BACK TO
TOP
Φορολογικά

Χρηστικά θέματα της καθημερινότητας

Θα κάνουµε µία µικρή αναφορά σε θέµατα καθηµερινότητας, προκειµένου να γίνουµε χρηστικοί και να διευκολύνουµε τους αναγνώστες.

22_5

37
3




Γιώργος Παπαδημητρίου

Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ
(Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών
Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων
Νομού Καρδίτσας)

Πληρωμή ΕΦΚΑ – Εκκαθάριση 2018
: Ο τέως ΟΓΑ είναι πλέον από 01.01.17 ΕΦΚΑ/ΟΓΑ, οι πληρωµές του οποίου γίνονται κάθε µήνα. Η πληρωµή του ΕΦΚΑ µπορεί να γίνει µε την ίδια ταυτότητα οφειλής. Το έντυπο δηλαδή που πήραν την πρώτη φορά και πλήρωσαν τις ασφαλιστικές εισφορές του Ιανουαρίου. ∆εν χρειάζεται να απευθύνονται κάθε λίγο και λιγάκι στο λογιστή, και να ζητάνε εκτύπωση του  ΕΦΚΑ. Την ταυτότητα οφειλής µπορεί κανείς να την έχει στο κινητό του και απλά να την επιδεικνύει στον υπάλληλο της τράπεζας. Η εκκαθάριση έγινε στις 09.07.19 και µπορεί να δει ο ενδιαφερόµενος εάν οφείλει για το 2018 ή εάν πλήρωσε παραπάνω. Σε περίπτωση οφειλής, αυτή εξοφλείται σε 5 µηνιαίες δόσεις, µε πρώτη στο τέλος Αυγούστου και τελευταία το ∆εκέµβριο.

«Να μου φέρετε το εκκαθαριστικό σας»: Είναι η µόνιµη ατάκα που ακούγεται παντού. Όπου κι αν πας, ό,τι κι αν ζητήσεις, σου ζητάνε πρώτα το εκκαθαριστικό σου. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι σπάνια είστε υποχρεωµένοι να προσκοµίσετε το εκκαθαριστικό σας. Πάνω σε αυτό αναγράφονται τα πλήρη οικονοµικά σας στοιχεία, τα οποία είναι προσωπικά δεδοµένα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, δεν χρειάζεται καν, να το προσκοµίσετε πουθενά. Υπάλληλοι που συντάσσουν τις δηλώσεις ΟΣ∆Ε, γραµµατείς των κατά τόπους ΟΓΑ, τράπεζες κι ένα σωρό άλλες υπηρεσίες, ζητάνε το εκκαθαριστικό ως το µόνο εύκολο να προσκοµίσει κανείς. Τις περισσότερες φορές µόνο και µόνο για να δουν και να επιβεβαιώσουν τον ΑΦΜ σας. Μην το δίνετε σε όποιον το ζητάει. ∆εν είστε υποχρεωµένοι. Αφού µία απλή βεβαίωση ΑΦΜ είναι υπεραρκετή.

Επιστροφές ΦΠΑ – Φόρου εισοδήματος: Ναι, υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις και µάλιστα πολλές. Ο νόµος ορίζει ότι γίνεται αυτόµατα συµψηφισµός. ∆υστυχώς στην περίπτωση αυτή, δεν µπορείτε να βοηθηθείτε από το λογιστή σας καθώς, όταν σας κρατούνται χρήµατα από κάποια επιστροφή, δεν µπορούµε να δούµε από είναι τα χρήµατα αυτά. Το µόνο που βλέπουµε στο σύστηµα είναι το υπόλοιπο της οφειλής σας. Ούτε από επιστράφηκαν τα χρήµατα, ούτε πόσες προσαυξήσεις πληρώθηκαν. Για να το δείτε την πλήρη καρτέλα των οφειλών σας θα πρέπει να απευθυνθείτε στο ταµείο της ∆ΟΥ. Καλό είναι να µην αφήνετε να περάσει καιρός για να το ψάξετε, αλλά να το παρακολουθείτε τακτικά.

Κατ’ επάγγελμα αγρότης και αλλαγή εκκαθάρισης: Και φέτος είχαµε πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες, ο κωδικός του κατ’ επάγγελµα αγρότη στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης (κωδ. 037) δεν ήταν τσεκαρισµένο. Ως αποτέλεσµα είχαµε πολλά εκκαθαριστικά µε φορολόγηση των αγροτικών εισοδηµάτων από το πρώτο ευρώ. Όσοι θεωρούν ότι δικαιούνται τον τίτλο του κατ’ επάγγελµα αγρότη, θα πρέπει µε τα νέα οικονοµικά στοιχεία να ελέγξουν στα κατά τόπους ΚΕΠΠΥΕΛ, αν η ιδιότητα τους ως κατ’ επάγγελµα αγρότες είναι ενεργή. Εφόσον η βεβαίωση του κατ’ επάγγελµα αγρότη εκδόθηκε από το ΚΕΠΠΥΕΛ µέχρι και την ηµεροµηνία λήξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, τότε η υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήµατος δεν θα έχει πρόστιµο.

 Έχοντες αναπηρική σύνταξη: Σύµφωνα µε απόφαση του Συµβουλίου της Επικρατείας (Αρ.157/15), όσοι έχουν αναπηρία άνω του 67%, δεν µπορούν να θεωρηθούν κατ’ επάγγελµα αγρότες. Αυτό στις εκκαθαρίσεις επιβάρυνε αυτούς τους ανθρώπους µε υψηλό φόρο αφενός, αλλά και µε ιδιαίτερη δυσκολία στο να αντιληφθούν γιατί προέκυψε αυτός ο φόρος αφετέρου. ∆υστυχώς αυτό προβλέπεται από το νόµο, εποµένως όσοι έχετε αναπηρία 67% και άνω, ή θα συνεχίσετε να φορολογείστε από το πρώτο ευρώ, ή θα µεταβιβάσετε µέλος και όλα τα δικαιώµατα σας σε δικό σας ή άλλο πρόσωπο (εσείς θα κρίνετε).
Καλό είναι τέλος, να σταµατήσουν να ανακατεύονται όλοι µε τα πάντα. Βιώσαµε κωµικές καταστάσεις στο γραφείο όταν εµφανίστηκε µόνιµη κάτοικος µεγάλης πόλης µε καταγωγή από την Καρδίτσα, η οποία θεώρησε ότι ο φόρος που προέκυψε για τον πατέρα της ήταν µεγάλος. Επικαλέστηκε την πληροφορία από τη συνάδελφο που της κάνει τη δήλωση, µόνο που η συνάδελφος γνωρίζει από αγροτικά, ότι γνωρίζω εγώ από ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Ξέχασε να την ενηµερώσει ότι οι έχοντες αναπηρική σύνταξη δεν δικαιούνται το αφορολόγητο αφού δεν µπορούν να θεωρηθούν ως κατ’ επάγγελµα αγρότες. Καλό είναι να είµαστε και λίγο προσεκτικοί, γιατί άνθρωποι είµαστε και η υποµονή έχει τα όρια της.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

02-10-2019 21:56Δημήτρης

Κύριε Γιώργο εάν μπορείτε να μας πείτε τι ισχύει για το τέλος επιτηδεύματος γιατί εγώ είχα και έχω ως κύρια καλλιέργεια τα σιτηρά που εξ ολοκλήρου πωλήθηκαν μέσω συνεταιρισμού αλλά το σύστημα κατά την σύνταξη της φορολογικής δήλωσης δεν το δέχτηκε ώστε να με απαλλάξει από αυτό. Τι φταίει; Μήπως πρέπει να κάνω τροποποιητική δήλωση ; Εάν ναι έως πότε;

Απάντηση

02-10-2019 09:17LAMMERGEIER

Kαλημέρα Γιώργο. Εξαιρετικός όπως πάντα. Πως φαίνεται ότι είσαι γνώστης του αντικειμένου κι ένας από εμάς. Συγχαρητήρια για την προσφορά σου. Μακάρι όλοι οι πρόεδροι να ήταν έτσι.

Απάντηση

30-09-2019 20:19ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΡΑΣ

γιωργο καλησπερα. με τωρινους αγροτες που παλια ειχαν κανει εναρξη με κατι αλλοα και εχουν κανει διακοπη αλλα τωρα τους εβγαλε τελος επιτηδευματος υπαρχει κατι; ειχαν πει θα το δουν και θα κανουμε τροποποιητικες. ισχυει; ευχαριστω και καλο βραδυ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία