BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Επιδότηση 62,3 ευρώ το στρέμμα με προϋπόθεση πιστοποιημένο σπόρο

Ενίσχυση ύψους 62,8 ευρώ το στρέµµα περιµένει όσους καλλιεργητές επιλέξουν να σπείρουν κτηνοτροφικά ψυχανθή και όσπρια µε πιστοποιηµένο σπόρο την ερχόµενη καλλιεργητική περίοδο, µέσω της δράσης 1 των eco-schemes.

4_156

Γιώργος Κοντονής

14186
13

Επιδότηση 62,3 ευρώ το στρέμμα σε όλες τις ποικιλίες ψυχανθών με μόνη προϋπόθεση τον πιστοποιημένο σπόρο

Πρόκειται για µία ενίσχυση η οποία δίνεται ξεχωριστά από τη συνδεδεµένη η οποία είναι:

  • Όσπρια: 28,5 ευρώ το στρέµµα.
  • Πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή: 19,2 ευρώ το στρέµµα.
  • Πρωτεϊνούχα σανοδοτικά ψυχανθή: 8,3 ευρώ το στρέµµα.

Στις επιλέξιµες καλλιέργειες λοιπόν περιλαµβάνονται µεταξύ άλλων κτηνοτροφικό κουκί, κτηνοτροφικό ρεβίθι, κτηνοτροφικό µπιζέλι, βίκος, κτηνοτροφικό λαθούρι, λούπινο, ρόβι, σόγια, µηδική και όλα τα όσπρια ανθρώπινης κατανάλωσης όπως φακές, ρεβίθι, φασόλια κ.λπ.

Ως εκ τούτου, συνολικά για παράδειγµα ένας καλλιεργητής που χρησιµοποιεί πιστοποιηµένο σπόρο στα όσπρια θα λάβει 62,8 ευρώ από τα eco-schemes συν 28,5 ευρώ από τη συνδεδεµένη, δηλαδή  91,3 ευρώ το στρέµµα. Σηµειώνεται ότι η συγκεκριµένη ενίσχυση των eco-schemes για τον πιστοποιηµένο σπόρο µπορεί να συνδυαστεί και µε το πρόγραµµα Βιολογικής Γεωργίας του ΠΑΑ (5η πρόσκληση), µε βάση τον πίνακα ασυµβατότητας. Άρα, ένας δικαιούχος βιολογικών που καλλιεργεί βίκο µε πιστοποιηµένο σπόρο θα λάβει 19,2 ευρώ από τη συνδεδεµένη, συν 62,8 ευρώ από το eco-scheme, συν 38 ευρώ από τη βιολογική.

Όλα τα παραπάνω ποσά αποτυπώνονται στο στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ ως «προτεινόµενες τιµές», δηλαδή ένας µέσος όρος. Στα eco-schemes ισχύει µε βάση τις εφαρµοστικές αποφάσεις ότι: «Σε περίπτωση υπερβάλλουσας ζήτησης, το ύψος ενίσχυσης, ανά εκτάριο και έτος, δύναται να µειωθεί, έτσι ώστε να αποφευχθεί η υπέρβαση των ετήσιων χρηµατοδοτικών κονδυλιών των ειδών παρέµβασης υπό µορφή άµεσων ενισχύσεων, βάσει του άρθρου 102 Καν. (ΕΕ) 2021/2115.». ∆ηλαδή ετησίως το πριµ µπορεί να διαφέρει µε βάση την συµµετοχή των αγροτών (βλ. σελ. 5).

Υπενθυµίζεται πως µετά από τροποποίηση της εφαρµοστικής απόφασης για τη ∆ράση 1 των eco-schemes, επιλέξιµες προς ενίσχυση είναι όλες οι καλλιέργειες χειµερινών σιτηρών, κτηνοτροφικών ψυχανθών και οσπρίων που καλλιεργούνται µε πιστοποιηµένο σπόρο. Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ 5022/Β’/2023, επιλέξιµες προς ενίσχυση είναι:

α) Οι ποικιλίες ψυχανθών (κτηνοτροφικά ψυχανθή και όσπρια) και χειµερινών σιτηρών του Εθνικού κατα- λόγου ποικιλιών καλλιεργούµενων φυτικών ειδών της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 1564/1985 (Α’ 164), που είναι αναρτηµένος στον ιστότοπο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων συµπεριλαµβανοµένων των εγγεγραµµένων στον Εθνικό κατάλογο ποικιλιών καλλιεργούµενων φυτικών ειδών «ποικιλιών προς διατήρηση» της υπ’ αρ. 324975/11378/16-9-2009 (Β’ 2038) κοινής υπουργικής απόφασης, ή του Κοινού καταλόγου ποικιλιών γεωργικών φυτών της παρ. 2 του άρθρου 1 της Οδηγίας 2002/53/ΕΚ του Συµβουλίου».

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (13)
Προσθήκη σχολίου

06-11-2023 14:42Nikos

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΓΕΝΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΑΣ!!!!! ΑΞΙΟΙ!!!!!

Απάντηση

05-11-2023 23:33Aλεκος

Πάλι όλα για τους γεωπόνους!

Απάντηση

05-11-2023 17:48Γιωργος

Να δωσετε 100% επιδοτηση στο σανο για να εχει τη δυνατοτητα να τρωει αφθονη ποσοτητα ο νεοραγιας τεμπελης δημοσιος υπαλληλος τσιφτετελληνας της μυκονου,της αραχοβας και καθε αλλης "εκλεκτης" ρατσας.κοιμισμενε ραγια σου εχουν κλεψει την ζωη,την ελπιδα,τους κοπους σου τοσα χρονια.εχουν κλεψει το μελλον των παιδιων σου,ασπρισαν τα μαλλια σου παρακαιρα αγροτη κτηνοτροφε να ελπιζεις σε αυτο που αγαπησες,σε αυτο που κληρονομησες απο τους προκατοχους γονεις σου.δοθηκες με ψυχη και καρδια,επενδυσες,χρεωθηκες,τοσα χρονια "ετοιμαζες-εστρωνες το τραπεζι για να φας καποια στιγμη",για να απολαυσεις τους κοπους και τις θυσιες σου και τωρα που ηρθε η ωρα να γευτεις τους καρπους του ιδρωτα σου,σου κλεβουν,αρπαζουν,ληστευουν το "φαι μεσα απο το πιατο".αλλος μαγειρεψε εστρωσε και αλλος καθεται και τρωει.ερχεται αυτος ο εχθρος δουρειος ιππος που λεγεται κρατος και σε λιωνει στην κυριολεξια με μισος,λες και εχει προηγουμενα μαζι σου.σε ρημαζει στην ακριβεια,σε αποτελειωνει ΜΗΝ δινοντας σου το δικαιωμα σου στην ασφαλιστικη καλυψη οταν παθαινεις ζημια και στα δινει 1 χρονο μετα και αυτα μισά.κι εσυ συναδερφε συνοδοιπορε αγροτη κτηνοτροφε εχεις μεινει αποσβολωμενος εχοντας τα χαμενα μην ξεροντας τι να κανεις και πως να ζησεις την οικογενεια σου.ευχομαι σε οσους-οχι σε ολους-εχουν συμμετασχει,συμβαλει,συμμαχησει, συναυτουργησει,ωστε επιτηδες να πεινασει αυτος που σας ταιζει-οι αγροτοκτηνοτροφοι δηλαδη-να πεινασετε πολλαπλασια.ειτε λεγεστε υπαλληλοι του οπεκεπε-οσοι ευθυνεστε οχι ολοι-ειτε λεγεστε πολιτικοι,ειτε λεγεστε δημοσιογραφοι,ειτε βουλευτες,ειτε πρωθυπουργοι,ειτε απο εμπαθεια στον αγροτοκτηνοτροφο,ειτε απο μισος χωρις λογο,ειτε εκτελειτε ανωθεν εντολες για διαλυση του πρωτογενη τομεα,ολοι εσεις λοιπον απο τον ανωτερο ραδιουργο σε αυτον τον πλανητη μεχρι και τον τελευταιο υπαλληλακο σφουγγοκωλαριο να παρετε το μαθημα που σας αξιζει!!!!!!!!!!ΚΑΝΑΤΕ ΝΑ ΠΕΙΝΑΕΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΤΑΙΖΕΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΒΟΘΡΟΙ.ΠΗΓΑΙΝΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΚΑΙ ΦΤΥΣΤΕ ΑΙΜΑ.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

05-11-2023 14:13ΚΟΥΛΗΣ

Θα χεστουμε στο ταλαρο..

Απάντηση

05-11-2023 11:38maria

Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι, κ μάλιστα το 2025 . Θα σπηρεις το 2023 θα έχεις πληρώσει ένα σκασμο λευτα στο σπορο τον πιστοποιημένο ,θα το δηλώσεις στο οσδε του 24 ,κ θα πληρωθείς τον Μάιο του 2025 . Μέχρι τότε θα έχουν ψωφηση τα ζα , κ κυριολεκτικά κ μεταφορικά .

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

05-11-2023 11:12Γιωργος

Ν.δ το κομμα στον κοσμο ολοκληρο που εχει το μεγαλυτερο χρεος σε δανεια στις τραπεζες,435 εκστομμυρια.και μεταξυ τους τα εχουν βρει τραπεζες και κυβερνηση με διαγραφες χρεων.κι εσυ κοιμισμενε ελληνα περιμενεις να ζησεις με τα φιλοδωρηματα που σου πεταει στα μουτρα ο βοθροτακης,ο πιο δουλικος υπαλληλος της νεας ταξης.....!!!!!!και το δικος σου δανειο στο πουλανε σε ξενους στο 5% της αξιας.συνεχισε τον υπνο σου ραγια.ξυπνα μονο να δεις το survivor και την φαρμα και μετα ξανακοιμησου παλι,μ@λακα ραγια!!!!!!!!

Απάντηση

05-11-2023 10:37Έλλην

Πωλείται Ελπίς στους απελπισμενους αγροτοκτηνοτροφους 62.8 ευρώ κόστος ελπίδας η μόνη προϋπόθεση να κάνει κατανάλωση σπόρους λιπασμάτα να δουλεύουν η έμποροι και μετά περίμενε να πάρεις την ελπίδα 62.8 οικολογική Ελπίς λεμε

Απάντηση

05-11-2023 10:24 Sarakatsanos

Αν θέλετε να βοηθήσετε την κτηνοτροφία δώστε αυτά τα χρήματα χωρίς πιστοποιημενο σπόρο κ τα ψυχανθη σανοδετικα. Όλα τα αλλά είναι να πλουτησουν οι έμποροι κ οι εταιρείες κ ο παραγωγός να μένει χρεωμένος. Χαιρετίσματα στον πλατανο.........

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά