διαχείριση του νερού που θα συγκεντρώνεται εκεί. Το lobbying θέλει το νερό να αξιοποιείται κυρίως για τις ανάγκες του τουριστικού τοµέα και ο αγροτικός να περάσει σε δεύτερη µοίρα. Σε λίγα χρόνια η ελαιοκαλλιέργεια στο νοµό θα συρρικνωθεί δραµατικά.

Ο ΜΠΛΟΚΑΤΖΗΣ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία