BACK TO
TOP
Profi

Φιλικό στο λογαριασµό ρεύµατος του κτηνοτρόφου το Lely Astronaut A5

Η αύξηση των τιµών στον τοµέα της ενέργειας επηρεάζουν άµεσα τους γαλακτοκόµους. Πόσα γνωρίζουν όµως για την ενέργεια που καταναλώνεται στο άρµεγµα;

4_116

227
0

Για να βοηθηθούν όλοι οι γαλακτοκόµοι στο να κατανοήσουν καλύτερα πόσο νερό και ηλεκτρισµό απαιτούν τα ροµπότ αρµέγµατος, ο οργανισµός DLG, σε συνεργασία µε αρκετές εταιρείες κατασκευής αυτόµατων συστηµάτων αρµέγµατος, µε το Ινστιτούτο Γεωργίας της Βαυαρίας και το profi, δηµιούργησε µια δοκιµή για να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση. Το 2014, τρία χρόνια µετά την πρώτη συζήτηση για αυτή την ιδέα, δοκιµάστηκε το πρώτο µηχάνηµα. Η Lely ήταν η πρώτη που πήρε το βάπτισµα του πυρός µε το A4 Astronaut.

Ανάλογα µε το σενάριο του αγροκτήµατος (αγελάδες µε υψηλή-χαµηλή παραγωγή γάλακτος) η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύµατος ήταν από 2,3 έως 3,6 kWh ανά 100 λίτρα γάλακτος, ενώ η κατανάλωση νερού ήταν περίπου 26 έως 46 λίτρα. Το 2019, το profi πραγµατοποίησε περισσότερες δοκιµές µε το Α4, αυτή τη φορά σε ένα αγρόκτηµα µε 63 αγελάδες που είχαν παραγωγή 1.990 λίτρα την ηµέρα σε 2,8 αρµέγµατα κατά µέσο όρο. Η κατανάλωση νερού ανά 100 λίτρα γάλακτος ήταν 38,4 λίτρα και η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύµατος ήταν 2,4 kWh.

Μετά από µια συντήρηση, οι ρυθµοί κατανάλωσης µειώθηκαν σε 33,5 λίτρα και 2,3 kWh. Με αυτή την αρχική σύγκριση στο αγρόκτηµα, επιβεβαιώθηκε πως η δοκιµή προσοµοίωσης ήταν συναφής και ότι η παράλειψη του σέρβις θα µπορούσε να αυξήσει το λειτουργικό κόστος του παραγωγού.

Διαβάστε περισσότερα στο profi που κυκλοφορεί το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου μαζί με την εφημερίδα Agrenda

  • ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
  • Lely
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία