BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Leader PF Full Electric: Ο νέος 100% ηλεκτρικός και αυτοκινούμενος μίκτης από τη Faresin

Από το 2018 η Faresin προωθεί τη βιωσιμότητα με τον ηλεκτρικό τηλεσκοπικό φορτωτή της, ενώ τώρα φέρνει τη μεγάλη αλλαγή και στην κτηνοτροφία με τον αμιγώς ηλεκτρικό μίκτη Leader PF Full Electric, που μειώνει τις εκπομπές και αναδεικνύει την αντίληψη της βιωσιμότητας.

faresis_50_17_dsc1040_ba7__2

Βασίλης Σοφός

113
0

Το Leader PF Full Electric είναι ο ολοκαίνουργιος μίκτης της Faresin, ένα μηχάνημα που έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιεί την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν τα αγροκτήματα σε μεγάλες ποσότητες μέσω φωτοβολταϊκών μονάδων ή μονάδων συμπαραγωγής και σε εξαιρετικά χαμηλό κόστος.

Ταυτόχρονα, το μηχάνημα δεν παράγει ρυπογόνες εκπομπές, μειώνοντας έτσι τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εκμετάλλευσης. Η χρήση της ηλεκτρικής τεχνολογίας ευνοεί επίσης την καλή διαβίωση των ζώων και επιτρέπει την πιστοποίηση της αλυσίδας παραγωγής. Το πρώτο αυτοκινούμενο ηλεκτρικό βαγόνι ανάμιξης Faresin που είδε το φως της δημοσιότητας είναι το Leader PF 1.14 Full Electric με χωρητικότητα κάδου ανάμιξης 14 κυβικών μέτρων και κάθετο κοχλία. Αποτελεί την ιδανική λύση για μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις με μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ηλεκτρισμός αλλά χωρίς συμβιβασμούς

Η απόδοση του νέου Leader PF Full Electric ήταν το σημείο εκκίνησης. Οι μηχανικοί της Faresin εργάστηκαν σκληρά για να εγγυηθούν επιδόσεις απολύτως παρόμοιες με τα αντίστοιχα πετρελαιοκίνητα μοντέλα, διατηρώντας παράλληλα επαρκή διάρκεια ζωής της μπαταρίας για τη συμπλήρωση τουλάχιστον μιας ολόκληρης ημέρας σε ένα μεσαίου μεγέθους αγρόκτημα. Για το λόγο αυτό, η μπαταρία των 91 kW, 210 Ah φωσφορικού σιδήρου-λιθίου με τηλεματική Farmatics για τηλεχειρισμό εγκαταστάθηκε στο πίσω μέρος του χώρου του κινητήρα.

Η θέση της στο πίσω μέρος επιτρέπει τη βέλτιστη κατανομή του βάρους, μεγαλύτερη ευκολία λειτουργίας, όπως η μείωση της βρωμιάς στο χώρο και η εύκολη πρόσβαση στα εξαρτήματα, καθώς και διάφορα πλεονεκτήματα κατά την οδήγηση, όπως η άνεση και η ορατότητα στη δεξιά πλευρά.

Η επαναφόρτιση της μπαταρίας γίνεται με απόλυτη ευελιξία χάρη στο σύστημα Universal Charge, ένα ενιαίο plug-in interface για μονοφασικές και τριφασικές παροχές ρεύματος 220V και 400V. Το μηχάνημα είναι επίσης εξοπλισμένο με ένα σύστημα που ανακτά ενέργεια κατά το φρενάρισμα και κατά την απελευθέρωση του γκαζιού, αποθηκεύοντάς την στην μπαταρία και αυξάνοντας την αυτονομία του.

Η ολοκληρωμένη ηλεκτρονική διαχείριση ελέγχει την κατανομή της ισχύος στα διάφορα όργανα, η οποία δοσολογείται ανάλογα με τις ανάγκες, ώστε να μην υπερφορτώνεται η μπαταρία και ολόκληρο το σύστημα, μειώνοντας σημαντικά την κατανάλωση. Επιπλέον, ολόκληρο το σύστημα παρακολουθείται από διαγνωστικά που καλύπτουν όλα τα ηλεκτρικά, ηλεκτρονικά και υδραυλικά μέρη, συμπεριλαμβανομένων των οργάνων ελέγχου στην καμπίνα.

Ισχύς και πρόσφυση σε όλες τις συνθήκες

Η ισχύς έλξης παρέχεται από έναν ηλεκτροκινητήρα 51 kW που είναι τοποθετημένος στον πίσω άξονα, ο οποίος μεταφέρει επίσης την κίνηση στον μπροστινό άξονα μέσω ενός άξονα. Το σύστημα διαθέτει δύο ταχύτητες που επιτρέπουν την κίνηση μέχρι τη μέγιστη ταχύτητα των 20 χλμ./ώρα. Όπως και η έκδοση με τον θερμικό κινητήρα, το Leader PF Full Electric διαθέτει τέσσερις τροχούς κίνησης και διεύθυνσης που επιτρέπουν τρεις τύπους διεύθυνσης. Είναι επίσης εξοπλισμένο με υδροπνευματική ανάρτηση που μπορεί να ρυθμιστεί σε ύψος μέσω ενός χειριστηρίου στην καμπίνα, επιτρέποντας την άνετη και ασφαλή οδήγηση.

Ομοιογενή μίγματα που παρασκευάζονται με ευκολία

Η χαρακτηριστική γεωμετρία της δεξαμενής ανάμιξης, σε συνδυασμό με το ειδικό προφίλ του κοχλία, επιτρέπει την ταχεία παρασκευή ομοιογενών μιγμάτων με σεβασμό των οργανοληπτικών ιδιοτήτων της ίνας. Ο ηλεκτροκινητήρας των 45 kW εγγυάται την κατάλληλη ισχύ για όλους τους τύπους μίγματος χάρη στις 8 ταχύτητες ανάμιξης, οι οποίες επιτρέπουν την προσαρμογή της απόδοσης του μηχανήματος στη συνταγή.

Επιπλέον, η ειδική λειτουργία «καθαρισμός» επιτρέπει στον κοχλία να αδειάζει πλήρως το μείγμα μέσα στον κάδο ανάμιξης, αποφεύγοντας την υπερβολική στασιμότητα του προϊόντος που είναι επικίνδυνη για την υγεία των ζώων. Για την κάλυψη των αναγκών κάθε κτηνοτρόφου, το σύστημα εκφόρτωσης μπορεί να διαμορφωθεί με διάφορους τύπους ιμάντων με κίνηση ή ανύψωση που ελέγχονται απευθείας μέσω της οθόνης της καμπίνας.

Η ακρίβεια είναι σημαντική για τα καλά αποτελέσματα και τη διατήρηση του κόστους των ζωοτροφών υπό έλεγχο. Για το λόγο αυτό, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος ζύγισης και δοσομέτρησης που είναι τοποθετημένο στην καμπίνα ή μέσω του προγράμματος διαχείρισης επιχειρήσεων Farm Manager Web, είναι δυνατός ο προγραμματισμός της συνταγής και η συνεχής παρακολούθηση των συστατικών που έχουν φορτωθεί. Αυτή η θεμελιώδης λειτουργία συμπληρώνεται από το σύστημα PolispecNIR, το οποίο, τοποθετημένο απευθείας στη δεξαμενή ανάμιξης, παρακολουθεί διαρκώς την φόρτωση και υποδεικνύει στον χειριστή την ιδανική στιγμή για την εκφόρτωση, μόλις επιτευχθεί ομοιογένεια.

Ενσωματωμένος κόφτης

Η Faresin αποφάσισε να εξοπλίσει το νέο Leader PF Full Electric με ένα ισχυρό κοπτικό πλάτους 2000 χλστ. που κινείται από έναν ηλεκτροκινητήρα 45 kW, ώστε να επιτρέπει την ανεξάρτητη φόρτωση των διαφόρων συστατικών της συνταγής. Η επιλογή αυτή δεν ήταν τόσο εύκολο να υλοποιηθεί, καθώς η συσκευή συνήθως απορροφά πολλή ενέργεια.

Οι μηχανικοί της Faresin εργάστηκαν προς αυτή την κατεύθυνση για να μειώσουν την κατανάλωση βελτιστοποιώντας την ισχύ και αποφεύγοντας πιθανές υπερφορτώσεις. Το ειδικό σχήμα του κόφτη εξασφαλίζει γρήγορη ροή προς το κανάλι φόρτωσης, με σεβασμό στη δομή και τις ιδιότητες της ενσίρωσης, ενώ οι λεπίδες του κόφτη απομακρύνουν το υλικό γρήγορα και με ακρίβεια.

Άνεση σε όλους τους τομείς

Η καμπίνα του μοντέλου επιτρέπει στον χειριστή να εργάζεται σε θέση απόλυτου ελέγχου, χάρη στις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες και την εξαιρετική ορατότητα. Τα χειριστήρια είναι εργονομικά διατεταγμένα για τη διαισθητική διαχείριση όλων των λειτουργιών του μηχανήματος και η νέα οθόνη 10 ιντσών επιτρέπει την εύκολη πλοήγηση μεταξύ όλων των χειριστηρίων και εμφανίζει όλες τις παραμέτρους του μηχανήματος και τα δεδομένα από το ενσωματωμένο σύστημα ανάλυσης NIR σε πραγματικό χρόνο. Ο χειρισμός των κύριων λειτουργιών γίνεται με το ηλεκτρο-αναλογικό joystick και τα πλευρικά πληκτρολόγια, ενώ ο εμπνευσμένος από την αυτοκινητοβιομηχανία πίνακας οργάνων επιτρέπει τον ακριβή έλεγχο όλων των στοιχείων φόρτωσης και εκφόρτωσης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία