BACK TO
TOP
Φορολογικά

Η πολύ ψηφιοποίηση φέρνει απόρριψη δαπανών

Την Παρασκευή 29 Μαρτίου ήταν η καταληκτική ηµεροµηνία για να γίνουν πληρωµές διαφόρων οφειλών υπέρ ∆ηµοσίου (ΙΚΑ, Εφορία, ΕΦΚΑ κλπ.). Όµως η Παρασκευή αυτή είναι η Μεγάλη Παρασκευή των Καθολικών και η ερχόµενη ∆ευτέρα η 2η µέρα του Πάσχα των Καθολικών. Αυτές τις δύο ηµέρες οι τράπεζες ανακοίνωσαν ότι δεν λειτουργούν, µε αποτέλεσµα οι όποιες πληρωµές να γίνουν την Τρίτη 2 Απριλίου.

959-forologika

Γιώργος Παπαδημητρίου

1418
5

Για το λόγο αυτό έβγαλε ανακοίνωση (πρώτα ο ΕΦΚΑ) ότι οι πληρωµές των υποχρεώσεων θεωρούνται εµπρόθεσµες εφόσον γίνουν έως 02/04/2024. Στη συνέχεια και µε τα χίλια ζόρια ακολούθησε το ΥΠΕΘΟ και η ΑΑ∆Ε για τον ίδιο λόγο.

Βέβαια υπάρχει η ΠΟΛ.1061/2018 στην οποία αναφέρεται ότι: «..Οι προθεσµίες καταβολής των βεβαιωµένων στη Φορολογική ∆ιοίκηση οφειλών που λήγουν στις ορισθείσες ηµέρες ειδικής αργίας διατραπεζικών συναλλαγών σύµφωνα µε το άρθρο 11 του ν. 3336/20.04.2005 παρατείνονται µέχρι και την επόµενη εργάσιµη ηµέρα αυτών. Έως την ίδια ηµεροµηνία παρατείνονται και οι προθεσµίες καταβολής των δόσεων ρυθµίσεων / διευκολύνσεων τµηµατικής καταβολής βεβαιωµένων οφειλών στη Φορολογική ∆ιοίκηση».

Συνεπώς, όποιος έχει ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις προς εξόφληση µπορεί να τις κάνει εµπρόθεσµα έως και την Τρίτη 2 Απριλίου 2024.

Και πάµε στο σηµερινό µας θέµα. Η ΑΑ∆Ε έχει ξεφύγει εντελώς. Λειτουργεί ως κράτος εν κράτει, χωρίς να λογαριάζει κανέναν. Έχουν καταστρατηγήσει τα πάντα. Και κάθε φορά, εµφανίζονται όπου µπορεί να βάλει ο νους του ανθρώπου και παρουσιάζουν µία απίστευτη ωραιοποίηση της άθλιας καθηµερινότητας των επιχειρήσεων.

MyDATA: Καθηµερινά σχεδόν στελέχη της ΑΑ∆Ε επιµένουν ότι µε τα ηλεκτρονικά βιβλία θα χτυπηθεί η φοροδιαφυγή. Βέβαια η µισή αλήθεια είναι χειρότερη από το ψέµα: Τα MyDATA ελέγχουν όλους όσους εκδίδουν τιµολόγια. Όλοι εκείνοι οι οποίοι πουλούσαν µαύρα, συνεχίζουν να πουλάνε µαύρα, να µην κόβουν παραστατικά.

Επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει την κατάργηση των χειρόγραφων τιµολογίων, προχωρούν µε έµµεσο τρόπο στην κατάργηση τους , αναγκάζοντας τους αγρότες να τα εκδίδουν ηλεκτρονικά, ανεξάρτητα από το αν µπορούν ή όχι.

«Κλείδωσαν» την περιοδική δήλωση ΦΠΑ (και καµαρώνουν κιόλας ότι έκαναν µεγάλο επίτευγµα) υποχρεώνοντας τις επιχειρήσεις πολλές φορές να απορρίπτουν δαπάνες.

Έγραψαν απόφαση στην οποία λένε: «δεν θα αναγνωρίζεται  η δαπάνη µιας επιχείρησης αν το τιµολόγιο αυτής δεν έχει διαβιβασθεί στα MyDATA».

∆ηλαδή: έστω ότι ένας αγρότης αγοράζει αγροτικά εφόδια αξίας 3.000 ευρώ + ΦΠΑ 240 ευρώ. Ο εκδότης του παραστατικού  ο οποίος υποχρεούται να το διαβιβάσει στα MyDATA, δεν το έχει κάνει. Παρότι η συναλλαγή είναι πραγµατική (έχει εκδοθεί το παραστατικό διακίνησης, έχει γίνει η πληρωµή µε τραπεζικό µέσο, τα πάντα όλα µε τους προβλεπόµενους τρόπους), εν τούτοις οι αγαπητοί µας υπηρεσιακοί της ΑΑ∆Ε αποφάσισαν και πρότειναν (και αυτό είναι σε άρθρο νόµου) ότι το έξοδο του παραδείγµατος δεν θα αναγνωρίζεται.

Έχουν πρόθεση να καταργήσουν τους φορολογικούς νόµους, επικαλούµενοι τάχα µου δήθεν την πάταξη της φοροδιαφυγής. Και όµως, κανείς βουλευτής δεν βγήκε να πει: τι κάνετε, τι φέρνετε για ψήφιση;;;

Άλλο: Για να υπογραφεί η παράταση της συµβολαιακής γεωργίας, ένας Θεός ξέρει από πόσα κύµατα πέρασε η προσπάθεια αυτή. Η προθεσµία της εµπρόθεσµης καταχώρησης των συµβάσεων συµβολαιακής γεωργίας στην πλατφόρµα λήγει στις 31/3/2024. Και όµως αυτή τη στιγµή υπάρχουν πάρα πολλοί αγρότες οι οποίοι δεν έχουν προσκοµίσεις τις συµβάσεις στους Λογιστές τους, απλά διότι…  δεν τους τις υπογράφουν οι έµποροι.

 Με τον τρόπο αυτό, στερούν το δικαίωµα στους αγρότες να τύχουν της έκπτωσης φόρου, όµως δεν τους νοιάζει. Και η ΑΑ∆Ε τι κάνει; Θεωρεί ότι ο µόνος τρόπος ελέγχου της διάθεσης του 75% της παραχθείσας ποσότητας, είναι να υποχρεωθούν οι αγρότες να διαβιβάζουν στην πλατφόρµα τα δελτία αποστολής.

Αγαπητοί κύριοι της ΑΑ∆Ε, δεν είναι κακό να µην γνωρίζετε, κακό είναι να µην ακούτε κανέναν. Είναι γεγονός ότι είστε εντελώς άσχετοι µε τα αγροτικά.

Αν θέλετε –έστω και την τελευταία στιγµή- να βοηθήσετε τον αγροτικό κόσµο και τους παραγωγούς γενικότερα, φροντίστε όταν θα συζητάτε θέµατα που αφορούν τον πρωτογενή τοµέα, να µην είστε µόνοι σας, αλλά να συµµετάσχει στην κουβέντα και κάποιος έξω από την Υπηρεσία σας. Γιατί όταν τα συζητάτε µεταξύ σας, έχετε µάθει  να βαφτίζετε το ψάρι κρέας και αποφασίζετε µόνοι σας ότι αυτά που σκεφτήκατε είναι το καλύτερο που µπορεί να συµβεί.

Ποιος επιβαρύνεται το κόστος των ηλεκτρονικών βιβλίων;

Η εφαρµογή των ηλεκτρονικών βιβλίων όντως ξεκίνησε. Αργά ή γρήγορα θα εφαρµοστούν σε καθολική µορφή (µάλλον αργά). Το κόστος εφαρµογής τους το επιβαρύνεται σε κάθε περίπτωση, η επιχείρηση. Και αυτό είναι γεγονός αδιαµφισβήτητο. Το χειρότερο όµως είναι ότι κάποιοι από τους εµπλεκόµενους δεν έχουν καταλάβει ακόµα τις τους περιµένει, ενώ κάποιοι άλλοι λειτουργούν λες κι έχουν το αλάθητο του πάπα. Και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο.



Γιώργος Παπαδημητρίου 
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

01-04-2024 18:56ΠΕΤΡΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

Εν τω μεταξύ, οι λογιστές των μαγαζιών της Αθήνας είναι μη ενημερωμένοι να το πω, άσχετοι να το πώ , πηγμένοι -ίσως? 43 τιμολόγια -Τίτλοι Κτήσης- που έπρεπε να έχουν κόψει σε αγρότη ειδικού και να τα έχουν ανεβάσει, αγνοούνται. Μιλάω για το 2023 ΟΧΙ για το 2024. Υπάρχει η ΑΑΔΕ με τις βλακείες της, υπάρχουν όμως και οι ...άλλοι.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

01-04-2024 14:23TSATSAK

Να αγιάσει το στόμα σου Γιώργο είσαι ο μονός που το θίγει το ζήτημα και δεν είναι θέμα άγνοιας έχει και άλλες παραμέτρους η πλήρης ψηφιοποίηση την περεταίρω συρίκνωση του αγρότικου κόσμου θέλουν δουλειές με λίγους και για λίγους. Οταν αρχίσουν τα πρόστιμα θα καταλάβουν τι έχει γίνει.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία