BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Όταν η τσουκνίδα παίρνει πριμ 60 ευρώ και το σκληρό σιτάρι 10

Η παρέμβαση Π1-31.1 «Χρήση ανθεκτικών και προσαρμοσμένων ειδών και ποικιλιών» θεωρείται μία μορφή συνδεδεμένης επιδότησης, καθώς ο αγρότης κατοχυρώνει δικαίωμα επιδότησης μόνο και μόνο από τη σπορά συγκεκριμένης καλλιέργειες και ποικιλίας σε ορισμένες περιπτώσεις.

800wm_copy

Γιώργος Κοντονής

10588
8

Η εκμετάλλευση των eco-schemes θα μπορούσε να αποτελέσει μία δίοδο ώστε να παρακαμφθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την έγκριση ορισμένων συνδεδεμένων ενισχύσεων από την ΕΕ. Παράλληλα υπάρχουν και όρια στον προϋπολογισμό για το καθεστώς των συνδεδεμένων.
Εντύπωση πάντως προκαλεί πως ειδικά για τα όσπρια ουσιαστικά το ΥΠΑΑΤ έχει προβλέψει σχεδόν την πλειοψηφία των ποικιλιών να λαμβάνει τη σχετική επιδότηση πρασινίσματος, συν τη συνδεδεμένη. Υπό αυτό το πρίσμα θα μπορούσαν οι αρμόδιες αρχές να ανοίξουν ένα παράθυρο ενίσχυσης για τους ελαιώνες (όπως π.χ έκαναν με τους μνημειακούς στα νησιά του Ιουνίου με 15 ευρώ το στρέμμα) θέτοντας όρους όπως για παράδειγμα τις αποστάσεις φύτευσης, να είναι ξερικοί κ.ο.κ.
Έτσι επιτυγχάνεται και η ενίσχυση ενός μεγάλου μέρος της ελαιοπαραγωγής της χώρας και η μέγιστη απορρόφηση των eco-schemes. Ενδιαφέρον θα έχει πάντως η τροποποίηση των κανόνων της νέας ΚΑΠ, οι οποίοι θα ισχύσουν από το 2024. Πάντως τα 60 ευρώ το στρέμμα για να καλλιεργεί κάποιος τσουκνίδα, μοιάζουν σαν πρόκληση όταν η συνδεδεμένη σίτου είναι στα 10 ευρώ.

Περίπλοκη η πλειοψηφία των νέων eco-schemes
Η παρέµβαση Παρέµβαση «Χρήση ανθεκτικών και προσαρµοσµένων ειδών και ποικιλιών» και η «∆ιατήρηση της Βιολογικής Γεωργίας» αναµένεται να συγκεντρώσουν το µεγαλύτερο µέρος της ζήτησης για κονδύλια eco-schemes (σύνολο 425 εκατ. ευρώ). Όλες τις υπόλοιπες δράσεις, εφόσον µπορεί προφανώς να ενταχθεί στις παραπάνω, αναµένεται να τις αποφύγει η πλειοψηφία των αγροτών και κτηνοτρόφων καθώς όχι µόνο η επιδότηση είναι σχετικά µικρή, αλλά και χαρακτηρίζονται αρκετά περίπλοκες στην εφαρµογή.

Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

13-07-2023 12:44Νικος

τσουκνιδα στον κολο που θελετε εκαι στο ΥΠΠΑΤ

Απάντηση

11-07-2023 16:35ΚΩΣΤΑΣ

Ηθικό δίδαγμα!!!!!Το σίγουρο είναι ότι αυτοί που αποφασίζουν για το μέλλον μας ( τα λιοντάρια της ευρωπαϊκής κεντρικής εξουσίας και τα ντόπια λιοντάρια μας ,δε θέλουν παραγωγή)θέλουν πράσινη αναπτυξη- βλέπε φωτοβολταϊκά ,στο κέντρο της Ελλάδας και στον πιο παραγωγικό κάμπο της χώρας τη Θεσσαλία κάθε μέρα χάνονται τεράστιες εκτάσεις στο βωμό της πράσινης ανάπτυξης με τις ευλογίες των λιονταριών μας. Και κάπου εκεί χάνονται χωρίς να το καταλάβουμε παραγωγικότατες εκτάσεις δίνοντας άδειες σε φίλους του πολιτικού συστήματος , κουμπάρους,επιχειρηματίες - σπόνσορες πατροπαράδοτων βουλευτικών οικογενειών .....και άλλα πολλά. Εμείς οι απλοί πολίτες- αγρότες περιμένουμε απλά το τέλος μας χωρίς καμία μα καμία αντίδραση στα σχέδια τους. Νόμοι τις ζούγκλας....και τον πιο αδύναμο τον κατασπαράζουν τα λιονταρια

Απάντηση

11-07-2023 14:27agrotisa

Η επόμενη παρέμβαση να είναι για πριν καλλιέργειας Γαϊδουράγκαθο έτσι κι αλλιώς Γαϊδουράγκαθα θα βγάλουν τα χωράφια , , να μην σκάμε και εμείς τη να σπείρουμε τη θα θερίσουμε με τη τιμή θα πουλήσουμε , και όσο για το που θα διαθέσουμε το προιόν , εύκολο μια φορτωτική για τα ,**** γαϊδούρια**** που στεγάζονται προς βουλη μεριά . Σανό αυτοί , Γαϊδουράγκαθα εμείς .

Απάντηση

11-07-2023 14:25Βασιλ. Βαιτσης

Παραμύθια τις Χαλιμάς κάθε χρόνο και ένα κουφό μας λέτε να σπυρουμε αγριοαγιναρα την άλλη ρίγανη τώρα τσουκνίδα φτάνει χορτάσαμε

Απάντηση

11-07-2023 11:45Πιτσικαμορτης

Και που θα πουλήσω εγώ την τσουκνίδα ρε μαγγες και να κόψω τιμολόγιο μπορείτε να μου πείτε; ότι να ναι γίνετε

Απάντηση

11-07-2023 11:27Αγρότης

Αλλά τι άλλο θα περίμενε κανείς από πολιτικούς και πολιτικές των σαλονιών....

Απάντηση

11-07-2023 10:48Έλλην

Ποσο άσχετοι άνθρωποι βρίσκονται στο υπουργείο υπάρχει ελπίδα για τον αγρότη με αυτούς μάλλον όχι φάτε τσουκνίδα

Απάντηση

11-07-2023 09:57Κουπρόσκλα

Τσουκνίδα που σας χρειάζεσαι στα κουλιά να φουλτακιάσουν

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά