BACK TO
TOP
Τεχνολογία

To αυτόνομο και ηλεκτρικό Lely Exos βραβεύεται ως «πράσινο» στην EuroTier

Κατά τη διάρκεια της εμπορικής έκθεσης για την κτηνοτροφία, Eurotier, που διεξήχθη στο Ανόβερο της Γερμανίας 15-18 Νοεμβρίου, η διοργανώτρια German Agricultural Society (DLG) ανακοίνωσε τους νικητές του βραβείου Agrifuture Concepts Winner. Στον τομέα των αγροτικών μηχανημάτων, το βραβείο απονέμεται στην «πράσινη» κτηνοτροφική μηχανή Exos από τη Lely. Αυτό το πλήρως ηλεκτρικό όχημα μαζεύει και μεταφέρει φρέσκο γρασίδι απευθείας από το χωράφι στο υπόστεγο που βρίσκονται οι αγελάδες.

Lely-Exos-4_2

Βασίλης Σοφός

225
0

Η συγκομιδή καλής χορτονομών είναι μια από τις πιο σημαντικές εργασίες στη γαλακτοκομία, αφού το υψηλής ποιότητας υλικό καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα των σιτηρεσίων. Η χορτονομή είναι επομένως η βάση για την κερδοφόρα παραγωγή γάλακτος και είναι απαραίτητη για την υγεία των ζώων.



Με το Exos, η Lely παρουσιάζει μια ιδέα για την πλήρως αυτόνομη συγκομιδή και τροφοδοσία φρέσκου χορταριού, με την οποία ανοίγεται στην αγορά. Η σίτιση σε όλη την περίοδο της βλάστησης προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα, η απώλεια ενέργειας λόγω της διαδικασίας ενσίρωσης εξαλείφεται, όπως και εκείνο το μέρος του κόστους συγκομιδής που προκαλείται από το γεγονός ότι η επιτυχής ενσίρωση απαιτεί την επίτευξη υψηλής απόδοσης κοπής, συλλογής και ξήρανσης και σε περιορισμένες χρονικές περιόδους λόγω καιρικών συνθηκών. Το πλήρως ηλεκτρικό Lely Exos παρέχει αυτόνομα το καθημερινό σιτηρέσιο πράσινης χορτονομής για ολόκληρο το κοπάδι.



Το ρομπότ εντοπίζει εμπόδια και πλοηγείται ομαλά στον εσωτερικό και τον εξωτερικό χώρο. Είναι επίσης δυνατή η διασπορά λιπάσματος κατά τη συγκομιδή. Χάρη σε αυτό, και επειδή η κοπή πραγματοποιείται τη σωστή χρονική στιγμή, προωθείται η γρήγορη αναγέννηση των λιβαδιών και το έδαφος προστατεύεται λόγω του σχετικά μικρού βάρους του μηχανήματος. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στο αγρόκτημα να επωφεληθεί πλήρως από τη χρήση ολόκληρης της περιόδου βλάστησης, να παράγει περισσότερο γάλα από τις ζωοτροφές που παρήγαγε και έτσι να μειώσει την ανάγκη εργασίας, τον αριθμό των μηχανημάτων που χρειάζονται και την αγορά πρόσθετων ζωοτροφών.

Το πρόγραμμα βράβευσης «DLG Agrifuture Concept Winner», που κάνει πρεμιέρα φέτος, εστιάζει σε λύσεις που μπορούν να δώσουν αποφασιστική ώθηση για τη μελλοντική βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας και την αποκεντρωμένη παροχή ενέργειας.



Με αυτό το νέο βραβείο, η DLG ακολουθεί τον στόχο της να παρουσιάσει όχι μόνο προϊόντα έτοιμα για την αγορά στις κορυφαίες διεθνείς εμπορικές εκθέσεις της, αλλά και πρωτοποριακές παρορμήσεις για το μέλλον της παγκόσμιας κτηνοτροφίας και του αποκεντρωμένου ενεργειακού εφοδιασμού.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία