BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Η βαλίτσα de minimis

Πρωτάκουστο κι αυτό στις πληρωµές! Πιστώσεις µετά τις 9 το βράδυ! Και τι; Για την ειδική βάµβακος, αρχές Απριλίου, δηλαδή αργότερα από τις παραµονές της 25ης Μαρτίου, όπως γινόταν για πολλά χρόνια. Και όχι µόνο αυτό, οι υπόλοιπες συνδεδεµένες –των οποίων η πληρωµή είχε κατά το σύνηθες προηγηθεί – φέτος έπονται!

πιατσα__1_fri90

886
1

Βγήκαν από το λήθαργο, σου λέει, οι ιθύνοντες! Σαν πολύ δεν άργησαν; αναρωτιούνται οι αγρότες! Όσο για όσους έµειναν απλήρωτοι, στην πρώτη εντολή πληρωµής, λάθος του µηχανογαφικού συστήµατος, σου λέει! Άντε πάλι µία από τα ίδια!

Πήρε µπροστά και ο ΕΛΓΑ. Περίµεναν, σου λέει, την έγκριση για τη µεταφορά ποσου 50 εκατ. ευρώ από τα κρατικά ταµεία για να τρέξουν την εν λόγω πληρωµή στους αγρότες και µάλιστα πριν από το Πάσχα. Πληρώνονται, όπως είναι ξεκάθαρο, περιοχές και δικαιούχοι αγρότες όπου έχουν βγει εγκρίσεις και εννοείται σε όσους έχουν καλύψει τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις προς τον φορέα.

Ο οποίος φορέας πριν λίγες µέρες έβγαλε ανακοίνωση µε την οποία γνωστοποιούσε στους παραγωγούς ότι «ουδεµία άλλη παράταση πρόκειται να χορηγηθεί και τους καλεί να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους µέχρι την οριζόµενη προθεσµία της 31ης Μαρτίου». Και τελικά, την ηµέρα που έληγε η εν λόγω προθεσµία συνεδρίασε το ∆Σ και –όπως λέει η ανακοίνωση – «κατόπιν πρωτοβουλίας Γεωργαντά και εισήγησης του προέδρου Λυκουρέντζου, παρατείνεται µέχρι τις 29 Σεπτεµβρίου η προθεσµία πληρωµής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς του 2022».

Μια απόφαση, που αποτελεί µέτρο διευκόλυνσης για τους αγρότες, ώστε να ανταποκριθούν στην εξόφληση των υποχρεώσεών τους, σε µια χρονική περίοδο δυσµενών οικονοµικών συνθηκών, όπως αναφέρουν από τον φορέα. Με λεφτά των αγροτών από τις εισφορές βγάζουν αποζηµιώσεις, λένε από την πλευρά τους οι αγρότες.

Αυτές τις µέρες µπαίνουν και τα ουκρανόµετρα. Κι αυτά άργησαν. Είχε πει ο υπουργός της πλατείας θα µπουν µέχρι τις 31 Μαρτίου, αλλά τελικά πρώτα µπήκε ο Απρίλιος. Και σαν να µην έφτανε αυτό, σε επικοινωνία της ΕΟΑΣΝΛ και του Συνεταιρισµού Αγιάς µε τον υπουργός της Βάθη για το θέµα που προέκυψε ότι de minimis και ουκρανόµετρα θα λάβουν µόνο όσοι αγρότες είναι ενταγµένοι στο ΜΑΑΕ, ο Γεωργαντάς ήταν ξεκάθαρος: «οι καλλιεργητές που δεν εµφανίζονται στο ΜΑΑΕ θα πάρουν µόνο το 50% της ενίσχυσης».

Σε αυτά τα de minimis η βαλίτσα πάει µακριά ως φαίνεται. Οι βουλευτές παλεύουν ακόµα για τις ποικιλίες που θα περάσουν στις ενισχύσεις ήσσονος σηµασίας. Άλλοι πιέζουν να µπουν περιοχές και άλλοι πιέζουν να µείνουν έξω οι πιο καινούργιες ποικιλίες εξ Ιταλίας και εξ Ισπανίας. Για να δούµε που θα βγει αυτό….. 
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

12-04-2023 08:42Γιώργος

Μόνο αν ψηφίσουμε τον αγροτικό κτηνοτρόφικο κόμμα...και εσείς σαν αγροτικό κόμμα έπρεπε να το διαφημίζεται αλλά άλλος σας ταιζει φαίνεται

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία