BACK TO
TOP
Θεσμικά

Κάτι πάει στραβά με 26% λιγότερους αγρότες και 18% λιγότερες εκτάσεις

Τα όσα είδαµε να ξετυλίγονται την τελευταία εβδοµάδα, µε αφορµή τις συναντήσεις του πρωθυπουργού µε τους εκπροσώπους των αγροτών, δείχνουν καθαρά ότι ο αγροτικός τοµέας στην Ελλάδα δεν έχει ελπίδες να ορθοποδήσει.

ligoteroi-agrotes

Γιάννης Πανάγος

6951
18

Με 26% λιγότερους αγρότες και 18% λιγότερες εκτάσεις αγροτικά κάτι πάει στραβά

Οι αγρότες συνεχίζουν να αντιµετωπίζονται ως επαγγελµατική κατηγορία δεύτερης κατηγορίας και παρά τα µεγάλα λόγια περί «πυλώνα της οικονοµίας», κανείς εκ των ιθυνόντων δεν έχει τη διάθεση να ασχοληθεί σε βάθος µε τα κρίσιµα και σοβαρά ζητήµατα.  

Στο µεταξύ, η µεγάλη υστέρηση σε ότι αφορά την παραγωγικότητα συνεχίζεται, ενώ επιβαρύνεται χρόνο µε το χρόνο η εν γένει ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας. Σύµφωνα µε κάποιες µετρήσεις, µε κριτήριο την αξία της παραγωγής ανά εκµετάλλευση, η ελληνική γεωργία κατατάσσεται στην 25η θέση µεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ. Επιπλέον, παρά την κάποια βελτίωση των εξαγωγών, οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων αυξήθηκαν 62% την τελευταία 8ετία. Επιπλέον, τα προϊόντα υπεραξίας και συγκεκριµένα τα ΠΟΠ στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν µόλις το 1,3% της αξίας της παραγωγής, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ιταλία φθάνει το 33%.    

Όπως παρατηρούν οι έγκριτοι συνάδελφοι Κώστας Καλίτσης και Παύλος Τσίµας στο K-Report, η επίλυση των προβληµάτων είναι πρωταρχικά θέµα πολιτικής και δευτερευόντως θέµα πόρων. Απόδειξη ότι, παρά τα τεράστια ευρωπαϊκά κονδύλια που έχουµε πάρει αφότου µπήκαµε στην (τότε) ΕΟΚ, ο αγροτικός τοµέας συρρικνώνεται και η εξάρτησή µας από εισαγωγές τροφίµων µεγαλώνει. Μόνο στα τελευταία 10 περίπου χρόνια, οι αγροτικές εκµεταλλεύσεις µειώθηκαν 26%, οι καλλιεργούµενες εκτάσεις 18%.

Στην ίδια ανάλυση επισηµαίνεται στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ 2023-2027, όπως κάθε κράτος έτσι κι εµείς, έπρεπε να πούµε τί σχεδιάζουµε, ποιους κλάδους/δράσεις επιθυµούµε να ενισχύσουµε, και αυτό να το αποτυπώσουµε σε ένα Στρατηγικό Σχέδιο. Αντί γι’ αυτό, το 2022 κατατέθηκε ένα Σχέδιο-ευχολόγιο µε κοινοτοπίες, χωρίς αλλαγές στο παραγωγικό µοντέλο, χωρίς να θίγει στρεβλώσεις και παθογένειες. Χωρίς έγνοια και σκέψη! Αυτό που δεν έγινε το 2022 πρέπει να γίνει τώρα. Να αποφασίσουµε τί είδους αγροτική οικονοµία θέλουµε.

Η εν λόγω ανάλυση των συναδέλφων καταλήγει ως εξής: Η νέα ΚΑΠ είναι προβληµατική, όχι επειδή είναι πράσινη, αλλά επειδή είναι άδικη. Καθ’ ηµάς, τα πράγµατα είναι χειρότερα. Γιατί, αντί να νοιαστούµε για ποιο σκοπό θα απορροφήσουµε ευρωπαϊκά κονδύλια, νοιαζόµαστε µόνο πόσα λεφτά και πόσο γρήγορα θα τα απορροφήσουµε -µε την ΚΑΠ, το ΕΣΠΑ, µε το ΤΑΑ κ.λπ. 

Έτσι, ενώ µπαίνουν στη χώρα δισ. ευρώ ευρωπαϊκά κεφάλαια, τροφοδοτούν πελατειακούς µηχανισµούς και γίνονται ιδιωτικός πλούτος, αλλά αφήνουν αδιόρατο έως µηδενικό αναπτυξιακό αποτύπωµα. Αυτό πρέπει να τελειώσει.

Ολόκληρο το ρεποραζ στην Agrenda που κυκλοφορεί




Σχόλια (18)
Προσθήκη σχολίου

24-02-2024 03:53Χρήστος μπιτζινης

Πολύ καλά τα λέει ο φίλος ο αγρότης μια από τα ίδια είμαι καί εγώ φυτεύω 50 στρέμματα περβόλια και δεν μας μένει τίποτα από το μία οι έμποροι και από την άλλη το κράτος με τα εφόδια όλα στα ύψη τη δουλεύουμε για να περνά η ώρα μας

Απάντηση

19-02-2024 03:15Πιτσικαμορτης

Ένα είναι σίγουρο πως θα γεμίσει (αν δεν έχει γεμίσει ήδη) ο τόπος τζάμια, λογικό είναι αν έχεις 40-50 στρ γιατί να τα καλλιεργείσεις αφού με ενοίκιο 200 ευρώ το στρ περισσότερα θα πάρεις και θα κάθεσε επιπλέον κάνοντας και μια άλλη δουλίτσα.

Απάντηση

18-02-2024 17:17Φφγγγ

Βρίσκομαι στην καρδίτσα η αγρότες όλοι έχουν κάνει φωτοβολτεκα 500 mb και ένα μεγαβάτ με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αγροτική γη άλλοι έχουν κάνει τέσσερις άδειες 500 mg και πουλάνε τις τρεις να μην τους δώσουν ούτε ένα ευρώ να τους τα κόψουν όλα όπως γίνεται στο στρατό είναι κοπρίτες όλοι τους και παίρνουν τα λεφτά του ελληνικού λαού δεν είναι αγρότες αυτή είναι επιχειρηματίας τους δώσαν καινούργια τρακτέρ στο δρόμο έχουν όλα τα παλιά ψεύτες και εργάζονται κανονικά χωρίς να τους βλέπει κανείς να πάω να δουν τι γίνεται στα χωράφια όλη αυτή που λέγονται αγρότες συνδικαλιστές είμαι αυτή τη στιγμή στο μπλόκο της καρδίτσας και αστεί κάποιος να με διαψεύσει να πάει στα χωριά τους να δουν τι κάνουν και πόσα φωτοβολταϊκή ο καθένας όλα αυτά που λένε ψέματα στην τηλεόραση γιατί έτσι τους βολεύει ήρθαν όλοι με τις mercedes μεταχρωτικά που κάνουν 60.000 και υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν και δυο στο σούπερ μάρκετ και δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα και πληρώνουν εφορία λιγότερη από όλους τους υπόλοιπους έλληνες να τα κόψουν όλα και σε όλους αυτοί οι οποίοι έχουν πληρωσιακά στοιχεία που υπερβαίνουν τα 200 και 300.000 γιατί φτάνουν να ζήσουν οι κοροϊδία έφτασε στο τέλος της πληρώνονται οι αγρότες με βάση τα περιουσιακά του στοιχεία και την πραγματική τους αξία αυτών των οποίων έχουν στην κατοχή τους και να μη ζουν εις βάρος των άλλων συμφωνώ με αυτά που λέει μητσοτάκης και έναν έναν να τους τα κόβει όχι όλοι έγιναν χάλασαν την αγροτική γη και η αναδεσμοί γίναν για να βοηθήσουν τον κόσμο όχι για να κάνω φωτοβολταϊκά ο οι άλλοι πήραν 4άδες και πουλάνε τις τρεις γιατί δεν μπορώ να τις κάνουν και καρδιά είναι όλα ψέματα αυτά που λένε στην τηλεόραση να τα μάθει όλος ο κόσμος

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (6)

18-02-2024 15:35Αγροτης

Νιώθω ανακουφισμενος που έγινα συνταξιούχος στα 62 μου με 500ευρω σύνταξη και με 40 χρονια ασφάλισης από το να συνεχίσω να εξασκω το επάγγελμα του αγρότη..

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (4)

18-02-2024 14:08Γιωργος

Οι παντες μισουν τον αγροτη.μισουν αυτον που τους ταιζει.ολοι οι υπολοιποι,οι μη αγροτες βριζουν,ειρωνευονται,χλευαζουν τον αγροτη.μισουν το χωμα,μισουν το ξενυχτι,μισουν τον ηλιο,μισουν το κρυο,μισουν τον ιδρωτα.θελουν ομως να πηγαινει ο αγροτης να τα υπομενει ολα αυτα για να τρωνε εκεινοι.θα ερθει ομως σε πολυ λιγο διαπαιδαγωγικη τιμωρια ανωθεν και θα εκτιμησουν και την μικρη φετα ψωμι που εχουν στο τραπεζι τους.ολες οι ΚΑΠ ειναι σχεδιασμενες να αποτυχουν εσκεμμενα ωστε να δουλοποιησουν τον παραγωγο.να τον κανουν ή να τα παρατησει ή ν γινει δουλος πολυεθνικων που θα αγορασουν τα χωραφια του επι πινακιου φακης,λογω χρεων και εξαθλιωσης.

Απάντηση

18-02-2024 13:00αμπελουργος

με λιγα λογια αγαπητοι συναδελφοι αν δεν εισαι πουστης δηλ ανωμαλος η λαθροπιθηξ στην ελλαδα οσο και να δουλεψεις δεν προκειτε να προκοψεις αυτοι θελουν ενα κρατος μπινεδες πουτανες και γκαρσονια

Απάντηση

18-02-2024 10:53Agrotis

ΑΣ ΜΗΝ ΠΩ ΤΊΠΟΤΑ ΠΡΩΊ ΠΡΩΊ ....

Απάντηση

18-02-2024 10:38 Sarakatsanos perifanos

Σωστό το Ρεπορταζ του κυρίο , παναγου. Η κατάσταση στην υπαιθρο είναι μη αναστρέψιμη ερημιά και χάρος. Με δυο λόγια να μη λέμε τα ίδια το2007 το διυπουργική Σουφλιάς Χαντζηγακης εδωσαν180 εκατμ όταν η τιμή ντήζελ ηταν0, 60 . Η επιστροφή παγιωθηκε ελαφρώς μειούμενη μέχρι 2016 που το έκοψε στρογγυλά ο διαπραγματευτής με τα νταουλια. Τα40 εκατ που δίνεται τώρα είναι ντροπή αίσχος κοροϊδία για τσίχλες. Για επικοινωνία τα λέτε έτσι πορευεσται στον αγροτικό τομέα Δωστε180 εκατομ να δουλέψει ο αγρότης διαφορετικά κόψτε τσ όλα.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές