BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Από τους αισθητήρες εδάφους στην ορθή ανίχνευση της λίπανσης η CropX

Η CropX ανέπτυξε μια λύση για τον ακριβή εντοπισμό του λιπάσματος, συγκεντρώσεων αλατιού και κινήσεων των λιπασμάτων σε όλο το έδαφος. Οι καλλιεργητές θα είναι έτσι σε θέση να γνωρίζουν την ακριβή συγκέντρωση της αλατότητας των πόρων στο έδαφος, να εντοπίζουν αν έχει συσσωρευτεί υπερβολικό λίπασμα στο έδαφος και να διακρίνουν τις συγκεντρώσεις λιπάσματος σε μεγάλο βάθος εδάφους.

r0_0_4608_2591_w1200_h678_fmax

Βασίλης Σοφός

63
0

Κατά την εφαρμογή λιπασμάτων μπορούν να μειωθούν οι αποδόσεις και η κερδοφορία των καλλιεργειών, ενώ τα λιπάσματα που ξεπλένονται κάτω από το ριζικό σύστημα δεν υποστηρίζουν την υγεία των καλλιεργειών και μπορεί ακόμη και να προκαλέσουν ρύπανση από νιτρικά άλατα φτάνοντας στα υπόγεια ύδατα, λέει η CropX. Έτσι ανέπτυξε μια καινοτόμο λύση κατά την οποία οι παραγωγοί θα είναι σε θέση να γνωρίζουν την ακριβή συγκέντρωση της αλατότητας των πόρων στο έδαφος, να εντοπίζουν αν έχει συσσωρευτεί υπερβολικό λίπασμα στο έδαφος και να διακρίνουν τις συγκεντρώσεις λιπάσματος σε μεγάλο βάθος εδάφους.

Περιορισμένες οι δυνατότητες των αισθητήρων εδάφους

Σύμφωνα με την εταιρεία, μέχρι σήμερα οι αισθητήρες εδάφους δεν ήταν σε θέση να υποστηρίξουν πλήρως τις πρωτοβουλίες διαχείρισης λιπάσματος, καθώς περιορίζονταν στη μέτρηση της ηλεκτρικής αγωγιμότητας (EC) του χύδην εδάφους παρά στην ηλεκτρική αγωγιμότητα του διαλύματος εδάφους (γνωστή ως EC).

«Στηριζόμενοι σε ελαττωματικές μετατροπές για την εκτίμηση των πόρων EC και με τη διαρκώς μεταβαλλόμενη δυναμική του εδάφους, οι αισθητήρες εδάφους δεν μπορούσαν να παράσχουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τις ποσότητες λιπασμάτων ή αλατιού που απαιτούνται για την προώθηση αποτελεσματικών προσπαθειών διαχείρισης της λίπανσης», λέει η CropX.

Παρακολούθηση των κινήσεων λιπασμάτων και των επιπέδων αλατιού Η CropX λέει ότι τώρα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί με ακρίβεια τις κινήσεις των λιπασμάτων και τα επίπεδα αλατιού στο έδαφος, σε πολλαπλά βάθη, ταυτόχρονα. Η νέα τεχνολογία χρησιμοποιεί αλγόριθμους μηχανικής εκμάθησης που μαθαίνουν τις μοναδικές τάσεις υπερ-τοπικής ηλεκτρικής αγωγιμότητας για κάθε συγκεκριμένη τοποθεσία του αισθητήρα. Αυτές οι νέες πληροφορίες δεδομένων στο έδαφος θα δώσουν συνολικά τη δυνατότητα στους καλλιεργητές να:

-Πραγματοποιηού προσαρμογές στα σχέδια διαχείρισης λίπανσης κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου με βάση τα δεδομένα

-Να θέτουν καλύτερους στόχος της ποσότητας λιπάσματος που χρησιμοποιείται με βάση τις πραγματικές ανάγκες καλλιέργειας

-Να εξοικονομούν έξοδα από εκτεταμένη δειγματοληψία εδάφους για μετρήσεις αλατότητας στο εργαστήριο.

-Να παρακολουθού και να τεκμηριώνουν τις κινήσεις των λιπασμάτων στο χώμα με την πάροδο του χρόνου

-Να ελαχιστοποιηουν τις πιθανότητες απώλειας του λιπάσματος μέσω της έκπλυσης Η CropX αναφέρει, τέλος, ότι σχεδιάζει ένα «φιλόδοξο πρόγραμμα» για την περαιτέρω προώθηση αυτής της πρόσφατης ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω εργαστηριακών και επιτόπιων επικυρώσεων, επιλεγμένων εμπορικών δοκιμών και πιθανής συνεργασίας με οργανισμούς.

  • ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
  • CropX
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία