BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Νέες αποφάσεις με σημαντικές αλλαγές για πρασίνισμα

Αλλαγές στους συνδυασμούς του πριμ πρασινίσματος σε επίπεδο αγροτεμαχίων, την πρόσθεση νέων κατηγοριών λιπασμάτων προς ενίσχυση και την απαλλαγή από την υποχρέωση έκδοσης πιστοποιητικών βιολογικής από το Traces για την ένταξη στη σχετική δράση, προβλέπουν τρεις τροποποιητικές αποφάσεις που υπέγραψε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύσης Σταμενίτης.

24_166_2

Γιώργος Κοντονής

14731
7

Τρεις νέες αποφάσεις με σημαντικές αλλαγές στις δράσεις για το πρασίνισμα, ευκολίες στα πριμ θρέψης

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από το ΥΠΑΑΤ μετά τις σχετικές τροποποιήσεις πλέον θα γίνονται πλέον αποδεκτά και τα πιστοποιητικά βιολογικής γεωργίας, τα οποία έχουν εκδοθεί πριν την υποχρέωση έκδοσης των πιστοποιητικών από το Traces, και τα οποία είναι σε ισχύ μέχρι την οριστικοποίηση της αίτησης του αιτούντα, όπως είχε γράψει έγκαιρα το Agronews. Η απόφαση αυτή αφορά τη δράση διατήρηση της Βιολογικής Γεωργίας των eco-schemes (νέο πρασίνισμα).

Παράλληλα προστίθενται κατηγορίες λιπασμάτων (σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 2019/1009), με σκοπό την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς λιπασμάτων στη χώρα και τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων λίπανσης που κυκλοφορούν, στοχεύοντας έτσι στην προστασία από την κλιματική αλλαγή, την προστασία του περιβάλλοντος και την καλή διαβίωση των ζώων που αποτελούν και το σκοπό του οικολογικού Προγράμματος Π1-31.6. Σημειώνεται εδώ πως η σχετική δράση (ενίσχυση ειδικής θρέψης) είναι απαραίτητη η χρήση ειδικής ψηφιακής εφαρμογής η οποία ακόμη δεν έχει γίνει διαθέσιμη προς τους αγρότες.

Τέλος, τροποποιείται η απόφαση περί ασυμβατοτήτων μεταξύ των οικολογικών προγραμμάτων (ecoschemes) του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ), καθώς και περί ασυμβατοτήτων μεταξύ των οικολογικών προγραμμάτων και των δράσεων του Υπομέτρου 10.1 «Ενίσχυση για γεωργοπεριβαλλοντικές και κλιματικές υποχρεώσεις» και του Μέτρου 11 «Βιολογική Γεωργία» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022».

 

Αναλυτικότερα η ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ αναφέρει:

Στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των παραγωγών, της υλοποίησης των παρεμβάσεων του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της Ελλάδας 2023-2027, αλλά και σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης υπέγραψε:

 

  1. Την τροποποίηση της υπ’ αριθ. 1545/179036/9-6-2023 Υπουργικής Απόφασης, η οποία αφορά στην εφαρμογή, στη διαχείριση και την παρακολούθηση της παρέμβασης Π1-31.9 «Διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας».

Επισημαίνεται ότι, με την τροποποίηση της απόφασης θα γίνονται πλέον αποδεκτά και τα πιστοποιητικά, τα οποία έχουν εκδοθεί πριν την υποχρέωση έκδοσης των πιστοποιητικών από το Traces, και τα οποία είναι σε ισχύ μέχρι την οριστικοποίηση της αίτησης του αιτούντα.

  1. Την υπ’ αρ. 3058/4-8-2023 Υπουργική Απόφαση, που τροποποιεί την απόφαση περί καθορισμού του θεσμικού πλαισίου εφαρμογής των παρεμβάσεων του άρθρου 31 «Προγράμματα για το κλίμα, το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων».

Με την τροποποίηση της απόφασης προστίθεται ο κοινός κατάλογος ποικιλιών γεωργικών φυτών της παρ. 2 του άρθρου 1 της Οδηγίας 2002/53/ΕΚ. Παράλληλα, προστίθενται κατηγορίες λιπασμάτων (σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 2019/1009), με σκοπό την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς λιπασμάτων στη χώρα και τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων λίπανσης που κυκλοφορούν, στοχεύοντας έτσι στην προστασία από την κλιματική αλλαγή, την προστασία του περιβάλλοντος και την καλή διαβίωση των ζώων που αποτελούν και το σκοπό του οικολογικού Προγράμματος Π1-31.6.

  1. Την υπ’ αρ. 3059/4-8-2023 Υπουργική Απόφαση που τροποποιεί την απόφαση περί ασυμβατοτήτων μεταξύ των οικολογικών προγραμμάτων (ecoschemes) του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ), καθώς και περί ασυμβατοτήτων μεταξύ των οικολογικών προγραμμάτων και των δράσεων του Υπομέτρου 10.1 «Ενίσχυση για γεωργοπεριβαλλοντικές και κλιματικές υποχρεώσεις» και του Μέτρου 11 «Βιολογική Γεωργία» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022».
Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

14-08-2023 18:26Βασίλης

Πάντα βρίσκουν τρόπο να κάνουν μία τρίπλα Γιάννα για να χάνουν οι κτηνοτρόφοι λεφτά

Απάντηση

12-08-2023 15:39Ευαγγελια καφαγιαννη

Όλα γίνονται για να κλέψουν τον μικρό αγρότη και να τα αρπαξουν οι μεγάλοι κρατικοδιαιετοι αγρότες. Έλεος ο αγροτικός τομέας έχει γίνει το σύγχρονο δημόσιο πλέον. Γιατί δεν κάνουν όπως η Γερμανία δλδ όσοι παράγουν αποδεδειγμένα αγροτικά προϊόντα να έχουν ίδια δίκαιο μετά με όλους. Για ελευθερία επαγγελμάτων μιλουσαται παλιοτερα

Απάντηση

08-08-2023 18:26ΑΙΣΧΙΝΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΕ ΦΕΚ, ΕΥΘΥΝΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΥΠΑ (ΜΗ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΓΝΗΣΙΟΤΗΤΑΣ) ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ECOSHCEMES ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ. ΜΠΑΧΑΛΟ ΜΕΝ ΑΛΛΑ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΧΡΗΜΑ.

Απάντηση

08-08-2023 18:26Αλέξανδρος

Αποδεσμευσται τα οικολογικά σχήματα από την ύπαρξη ΣΠΔ και εφαρμογής και φτιάξτε την εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ για να ανέβουν ετικέτες και τιμολόγια αγοράς λιπασμάτων

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

08-08-2023 17:49Ενας

Ήρθε Αύγουστος και ακόμα ένα μπάχαλο τελειώνουν η δηλωσεις και ακόμα βγάζουν αποφάσεις όλοι αυτοί που έκαναν δηλωσεις τι γίνεται πως θα ξέρουν τι τους περιμένει

Απάντηση

08-08-2023 17:48Ενας

Ήρθε Αύγουστος και ακόμα ένα μπάχαλο τελειώνουν η δηλωσεις και ακόμα βγάζουν αποφάσεις όλοι αυτοί που έκαναν δηλωσεις τι γίνεται πως θα ξέρουν τι τους περιμένει

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά