BACK TO
TOP
Ασφαλιστικά

Με χρέη 10.000 ευρώ, άμεσα συνταξιοδότηση αγροτών

Tην αύξηση του ορίου των 6.000 ευρώ που ισχύει σήμερα ως πλαφόν οφειλών από απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές για την συνταξιοδότηση αγροτών, ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ εξετάζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με το σχετικό νομοσχέδιο να τίθεται σε δημόσια διαβούλευση εντός των επόμενων ημερών.

νεα_γαι_ασφ

4988
1

Κατά την ομιλία του στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως επεξεργάζεται σχέδιο που θα επιτρέπει σε ασφαλισμένους με χρέη άνω του ορίου συμψηφισμού να βγαίνουν στη σύνταξη.

Πέρα από τους αγρότες, το ίδιο θα ισχύει και για το αντίστοιχο πλαφόν των 20.000 ευρώ που αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και αγρότες με διπλή ασφάλιση.

20.000 ευρώ που ισχύει σήμερα ως πλαφόν οφειλών από απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές για την συνταξιοδότηση των ελευθέρων επαγγελματιών.

Στόχος είναι να απεγκλωβιστούν περίπου 150.000 εγκλωβισμένοι οφειλέτες του ΕΦΚΑ, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες που οφείλουν πάνω από 20.000 ευρώ ή πάνω από 6.000 ευρώ και δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη αν δεν αποπληρώσουν εφάπαξ το υπερβάλλον ποσό.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, ο ΕΦΚΑ θα παρακρατά ολόκληρο το ποσό κάθε μήνα έως ότου εξοφληθεί το τμήμα του χρέους μέχρι το όριο των 20.000 ευρώ (6.000 ευρώ για τους αγρότες). Στη συνέχεια θα παρακρατείται μέρος από τη σύνταξη για διάστημα 60 μηνών (όπως ισχύει σήμερα).

Αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι είναι η αύξηση των δυο πλαφόν, αλλά με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Έτσι εξετάζεται:


  1. Για τους μεν αγρότες το όριο να αυξηθεί πάνω από τις 6.000 ευρώ αλλά κάτω από τις 10.000 ευρώ και 
  2. τους ελεύθερους επαγγελματίες το όριο να αυξηθεί από τα 20.000 στα 30.000 ευρώ.

Αρμόδιες πηγές αλλά και τα συμφραζόμενα από δημόσιες τοποθετήσεις του επικεφαλής στο υπουργείο Εργασίας, ξεκαθαρίζουν ότι η αύξηση αυτή δεν θα έρθει χωρίς προϋποθέσεις, καθώς στόχος είναι να βοηθηθούν όσοι πραγματικά δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη και μένουν εκτός συστήματος επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν και όχι οι κατά σύστημα μπαταχτσήδες και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Έτσι για να κερδίσει την αύξηση του πλαφόν ο ασφαλισμένος – οφειλέτης του ΕΦΚΑ θα πρέπει να αποδεικνύει πως: 

  • Δεν διαθέτει τραπεζικές καταθέσεις από τις οποίες θα μπορούσε να πληρωθεί το έξτρα χρέος πάνω από τα 20.000 ευρώ (ή τα 6.000 ευρώ αν είναι αγρότης) ώστε να λάβει σύνταξη – Συνεπώς βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία 
  • Δεν διαθέτει ακίνητη περιουσία τέτοιου μεγέθους ώστε να μπορεί να αποπληρώσει τις έξτρα οφειλές του. 

Στο τραπέζι λοιπόν βρίσκονται περιουσιακά, εισοδηματικά και άλλα κριτήρια που θα ανοίγουν την «πόρτα» προς την αύξηση του πλαφόν και άρα προς τη σύνταξη. Δεδομένο επίσης θα πρέπει να θεωρείται ότι θα ζητείται η άρση του τραπεζικού απορρήτου, ώστε να αποκαλύπτονται οι τραπεζικές καταθέσεις των επίδοξων συνταξιούχων, οφειλετών του ΕΦΚΑ. 

 «Θα θεσπίσουμε κάποια συγκεκριμένα κριτήρια για να ξεχωρίσουμε αυτούς που χρωστούν στον ΕΦΚΑ πάνω από 20.000 ευρώ αν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες ή πάνω από 6000 ευρώ αν είναι αγρότες. Αυτοί που θέλουν πράγματι να πληρώσουν για να πάρουν τη σύνταξή τους και δεν μπορούν και αυτοί οι οποίοι είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Οι πρώτοι πρέπει με κάποιον τρόπο να μπορούν να παίρνουν τη σύνταξή τους. Οι δεύτεροι ασφαλώς δεν μας ενδιαφέρουν», σχολίασε σχετικά σε τηλεοπτικές δηλώσεις του ο νέο υπουργός.

 

Μηδενισμός πέναλτι για τους ετεροεπαγγελματίες αγρότες στη σύνταξη

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία, ο λεγόμενος «κόφτης» του 30% στη σύνταξη όποιου ετεροεπαγγελματία αγρότη απασχολείται μετά τη συνταξιοδότηση του αναμένεται ότι θα αντικατασταθεί με μία εισφορά επί του εισοδήματος που αυτός αποκτά από την πώληση της παραγωγής του. Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει από το υπουργείο Εργασίας, ο προγραμματισμός προβλέπει πως η εισφορά αυτή θα είναι οριζόντια για όλους τους εργαζόμενους συνταξιούχους ανεξαρτήτως του ύψους του εισοδήματος του οποίου αποκτούν από την απασχόλησή τους και φυσικά τις εισφορές που πληρώνουν επί αυτού.

 

 

 

 

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

12-07-2023 14:18Μανος

αντε βρε μαλακες τα ιδια λεγανε για τις διαγραφες 10 χρονια και δεν τις δεχτικε ο εφκα , 70 χρονων φτασανε σας δηνουν σταυρο απο το 1980 και παρακαλανε για μια τρακα τσιγαρο πουρακι , να πατε να γαμηθειτε και δεν το λεω με χρωματισμο απλα χασαμε την υπομονη μας , παντου ορους και προιποθεσεις αντε βγαλτε τους στην συνταξη γιατι αμα μετα μας λενε στα καφενια οτι θα πανε στους σπαρτιατες θα τους λετε "παλια γενια ετσι ξερει" να μου το θυμηθειτε ειδη ξεκινησε

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία