BACK TO
TOP
Ασφαλιστικά

Φεβρουάριο η μηνιαία επιβάρυνση 4,74 ευρώ ΕΦΚΑ αγροτών

Υπεγράφη η υπουργική απόφαση με την οποία προσαυξάνονται κατά 3,46% οι ασφαλιστικές εισφορές αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα οι παραγωγοί που ασφαλίζονται στον τέως ΟΓΑ, καλούνται να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία που επιθυμούν.

KAR_7646_Hmerisa-Freskon_MAIOS_22_2

861
7

Από τον Φεβρουάριο περνά η μηνιαία επιβάρυνση 4,74 ευρώ στον ΕΦΚΑ αγροτών

Μετά την αναπροσαρμογή, η οποία θα είναι η τελευταία που θα γίνει με βάση την πορεία του πληθωρισμού, οι ασφαλιστικές εισφορές για τους αγρότες, στην 1η ασφαλιστική κατηγορία διαμορφώνεται για το νέο έτος στα 141,8 ευρώ, αυξημένη κατά 4,74 ευρώ το μήνα (ή 56,88 ευρώ ετησίως), σε σχέση με το 2023 και η 6η ασφαλιστική κατηγορία φτάνει στα 384,56 ευρώ, ήτοι αυξάνεται κατά 12,86 ευρώ το μήνα  ή 154,32 ευρώ τον χρόνο.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου υπέγραψε την Τρίτη 16 Ιανουαρίου, την σχετική υπουργική απόφαση που προβλέπει αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές που θα κληθούν να καταβάλλουν οι 1,3 εκατ. μη μισθωτοί ασφαλισμένοι (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες), της τάξης του 3,46%, βάσει των στοιχείων για τον πληθωρισμό, που δημοσίευσε την περασμένη Παρασκευή η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Οι νέες ασφαλιστικές κατηγορίες, με τις αντίστοιχες επιβαρύνσεις, θα εφαρμοστούν στην πράξη από τον Φεβρουάριο, όταν και οι ασφαλισμένοι κληθούν να καταβάλουν στον ΕΦΚΑ τις εισφορές Ιανουαρίου 2024. 

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, δήλωσε:

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο οι εισφορές των ασφαλιστικών κλάσεων των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων προσαυξάνονται κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου πληθωρισμού της προηγούμενης χρονιάς, δηλαδή κατά 3.46%.

Στόχος της ανωτέρω διάταξης είναι πρωτίστως η διασφάλιση του ύψους των συντάξεων των μη μισθωτών. Ενδεχόμενη αγνόηση του πληθωρισμού στις εισφορές θα οδηγήσει με μαθηματική βεβαιότητα σε χαμηλότερες συντάξεις στο μέλλον.

Το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι διανεμητικό πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι οι συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων καλύπτονται σε σημαντικό βαθμό από τις εισφορές των εν ενεργεία ασφαλισμένων. Κάθε αναπροσαρμογή των συντάξεων λοιπόν θα πρέπει να καλύπτεται και από αντίστοιχες εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Διαφορετικά το ασφαλιστικό σύστημα θα έμπαινε και πάλι σε έναν φαύλο κύκλο αυξανόμενων ελλειμμάτων με προφανείς κινδύνους για τη βιωσιμότητά του».

Φωτογραφία: Γεωργία Καραμαλή

Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

18-01-2024 13:41ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Οι αγρότες κατάντησαν να είναι χειρότεροι από δημόσιοι υπάλληλοι. Κλαψουρίζουν που δεν τους δίνει το κράτος επιδόματα. Τώρα σας φταίει αυτή η κυβέρνηση, αλλά όχι η προηγούμενη που σας έκοψε την επιστροφή φόρου πετρελαίου, που αύξησε τις εισφορές.Που σας έταξε πάνω σε μια καρότσα αγροτικού τα πάντα, και όχι μόνο δεν σας έδωσε τίποτε, σας πήρε κι από πάνω. ΚΑΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΣΩΣΕΙ Οι επιδοτήσεις είναι ευρωπαϊκά κονδύλια και όποτε θέλει η ευρώπη τα κόβει. Σταματήστε το κλαψούρισμα και δείτε ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα. Τιμή προϊόντων που πουλάτε. ΞΥΠΝΑΤΕ γιατί δεν θα έχετε να φάτε

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

17-01-2024 15:58μητσος

ολα αυξανονται!σαυτα ειστε πρωτοι στις αυξησεις εννοειται!τα λεφτα στους αγροτες απο τις επιδοτησεις αγνοουνται ακομα!!

Απάντηση

17-01-2024 15:28Χρηστος

καλα να μας κανουν

Απάντηση

17-01-2024 13:48νασος

ακομα που ειστε πολλα 4,74 θα προστεθουν ακομα πως θα παιρνουν επιδοματα οι γυφτοι και τα λαθροπιθηκια τρεξτε μαλακες να ψηφισετε ανδρουλοκουλοτσιπρες τα καρκινωματα της ελλαδος ειμαστε για γελια με κλαματα

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία