BACK TO
TOP
Τρίμματα

Το καφενείο για μετά

Το έχουµε πει και το ξαναλέµε! Αγρότης που δεν υλοποιεί αναπτυξιακά προγράµµατα, δεν συµµετέχει σε συλλογικές οργανώσεις και δεν συνεργάζεται σε σχήµατα συµβολαιακής, δεν είναι αγρότης. Όχι µε την τυπική έννοια, αλλά µε την ουσιαστική. Ειδικά αυτόν τον καιρό, είναι τόσα τα προγράµµατα τα οποία «τρέχουν», που, όποιος δεν τα εκµεταλλεύεται, µένει πίσω από τις εξελίξεις.

panagos01_4_2_2_3_3

Γιάννης Πανάγος

605
1

Μη θες απ’ το χέρι

Το πρώτο που χρειάζεται είναι συστηµατική και σε βάθος ενηµέρωση. Κανένας σύµβουλος δεν θα σου χτυπήσει την πόρτα να σου πει έλα να κατεβάσεις πρόταση. Είναι τόση η δουλειά που έχουν, όλοι οι µελετητές, που στις περισσότερες των περιπτώσεων προσπαθούν να… ξεσκαρτάρουν υποθέσεις. Άλλωστε, ένας ενηµερωµένος και προετοιµασµένος αγρότης, είναι «εύκολη» και «αποδοτική δουλειά» και για τον σύµβουλο – µελετητή. Οι άλλοι είναι… ψυχοβγάλτες!

Ακόµα και χωρίς λεφτά

Να πούµε ακόµα ότι η έλλειψη της ίδιας συµµετοχής δεν είναι πάντοτε δικαιολογία. Υπάρχουν προγράµµατα, όπως π.χ. της αντιχαλαζικής προστασίας στα οποία η ίδια συµµετοχή είναι από ελάχιστη έως µηδενική (εφόσον υλοποιείται από οµάδα παραγωγών). Άρα, πάντα υπάρχουν και κάποια προγράµµατα που δεν προϋποθέτουν σοβαρά κεφάλαια από τον υποψήφιο επενδυτή. Αντίστοιχα, υπάρχουν και χρηµατοδοτικά εργαλεία, όπως π.χ. αυτό για το δάνειο µέχρι 25.000 ευρώ που αρχίζουν να υποστηρίζουν αυτές τις µέρες οι εµπορικές τράπεζες, τα οποία συνιστούν ευκαιρία, για όποιον βέβαια είναι σε θέση να διαχειρισθεί αποδοτικά αυτά τα χρήµατα.

Όσοι µπήκαν στο πνεύµα

Σίγουρα δεν είναι όλα για όλους και πολλές φορές θα υπάρξουν απογοητεύσεις. Αυτό δεν συνιστά λόγο παραίτησης από αυτές τις διαδικασίες. Κοιτάξτε γύρω σας. Αν υπάρχουν κάποιοι, λίγοι αγρότες που ευηµερούν, είναι αυτοί που αξιοποίησαν µε τον καλύτερο τρόπο, τις ενισχύσεις της ΚΑΠ (και δεν λέµε παράτυπα), τα αναπτυξιακά προγράµµατα και τα λίγα αξιόλογα χρηµατοδοτικά εργαλεία. Η αγροτική εκµετάλλευση είναι επιχείρηση και ως επιχείρηση απαιτεί και ρίσκο. ∆εν µιλάµε για τζόγο στα τυφλά, ούτε για απερίσκεπτη διαχείριση. Χρειάζεται προσοχή, σύνεση, αποφασιστικότητα στη σωστή στιγµή και φυσικά, γερό στοµάχι.

Ξεκλέψτε το χρόνο

Όλα αυτά απαιτούν χρόνο. Χρόνο ενηµέρωσης, χρόνο προετοιµασίας, χρόνο συνεργασίας µε τους κατάλληλους υποστηρικτές, χρόνο διαχείρισης της γραφειοκρατίας. Χρόνο ο οποίος θα λείψει κάποιες φορές από τη δουλειά, που πρέπει να γίνει στο χωράφι ή στον στάβλο. Σας βεβαιώνω ότι σε πολλές περιπτώσεις, αυτός ο χρόνος, εκ του αποτελέσµατος καθίσταται πολύ πιο δηµιουργικός, όταν πρόκειται να φέρει εις πέρας το απαραίτητο επενδυτικό πρόγραµµα, το κατάλληλο αναπτυξιακό πλάνο.  

Ενηµερωθείτε

Για να γίνω ακόµα πιο σαφής, µην σπαταλάτε το χρόνο σας. ∆εν τελειώνει ποτέ το καλαµπούρι στο καφενείο. Η παρέα θα είναι πάντα εκεί και θα σας περιµένει. Αφιερώστε χρόνο για επαφή µε πηγές που θα σας δώσουν τα απαραίτητα ερεθίσµατα. ∆εν µιλάω απαραίτητα για την Agrenda και το Agronews, αν και εδώ δεν υπάρχει περίπτωση να παίζει κάτι και να µας  ξεφύγει. Αναφέροµαι σε κάθε είδους πηγή πληροφόρησης, που µπορεί να φανεί χρήσιµη στη δουλειά σας.

Μην περιµένετε το τσεκ

Πάρτε το ερέθισµα και προχωρήστε παρακάτω. Μάθετε περισσότερα γύρω από το θέµα εκείνο που σας φάνηκε ενδιαφέρον, αναλύστε το, ζητήστε παραπάνω πληροφορίες από τον σύµβουλο-µελετητή σας. Και πάλι µην µείνετε σ’ αυτό. Πάρτε γνώµη και από µια δεύτερη πηγή. Έτσι γίνεται δουλειά. Έτσι ξεκινάει το στήσιµο του φακέλου, έτσι φθάνει να υποβληθεί το αίτηµα, να περιµένεις την αξιολόγηση, να βρεις την άκρη, να κάνεις τη δουλειά. Αυτό θα σε βγάλει από τη λάσπη, αυτό θα σε βοηθήσει να δεις τα πράγµατα αλλιώς. ∆ιαφορετικά, θα κλαίγεσαι όλη µέρα, περιµένοντας το τσεκ.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

28-01-2023 22:51Κώστας

Συμβολαιακη γεωργια λεμε αυτο, που οι επιχειρησεις κανουν καρτελ και σε βαζουν να υπογραψεις κατω του κοστους; Και αυτοί όλο και μεγαλωνουν και χτιζουν και αλλα εργοστασια και γω ολο και μετρω τα χρεη μου;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία