Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Ασφαλιστικά

Εντάσεις για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό, παρεμβαίνει το Μαξίμου

Φωτιές έχουν ανάψει τα υπό εξέταση σενάρια του υπουργείου Εργασίας για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών, με τις εξελίξεις, όπως δείχνουν τα πράγματα να προκαλούν την άμεση παρέμβαση του Μαξίμου.

agrotis_2_2

Γιάννης Πανάγος

15
4

Ειδικότερα η κλίμακα των 6 ασφαλιστικών κλάσεων που είδε το φως της δημοσιότητας με κατώτατη την εισφορά 220 ευρώ το μήνα, όταν σήμερα η κατώτατη είναι στα 114 ευρώ το μήνα, προκαλεί ήδη τεράστιες αντιδράσεις στις τάξεις των ασφαλισμένων και ιδιαίτερα των αγροτών, υποχρεώνοντας το κυβερνητικό επιτελείο να οδηγηθεί σε δεύτερες σκέψεις.

Η πρώτη αντίδραση δείχνει να έρχεται από την πλευρά του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο οποίος, μετά από επικοινωνία που είχε με τον βουλευτή Καρδίτσας της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργο Κωτσό (γνωστό για την ευαισθησία του στα αγροτικά ζητήματα) παρείχε διαβεβαιώσεις ότι το ασφαλιστικό των αγροτών θα ακολουθήσει «ειδικό καθεστώς», επομένως, δεν θα ισχύσει η κλίμακα ασφαλιστικών κλάσεων που είδε τελευταία το φως της δημοσιότητας.

Την ίδια στιγμή βέβαια, υπάρχουν και πληροφορίες που θέλουν την αναθεώρηση της κλίμακας ασφαλιστικών κλάσεων με διατήρηση της κατώτατης κλάσης στα 114 ευρώ το μήνα.  

Σημειωτέον ότι η επεξεργασία των προτάσεων επί του ασφαλιστικού έχει ήδη δημιουργήσει τεράστιο εσωτερικό ζήτημα στις τάξεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και ειδικότερα μεταξύ του υπουργού Βρούτση και του υφυπουργού Νότη Μηταράκη.

Ενδιαφέρον έχει πάντως η ανακοίνωση που εξέδωσε ο βουλευτής Καρδίτσας Γιώργος Κωτσός στην οποία αναφέρονται τα ακόλουθα:

Με αφορμή δημοσιεύματα για επικείμενο διπλασιασμό των κατώτερων ορίων εισφορών ασφάλισης των αγροτών, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κωτσός επικοινώνησε άμεσα με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση.

Ο Καρδιτσιώτης πολιτικός ενημέρωσε τον Υπουργό ότι έχει αναστατωθεί ο αγροτικός κόσμος κι’ ότι υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες, καθώς το εισόδημά του τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί μεγάλη συρρίκνωση λόγω κρίσης και υψηλού κόστους παραγωγής, μέσων και εφοδίων.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Κωτσός, στην πλειονότητά τους οι παραγωγοί δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που αδυνατούν να καταβάλλουν ακόμη και τη σημερινή κατώτατη εισφορά των 114 ευρώ/μήνα!

Ο κ. Βρούτσης άκουσε προσεκτικά τις επισημάνσεις του Βουλευτή και δήλωσε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας αφού θα ληφθεί μέριμνα από το Υπουργείο να ισχύσει ειδικό καθεστώς, σε ότι αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών.

Οι δυο συνομιλητές συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή το επόμενο διάστημα για να συζητήσουν κι’ άλλα σημαντικά θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εργασίας, ενόψει και του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.

Σε ανακοίνωση του για το θέμα το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση στην δημόσια τηλεόραση, το νέο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση οδηγεί σε διπλασιασμό της ασφαλιστικής εισφοράς των αγροτών. Συγκεκριμένα, αύξηση της κατώτατης ασφαλιστικής εισφοράς στα 220 € τον μήνα από 114 € που είναι σήμερα, ενώ προεκλογικά η ΝΔ και ο ίδιος υποσχόταν γενναίες  μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών. Δηλαδή, ένα ζευγάρι αγροτών θα κληθεί να καταβάλει 5.280 € το έτος, έναντι των 2.736 € που καταβάλει σήμερα.

Από τέτοιες αυξήσεις, για την πλειοψηφία  των μικρών και μεσαίων αγροτών η συνέχιση της αγροτικής τους δραστηριότητας θα γίνει  πολύ δύσκολη έως αδύνατη. Η διαφαινόμενη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η εξόντωση των μικρών και αγροτών προς όφελος των λίγων και εκλεκτών.

Παρά τις συνεχείς διακηρύξεις της κυβέρνησης για μείωση του κόστους παραγωγής και στήριξης των αγροτών, μέχρι σήμερα έχουμε αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα, προωθούμενη ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ με συνέπεια την αύξηση των ασφαλίστρων, καμία στήριξη μέσω de minimis εκείνων των αγροτών που πλήττονται από διάφορα αίτια, κάτι που συνεχώς έπραττε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα σαν επιστέγασμα τον πιθανό διπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών.

Άραγε ο λαλίστατος επί παντός επιστητού Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βορίδης, έχει να δηλώσει κάτι επί του θέματος στους έλληνες αγρότες;  Ή θα κρυφτεί πίσω από την δικαιολογία ότι είναι αρμοδιότητα άλλου Υπουργού; 

Νωρίτερα το Agronews έγραφε

  Πληθαίνουν οι αντιδράσεις των αγροτών για τον διπλασιασμό της ασφαλιστικής εισφοράς

Καλύτερο και όχι νέο ασφαλιστικό απαιτεί ο αγροτικός κόσμος, ο οποίος υποδέχεται με προβληματισμό τις προωθούμενες ρυθμίσεις στο υφιστάμενο σύστημα. Μάλιστα, αρκετοί είναι οι παραγωγοί που δηλώνουν έτοιμοι να εγκαταλείψουν την ενασχόληση εφόσον θεσπιστεί το ασφαλιστικό σύστημα επιλογής κλάσεων, αφού αυτό μεταφράζεται σε επιβάρυνση 440 ευρώ το μήνα για ένα ζευγάρι αγροτών.

Το νέο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, προβλέπει ότι η κατώτατη ασφαλιστική εισφορά από τα 114 ευρώ που είναι σήμερα θα φτάσει τα 220 ευρώ στην περίπτωση επιλογής της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας. Έτσι, από την μια διπλασιάζεται το κόστος ασφάλισης, ενώ από την άλλη η νέα επιβάρυνση του ασφαλισμένου σε πολλές περιπτώσεις εξασφαλίζει λιγότερες παροχές από την αντίστοιχη σημερινή. Τα παραπάνω προκύπτουν από δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση στην δημόσια τηλεόραση, ο οποίος προανήγγειλε το εν λόγω νομοσχέδιο, το οποίο φιλοδοξεί να εφαρμοστεί στις αρχές του 2020. Σύμφωνα με αυτό, οι 1,4 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες θα μπορούν να επιλέγουν οι ίδιοι πόσα θα πληρώνουν για ασφαλιστικές εισφορές. Το ελάχιστο όριο θα είναι τα 220 ευρώ τον μήνα και οι εισφορές θα μπορούν να φτάσουν και στα 522 ευρώ τον μήνα ενώ όσο μεγαλύτερες είναι οι εισφορές, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η σύνταξη.

Έντονες αντιδράσεις από τον αγροτικό κόσμο

«Αυτό αν περάσει είναι καθαρός πόλεμος εναντίον τού μικρού αγρότη. Πρέπει ο λαός να ξαναβγεί στο πεζοδρόμιο. Πού είναι η Αντιπολίτευση σε αυτή την χώρα... Υπάρχει;» αναφέρει παραγωγός στο agronews.gr με άλλον αγρότη να συμπληρώνει: «Αν ισχύσει το κατώτατο 220 ευρώ, καταστραφήκαμε. Θα έχουν όφελος μόνο οι μεγαλοαγρότες που είναι μετρημένοι στα δάχτυλα .Εγώ και η γυναίκα μου θα πληρώνουμε 440 ευρώ το μήνα. Πού να τα βρούμε ..δεν πάνε καλά» αναφέρουν.

Ελαιοπαραγωγός σχολιάζει ότι ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μεταβίβαση δικαιωμάτων μόλις ανοίξει ο ΟΠΕΚΕΠΕ με ταυτόχρονη διακοπή στην εφορία και διαγραφή από τον ΟΓΑ. «Ήδη τα 114 ευρώ μηνιαίως είναι ασήκωτο φορτίο αντικειμενικά για μικρομεσαίους αγρότες», σχολιάζει. «Βάζει στο ίδιο τσουβάλι γιατρούς, δικηγόρους κλπ με αγρότες. Αν είναι δυνατόν!» υποστηρίζει άλλος αναγνώστης.

Ένα ζευγάρι αγροτών θα πληρώνει 5.280 ευρώ το χρόνο

Αντιδρώντας σε αυτό το σχέδιο, ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: «Μάλλον ο Υπουργός Εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων νομίζει ότι αναφέρεται σε αγρότες της Καλιφόρνιας και όχι της Ελλάδας, που τα τελευταία δέκα χρόνια έχουμε υποστεί τα πάνδεινα. Ανακοίνωσε στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης τις επτά νέες κατηγορίες ασφάλισης με την πρώτη να ξεκινά από τα 220 ευρώ, ήτοι 2.640 ευρώ το χρόνο και για ένα ζευγάρι αγροτών 5.280 ευρώ το χρόνο. Επειδή η κυβέρνηση ξεχνά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της για το ασφαλιστικό, να ξέρει ότι οι αγρότες δεν μπορούν πλέον να αντέξουν ούτε μισό ευrώ παραπάνω. Αν επιμείνει σε αυτά που λέει ο Υπουργός θα μας βρει απέναντί του στους δρόμους.»

Οι κλάσεις

Σημειώνεται ότι οι ασφαλιστικές κατηγορίες των εισφορών θα διαμορφώνονται, σε γενικές γραμμές ως εξής:

– 1η ασφαλιστική κατηγορία: 220 ευρώ

– 2η ασφαλιστική κατηγορία: 250 ευρώ

– 3η ασφαλιστική κατηγορία: 300 ευρώ

– 4η ασφαλιστική κατηγορία: 350 ευρώ

– 5η ασφαλιστική κατηγορία: 430 ευρώ

– 6η ασφαλιστική κατηγορία: 530 ευρώ και

H έβδομη, θα αφορά νέους ασφαλισμένους, κάτω από 200 ευρώ το μήνα.

 

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

21-11-2019 14:39παντελς

δεν θα αλλαξουν τιποτα για τον αγροτη λενε https://www.capital.gr/epikairotita/3395044/mitarakis-eunoikotero-kathestos-gia-tous-eleutherous-epaggelmaties-me-to-neo-asfalistiko

Απάντηση

20-11-2019 16:58Fanis

Ο ΛΥΚΟΣ την τριχα αλλαζει την γνωμη δεν αλλαζει...

Απάντηση

19-11-2019 16:05Χριστίνα

Είπαμε να φύγει η λαίλαπα της αριστεράς και φέραμε το καρκίνωμα του Μητσοτάκη!

Απάντηση

19-11-2019 15:40Eya

Aγροτικές εισφορές στα... ίδια - Οι αλλαγές που έρχονται για χιλιάδες αγρότες Αλεξάνδρα Κλειδαρά Αλεξάνδρα Κλειδαρά 19/11/2019 - 14:35 19/11/2019 - 14:3519/11/2019 - 14:35 photo: Eurokinissi photo: Eurokinissi Σχεδόν στα ίδια επίπεδα που είναι σήμερα θα διαμορφωθεί η κατώτατη εισφορά των αγροτών με βάση τις νέες ασφαλιστικές εισφορές που φέρνει το υπουργείο Εργασίας σε σχέδιο νόμου τον Ιανουάριο σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News. Δεν θα έχουν σχέση με τις ασφαλιστικές κλάσεις των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων. Επιπλέον σύμφωνα με πληροφορίες οι εφτά ασφαλιστικές κλάσεις που θα διαμορφωθούν για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους δεν θα έχουν σχέση με τις νέες εισφορές των αγροτών. Ειδικότερα το νέο καθεστώς των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών θα είναι διαφορετικό ενώ η κατώτατη ασφαλιστική εισφορά θα κυμαίνεται κοβτα στα 114, 66 ευρώ που καταβάλλουν σήμερα. Σε ότι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμένων των θα διαμορφωθούν ως εξής: 1.1η ασφαλιστική κλάση: 220 ευρώ 2.2η ασφαλιστική κλάση: 250 ευρώ 3.3η ασφαλιστική κλάση: 300 ευρώ 4.4η ασφαλιστική κλάση: 350 ευρώ 5.5η ασφαλιστική κλάση: 435 ευρώ 6.6η ασφαλιστική κλάση: 520 ευρώ 7.Και μια ακόμη ασφαλιστική κλάση που θα αφορά μόνο τους νέους μη μισθωτούς οι οποίοι έχουν μέχρι πέντε χρόνια στην αγορά εργασίας. Για την εν λόγω κατηγορία το ασφάλιστρο θα κυμανθεί γύρω στα 130-150 ευρώ. Οι ασφαλισμένοι τον Δεκέμβριο κάθε έτους, θα μπορούν να επιλέγουν όποια εισφορά επιθυμούν να πληρώνουν, για τον επόμενο χρόνο. Οι εισφορές δεν θα συνδέονται με το ύψος του εισοδήματος που δηλώνεται στην εφορία ενώ η επιλογή τους θα είναι και ανεξάρτητη από τα έτη ασφάλισης που έχουν ήδη οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία