BACK TO
TOP
Θεσμικά

Να μείνει ανοικτή πρέπει η πλατφόρμα ΟΣΔΕ για Κάρτα Αγρότη

Την ανάγκη να παραμείνει ανοικτή η ηλεκτρονική βάση του ΟΣΔΕ, ανεξάρτητα από την προσέλευση ή όχι των αγροτών στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων, επισημαίνουν οι αγρότες σε όλη τη χώρα, καθώς η ξαφνική διακοπή λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δημιουργεί ποικίλα προβλήματα στον αγροτικό κόσμο και κυρίως εμποδίζει κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης των αγροτικών επιχειρήσεων εν όψει των μεγάλων υποχρεώσεων της εαρινής περιόδου.

thumbnail_voridis_osde_anastoli

Γιάννης Πανάγος

11
10

Όπως δηλώνει στο Agronews αγρότης με καλή αντίληψη της πραγματικότητας στον αγροτικό χώρο, η μη προσέλευση των αγροτών στη Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων είναι άλλο και είναι κάτι διαφορετικό η «πλήρης αναστολή για 15 μέρες της διαδικασίας υποδοχής αιτήσεων ΟΣΔΕ του έτους 2020» που ανακοίνωσε κάπως επιπόλαια, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης

Διαβάστε εδώ την απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη.

Ο υπουργός έσπευσε μάλιστα να διαβεβαιώσει τους παραγωγούς πως το γεγονός αυτό «δεν πρόκειται να διαταράξει την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας και την έγκαιρη ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων τους», έχοντας προφανώς υπόψη την παράταση κατά ένα μήνα (μέχρι 15 Ιουνίου) της σχετικής προθεσμίας την οποία ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Το θέμα δεν είναι αν θα γίνουν κάποια στιγμή οι δηλώσεις. Το ζήτημα είναι ότι η διαδικασία υποβολής της δήλωσης «ξεκλειδώνει» μια σειρά από λειτουργίες, μεταξύ των οποίων και η χρηματοδοτικές διαδικασίες των αγροτών, κάτι το οποίο δεν μπορεί να περιμένει μέχρι τις 15 Ιουνίου ή και πολύ αργότερα.

Η βιαστική, όπως φαίνεται απόφαση για αναστολή της διαδικασίας υποδοχής αιτήσεων που προφανώς έχει να κάνει με τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, συνοδεύτηκε από τη λάθος κίνηση διακοπής της λειτουργίας της ηλεκτρονικής βάσης του ΟΣΔΕ, κάτι το οποίο εξυπηρετεί μόνο τον «τεχνικό σύμβουλο»  του ΟΠΕΚΕΠΕ και κανέναν άλλο. Σηειωτέον ότι αυτές τις μέρες, όλοι δουλεύουν ηλεκτρονικά (τηλεργασία).

Ο τρόπος που επέλεξε, κατόπιν κακών εισηγήσεων, η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, επιφέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα απ’ αυτά που έχει σήμερα ανάγκη ο αγροτικός χώρος. Διακόπτει επί της ουσίας κάθε λειτουργία εμπλουτισμού της ηλεκτρονικής βάσης, δηλαδή οίκοθεν ή με τη βοήθεια τρίτου, ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης ΟΣΔΕ 2020, κάτι το οποίο με τη σειρά του, δυσκολεύει κάθε συναλλαγή των αγροτών με τις τράπεζες (Κάρτα Αγρότη), με τα καταστήματα αγροτικών εφοδίων (προμήθεια εισροών), με τις διαχειριστικές αρχές του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, με τις εταιρείες προμήθειας αγροτικού εξοπλισμού κ.α.

Σημειωτέον ότι πολλοί αγρότες διαμαρτύρονται επίσης για το γεγονός ότι ανάμεσα στα άλλα εμπορικά καταστήματα, κλείνουν ατυχώς από σήμερα και τα καταστήματα που διαθέτουν στοιχεία αγροτικού εξοπλισμού, δηλαδή κλαδευτικά, αλυσοπρίονα, ανοξείδωτα δοχεία κ.α. τα οποία είναι επίσης πολύ αναγκαία για αντίστοιχες προμήθειες των αγροτών, τώρα που οι δουλειές στο χωράφι έχουν ανοίξει.
Θα πρέπει κι εδώ να γίνει μια ειδικότερα επεξεργασία των δεδομένων, αν θέλουμε να προχωρήσει η αγροτική παραγωγή και αν θέλουμε σε λίγο καιρό να έχουμε τα απαραίτητα για την διατροφή του κόσμου, ειδικά τώρα που κλείνουν σταδιακά τα σύνορα και δυσκολεύουν οι εμπορευματικές συναλλαγές ακόμα και με τις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχόλια (10)
Προσθήκη σχολίου

21-03-2020 10:14Παναγιώτης Δ.

Τα σενάρια που κάνει το φτωχό μου μυαλό για τον συντάκτη είναι τα εξής, είτε δεν έχει καταλάβει τι ακριβώς γίνεται αυτόν τον καιρό, είτε δεν καταλαβαίνει πόση προσέλευση μπορεί να έχει ένα ΚΥΔ την περίοδο του ΟΣΔΕ, είτε δε τον ενδιαφέρει τίποτα από τα παραπάνω. Είμαι εργαζόμενος σε ΚΥΔ και ενδεχομένως να σας ακουστεί λαϊκίστικο αλλά ο κόσμος δε τηρεί τα μέτρα που θα έπρεπε ούτε στο ελάχιστο. Έχουμε οικογένειες με ευπαθείς μέλη, κάποιοι από μας ανήκουν σε αυτές τις ομάδες, η υγεία μας εξαρτάται δυστυχώς και από την συμπεριφορά των υπόλοιπων πιο πολύ από ποτέ. Δε θα μπω σε σενάρια για το τι συμφέροντα μπορεί να εξυπηρετείτε και αν, μόνο θα σας παρακαλέσω να μη γράφετε τέτοιες αηδίες, ο αγροτικός κόσμος έχει αντίληψη, αν συνεχίσετε έτσι θα σας γυρίσει την πλάτη όσο πρόβατα και αν τον θεωρείτε.

Απάντηση

20-03-2020 15:22Γιάννης

Η ιδέα είναι εξωφρενικά παράλογη σε σημείο που είτε αγγίζει τα όρια της εγκληματικότητας, είτε της φρενοβλάβειας

Απάντηση

20-03-2020 08:29Κακος

Ωρε παναγο το ξερά ότι εξυπηρετεί συμφέροντα αλλά να τα βάζεις πάνω από την ανθρώπινη ζωή. Αι σιχτηρ πια βουλωστο

Απάντηση

20-03-2020 08:02Νίκος

Έχουμε φτάσει να μιλάμε για απαγόρευση κυκλοφορίας κι εσείς μας λέτε για επιπόλαιο κλείσιμο του ΟΣΔΕ. Και μέσα σε όλα κατηγορείτε και τον σύμβουλο ΟΠΕΚΕΠΕ για να μην ξεχνιόμαστε! Ε νομίζω ότι κάτι δεν πάει καλά.

Απάντηση

19-03-2020 11:07ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΠΕΡΚΗΣ

Η απόφαση να κλείσει το ΟΣΔΕ για 15 ημέρες είναι πολύ σωστή και εντάσσεται μέσα στην γενικότερη γρήγορη αντίδραση της κυβέρνησης στο να πάρει μέτρα για την εξάπλωση του κορωνοϊου.

Απάντηση

18-03-2020 22:03Αγνωστος

Δηλαδή ο γεωπόνος θα πρέπει να έρχεται σε επαφή με τον αγρότη ,για να του δείχνει τα αγροτεμάχια , σε απόσταση μικρότερη του μισού μέτρου . Ταυτόχρονα θα πρέπει να είναι σίγουρος ότι δεν είναι άρρωστος και δεν θα μεταδόσεις την ασθένεια του σε πελάτη , που μπορεί να είναι άνω των 65 , και δεν θα ευθύνεται για τυχόν ασθένεια του . Και όλα αυτά επειδή το υπουργείο δεν μπορεί να βρει μια λύση με τις τράπεζες . ΥΓ. Το 90%των ΟΣΔΕ Υποβάλλονται μετά τις 01/05

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

18-03-2020 21:19LL

Με κειμενου ενος βλακα οχι Γεωπονου

Απάντηση

18-03-2020 16:06Τσελικας παναγιωτης

Κύριε βοριδη...... Ειμσι αγρότης με επιχείρηση θερμοκήπια.. Κακιεργω κηοευτικα τοματινια μελιτζάνες πιπεριές τομάτες.. Το 2016 μου γκρέμισε ο τυφώνας τα μισά 12 στρέμματα αποτέλεσμα να υπολειτουργει η επιχείρηση διότι κσι τα υπόλοιπα υπέστησαν μεγάλες ζημιές... Αυτή τη στιγμή από 20ατομα πρισοπικο εργάτες δεν δουλεύει κάνεις.... Ζητάω άμεσα τα πορίσματα από ελγα..... Έχουν πάει στα πσεα πολίτη σχεδίαση έκτακτης ανάγκης λέγεται..... Που είναι η έκτακτη ανάγκη... Έχω δημιουργήσει χρέη αυτό το διάστημα..... Ποιος ο λόγος να ασφαλιχομσι;;;; μόνο να τα παίρνει το πρισοπικο του ελγα και να απεργεί όταν είναι θεομηνιες σε βάρος των αγροτών; τότε ζητάνε τα δικά τους; έλεος...... Δεν πιστεύω ότι κι εσείς λειτουργεί τε με αριστερή φιλοσοφία ούτε σκεπτικό.... Κάντε άμεσα κάτι......

Απάντηση

18-03-2020 12:11Χρήστος Ταραλάς

κ. Πανάγο το σχόλιό σας είναι εύστοχό και σωστό αλλά πριν μερικές μέρες παραπληροφορούσατε τον κόσμο με κείμενο γεωπόνου το οποίο αναρτήσατε, ότι πολλά ΚΥΔ διαμαρτύρονται και ζητούν το κλείσιμο του ΟΣΔΕ για 14 μέρες. Συμβάλλατε κι εσείς σε αυτό το οποίο τώρα θεωρείτε λάθος. Να σε κάψω Γιάννη να σε αλείψω λάδι....

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές