BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Τέρμα τα ψεκαστικά για τη Lemken, με μηχανικές λύσεις η ζιζανιοκτονία

Άμεση αντίδραση των Γερμανών στις απαιτήσεις Farm to Fork που παύουν οριστικά την παραγωγή ψεκαστικών.

18-39_3

Γιώργος Κοντονής

41
0

Την οριστική εγκατάλειψη µετά από µία 10ετία της κατασκευής συµβατικών ψεκαστικών µηχανηµάτων αποφάσισε η Lemken που θα επικεντρωθεί πλέον πλήρως στις λύσεις µηχανικής ζιζανιοκτονίας. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη σηµαντική αναπροσαρµογή χαρτοφυλακίου που παρατηρείται στην ευρωπαϊκή αγορά µηχανηµάτων, µετά και τη δηµοσίευση της στρατηγικής Farm to Fork, η οποία προβλέπει µείωση της χρήσης χηµικής φυτοπροστασίας κατά 50% µέχρι το 2030 στις εκµεταλλεύσεις της ΕΕ. Είναι προφανές ότι η κίνηση της Lemken, που έχει αφιερωµένο ένα ολόκληρο εργοστάσιο στην παραγωγή ψεκαστικών, δεν θα είναι η µόνη, καθώς το παράδειγµά της θα ακολουθήσουν κι άλλες εταιρείες, όσο οι κανονιστικές απαιτήσεις της Ευρώπης σχετικά µε τα αγροεφόδια γίνονται όλο και πιο αυστηρές.

Ο διευθύνων σύµβουλος της εταιρείας, Anthony van der Ley εξηγεί: «Μετά από πάνω από 10 χρόνια λειτουργίας σε αυτόν τον τοµέα, δεν έχουµε φτάσει σε ανταγωνιστικό µέγεθος. Οι νοµικές απαιτήσεις σε καθεµία από τις αγορές µας αυξάνονται και γίνονται ολοένα και πιο διαφορετικές. Επίσης βλέπουµε, από πλευράς πελάτη-αγρότη, τα περιοριστικά όρια στα χηµικά φυτοπροστατευτικά να αυξάνονται όλο και περισσότερο. Αν και στην Agritechnica παρουσιάσαµε κάποια πολύ εξελιγµένα µοντέλα ψεκαστικών,  και η οµάδα µας ήταν εξαιρετικά ενθουσιασµένη από την υπέροχη υποδοχή, επιλέγουµε αυτήν τη στιγµή να φύγουµε από την παραγωγή ψεκαστικών µε υπεύθυνο τρόπο».

Ως οικογενειακή επιχείρηση, η Lemken κάνει αυτό το βήµα για να τοποθετηθεί δυνατά και ανεξάρτητα για το µέλλον. Αυτό σηµαίνει ότι σκοπεύει να ενισχύσει και να επεκτείνει τις σειρές καλλιεργητών, την τεχνολογία τρυπανιών και τις περιοχές προϊόντων φροντίδας καλλιεργειών, προκειµένου να διατηρήσει τη θέση της ως καινοτόµου ηγέτη της αγοράς. Με αυτόν τον τρόπο, η «φροντίδα των καλλιεργειών» θα επικεντρωθεί στο µέλλον σε βιώσιµες λύσεις φροντίδας (συµπεριλαµβανοµένων των πρόσφατα εξελιγµένων λιπασµατοδιανοµέων). Η Lemken απέκτησε την ολλανδική εταιρεία Steketee πριν από δύο χρόνια που εξειδικεύεται στη µηχανική ζιζανιοκτονία για αυτόν τον λόγο. Αυτό δηµιουργεί την ευκαιρία συνδυασµού µηχανικού ελέγχου ζιζανίων µε ακριβή, επιλεκτικό ψεκασµό ζώνης, συµβάλλοντας έτσι σε περιβαλλοντικά σωστές λύσεις σε σύγκριση µε τον ψεκασµό εκποµπής. Ταυτόχρονα, η νέα διαδικασία εξοικονοµεί χρόνο και χρήµα στους αγρότες, λέει η Lemken.

O Van der Ley βλέπει επίσης µία τάση να ικανοποιηθεί η αυξανόµενη ζήτηση για µηχανικό έλεγχο ζιζανίων µε «έξυπνες» λειτουργίας. «Θέλουµε να συνδέσουµε τα µηχανήµατα της Steketee µε τις ψηφιακές µας λύσεις και να τα προσαρµόσουµε. Το περιβάλλον αλλάζει πολύ γρήγορα τώρα. Εκεί ψάχνουν τώρα λύσεις οι αγρότες, είτε καλλιεργούν βιολογικά είτε συµβατικά, και επιλέγουν το καλύτερο µοντέλο για να µπορούν να καλλιεργούν έξυπνα και βιώσιµα. Είναι ένα µελλοντικό θέµα για όλους µας, να διασφαλίσουµε την παγκόσµια επισιτιστική ασφάλεια παρά τους περιβαλλοντικούς περιορισµούς», συµπλήρωσε.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία