BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Προς αναβολή ενός έτους το πριμ ειδικής θρέψης που προβλέπει η ΚΑΠ

Μόνο απλή δεν µοιάζει να είναι η υπόθεση επιδότησης της χρήσης παρεµποδισµένων λιπασµάτων, βιοδιεγερτών και compost για τους παραγωγούς στα πλαίσια του νέου πρασινίσµατος, καθώς για να αποζηµιωθούν εν µέρει για την αγορά τους οι αγρότες θα πρέπει να διαθέτουν ειδική ηλεκτρονική εφαρµογή και συνεργασία µε πιστοποιηµένο σύµβουλο.

5

Γιώργος Κοντονής

2277
0

Συγκεκριµένα, όπως έχει γίνει γνωστό θα υπάρχει ένα µικρό πριµ της τάξεως των 4,5-6 ευρώ το στρέµµα για τη χρήση εξειδικευµένων προϊόντων θρέψης στη νέα ΚΑΠ αλλά και κοµπόστ. Ωστόσο για να το λάβουν αυτό, πέρα προφανώς από την απόδειξη αγοράς και χρήσης αυτών των προϊόντων, οι γεωργοί θα πρέπει να διαθέτουν και µία ηλεκτρονική εφαρµογή στην οποία θα τηρούν πληροφορίες για τις πρακτικές διαχείρισης, την ιστορία των καλλιεργειών και τους στόχους απόδοσης, αλλιώς δεν θα είναι δικαιούχοι του σχετικού πριµ. Μάλιστα τα δεδοµένα αυτά θα στέλνονται απευθείας στον ΟΠΕΚΕΠΕ µε σκοπό την πληρωµή των παραγωγών µε βάση την αίτηση ΟΣ∆Ε. Με την αγορά των λιπασµάτων να έχει ήδη ξεκινήσει και την εφαρµογή τους για τις φθινοπωρινές καλλιέργειες να πλησιάζει, ακόµη τέτοια ηλεκτρονική εφαρµογή µε τις παραπάνω προϋποθέσεις δεν έχει αναγνωριστεί ούτε προφανώς έχει γίνει διαθέσιµη από το ΥΠΑΑΤ. Μάλιστα, όπως εκτιµάται είναι πολύ δύσκολο να µπορέσουν να επωφεληθούν της σχετικής ενίσχυσης για το ΟΣ∆Ε 2023 οι παραγωγοί, αν δεν αλλάξει κάτι θεαµατικά στο τελικό στρατηγικό πλάνο που βρίσκεται στη διαδικασία έγκρισης.

Σηµειώνεται εδώ πως, στη σχετική δράση από το νέο πρασίνισµα ενσωµατώνονται επίσης και άλλες παρεµβάσεις όπως η διατήρηση του Κοµφούζιο, τα καλοκαιρινά κλαδέµατα, η εφαρµογή µηχανικής ζιζανιοκτονίας κ.λπ. Στο σύνολο της για το 2023, προβλέπεται η ένταξη σε αυτήν 170.000 στρµ., το 2024 355.000 στρεµµάτων και για το 2025 και µετά, 532.000 στρέµµατα. Ως εκ τούτου, φαίνεται και από τα παραπάνω νούµερα, ότι τουλάχιστον για του χρόνου, δύσκολα θα ενεργοποιηθεί το σχετικό πριµ το οποίο διαµορφώνεται ως εξής:

  • Για τη χρήση υπηρεσιών γεωργίας ακριβείας κατά τη διάρκεια των ψεκασµών 7 ευρώ/στρµ.
  • Για τη χρήση λιπασµάτων βραδείας αποδέσµευσης σε αροτραίες καλλιέργειες 4,5 ευρώ/στρµ. και στα κηπευτικά και δενδρώδεις 6 ευρώ/στρµ.
  • Για τη χρήση λιπασµάτων µε παρεµποδιστές σε αροτραίες καλλιέργειες 4,5 ευρώ/στρµ. και στα κηπευτικά και δενδρώδεις 6 ευρώ/στρµ.
  • Για χρήση προϊόντων µε βιοδιεγέρτες σε αροτραίες καλλιέργειες 3 ευρώ/στρµ. και στα κηπευτικά και δενδρώδεις 6 ευρώ/στρµ.
  • Για την χρήση της εφαρµογής, την κατάρτιση, παρακολούθηση και προσαρµογή του σχεδίου διαχείρισης 3 ευρώ/στρµ.
  • Εφαρµογή compost σε πολύ φτωχά εδάφη που έχουν εγκαταλειφθεί. Παραµένει άγνωστο το προβλεπόµενο ποσό στο στρέµµα.

Με βάση πάντως τα κόστη που καλούνται να επωµιστούν οι αγρότες για την αγορά λιπασµάτων δεν µπορεί να γίνεται πλέον λόγος για κάποια σοβαρή επιδότηση που θα δώσει κίνητρα χρήσης των παραπάνω προϊόντων, απλά για ένα βοήθηµα για όσους ήδη σκοπεύουν να τα αγοράσουν.

Τα νέα ειδικά πριµ δέντρων

Για τους δενδροκαλλιεργητές και ειδικότερα σε ροδάκινα
και µήλα που προβλέπεται κατάργηση ή περιορισµός
των συνδεδεµένων ενισχύσεων προβλέπονται επιδοτήσεις από το νέο πρασίνισµα για το 2023, που αφορούν:

  • Την εξαπόλυση ωφέλιµων αρπακτικών εντόµων στην καλλιέργεια µηλιάς, ροδακινιάς και κερασιάς 43 ευρώ το στρέµµα ενώ για την καλλιέργεια αχλαδιάς 36 ευρώ το στρέµµα.
  • Για τη χρήση εντοµοπαθογόνων νηµατωδών ενάντια σε διάφορα έντοµα – εχθρούς στις καλλιέργειες ροδακινιάς, µηλιάς, δαµασκηνιάς 24 ευρώ/στρµ.
  • Για την εφαρµογή µηχανικής ζιζανιοκτονίας, µε παράλληλη κάλυψη µε mulch 22 ευρώ.
  • Για την εφαρµογή πολλαπλών καλοκαιρινών κλαδεµάτων για οπωρώνες χωρίς όψιµη φρέσκια βλάστηση 21 ευρώ/στρµ.
Όλες οι παραπάνω ενέργειες πάντως θα πρέπει και αυτές να συνοδεύονται µε τη χρήση του σχετικού ηλεκτρονικού εργαλείου. Ως εκ τούτου τουλάχιστον για το 2023 παραµένει άγνωστο αν τελικώς θα ενεργοποιηθούν, καθώς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει φροντίσει να αναγνωρίσει επίσημα κάποιο εργαλείο με τις προϋποθέσεις που έχει θέσει στο στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά