BACK TO
TOP
Θεσμικά

Έκτακτη ενίσχυση 300 ευρώ το στρέμμα διεκδικούν για λεβάντα

Ένταξη σε μέτρο ενίσχυσης λόγω σημαντικών απωλειών εισοδήματος διεκδικούν οι αγροτικοί σύλλογοι στον χώρο της λεβάντας, αφού όπως υποστηρίζουν το 70% της παραχθείσας ποσότητας ελαίου του 2019 μαζί με το σύνολο της παραγωγής του 2020 παραμένει στις αποθήκες των συνεταιρισμών, όσο η τιμή εμφανίζει μείωση πάνω από 50%.

levantapinakaks_2

468
19

Με επιστολή τους στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αγροτικοί σύλλογοι από το Κιλελέρ, την Χαλκιδική, τον Έβρο, την Ροδόπη και τα Γρεβενά, κάνουν λόγο για κίνδυνο εγκατάλειψης της καλλιέργειας το κόστος παραγωγής της οποίας ανέρχετι στα 306 ευρώ το στρέμμα κατά μέσο όρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν στην επιστολή τους, το ελάχιστο ποσό επιδότησης που απαιτείται για να εξισορροπηθεί η απώλεια εισοδήματος που οφείλεται κατά τα λεγόμενά τους στην πανδημία, ανέρχεται στα 300 ευρώ το στρέμμα. Τα στοιχεία που αντλούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δείχνουν ότι οι εκτάσεις με λεβάντα της χώρας, διπλασιάστηκαν από το 2018 ως το 2020, φτάνοντας στα 32.410 στρέμματα. Αυτήν τη στιγμή, 90 τόνοι από την παραγωγή του 2019 μαζί με άλλους 120 τόνους αιθέριου ελαίου λεβάντας από την περσινή παραγωγή, βρίσκονται στις αποθήκες «εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης που έχει επηρεάσει το διεθνές εμπόριο» σύμφωνα με την επιστολή. «Επιπλέον έχει παρατηρηθεί πτώση της τιμής του ελαίου κατά 50%» λένε οι παραγωγή, ήτοι από 90 με 110 ευρώ το λίτρο που ήταν το 2019, τα 2020 έπεσε στα 35 με 50 ευρώ το λίτρο, «κάτι που αναμένεται να κλιμακωθεί εξαιτίας της υποβάθμισης του προϊόντος που παραμένει στις αποθήκες».

Αναλυτικά η επιστολή είναι διαθέσιμη εδώ

Σχόλια (19)
Προσθήκη σχολίου

15-02-2021 14:39Kosmic

Εχει δημιουργηθεί τεχνητή πίεση από τους εμπόρους στην αγορά με σκοπό να πέσουν οι τιμές λόγω πλέον της υπερ-παραγωγής Το έλαιο της λεβάντας βγαίνει με απόσταξη και οι περισσότεροι παραγωγοί επειδή έχουν μικρές εκτάσεις των 5-10 στρεμμάτων, δεν τους συμφέρει να κάνουν την απόσταξη μόνοι τους και σε πολλές περιπτώσεις το έλαιο μένει αδιάθετο. Αυτό συμβαίνει αφενός γιατί έχουν μπει πανελλαδικά πολλά στρέμματα με λεβάντα, υπάρχει παραγωγή και οι έμποροι το εκμεταλλεύονται, ρίχνοντας τις τιμές αλλά και στην υπερ-παραγωγή λεβάντας στην γειτονική Βουλγαρία.. Η Γαλλία που παράγει λεβαντίνη, ένα έλαιο χαμηλότερης ποιότητας από το έλαιο λεβάντας, αγοράζει το πραγματικό έλαιο και το προωθεί σε μεγάλες αγορές.

Απάντηση

15-02-2021 14:32Joan

Οπως πάντα στη χώρα μας όλα χύμα και στο πόδι. Καλλιέργειες, μεταποίηση χωρίς έρευνα αγοράς και χωρίς κανάλια διανομής. Τα 2-3 προηγούμενα χρόνια που οι τιμες για λεβάντα ηταν πολύ καλές κάποιοι πουλούσαν "μαύρα" στους Βούλγαρους που τα φυτά τους ειχαν μια ασθένεια. Τωρα που ανεκαμψαν οι Βούλγαροι η λεβάντα στοκαρε στους καλλιεργητές της πλάκας.

Απάντηση

11-02-2021 20:44Κώστας

Η γαλλία είναι ο μεγαλύτεροςβ εισαγωγέας παγκοσμίως στα σρωματικά έλαια και τη λεβάντα. Δυόμιση δις συμβόλαιο δώσανε στους γάλλους με τα rafale δύο υπουργούς δεν μπορούσαν να στείλουν εκεί πριν την υπογραφή και να ζητήσουν από τη γαλλία να απορροφά την ελληνική παραγωγή αρωματικών ελαίων; Θα μπορούσαν. Αλλά ποιος να ασχοληθεί και γιατί. Όλοι τους ανίκανοι.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

11-02-2021 20:20Κώστας

Μην περιμένετε τίποτα. Λίγη βαβούρα από βουλευτές με επερωτήσεις για τα μάτια του κόσμου. Όσοι βρίσκεστε σε καλή ηλικία και έχετε άκρη στο εξωτερικό φύγετε να σωθείται. Θα κάνετε το μεγαλύτερο δώρο στον εαυτό σας. Η ελλάδα είναι για λίγους.

Απάντηση

11-02-2021 20:17Κώστας

Μπράβο στους αγροτικούς συλλόγους για την πρωτοβουλία υους αλλά δυστυχώς δεν θα γίνει τίποτα. Η λεβάντα δεν θα πάρει ούτε έκτακτη ενίσχυση ούτε θα ενταχθεί στα βιολογικά. Τα λεφτά τα μοιράζουν στους μεγαλοαγρότες με τα χίλια στρέμματα τριφύλια βιολογικά που οι περισσότεροι τα πετάνε στο λάκκο ή δεν τα μαζεύουν καν αφού την επιδότηση θα την πάρουν έτσι κι αλλιώς. Τα γνωστά κομματόσκυλα που είναι όλοι τους χωμένοι στα συνδηκαλιστικά και τρέχουν σε υπουργία και περιφεριάρχες προοθώντας στη ζούλα μόνο τα δικά τους συμφέροντα αποκλειστικά. Για τις κυβερνήσεις και τα υπουργία εμείς δεν υπάρχουμε μάλλον είμαστε αόρατοι. Και ζήτω η ελλάδα κσι όλοι έλληνες είμαστε αλλά κάπιοι είναι πιο έλληνες από τους άλλους που πάντα τρώνε ίλη την πίτα. Μετάνιωσα την ώρα και τη στιγμή που αποφάσισα να επενδύσω κσι να ζήσω εδώ. Η ελλάδα είναι για τα σκουπίδια. Αυτή η χώρα είναι μόνο για τα καμόγια τους πονηρούς τους γλύφτες κσι τα κομματόσκυλα.

Απάντηση

11-02-2021 20:13Βασίλης

Για σας για της ελιά Αγρινίου η Άμφισσας ούτε κουβέντα για βοήθεια από κορονοιο

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

11-02-2021 19:38Μπάμπης Κ

Η λεβάντα είναι βιολογική καλλιέργια κι όμως δεν έχει ενταχθεί στα βιολογικά! Όλες οι κυβερνήσεις εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μαγαραγιάδων κομματόσκυλων τριφιλλάδων αγροτών με επιδοτήσεις που ξεπερνούν τις 60 χιλιάδες και φτάνουν μέχρι και 200 χιλιάδες. Οι περισσότεροι ούτε καν τα καλλιεργούν και απλός παίρνουν τις επιδοτήσεις. Κράτος για τα σκουπίδια που εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των λίγων. Η λεβάντα είναι μια πολύ δυναμική καλλιέργεια με πολύ μεγάλες προοπτικές. Η πανδημία πάγωσε την αγορά τελείως ενώ και πέρσι η τιμή είχε μεγάλη μείωση με σποτέλεσμα οι παραγωγοί να βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση. Όλοι οι αγρότες δεν έχουν στην κατοχή τους εκατοντάδες στρέμματα για να έχουν εναλλακτικές επιλογές. Οι περισσότεροι έχουν λίγα στρέμματα και η λεβάντα ήταν και είναι μια διέξοδος. Έχουμε κάνει μεγάλες επενδύσεις και αν δεν μας στηρίξουν ούτε τώρα τα πουλάνε όλα αλλάζουμε υπηκοότητα και φεύγουμε από αυτή τη βρωμοχώρα που υπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών. Αρκετά η υπομονή μας τελείωσε.

Απάντηση

11-02-2021 19:19Βαγγέλης

Υπάρχει ο Βαλσάμης στη Θεσ/νίκη που κάνει τριετές συμβόλαιο με 50 ευρώ το κιλό. Ο μόνος επαγγελματίας του χώρου οι άλλοι απλός φάνηκε ότι ήτσν αεριτζήδες και δεν μπορούν να στηρίξουν στο θέμα πώληση τους παραγωγούς. Βέβαια ο Βαλσάμης σε κσμία περίπτωση δεν μπορεί να σπορροφήσει όλο αυτό το τονάζ σε ολόκληρη τη χώρα. Όσοι ήταν έξυπνοι υπέγραψαν ήδη συμβόλσια τριετές μαζί του. Οι άλλοι που ασχολούνται με την πώληση λεβάντας φάνηκε ξεκάθαρα πως στα δύσκολα δεν μπορούν να στηρίξουν τους παραγωγούς και πελάτες τους επειδή είναι αεριτζήδες.

Απάντηση

11-02-2021 19:12Γιάννης

Αν δεν βάλει πλάτη τώρα στα δύσκολα το υπουργείο μιλάμε για πλήρη καταστροφή. Οι παραγωηοί αρωματικών φυτών χρειάζονται μια έκτακτη ενίσχυση σίγουρα και τα αρωματικά φυτά να ενταχθούν άμεσα στα βιολογικά. Σε διαφορετική περίπτωση ένα εξαγωγικό προιόν που φέρνει συνάλλαγμα θα αφανιστεί μαζί με τους παραγωγούς.

Απάντηση

11-02-2021 14:17Γρηγόριος Καλαμπούκας

Όργωμα βαθύ και αλλαγή καλλιέργειας!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές