BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Νέα ηλεκτρονικά συστήματα, περισσότερη ακρίβεια για τη σπαρτική Väderstad Tempo

Με την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών της μονάδας, ενεργοποιούνται νέες λειτουργίες που εξασφαλίζουν ακρίβεια στο πεδίο. Τα νέα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν τον αυτόματο διαχωρισμό σπόρων, την ενεργή υδραυλική ρύθμιση της γραμμής καθώς και την αντιστάθμιση καμπυλών.

hf8v863lqhloxw45rq7o0v1dalefsbe1

Βασίλης Σοφός

161
0

Η γνωστή για τη ταχύτητα σποράς σπαρτική ακριβείας Väderstad Tempo αναβαθμίζεται υιοθετώντας το νέο ηλεκτρονικό σύστημα WSX που έχει αναπτύξει η Väderstad με κινητήρες χωρίς ψήκτρες και βελτιωμένη απόδοση καλωδίωσης. Αλλά δεν είναι μόνο το ίδιο το WSX που θα βελτιστοποιήσει περαιτέρω την ακρίβεια φύτευσης, αυτό θα προέλθει από τα νέα χαρακτηριστικά τα οποία γίνονται διαθέσιμα. «Το νέο σύστημα WSX μάς δίνει τη δυνατότητα να ενσωματώσουμε τρία νέα χαρακτηριστικά, για να βελτιστοποιήσουμε την ακρίβεια της φυτευτικής μηχανής Tempo ακόμη περισσότερο», λέει ο Oskar Karlsson, διευθυντής διαχείρισης προϊόντων φυτευτικών μηχανών της Väderstad.

Αρχικά, παρούσα είναι η λειτουργία αυτόματης διαλογής σπόρων, για να διασφαλίζεται πάντα μια ακριβής εργασία στον μετρητή σπόρων, χωρίς την ανάγκη χειροκίνητης ρύθμισης. Με αισθητήρες σε κάθε μονάδα γραμμής, ο διαχωρισμός του σπόρου παρακολουθείται συνεχώς και ρυθμίζεται αυτόματα στη βέλτιστη ρύθμιση. Η αυτόματη διαλογή εξοικονομεί χρόνο και αυξάνει την παραγωγικότητα στο πεδίο.



«Ένα χαρακτηριστικό που θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα από αγρότες και εργολάβους που αλλάζουν τακτικά καλλιέργειες», λέει ο Oskar Karlsson. Επίσης, η ενεργή υδραυλική δύναμη στη γραμμή σποράς εξασφαλίζει πάντα ακριβές βάθος φύτευσης, ανεξάρτητα από την κατάσταση του εδάφους.

Με την αποστολή να διατηρείται πάντα η ρυθμισμένη δύναμη της μονάδας γραμμής, το σύστημα θα προσθέτει ή θα απελευθερώνει την πίεση της μονάδας γραμμής στο έδαφος ανάλογα με τις συνθήκες του εδάφους. Εάν, για παράδειγμα, περνάτε από μια ελαφρύτερη περιοχή, η πίεση θα μειωθεί και εάν εισέλθετε σε μια περιοχή με σκληρότερη κατάσταση εδάφους, η πίεση θα αυξηθεί. Για να διασφαλιστεί γρήγορος χρόνος απόκρισης, το σύστημα λειτουργεί με υδραυλικά συστήματα.

Η καλλιεργητική μηχανή μπορεί να εξοπλιστεί είτε με ενεργή υδραυλική πίεση με μία ανάδραση και έλεγχο για όλο το πλάτος της μηχανής, είτε με μεμονωμένη ενεργή υδραυλική πίεση για κάθε μονάδα γραμμής. Η ενεργή υδραυλική υποπίεση επιτρέπει στον οδηγό να ρυθμίσει τη βέλτιστη υποπίεση της μονάδας γραμμής, η οποία διατηρείται αυτόματα. «Αυτό διασφαλίζει την ακρίβεια του βάθους φύτευσης παρά τις μεταβαλλόμενες εδαφικές συνθήκες, ως αποτέλεσμα των μεταβολών στον τύπο του εδάφους ή της συμπίεσης του εδάφους», λέει ο Oskar Karlsson.

Επιπλέον, αυτή η λειτουργία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της γραμμής πορείας, προετοιμάζοντας τα μη φυτεμένα κομμάτια για το επόμενο ψεκαστικό. Εξοπλισμένο με ατομική ενεργή υδραυλική δύναμη για κάθε μονάδα γραμμής, το φυτευτικό μηχάνημα είναι επίσης σε θέση να χρησιμοποιήσει το σύστημα για την ανακούφιση από την πίεση και την ανύψωση μεμονωμένων μονάδων γραμμής κατά την κατασκευή των γραμμών πορείας.



Κατά τον τρόπο αυτό, η ενεργή υδραυλική δύναμη συνεργάζεται με το δυναμικό σύστημα διάνοιξης των γραμμών πορείας της μηχανής. Αυτό σημαίνει ότι οι γραμμές πορείας θα είναι σαφώς ορατές από τον χειριστή του ψεκαστικού μηχανήματος, ακόμη και πριν από την εμφάνιση της καλλιέργειας. Το τρίτο νέο χαρακτηριστικό είναι η εισαγωγή της αντιστάθμισης καμπύλης, η οποία διασφαλίζει μια συνεπή παροχή μέτρησης σε όλο το πλάτος της σπαρτικής κατά τη στροφή.

Αυτό σημαίνει ότι οι εσωτερικές μονάδες γραμμής στη στροφή θα μειώσουν προσωρινά την παροχή δοσομέτρησης, ενώ οι εξωτερικές μονάδες γραμμής θα την αυξήσουν. «Οι γυροσκοπικοί αισθητήρες αναγνωρίζουν πότε η μηχανή στρίβει και προσαρμόζουν την έξοδο δοσομέτρησης κάθε μονάδας, ώστε να εξασφαλίζεται πάντα ένας σταθερός ρυθμός σε όλο το πλάτος της σπαρτικλής», λέει ο Oskar Karlsson. Τα νέα χαρακτηριστικά και το ηλεκτρονικό σύστημα WSX για τα Tempo L 8-32, Tempo V 6-12 και Tempo F 6-8 θα κάνουν πρεμιέρα στη διεθνή έκθεση Agritechnica τον Νοέμβριο του 2023. Μια περιορισμένη σειρά μηχανημάτων θα βγει στο πεδίο την άνοιξη του 2024, ενώ η μαζική παραγωγή θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2024.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία