Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Έκτακτη ενίσχυση 300 ευρώ το στρέμμα διεκδικούν για λεβάντα

Ένταξη σε μέτρο ενίσχυσης λόγω σημαντικών απωλειών εισοδήματος διεκδικούν οι αγροτικοί σύλλογοι στον χώρο της λεβάντας, αφού όπως υποστηρίζουν το 70% της παραχθείσας ποσότητας ελαίου του 2019 μαζί με το σύνολο της παραγωγής του 2020 παραμένει στις αποθήκες των συνεταιρισμών, όσο η τιμή εμφανίζει μείωση πάνω από 50%.

levantapinakaks_2

6094
19

Με επιστολή τους στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αγροτικοί σύλλογοι από το Κιλελέρ, την Χαλκιδική, τον Έβρο, την Ροδόπη και τα Γρεβενά, κάνουν λόγο για κίνδυνο εγκατάλειψης της καλλιέργειας το κόστος παραγωγής της οποίας ανέρχετι στα 306 ευρώ το στρέμμα κατά μέσο όρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν στην επιστολή τους, το ελάχιστο ποσό επιδότησης που απαιτείται για να εξισορροπηθεί η απώλεια εισοδήματος που οφείλεται κατά τα λεγόμενά τους στην πανδημία, ανέρχεται στα 300 ευρώ το στρέμμα. Τα στοιχεία που αντλούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δείχνουν ότι οι εκτάσεις με λεβάντα της χώρας, διπλασιάστηκαν από το 2018 ως το 2020, φτάνοντας στα 32.410 στρέμματα. Αυτήν τη στιγμή, 90 τόνοι από την παραγωγή του 2019 μαζί με άλλους 120 τόνους αιθέριου ελαίου λεβάντας από την περσινή παραγωγή, βρίσκονται στις αποθήκες «εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης που έχει επηρεάσει το διεθνές εμπόριο» σύμφωνα με την επιστολή. «Επιπλέον έχει παρατηρηθεί πτώση της τιμής του ελαίου κατά 50%» λένε οι παραγωγή, ήτοι από 90 με 110 ευρώ το λίτρο που ήταν το 2019, τα 2020 έπεσε στα 35 με 50 ευρώ το λίτρο, «κάτι που αναμένεται να κλιμακωθεί εξαιτίας της υποβάθμισης του προϊόντος που παραμένει στις αποθήκες».

Αναλυτικά η επιστολή είναι διαθέσιμη εδώ

Σχόλια (19)
Προσθήκη σχολίου

15-02-2021 14:39Kosmic

Εχει δημιουργηθεί τεχνητή πίεση από τους εμπόρους στην αγορά με σκοπό να πέσουν οι τιμές λόγω πλέον της υπερ-παραγωγής Το έλαιο της λεβάντας βγαίνει με απόσταξη και οι περισσότεροι παραγωγοί επειδή έχουν μικρές εκτάσεις των 5-10 στρεμμάτων, δεν τους συμφέρει να κάνουν την απόσταξη μόνοι τους και σε πολλές περιπτώσεις το έλαιο μένει αδιάθετο. Αυτό συμβαίνει αφενός γιατί έχουν μπει πανελλαδικά πολλά στρέμματα με λεβάντα, υπάρχει παραγωγή και οι έμποροι το εκμεταλλεύονται, ρίχνοντας τις τιμές αλλά και στην υπερ-παραγωγή λεβάντας στην γειτονική Βουλγαρία.. Η Γαλλία που παράγει λεβαντίνη, ένα έλαιο χαμηλότερης ποιότητας από το έλαιο λεβάντας, αγοράζει το πραγματικό έλαιο και το προωθεί σε μεγάλες αγορές.

Απάντηση

15-02-2021 14:32Joan

Οπως πάντα στη χώρα μας όλα χύμα και στο πόδι. Καλλιέργειες, μεταποίηση χωρίς έρευνα αγοράς και χωρίς κανάλια διανομής. Τα 2-3 προηγούμενα χρόνια που οι τιμες για λεβάντα ηταν πολύ καλές κάποιοι πουλούσαν "μαύρα" στους Βούλγαρους που τα φυτά τους ειχαν μια ασθένεια. Τωρα που ανεκαμψαν οι Βούλγαροι η λεβάντα στοκαρε στους καλλιεργητές της πλάκας.

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία