Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Από άμεσες ενισχύσεις με 13% η εξισωτική κόβει τη βασική

Τη µεταφορά ποσού στο ΠΑΑ ύψους 260 εκατ. Ευρώ περίπου ετησίως από τις άµεσες ενισχύσεις για την κάλυψη της εξισωτικής αποζηµίωσης σχεδιάζει το ΥΠΑΑΤ, γεγονός που έρχεται να µειώσει έτι περαιτέρω τα κονδύλια που προορίζονται για τη βασική ενίσχυση της νέας προγραµµατικής περιόδου 2023-2027.

thumbnail_image001_2

44
2

Από τις άμεσες  ενισχύσεις με 13% η  εξισωτική αποζημίωση  κόβει περισσότερο τη  βασική στη νέα ΚΑΠ

Τη µεταφορά αυτή είχε προαναγγείλει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Οικονόµου, µε την κίνηση αυτή να γίνεται ώστε η εξισωτική να µην απορροφά εθνικούς πόρους. Υπενθυµίζεται πως για την περίοδο 2014-2020, είχε µεταφερθεί ένα 5% στο ΠΑΑ για την κάλυψη της εξισωτικής.

 

Παράθυρο εκπτώσεων για το νέο πρασίνισμα

Ένα σύστημα εκπτώσεων (rebates) μπορεί να επιφέρει έως και 50% μείωση στα κονδύλια που προορίζονται για το νέο πρασίνισμα και έτσι να μπορέσει η βασική ενίσχυση να διατηρηθεί σε καλύτερα επίπεδα, όπως συμφωνήθηκε για τη νέα ΚΑΠ. Συγκεκριμένα, τα κράτη-μέλη που θα προβλέψουν ότι άνω του 30% των χρημάτων του ΠΑΑ θα προορίζονται για τα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα, θα έχουν το δικαίωμα να εισάγουν μία τέτοιου είδους «έκπτωση» στο νέο πρασίνισμα. Σημειώνεται εδώ πως η χώρα μας την τρέχουσα περίοδο έχει δεσμεύσει το 57% των κονδυλίων του ΠΑΑ για δράσεις επωφελείς για το περιβάλλον. Ωστόσο, προς το παρόν, δεν έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας οι λεπτομέρειες και οι όροι που θα διέπουν τη σχετική έκπτωση, οπότε μένει να φανεί πώς θα μπορέσει η Ελλάδα να εκμεταλλευθεί αυτό το παράθυρο. Όσον αφορά το σχεδιασμό του νέου πρασινίσματος, η χώρα μας ακόμα «ψάχνεται». Πέρα από τους κτηνοτρόφους που μπορούν εύκολα να καλυφθούν από τις σχετικές δράσεις λόγω της περιβαλλοντικής φύσης των βοσκοτόπων, η φυτική παραγωγή αποδεικνύεται δύσκολη εξίσωση. Ενισχυμένη αμειψισπορά, αγρανάπαυση, θρυμματισμός κλαδιών, βιολογική γεωργία, εναλλακτικές μέθοδοι σποράς και γεωργία ακριβείας στην άρδευση είναι από τα υποψήφια μέτρα επιδότησης που εξετάζονται.

 

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

11-07-2021 20:02Σταθης

Όλα βαίνουν καλώς.οι μπουκομενοι δεν μιλάνε ρε παιδιά αρκεί να είμαστε κυβέρνηση για τους υπόλοιπους

Απάντηση

02-07-2021 14:02Καπνοφυτης

Ολο αφορμες ψαχνουν για να μειωσουν και αλλο την επιδοτηση

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία