Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Κλείνουν για 2 εβδομάδες τα ΚΥΔ, παράταση δηλώσεων έως 15/6

Ύστερα από απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη και κατόπιν συνεννοήσεως με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αναστέλλονται για 15 ημέρες οι αιτήσεις ΟΣΔΕ του έτους 2020.

kydasdasc

4913
1

Παρακάτω παρατίθεται το σχετικό δελτίο:

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο της πιστής και πλήρους τήρησης των προληπτικών μέτρων που λαμβάνει η Κυβέρνηση για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού αποφάσισε, κατόπιν συνεννοήσεως με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την πλήρη αναστολή για 15 ημέρες της διαδικασίας υποδοχής αιτήσεων ΟΣΔΕ του έτους 2020.

 Ο κ. Βορίδης διαβεβαιώνει τους παραγωγούς πως το γεγονός αυτό δεν πρόκειται να διαταράξει την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας και την έγκαιρη ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεών τους.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:


Την αναστολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ για δύο εβδομάδες αποφάσισε η κυβέρνηση, ενώ, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η παράταση της διαδικασίας μέχρι τις 15 Ιουνίου, σε συνέχεια και της σχετικής διαδικασίας που ακολουθεί η Ιταλία στο πλαίσιο θωράκισης κατά του νέου κορωνοϊού.
Την αναστολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ ανακοίνωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η παράταση τουλάχιστον για ένα μήνα της περιόδου υποβολή των δηλώσεων -δηλαδή μέχρι τις 15 Ιουνίου αντί για τις 15 Μαίου που είναι η προθεσμία κάθε χρόνο- κάτι που εξασφάλισε ήδη η κυβέρνηση της Ιταλίας μετά από σχετικό αίτημά της στην Κομισιόν.

 Με το μέτρο αυτό η Κομισιόν θέλει να ανακουφίσει εν μέρει την αγωνία των Ιταλών αγροτών, που έχουν δει όλες τις δουλειές τους - γραφειοκρατικές και μη - να μένουν πίσω, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης των κρουσμάτων COVID-19 στη χώρα τους.

Η είδηση προήλθε από την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 13 Μαρτίου, σε αίτημα που υπέβαλε το Υπουργείο Γεωργίας, Τροφίμων και Δασικής Πολιτικής της Ιταλίας στα τέλη του Φεβρουαρίου.

Εκτός από την επέκταση της υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης η Κομισιόν ανταποκρίθηκε και σε μια σειρά από άλλα αιτήματα της ιταλικής κυβέρνησης, που αφορούν τις εκκρεμείς πληρωμές των ενισχύσεων του 2019, καθώς και τη χρηματοδότηση των αγροτικών προγραμμάτων.

«Έχουμε καλά νέα», δήλωσε η υπουργός, Teresa Bellanova, «μία θετική ανταπόκριση στα αιτήματα και τις ανάγκες των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Η στήριξη της διατροφικής αλυσίδας αυτή τη στιγμή είναι θεμελιώδους σημασίας. Για την Ιταλία και για την Ευρώπη.».

Άμεση διακοπή δηλώσεων ΟΣΔΕ ζητούν οι φορείς ΑΛΦΑ

Νωρίτερα, την άμεση επέμβαση του Υπουργείου Υγείας, της κυβέρνησης και στην έσχατη περίπτωση ακόμα και του Πρωθυπουργού για την αποφυγή πανδημίας στη χώρα  λόγω του κορωνοϊού, με άμεση διακοπή του συστήματος δηλώσεων ΟΣΔΕ για τουλάχιστον 14 ημέρες και όσο χρειαστεί ζητούσε η Πανελλήνια Ένωση Φορέων Άλφα (ΠΕΦΑ).

Στην επιστολή, τονίζουν πως 600.000 γεωργοί σε όλη την Ελλάδα, με το 70% αυτών να βρίσκονται σε ηλικία άνω των 55 ετών, δηλαδή άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, καλούνται να υποβάλουν τη δήλωση ΟΣΔΕ μέσω πιστοποιημένων ΚΥΔ (Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων). Πρόκειται για επιχειρήσεις με υπαλλήλους, οι οποίοι βάσει του δελτίου τύπου του ΥΠΑΑΤ, είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται στον ίδιο κλειστό χώρο, με τους πελάτες τους με φόβο την εξάπλωση του φονικού κορωνοϊού.

Δείτε εδώ την ανακοίνωση της ΠΕΦΑ

Με ραντεβού οι δηλώσεις ΟΣΔΕ στα ΚΥΔ προτρέπει το υπουργείο

Η υποδοχή των παραγωγών στα κατά τόπους ΚΥΔ να γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού συστήνει η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ως πρακτική αποφυγής του συνωστισμού, συμπληρώνοντας πως όσοι παραγωγοί προσέρχονται χωρίς ραντεβού να ενημερώνονται για την αναγκαιότητα τήρησης της προβλεπόμενης διαδικασίας και να αποχωρούν από το σημείο.

Το  ΥΠΑΑΤ απευθύνει έκκληση για προηγούμενη επικοινωνία μεταξύ αγροτών και ΚΥΔ ώστε οι αιτούντες να γνωρίζουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η φυσική παρουσία τους στον χώρο.

Μάλιστα, η απαρέγκλιτη τήρηση των ανωτέρω αλλά και των οδηγιών του ΕΔΟΥ, αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ, υπογραμμίζει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ προβλέπεται:

  • Τήρηση μεγαλύτερων αποστάσεων ασφαλείας μεταξύ των γραφείων των υπαλλήλων
  • Αποφυγή κοντινής επαφής (<2m) για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 λεπτών με άτομα τα οποία εμφανίζουν συμπτώματα βήχα, φτερνίσματος ή πυρετού.
  • Δημιουργία χωρισμάτων
  • Καλός εξαερισμός των χώρων εργασίας
  • Συχνές απολυμάνσεις
  • Χρήση προστατευτικών – ιατρικών μασκών και γαντιών
  • Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό
  • Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων
  • Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση του μέσα στους κάδους απορριμμάτων
  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών των εργαζομένων και των επισκεπτών με υγρό σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Ακολουθεί προσεκτικό στέγνωμα των χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης οι οποίες θα απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

17-03-2020 11:11ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ ΣΑΡΡΑ

Οι εργαζόμενοι στα ΚΥΔ θα πληρωθούν και θα ασφαλιστούν κανονικά ???? Εμπίπτουν στις διατάξεις για τις λοιπές κλειστές επιχειρήσεις βάσει νομοθετικής διάταξης (καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια,γυμναστήρια)???? Ρωτάω γιατί έχω λογιστικό γραφείο και έχω πελάτη μου ΚΥΔ.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία