BACK TO
TOP
Green reports

Σχέδιο μείωσης χρέους κατά 30% με παραχώρηση γης για ΑΠΕ

Σε μείωση των χρεών τους κατά 30% θα μπορούσαν να προχωρήσουν χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση χρέους, μέσω παραχωρήσεων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στις πρώτες χώρες στην ανάπτυξη φ/β η Ελλάδα

48
0

Έτσι, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, Ισπανία και Ιρλανδία, οι οποίες έχουν άριστες συνθήκες για την συγκομιδή ενέργειας από τον ήλιο, τον άνεμο και γεωθερμικές πηγές και θα μπορούσαν να δώσουν στους πιστωτές τους παραχωρήσεις για μεγάλα επενδυτικά προγράμματα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που προσφέρουν μακροπρόθεσμο οικονομικό όφελος.

Το εν λόγω σχέδιο προωθείται από μια ομάδα της διάσημων καθηγητών οικονομικών και ενέργειας και προτάθηκε στην ολλανδική εφημερίδα «NRC Handelsblad».

Μάλιστα, η Επιτροπή της ΕΕ σχετικά με Οικονομική και Νομισματική Πολιτική έχει ζητήσει να εξετάσει σοβαρά το σχέδιο αυτό, ενώ οι  προτάσεις έτυχαν θετικών αντιδράσεων από Φιλελεύθερους Δημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους ευρωβουλευτές.

Σύμφωνα με το σχέδιο θα ήταν δυνατή μια μείωση του χρέους κατά 30%, αν η Ιρλανδία προσέφερε λιγότερο από 1%, η Πορτογαλία περίπου 1% και η Ελλάδα περίπου 2% της συνολικής επιφάνειάς της ως παραχώρηση για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας.

Οι συντάκτες του σχεδίου τονίζουν ότι «τα ενεργειακά σχέδια δεν πρέπει να είναι αποκλειστικά και μόνο μεγάλης κλίμακας και σε μερικά μεγάλα κομμάτια της γης. Θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τεράστιες ευκαιρίες για αποκεντρωμένη ενέργεια σε τοπικό επίπεδο.

Οι χώρες που συμμετέχουν θα είναι σε θέση να εξοφλήσουν σημαντικό μέρος των χρεών τους και παράλληλα θα λάβουν τονωτική ένεση για την οικονομία και τη απασχόληση από την κατασκευή και τη συντήρηση των έργων.

«Ιδιαίτερα η νέα γενιά σε αυτές τις χώρες που αντιμετωπίζουν τώρα ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό ανεργίας θα απολαμβάνει μια νέα προοπτική για ένα μέλλον ελεύθερο από το χρέος με πολλές ευκαιρίες για την υγιή ανάπτυξη. Και η Ευρώπη θα έχει περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες θα συμβάλλουν στην καθιέρωση καθαρότερου, πιο υγιεινού και ασφαλούς περιβάλλοντος για τους πολίτες της », σύμφωνα με τους καθηγητές.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που εκτάκτως κυκλοφορεί την Παρασκευή 15 Ιουνίου

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία