Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Ασφαλιστικά

Με ασφαλιστικές ενημερότητες σε ξένο ΑΦΜ εγκρίσεις Σχεδίων

Τα 5 μόρια από τις ασφαλιστικές ενημερότητες, εξασφάλισαν υποψήφιοι δικαιούχοι καταθέτοντας χαρτιά ΕΦΚΑ με διαφορετικό ΑΦΜ.

44_Daneiko_AFM

Γιώργος Κοντονής

69
4

Φάκελοι µε ασφαλιστικές ενηµερότητες υπό διαφορετικό ΑΦΜ πέρασαν και µάλιστα βαθµολογήθηκαν µε συν 5 µόρια στα Σχέδια Βελτίωσης, σύµφωνα µε πληροφορίες που αποκαλύπτουν χειρισµούς κατά την αξιολόγηση των φακέλων, οι οποίοι αδίκησαν κατάφωρα τους υπόλοιπους που αντιµετώπισαν πρόβληµα µε τον ΕΦΚΑ. Συγκεκριµένα, κάποιοι που δεν είχαν τη δυνατότητα κατά την οριστικοποίηση του φακέλου να εκδόσουν για οποιοδήποτε λόγο ασφαλιστική ενηµερότητα, προσκόµισαν φάκελο µε χαρτί ΕΦΚΑ υπό διαφορετικό ΑΦΜ στο οποίο µπορούσε να εκδωθεί η εν λόγω ενηµερότητα. Έτσι, τήρησαν και το κριτήριο µοριοδότησης που έδινε συν 5 πόντους, οπότε βρέθηκαν στη λίστα δικαιούχων. Από την άλλη, χαµένοι της όλης υπόθεσης βγαίνουν υποψήφιοι που είχαν µεν τη δυνατότητα να λάβουν την ενηµερότητα αλλά προσκόµισαν µόνο βεβαίωση ΕΦΚΑ κατά την οριστικοποίηση των φακέλων επειδή ο ασφαλιστικός οργανισµός αδυνατούσε να τους εξυπηρετήσει. Έτσι σήµερα βρίσκονται στη λίστα επιλαχόντων γιατί δεν µπόρεσαν να εξασφαλίσουν τους πόντους από το εν λόγω κριτήριο και είναι άγνωστο αν θα δικαιωθούν από τις ενστάσεις.

Μάλιστα, το µεγάλο ζήτηµα όσον αφορά τις ασφαλιστικές ενηµερότητες που ούτε µε τις διευκρινήσεις για τις ενστάσεις του ΥΠΑΑΤ έχει λυθεί έχει περιγράψει και το ΓΕΩΤΕΕ (παράρτηµα Κεντρικής Ελλάδας) καταγγέλοντας πως «οι υποψήφιοι που είχαν την ιδιότητα του νέου αγρότη λόγω ολιγωρίας του φορέα ασφάλισης δεν µπορούσαν να εκδώσουν ασφαλιστική ενηµερότητα, ότι υπήρξε εκτεταµένη υποβαθµολόγηση σε σχέδια βελτίωσης λόγω πιθανόν προβλήµατος που αφορά το ηλεκτρονικό σύστηµα υποβολής του φακέλου, ότι στο κριτήριο επιλεξιµότητας µηχανηµάτων, το ίδιο µηχάνηµα άλλος αξιολογητής να το βαθµολογεί ως καινοτοµία και άλλος να µην το βαθµολογεί µε τον ίδιο τρόπο».

Το 30% υπολογίζεται πως δεν θα υλοποιήσει το επενδυτικό σχέδιο

Όσον αφορά τώρα την τύχη που θα έχει η υλοποίηση του προγράµµατος, εκτιµάται ότι ένα 30% των δικαιούχων Σχεδίων Βελτίωσης, δεν θα προχωρήσει στην επένδυση. Στην κατηγορία αυτή βρίσκονται µεταξύ άλλων επιλαχόντες και απορριπτόµενοι που περιµένουν τις ενστάσεις. Μέχρι στιγµής, ακόµα και αν περιµένουν ότι θα δικαιωθούν, καµία τράπεζα δεν τους «βλέπει» όσο δεν έχουν µαζί τους το οριστικό εγκριτικό χαρτί στα χέρια τους. Όταν πάρουν τελικά το χαρτί ίσως να είναι πολύ αργά για να βγάλουν άκρη µε τις τράπεζες ή να βρουν τον κατάλληλο χρόνο να δανειστούν, καθώς, όπως είναι φυσικό, το χαρτοφυλάκιο δανείων κάθε τράπεζας για αγροτικές επενδύσεις µοιάζει προς το παρόν περιορισµένο.

Σε αυτή την κατηγορία αγροτών δεν µπορούν να προχωρήσουν σε τραπεζικό δανεισµό, εντάσσονται και όσοι θέλουν να τροποποιήσουν το φυσικό αντικείµενο του φακέλου τους, κάτι που ακόµα δεν µπορούν να κάνουν, µε την πλατφόρµα να «ακούγεται» πως θα ανοίξει από Σεπτέµβριο. Αντίθετα, όσοι έχουν εγκριθεί προχωράνε κανονικά σε δανεισµό έναντι επιχορήγησης.

Όπως και να έχει, µέχρι στιγµής οριστικούς πίνακες µε εγκρίσεις µετά τις ενστάσεις έχουν εκδώσει 4 Περιφέρειες: Ήπειρος, Στερεά Ελλάδα, Αττική και Θεσσαλία (ολόκληρη η λίστα δικαιούχων, στο Agronews.gr).  Από την άλλη, αν και έχουν υπάρξει κάποιες προκαταβολές, η πλατφόρµα για αιτήσεις πρώτης πληρωµής που είναι και το µεγάλο ζήτηµα δεν έχει ανοίξει µέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές, παρά τις διαβεβαιώσεις Βορίδη ότι θα γίνει κάτι τέτοιο µέσα στον Ιούλιο.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 25 Ιουλίου.
Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

31-07-2020 11:38Γιώργος

Πρέπει να γίνουν νομικές κινήσεις! Δεν παμε καλα

Απάντηση

27-07-2020 14:51Γιάνννης

εκεί στο υπουργείο τι γίνεται; ακόμη τρέχουμε με τις ενστάσεις!!! με τις πληρωμές πότε θα ασχοληθούνε; η αγορά πρέπει να κινηθεί.

Απάντηση

26-07-2020 20:26Καραγιάννης Γρηγόριος

Δεν μπορεί να έχει συμβεί αυτό. Εαν έχει συμβεί , που δε θα το μάθουμε ποτέ, τότε αυτός που το έπραξε ( όχι ο αξιολογητής) θα πρέπει να τιμωρηθεί παραδειγματικά. Πιστεύω ότι τα έγγραφα που εκδίδονται από Δημόσια Υπηρεσία δεν θα έπρεπε να υποβάλλονται αλλά και αν υποβάλλονται θα πρέπει να διασταυρώνονται από τους αξιολογητές.

Απάντηση

26-07-2020 14:13Κώστας Σράλαγκας

Αυτά που γράφετε προσβάλλουν όλους όσους έχουν δουλεψει για τα σχέδια βελτίωσης. Μελετητές και ελεγκτες και αγρότες. Στο μεταξύ ακόμα περιμένουμε να βγει αυτή η πρόσκληση για πρόγραμμα νεων γεωργων που μας την είχατε για σίγουρη περυσι...

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία