Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Κοινοβουλευτικά

Ειδική ενίσχυση σε ελιά, πατάτα, ντομάτα εξετάζει πλέον το υπουργείο

«Εξετάζουμε την ενίσχυση της πτηνοτροφίας, της ανοιξιάτικης πατάτας, της ντομάτας θερμοκηπίου, των καρπουζιών και των επιτραπέζιων ελιών. Αυτές είναι παραγωγές οι οποίες έχουν πληγεί, εμφανίζουν σήμερα διαταραχή, των οποίων την ενίσχυση εξετάζουμε. Στη δευτερολογία θα σας πω πώς ακριβώς θα το κάνουμε». Τα παραπάνω υποστήριξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης το πρωί της Τετάρτης 2 Σεπτεμβρίου στη Βουλή στο πλαίσιο του Κοινβουλευτικού Ελέγχου.

5136823_MV_VOULI

31
4

Εντωμεταξύ ο υπουργός αναφέρθηκε ξανά στην ενίσχυση των γουνοφόρων ζώων με 3.000.000, ενώ όπως ανακοίνωσε, βγαίνουν οι αποφάσεις για την ενίσχυση της μεσαίας αλιείας από το Πρόγραμμα Αλιείας ύψους περίπου 25.000.000.

Στη δευτερολογία του ωστόσο δεν ειπώθηκε τίποτα συγκεκριμένο για το ύψος των κονδυλίων που θα απαιτηθούν για τη στήριξη των εν λόγω κλάδων που επλήγησαν από την πανδημία, επαναλαμβάνοντας πως ακολουθεί λογιστική και όχι πολιτική προσέγγιση για  την εκτίμηση των ζημιών.

Απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών του Σύριζα, Σταύρου Αραχωβίτη και Βαγγέλη Αποστόλου, ο υπουργός Μάκης Βορίδης, επιχείρησε να εξηγήσει τη στρατηγική του υπουργείου του για την παροχή ειδικών ενισχύσεων στους πληττόμενους από την πανδημία παραγωγούς, χωρίς όμως να γίνει περισσότερο σαφής.

Επανέλαβε πως από τη χρονική στιγμή που ο ίδιος θα ανακοινώσει ότι ενισχύεται ένας κλάδος θα υπολογίζουν οι παραγωγοί και εσείς τρεις με τέσσερις μήνες για να φανούν τα λεφτά στους λογαριασμούς τους. Πάντως δεν αναφέρθηκε στο μέγεθος της ενίσχυσης, στην προέλευση των πόρων ή στα κριτήρια ένταξης των δικαιούχων. «Η ανακοίνωση σημαίνει ότι έχουμε τελειώσει την προπαρασκευαστική διαδικασία, δηλαδή έχει τελειώσει η παραγωγή, έκλεισαν οι αριθμοί, έχουμε πλήρη εικόνα της διαταραχής και αρχίζουμε και την υπολογίζουμε- με αυτό το ποσό» εξήγησε συνεχίζοντας : «Απαιτείται η απόφαση αυτή να φύγει να πάει στην ευρωπαϊκή επιτροπή. Από την ευρωπαϊκή επιτροπή αφού γυρίσει η συγκεκριμένη, πρέπει να πάει στο γενικό λογιστήριο. Αυτή είναι η πρώτη απόφαση. Αυτό είναι η δέσμευση του ποσού. Έπεται δεύτερη απόφαση, η οποία ουσιαστικά εφαρμόζει το μέτρο. Δίνει την εντολή να εφαρμοστεί το μέτρο ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ανοίγει το πληροφοριακό σύστημα και χρειάζεται χρόνος».

Σε ό,τι αφορά τις σχετικές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (για την αποκατάσταση των πληγέντων) ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η παρούσα ηγεσία του ΥπΑΑΤ δεν ακολουθεί την πολιτική των προκατόχων της αλλά προσεγγίζει το όλο θέμα με βάση τον αριθμό των πωλήσεων, τις τιμές, τη μείωση της ζήτησης και της κατανάλωσης, τη συνολική επίπτωση σε κάθε κλάδο.

 «Προσδιορίζουμε τη ζημιά και την κατανέμουμε με ένα δίκαιο και ορθολογικό κριτήριο» συμπλήρωσε.


Αποζημιώσεις στην Εύβοια 
Απαντώντας σε άλλη επίκαιρη ερώτηση αναφορικά με το σύνολο των μέτρων που ήδη λαμβάνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να αποζημιωθούν και να ενισχυθούν οι αγρότες που επλήγησαν από την πρόσφατη θεομηνία στην κεντρική Εύβοια, ο κ. Βορίδης σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

 «Έχει ήδη ολοκληρωθεί η εκτιμητική διαδικασία, ακολουθεί η διαδικασία της συντάξεως πορισμάτων, ενστάσεων και μετά η καταβολή των αποζημιώσεων».

 Πρόσθεσε δε ότι οι ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο, αποθηκευμένα προϊόντα αλλά και αυτές σε αρδευτικά συστήματα, γεωργικές αποθήκες, εγκαταστάσεις και στάβλους θα καλυφθούν από τις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις και συμπλήρωσε ότι άλλες ζημιές μη καλυπτόμενες μπορούν να συμπεριληφθούν στον αποζημιωτικό μηχανισμό των de minimis του υπουργείου.

 Σε ό,τι αφορά τον χρόνο καταβολής των αποζημιώσεων, ο κ. Βορίδης έκανε σαφές ότι «αυτή θα γίνει αμέσως μετά την παραλαβή του αρχείου ΟΣΔΕ από τον ΕΛΓΑ και θα επισπευστεί κατά το ταχύτερο δυνατό».

 Παράλληλα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε και σε μια σειρά ζητημάτων τα οποία προέκυψαν από τη θεομηνία και αφορούν τις ζημιές στην αγροτική οδοποιία αλλά και αυτές που επηρεάζουν την παραγωγικότητα των χωραφιών εξαιτίας φερτών υλικών εξαιτίας του «συγκλονιστικού» όπως το χαρακτήρισε, μεγέθους της καταστροφής. 

 Σχετικά με τις καταστροφές σε αγροτικούς δρόμους, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε την αναγκαιότητα συνεννόησης με το υπουργείο Εσωτερικών και την Τοπική Αυτοδιοίκηση «προκειμένου να δούμε τα κονδύλια που απαιτούνται για να επιδιορθωθούν».

 Αναφορικά με τα φερτά υλικά δήλωσε ότι «έχουμε ήδη επικοινωνήσει με τον ΕΛΓΟ για να προχωρήσει σε εδαφολογικές εξετάσεις που θα μας δείξουν αν έχουμε αλλοίωση και υποβάθμιση της ποιότητας του εδάφους. Στην περίπτωση αυτή, προφανώς θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προκειμένου να αποκατασταθεί κατά το δυνατόν το έδαφος προκειμένου να αποκατασταθεί η παραγωγική δυνατότητα».


Καθυστερημένες και με πολύπλοκες διαδικασίες οι  αποζημιώσεις λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η αντιπολίτευση εστιάζει σε τρεις άξονες την κριτική της, την καθυστέρηση της πληρωμής, το μέγεθος του προϋπολογισμού αλλά και τα πολύπλοκο της διαδικασίας. «Το πρώτο για το οποίο σας κατηγορούμε, είναι ότι γύρω, γύρω βλέπουν οι αγρότες να δίνονται χρήματα και στην τσέπη τους τόσους μήνες μετά τις επιπτώσεις -ήταν οι πρώτοι που αντιμετώπισαν τις επιπτώσεις- εξαιρώντας μία, δύο περιπτώσεις που ήδη έχουν πάρει χρήματα, δεν έχουν δει το χρώμα του χρήματος. Το πρώτο, λοιπόν, είναι ο χρόνος» είπε από την πλευρά του ο κ. Αραχωβίτης.

«Το δεύτερο είναι ότι οι επιπτώσεις από την πανδημία είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτά που έχετε υπολογίσει τόσο σε απόλυτους αριθμούς στους κλάδους, όσο και στους τομείς. Θα αναφέρω κάποια παραδείγματα: Στα αιγοπρόβατα η ζημιά που εκτιμάται από τους ίδιους είναι πάνω από 80.000.000 και εσείς δίνετε μόλις 31.000.000. Όσον αφορά στο σταφύλι, στον πράσινο τρύγο μιλήσατε για 1,2 εκατομμύρια τη στιγμή που η τιμή του σταφυλιού καταρρέει. Αυτή τη στιγμή η τιμή του σταφυλιού, ακριβώς λόγω του ότι στην οινοποιεία δεν υπάρχει ζήτηση, καταρρέει. Άρα, τα 1,2 εκατομμύρια στον πράσινο τρύγο ούτε συνέβαλαν στη συγκράτηση της τιμής, ούτε κάλυψαν τους παραγωγούς. Και σε μια σειρά από άλλα προϊόντα αντίστοιχα» συνέχισε ο ίδιος.

«Το τρίτο για το οποίο σας κατηγορούμε είναι οι πολύπλοκες διαδικασίες. Να ανοίξει η πλατφόρμα, να γίνουν οι δηλώσεις, να χρειαστεί οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς να καταφύγουν σε έναν τεχνικό σύμβουλο τον οποίο θα τον πληρώσουν. Υπάρχει, δηλαδή, μια πολύπλοκη διαδικασία, μία κοστοβόρα διαδικασία, η οποία στο τέλος θα τους δώσει ένα πολύ, πολύ μικρό μέρος από αυτά τα οποία έχασαν» κατέληξε ο κ. Αραχωβίτης.

Το Δελτίο Τύπου του υπουργείού Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει:

ΥπΑΑΤ Μ. Βορίδης στη Βουλή: Προσδιορίζουμε τη ζημία και την κατανέμουμε με έναν δίκαιο και ορθολογικό κριτήριο

Σαφή απάντηση στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται υπέρ της στήριξης των γεωργών, κτηνοτρόφων και αλιέων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού έδωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση.

 

Ο κ. Βορίδης υπεραμύνθηκε γιαμία ακόμη φορά της βασικής επιλογής της Κυβερνήσεως για τηνενίσχυση των πληττόμενων κλάδων της πρωτογενούς παραγωγής.

 

Στη συνέχεια, ο Υπουργός απαρίθμησε για πολλοστή φορά τα σύνολο των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί υπογραμμίζοντας ότι «συγκεντρωτικά, αυτή τη στιγμή μιλάμε για 104.000.000, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα».

 

Ειδικά για την αιγοπροβατοτροφία ο κ. Βορίδης ανέφερε: «Εξεδόθη -μετά από συμφωνία και του Γενικού Λογιστηρίου- η Υπουργική Απόφαση, με την οποία ενισχύονται οι αιγοπροβατοτρόφοι με 30.155.000 ευρώ».

 

Σε ό,τι αφορά τις σχετικές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (για την αποκατάσταση των πληγέντων) ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η παρούσα ηγεσία του ΥπΑΑΤ δεν ακολουθεί την πολιτική των προκατόχων της αλλά προσεγγίζει το όλο θέμα με βάση τον αριθμό των πωλήσεων, τις τιμές, τη μείωση της ζήτησης και της κατανάλωσης, τη συνολική επίπτωση σε κάθε κλάδο.

 

«Προσδιορίζουμε τη ζημιά και την κατανέμουμε με ένα δίκαιο και ορθολογικό κριτήριο» συμπλήρωσε.

 

Έκανε τέλος σαφές ότι από τη στιγμή που υπάρχει πλήρης εικόνα της διαταραχής που έχει προκύψει και λαμβάνεται απόφαση για την ενίσχυση απαιτούνται 3 – 4 μήνες μέχρι να λάβουν τα χρήματά τους οι παραγωγοί διότι η απόφαση αυτή πρέπει να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να επιστρέψει και να πάει στο Γενικό λογιστήριο. Και μετά από την πρώτη αυτή απόφαση έπεται και δεύτερη η οποία ουσιαστικά εφαρμόζει το μέτρο δίδοντας την εντολή εφαρμογής του μέτρου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ με το άνοιγμα του πληροφοριακού συστήματος για το οποίο απαιτείται χρόνος.

 

Απαντώντας σε άλλη επίκαιρη ερώτηση αναφορικά με το σύνολο των μέτρων που ήδη λαμβάνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να αποζημιωθούν και να ενισχυθούν οι αγρότες που επλήγησαν από την πρόσφατη θεομηνία στην κεντρική Εύβοια, ο κ. Βορίδης σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

 

«Έχει ήδη ολοκληρωθεί η εκτιμητική διαδικασία, ακολουθεί η διαδικασία της συντάξεως πορισμάτων, ενστάσεων και μετά η καταβολή των αποζημιώσεων».

 Πρόσθεσε δε ότι οι ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο, αποθηκευμένα προϊόντα αλλά και αυτές σε αρδευτικά συστήματα, γεωργικές αποθήκες, εγκαταστάσεις και στάβλους θα καλυφθούν από τις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις και συμπλήρωσε ότι άλλες ζημιές μη καλυπτόμενες μπορούν να συμπεριληφθούν στον αποζημιωτικό μηχανισμό των de minimis του Υπουργείου.

 Σε ό,τι αφορά τον χρόνο καταβολής των αποζημιώσεων, ο κ. Βορίδης έκανε σαφές ότι «αυτή θα γίνει αμέσως μετά την παραλαβή του αρχείου ΟΣΔΕ από τον ΕΛΓΑ και θα επισπευστεί κατά το ταχύτερο δυνατό».

 Παράλληλα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε και σε μια σειρά ζητημάτων τα οποία προέκυψαν από τη θεομηνία και αφορούν τις ζημιές στην αγροτική οδοποιία αλλά και αυτές που επηρεάζουν την παραγωγικότητα των χωραφιών εξαιτίας φερτών υλικών εξαιτίας του «συγκλονιστικού» όπως το χαρακτήρισε, μεγέθους της καταστροφής. 

 Σχετικά με τις καταστροφές σε αγροτικούς δρόμους, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε την αναγκαιότητα συνεννόησης με το υπουργείο Εσωτερικών και την Τοπική Αυτοδιοίκηση «προκειμένου να δούμε τα κονδύλια που απαιτούνται για να επιδιορθωθούν».

 Αναφορικά με τα φερτά υλικά δήλωσε ότι «έχουμε ήδη επικοινωνήσει με τον ΕΛΓΟ για να προχωρήσει σε εδαφολογικές εξετάσεις που θα μας δείξουν αν έχουμε αλλοίωση και υποβάθμιση της ποιότητας του εδάφους. Στην περίπτωση αυτή, προφανώς θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προκειμένου να αποκατασταθεί κατά το δυνατόν το έδαφος προκειμένου να αποκατασταθεί η παραγωγική δυνατότητα».

 Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 25 Αυγούστου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πραγματοποίησε αυτοψία στις πληγείσες περιοχές της κεντρικής Εύβοιας προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το μέγεθος της καταστροφής που είχε συντελεστεί και να συνομιλήσει με αυτοδιοικητικούς και εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής στη βάση της καλύτερης και της ταχύτερης δυνατής επίλυσης των προβλημάτων που ανέκυψαν εξαιτίας των πρωτοφανών πλημμυρικών φαινομένων.

 


Η απάντηση του Βουλευτή Σταύρου Αραχωβίτη: 


Καμία ουσιαστική δέσμευση στήριξης για κλάδους, χρόνους και ποσά στον αγροτικό τομέα

Μαύρα τα μαντάτα μετά και από τη σημερινή συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που κατατέθηκε στις 31.08 από τον Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Στ. Αραχωβίτη στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο κ. Βορίδης αρνήθηκε για μια ακόμη φορά ν' αναγνωρίσει την πολυπλευρικότητα και το πραγματικό μέγεθος της κρίσης που βιώνει ο αγροτικός τομέας  και την ανάγκη εμπροσθοβαρών μέτρων στήριξης.

Όπου έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα δοθεί κάποια στήριξη, στήνονται πολύπλοκες, χρονοβόρες και κοστοβόρες για τον αγροτικό κόσμο διαδικασίες, εξαντλώντας την εύθραυστη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων. Ομολογία αποτυχίας ήταν το παράδειγμα των αλιέων, όπου πάνω από 2.500 δικαιούχοι δεν έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

Οι υπόλοιποι παραγωγικοί κλάδοι θα συνεχίσουν να μη βλέπουν το χρώμα του χρήματος. Οι παραγωγοί ελαιολάδου δε, δεν έχουν να περιμένουν καμία στήριξη, όπως και πολλοί άλλοι ακόμα παραγωγοί.

Ο διάχυτος, δε εκνευρισμός, είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας αυτής της πραγματικότητας και της δικαιολογημένης πίεσης που ασκείται από τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς, τους αγρότες, τους μελισσοκόμους και τους μεταποιητές που βυθίζονται σε ένα καθοδικό σπιράλ ύφεσης.

Ο τρόπος που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της ΝΔ την πρωτογενή παραγωγή και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, αντικατοπτρίζεται ανάγλυφα και στην έκθεση Πισσαρίδη, όπου αυτοί οι τομείς απουσιάζουν πλήρως. Στις δεκάδες σελίδες του πονήματος, δεν βρέθηκαν μερικές γραμμές να περιγράψουν τη συμμετοχή της πραγματικής παραγωγής στην ανασυγκρότηση της χώρας.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ για την πρωτοφανή ύφεση που δημιουργείται, αφού όχι μόνο αρνούνται πεισματικά τη στήριξη των πληττόμενων κλάδων του αγροτικού τομέα, αλλά παραλείπουν πλήρως τον στρατηγικό του ρόλο.Αναλυτικά τα πρακτικά της συζήτησης:

Θα συζητηθεί η πρώτη με αριθμό 998/31-8-2020 επίκαιρη ερώτηση του πρώτου κύκλου του Βουλευτή Εύβοιας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Ευάγγελου Αποστόλου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Καταβολή αποζημιώσεων και ενισχύσεων στους αγρότες της κεντρικής Εύβοιας που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες».

Ορίστε, κύριε Αποστόλου.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Η περιοχή μου, παράλληλα με την απώλεια των οκτώ συνανθρώπων μας, βίωσε και απώλειες περιουσιών ζωής, κόπους που πνίγηκαν στη λάσπη. Σήμερα βέβαια, η συζήτηση θα πάει στον αγροτικό χώρο, στην επόμενη μέρα.

Κύριε Βορίδη, κατά την επίσκεψή σας στην περιοχή, με τις ανακοινώσεις που κάνατε και τις δεσμεύσεις που αναλάβατε, δεν καλύψετε τις ανάγκες των αποζημιώσεων και ενισχύσεων, παρότι η αγροτική δραστηριότητα στην πληγείσα περιοχή έχει κυριολεκτικά αποδεκατιστεί.

Οι πρώτες εκτιμήσεις έδειξαν ότι στην φυτική παραγωγή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς πάνω από το 50% των καλλιεργούμενων εκτάσεων, δηλαδή περί τα τρεισήμισι χιλιάδες στρέμματα. Στη ζωική παραγωγή έχουν χαθεί περισσότερα από χίλια διακόσια μελισσοσμήνη και περί τα χίλια αιγοπρόβατα. Όλα αυτά ήταν ασφαλισμένα στον ΕΛΓΑ. Πρέπει οι αποζημιώσεις που θα τους δώσετε να καλύψουν τις ανάγκες και τις απώλειες που υπάρχουν. Έχω ήδη πληροφορηθεί ότι οι 800.000 ευρώ που ανακοινώσατε θα ανέβουν γύρω στο 1,1 ένα εκατομμύριο. Όμως, και με αυτήν την αύξηση, πάλι δεν καλύπτονται ούτε καν οι ανάγκες απώλειας των καλλιεργειών κηπευτικών.

Για τους παραπάνω αγρότες, όμως, υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα. Θα έλεγα ότι είναι πάρα, πάρα πολύ σημαντικό γιατί έρχεται από παλιά. Παρά τις δεσμεύσεις σας, δεν τους καταβάλλατε τις ενισχύσεις που δικαιούνται εξαιτίας των αρνητικών επιπτώσεων, που κι εσείς έχετε αποδεχθεί και υπάρχουν στο χώρο τους εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Εσείς τα έχετε πει, ιδιαίτερα για τους κτηνοτρόφους και τη μείωση της αξίας του αιγοπρόβειου κρέατος και της διάθεσης, ιδιαίτερα την περίοδο του Πάσχα. Εσείς είπατε για τους ανθρώπους των λαϊκών αγορών και ξέρετε ότι οι καλλιεργητές κηπευτικών της περιοχής είναι οι πωλητές λαϊκών αγορών της Αττικής. Και βεβαίως, το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και για τους μελισσοκόμους, όπως πραγματικά έχετε αποδεχθεί.

Βέβαια, υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα που έχει σχέση με τις τωρινές ζημιές και αφορά αυτές που δεν καλύπτονται. Έχετε πει ότι από το ασφάλιστρο του ΕΛΓΑ θα καλυφθούν από κρατικές ενισχύσεις, είναι τα γνωστά ΠΣΕΑ και αφορούν εξοπλισμό, πάγιο κεφάλαιο. Ανακοινώσατε 600.000 ευρώ, τα οποία δεν καλύπτουν τις ανάγκες που υπάρχουν. Πόσω μάλλον όταν αυτές οι καταβολές -το ξέρετε- γίνονται μετά από τρία, τέσσερα χρόνια.

Πείτε μας επιτέλους, κύριε Βορίδη, πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αποτίμησης των ζημιών, ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι πληρωμές των κονδυλίων που θα καταβάλει ο ΕΛΓΑ. Και τι θα γίνει γι’ αυτά που θα καταβληθούν μετά από τρία, τέσσερα χρόνια; Πρέπει και εκεί να πάρετε πρωτοβουλία, να βρεθεί ένας τρόπος προχρηματοδότησης των συγκεκριμένων κονδυλίων.

Το τελευταίο ερώτημα είναι πότε επιτέλους θα λήξει αυτή η βάσανος που πραγματικά έχετε βάλει τους συγκεκριμένους αγρότες, περιμένοντας σήμερα ή αύριο υποσχέσεις, παρατάσεις σχετικά με τις πληρωμές αυτών των ενισχύσεων, που έχουν σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Παρακαλώ, κύριε Αποστόλου, ολοκληρώστε.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: Ολοκληρώνω.

Είναι δυνατόν να έχετε πάρει από τις 24 Ιουλίου τη θετική απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τόσο καιρό δεν μπορεί να προχωρήσετε τις συγκεκριμένες πληρωμές;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ευχαριστώ.

Βάλατε και άλλα θέματα. Θα απαντήσει ο Υπουργός.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο και εσείς με μια σχετική άνεση.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ.

Εγώ θα ακολουθήσω την πεπατημένη που πάντοτε ακολουθώ στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, δηλαδή θα απαντώ επί του θέματος που θέτει η ερώτηση του Βουλευτού. Σέβομαι απολύτως το δικαίωμα των Βουλευτών να προσπαθούν να επεκτείνουν το πεδίο της συζήτησης, θέτοντας και άλλα ζητήματα, αλλά ο χρόνος των επίκαιρων ερωτήσεων δεν βοηθάει για να μπορέσουμε να καλύψουμε όλα αυτά. Άρα λοιπόν, επειδή θεωρώ πολύ σημαντικό το ζήτημα της αποκαταστάσεως του παραγωγικού ρυθμού στον πρωτογενή τομέα στις πληγείσες περιοχές και αυτό είναι το κύριο ζήτημα το οποίο θέτει η ερώτηση του κ. Αποστόλου, θα μείνω να απαντήσω σε αυτό. Εξάλλου, έπεται ερώτηση του κ. Αραχωβίτη, η οποία εμπεριέχει και το ερώτημα του κ. Αποστόλου και επομένως, θα απαντήσω εν συνεχεία εκεί, στα άλλα ζητήματα που έχει θέσει περί ενισχύσεων ο κ. Αποστόλου.

Τι έχει γίνει, λοιπόν, στην Εύβοια για τα ζητήματα τα οποία έθεσε ο κύριος συνάδελφος; Έχουν γίνει ήδη είκοσι τέσσερις αναγγελίες, διακόσιες είκοσι επτά δηλώσεις ζημιών από όπου προκύπτει ότι η πληγείσα έκταση είναι μια έκταση τρεισήμισι χιλιάδων στρεμμάτων.

 

Έχει ολοκληρωθεί η εκτιμητική διαδικασία, κύριε Αποστόλου και επομένως ακολουθεί η διαδικασία της συντάξεως πορισμάτων, ενστάσεων και μετά η καταβολή των αποζημιώσεων.

Στο ζωικό κεφάλαιο έχουμε απώλεια εννιακοσίων αιγοπροβάτων, χιλίων τριακοσίων μελισσοκομικών σμηνών και τριάντα έξι βοοειδών. Υπάρχουν ζημιές σε αποθηκευμένα προϊόντα, μπάλες, τριφύλλια, κλπ σε πάγια στοιχεία, όπως είναι αρδευτικά συστήματα, γεωργικές αποθήκες, εγκαταστάσεις και στάβλοι και υπάρχουν και ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο, κυρίως σε ελαιόδεντρα, εσπεριδοειδή και αμπέλια.

Αυτό το κομμάτι, το οποίο σας ανέφερα τώρα, θα καλυφθεί από τις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις, δηλαδή αναφέρομαι για τα αποθηκευμένα προϊόντα, αναφέρομαι στην αποκατάσταση του φυτικού κεφαλαίου και στα πάγια. Το ύψος της εκτιμώμενης ζημίας, το οποίο δεν ξέρω γιατί λέτε ότι δεν είναι αρκετό, θα ήθελα να ξέρω τον τρόπο με τον οποίο εσείς υπολογίζεται το αρκετό, γιατί οι εκτιμήσεις που κάνει ο ΕΛΓΑ και οι οποίες θα καλυφθούν πλήρως είναι του ύψους περίπου του 1.200.000 ευρώ. Αυτές, λοιπόν, θα καλυφθούν πλήρως.

Τώρα δεν έχουμε ακόμα εκτίμηση, γιατί υποβάλλονται φάκελοι για τα ζητήματα, τα οποία θα πάνε στις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις. Ζημίες άλλες τυχόν μη καλυπτόμενες μπορούν να καλυφθούν με de minimis. Οφείλω, όμως, επίσης να σας πω ότι υπάρχει δυνατότητα της καλύψεως του 30% της ζημίας από το Υπουργείο Οικονομικών με βάση συγκεκριμένες διατάξεις για ό,τι όμως αφορά με επιχορήγηση αποκατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού και υποδομών.

Επομένως, με αυτό το πλέγμα των διατάξεων θα καλύψουμε πλήρως την όποια ζημία έχει υποστεί η περιοχή. Σε σχέση με το χρόνο καταβολής αυτών των αποζημιώσεων αυτή θα γίνει αμέσως μετά την παραλαβή του αρχείου ΟΣΔΕ από τον ΕΛΓΑ και θα την επισπεύσουμε κατά το μέγιστο δυνατό. Θεωρώ δε ότι θα ακούσετε πολύ συγκεκριμένα, δεν θέλω να δεσμευτώ χρονικά αυτήν τη στιγμή, αλλά να ξέρετε ότι ακολουθούμε ειδική διαδικασία επισπεύσεως για την Εύβοια.

Υπάρχουν και άλλα ζητήματα ειδικότερα, τα οποία θα τα αναπτύξω στην δευτερολογία μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ορίστε, κύριε Αποστόλου, έχετε τον λόγο.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, οι εκτιμήσεις σας δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία για τα συγκεκριμένα ποσά. Είχατε πει 800.000 ευρώ, σήμερα μιλάτε για 1.200.000 ευρώ. Εμείς λέμε να το δείτε μέχρι να οριστικοποιηθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, χρειάζονται περισσότερα χρήματα.

Και βεβαίως όταν αναφερόμαστε ιδιαίτερα στους αγρότες που έχουν πληγεί στην περιοχή είναι και αυτοί μέσα σε αυτούς που έχουν σχέση με την πανδημία κυρίως και αυτοί. Σας το λέω, διότι είναι συγκεκριμένοι. Άρα, λοιπόν, να σας βοηθήσω προς αυτήν την κατεύθυνση, διότι βλέπω ότι πραγματικά καθυστερείτε χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος.

Μέχρι τώρα έχετε πληρώσει μόνο τους ανθοπαραγωγούς, δώσατε 8,9 εκατομμύρια ευρώ σε χίλιους εβδομήντα αγρότες ανθοπαραγωγούς. Συμφωνούμε. Από εκεί και πέρα τι έχουμε; Υποσχέσεις, υποσχέσεις, παρατάσεις, παρατάσεις, παρότι σας το είπα πριν και το επαναλαμβάνω η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε στις 24/7/2020 την δυνατότητα κατανομής κρατικών ενισχύσεων ύψους 51,23 εκατομμύρια ευρώ στην ελληνική Κυβέρνηση, προκειμένου να διανεμηθεί σε παραγωγούς αγροτικών προϊόντων που δραστηριοποιούνται στους τομείς λαϊκών αγορών -το τονίζω ξανά αυτό- στην αιγοπροβατοτροφία, το έχουμε πει τόσες φορές ιδιαίτερα πριν το Πάσχα και στην καλλιέργεια σπαραγγιών.

Ακόμη δεν έχουν πληρωθεί οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι γι’ αυτές τις ενισχύσεις. Ποιος ο λόγος της μεγάλης διάρκειας του χρόνου υποβολής του σχετικού αιτήματος; Μήπως δεν υπάρχουν διαθέσιμα τα συγκεκριμένα χρήματα από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους και καλείται πάλι ο αγρότης να πληρώσει το κόστος;

Έχει ψηφιστεί ο Κανονισμός και νέα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης σύμφωνα με τα οποία μπορεί να δοθεί ενίσχυση ύψους 7.000 ευρώ ανά αγρότη και 50.000 ευρώ ανά επιχείρηση με συνολικό προϋπολογισμό το 2% της ονομαστικής συνδρομής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Για την Ελλάδα ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου μέτρου είναι 47 εκατομμύρια ευρώ κοινοτικής συμμετοχής. Γιατί, λοιπόν, μέχρι σήμερα δεν έχετε δώσει κατευθύνσεις στο Υπουργείο σας για τους όρους και τις προϋποθέσεις ενίσχυσης των αγροτών;

Φροντίστε, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, τρία είναι τα προβλήματα. Το πρώτο είναι να καταβάλλετε όσο γίνεται έγκαιρα τις ενισχύσεις από τον ΕΛΓΑ. Αν μπορείτε να μπείτε και στην διαδικασία της προκαταβολής υπάρχει μεγάλη ανάγκη.

Δεύτερον, να συνδράμετε στην έγκαιρη πληρωμή των ΠΣΕΑ. Είπατε κάτι, σας άκουσα, σχετικά με την συμβολή του Υπουργείου Οικονομικών. Δέστε το, γιατί από την ώρα που θα οριστικοποιηθεί το συγκεκριμένο ποσό δεν υπάρχει πρόβλημα για ποσό που θα καταβληθεί και πότε θα έρθει η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Και το τρίτο είναι να πληρωθούν οι ενισχύσεις για την πανδημία. Κύριε Υπουργέ, σας παραδώσαμε ιδιαίτερα ένα δημοσιονομικό πεδίο τέτοιο που μπορείτε, έχετε πόρους κρατικούς να ασκήσετε αυτές τις πολιτικές. Εμείς παραλάβαμε ένα χώρο αγροτικό με πρόστιμα, καταλογισμούς και καταφέραμε και βάλαμε κάποια τάξη μάλιστα σε σημείο που όχι μόνο δεν είχαμε πρόστιμα και καταλογισμούς, αλλά είχαμε και επιστροφές, χρήματα τα οποία ανήκουν στον αγροτικό χώρο και επιτέλους κάποια στιγμή πρέπει να στηριχτεί. Όλοι μιλάμε για παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αναφερόμενοι στους αγρότες και τους ξεχνάμε την ώρα που πρέπει να ασκήσουν τα δικαιώματά τους.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης):  Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

  ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Εγώ θα συνεχίσω να μιλάω για την Εύβοια και όλα τα υπόλοιπα θα τα συμπεριλάβω στην απάντηση προς τον κ. Αραχωβίτη. Εκεί τώρα εάν έχετε επικαλύψεις ας συνεννοείστε μεταξύ σας στο ΣΥΡΙΖΑ πώς ακριβώς θέλετε να οργανώνετε τη συζήτηση και τη θεματολογία σας.

Εκτός από αυτά τα οποία είπα που αφορούν στην πλήρη κάλυψη των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και με τις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις πρέπει να σας πω ότι υπάρχουν θέματα που επίσης με απασχολούν για την περιοχή από πλευράς πρωτογενούς παραγωγής.

Έχουν υποστεί σημαντικές ζημίες, δεν το ανέφερε ο κ. Αποστόλου, αλλά θέλω να το θέσω εγώ στη συζήτηση, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Η Εύβοια σε εκείνη τη συγκεκριμένη περιοχή έχει πολύ σημαντικό ζωικό κεφάλαιο από πλευράς κτηνοτροφίας και ορισμένες εγκαταστάσεις έχουν υποστεί σημαντικές ζημίες. Λοιπόν, θα δούμε το πώς ακριβώς θα καλυφθούν αυτές οι ζημίες. Είμαι σε συνεννόηση εδώ και με το Υπουργείο Ανάπτυξης, γιατί πιθανόν να έχουμε παράλληλα μέτρα προκειμένου να τις καλύψουμε.

Το δεύτερο, το οποίο θέλω να πω, είναι ότι υπάρχει μια εξαιρετική επιχείρηση, η οποία κάνει μανιτάρια στην Εύβοια και η οποία επίσης υπέστη πολύ σημαντική ζημιά. Αυτή είναι μια απολύτως εξαγωγική επιχείρηση. Είναι για την ακρίβεια συστεγαζόμενες δύο επιχειρήσεις εκεί οι οποίες ασχολούνται με το ίδιο αντικείμενο, έχουν υποστεί σημαντική ζημιά και επίσης πρέπει να καλυφθεί και το ζήτημα αυτό. Θα φροντίσουμε και θα βρούμε το κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο προκειμένου να το καλύψουμε.

Υπάρχουν δύο ζητήματα που πάλι δεν ετέθησαν από την πλευρά του κ. Αποστόλου, που επίσης με απασχολούν, γιατί η αλήθεια είναι, κύριε Πρόεδρε, ότι όποιος δει το μέγεθος της καταστροφής είναι μοναδικό, είναι συγκλονιστικό.

 

Η ποσότητα του νερού άλλαξε πραγματικά τη γεωγραφία της περιοχής, άλλαξε το μορφολογικό της πεδίο, το γεωμορφολογικό της πεδίο.

Υπάρχουν δύο ζητήματα ακόμη, κύριε Αποστόλου, τα οποία με απασχολούν και για τα οποία θα φροντίσω. Το ένα είναι το θέμα της αγροτικής οδοποιίας, γιατί έχουμε καταστροφή αγροτικών δρόμων και εκεί θέλει μια συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών και με τους δήμους φυσικά, προκειμένου να δούμε τα κονδύλια που είναι απαιτούμενα για να ξαναφτιαχτεί η αγροτική οδοποιία που καταστράφηκε.

Υπάρχει και ένα ζήτημα με τη μεταφορά φερτών υλικών που έχουν καλύψει τμήμα των αγρών. Εκεί λοιπόν πρέπει να δούμε αν αυτό το υλικό το οποίο μετεφέρθη καθιστά μη δυνάμενα να χρησιμοποιηθούν παραγωγικά τα χωράφια αυτά, τους αγρούς, ή δεν δημιουργούν τέτοιο πρόβλημα.

Γι’ αυτό έχουμε ήδη πει στον ΕΛΓΟ να προχωρήσει σε εδαφολογικές εξετάσεις που θα μας δείξουν αν έχουμε αλλοίωση και υποβάθμιση της ποιότητας του εδάφους. Στην περίπτωση αυτή, προφανώς θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προκειμένου να αποκατασταθεί κατά το δυνατόν το έδαφος, για να αποκατασταθεί αυτή η παραγωγική δυνατότητα.

Άρα, κύριε Αποστόλου, εκείνο που θέλω να σας πω είναι ότι σε μια μεγάλη καταστροφή που υπέστη πράγματι η Εύβοια και η συγκεκριμένη περιοχή, η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή είναι εκεί, έχει εξαγγείλει μια συγκεκριμένη δέσμη μέτρων η οποία υλοποιείται.

Το ίδιο κάνουμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Παρακολουθούμε όλα τα ζητήματα με πάρα πολύ προσοχή και να είστε βέβαιος ότι πρόκειται να ενεργήσουμε και ενεργούμε στην κατεύθυνση της πλήρους στήριξης της περιοχής σε αυτή τη μεγάλη δυσκολία την οποία περνάει.

Για όλα τα υπόλοιπα εννοείται ότι θα ενημερώνονται οι Βουλευτές της περιοχής καθώς θα εξελίσσονται τα μέτρα και προφανώς, επισπεύδουμε τις διαδικασίες κατά το δυνατόν, προκειμένου να μην υπάρχει η οποιαδήποτε παραγωγική διαταραχή.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Πάμε στη δεύτερη με αριθμό 999/31-8-2020 επίκαιρη ερώτηση δευτέρου κύκλου του Βουλευτή Λακωνίας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Σταύρου Αραχωβίτη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Μέτρα στήριξης των γεωργών, κτηνοτρόφων και αλιέων λόγω πανδημίας κορωνοϊού».

Κύριε Αραχωβίτη, έχετε τον λόγο.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, από την πίεση και των ερωτήσεων αντιλαμβάνεστε πόσο κρίσιμη είναι η φετινή χρονιά τόσο για τον πρωτογενή τομέα όσο και για πολλούς άλλους, για σχεδόν όλους τους τομείς της οικονομίας, δεδομένου ότι κανένας τομέας δεν έμεινε ανεπηρέαστος από την πρωτοφανή πανδημία, αλλά και με αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα και αναφέρομαι στο τι συμβαίνει στο Αιγαίο και στις σχέσεις με τη γειτονική χώρα.

Όλα αυτά λοιπόν δημιουργούν ανασφάλεια, δημιουργούν έναν φόβο και ταυτόχρονα, βλέπουμε ότι υπάρχει μια συρρίκνωση του εισοδήματος των παραγωγών στους περισσότερους τουλάχιστον κλάδους, ακριβώς επειδή έχουν αλλάξει οι συνθήκες στην εστίαση, στον μειωμένο ως εκμηδενισμένο τουρισμό, όπως αποδεικνύεται και από τα έσοδα, στις εξαγωγές με τα προβλήματα στην εξαγωγή.

Όλα αυτά δημιουργούν ένα πολύ αρνητικό κλίμα που έχει άμεση επίπτωση στο εισόδημα του παραγωγού. Κι αυτό το βλέπουμε καθημερινά. Βλέπουμε ότι ακόμα και στις μεταποιητικές επιχειρήσεις οι επιπτώσεις είναι πολύ μεγάλες, καθώς οι αλλαγές στην αγορά έχουν επιφέρει ανάλογες επιπτώσεις στην παραγωγή. Βλέπε τον κλάδο των οινοποιών και της παραγωγής μπίρας. Είναι δύο χαρακτηριστικοί κλάδοι οι οποίοι από την εστίαση και τον τουρισμό επηρεάστηκαν άμεσα.

Απ’ ό,τι φαίνεται, το καθοδικό σπιράλ συνεχίζει και το επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι η υγειονομική κρίση δεν έχει τελειώσει και δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει. Άρα, η αγωνία των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των αλιέων, των μελισσοπαραγωγών για το τι έχει συμβεί μέχρι τώρα και τι πρόκειται να επισυμβεί το επόμενο χρονικό διάστημα είναι εύλογη.

Να σας θυμίσω ότι εδώ είμαστε όλοι για να μεταφέρουμε τις αγωνίες αυτών των ανθρώπων που αγωνίζονται να επιβιώσουν καθημερινά. Δεν είμαστε εδώ για κανέναν άλλο λόγο. Αυτή είναι η αποστολή μας και η δουλειά μας.

Άρα εδώ χρειάζονται απαντήσεις, δεδομένου ότι έχει χαθεί η ρευστότητα και κλυδωνίζεται η βιωσιμότητα πολλών μικρών, αλλά και μεσαίων γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Χρειάζεται μια εμπροσθοβαρής στήριξη. Θεωρούμε ότι τα μέτρα τα οποία έχουν ανακοινωθεί δεν είναι επαρκή και θα συζητήσουμε και γιατί δεν είναι επαρκή.

Ωστόσο τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν τώρα και περιμένει ο κόσμος να απαντηθούν είναι για τους κλάδους που έχετε ανακοινώσει ότι θα στηριχτούν ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα και συνέχεια του ερωτήματος αυτού είναι στους κλάδους οι οποίοι έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημιά από την πανδημία και δεν έχει ανακοινωθεί κάποια στήριξη από την Κυβέρνηση, αν υπάρχει πρόθεση να στηριχθούν και να μας πείτε ένα πλάνο στήριξης των επόμενων κλάδων.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε Πρόεδρε, η πρακτική που ακολουθείται για τους ομιλούντες είναι να φέρουν μάσκα ή να μη φέρουν;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Να φοράμε. Αντιλαμβάνομαι γιατί με ρωτήσατε.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Όχι, δεν τον λέω για τον συνάδελφο. Το λέω γιατί προφανώς όλοι διευκολυνόμαστε αλλιώς, αλλά ό,τι προβλέπεται.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Στη Διάσκεψη των Προέδρων, για λόγους που καταλαβαίνουμε όλοι, είπαμε να φοράμε. Και ήταν ομόφωνη η απόφαση.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Έλεγα μήπως υπήρχε μια διαφορετική πρακτική, μήπως την αξιοποιούσα κι εγώ, όχι τίποτε άλλο. Αλλά εντάξει.

Ως προς τα ζητήματα τα οποία έθεσε ο συνάδελφος, κατ’ αρχάς θέλω να πω το εξής. Αυτό λοιπόν πηγαίνει και στην προηγούμενη ερώτηση του κ. Αποστόλου.

Έχουμε κάνει κατ’ επανάληψη μια συζήτηση για το ποια είναι η φιλοσοφία και η στρατηγική της χρήσης των ευχερειών του παρέχονται με τις ευελιξίες που έχει δώσει η αναμόρφωση των ευρωπαϊκών κανονισμών για τις κρατικές ενισχύσεις, εδώ σε αυτή την Αίθουσα, και ποια είναι η στρατηγική μας για το πώς πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε.

Εκείνο το οποίο είπαμε λοιπόν και έχουμε κάνει μια βασική επιλογή εδώ ως Κυβέρνηση είναι ότι ενισχύουμε τους πληττόμενους κλάδους της πρωτογενούς παραγωγής. Δεν κάνουμε οριζόντιες πολιτικές, δεν κάνουμε οριζόντια μέτρα. Θεωρώ ότι είμαστε απολύτως δικαιωμένοι σε αυτό και θα πω το γιατί.

Τι είναι εκείνο λοιπόν το οποίο έχει συμβεί; Και δεν ξέρω γιατί -όχι ο κ. Αραχωβίτης- ο κ. Αποστόλου ανέβασε τους τόνους. Τι έχει γίνει μέχρι τώρα; Ενισχύθηκαν -και έχουν καταβληθεί τα ποσά αυτά- οι ανθοπαραγωγοί με το ποσό των 10.130.000 ευρώ. Έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση στις 7-8-2020 για την ενίσχυση της σπαραγγοπαραγωγής με το ποσό των 4,7 εκατομμυρίων ευρώ. Έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση και στις δύο προηγούμενες έχουν ανοίξει οι πλατφόρμες των δηλώσεων, προκειμένου να πάρουν τα χρήματα οι παραγωγοί μέσω του συστήματος ΟΣΔΕ και με επίσης απόφαση της 7-8-2020 η χορήγηση κρατικών οικονομικών ενισχύσεων στους παραγωγούς-πωλητές λαϊκών αγορών. Αυτό αφορά πράγματι και ένα μέρος των πληγέντων από την πλημμύρα στην περιοχή…

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: Δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ! Το καταλαβαίνετε, κύριε Βορίδη;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Αποστόλου, είστε παλιός συνάδελφος. Τι είναι αυτό που κάνετε;

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Είναι παλιός συνάδελφος ο κ. Αποστόλου, αλλά ομοίως παλαιότατος λαϊκιστής. Άρα, πλην της αρχαιότητος και της κοινοβουλευτικής εμπειρίας, προφανώς έχει και ιδιότητες που παρά την υπουργική του θητεία δεν κατάφερε να αποβάλει.

Μου λέει λοιπόν «ναι, αλλά δεν έχουν πάρει χρήματα». Μα, πώς θα έχουν πάρει χρήματα, αφού πρέπει να ανοίξει πλατφόρμα στις 7-8-2020 και αφού η συζήτηση για παραγωγούς λαϊκών αγορών έκλεισε μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων τα οποία διατηρούντο μέχρι και τον Ιούνιο και τον Ιούλιο μήνα; Άρα, μπορούμε να επανέλθουμε στη σοβαρότητα; Αυτά έπρεπε ή δεν έπρεπε να συνεκτιμηθούν προκειμένου να προσδιοριστούν τα ποσά των ενισχύσεων;

Επομένως, εξεδόθη στις 7-8-2020, η πλατφόρμα είναι ανοικτή και δηλώνουν οι άνθρωποι για να πάρουν τα λεφτά τους. Κι επειδή εγώ συνομιλώ τακτικότατα μαζί τους, με ανθρώπους που προέρχονται από τον δικό σας χώρο και εκπροσωπούνται συνδικαλιστικά, κάνουν εκδηλώσεις ευχαριστίας της Κυβερνήσεως. Εσείς είστε περισσότερο ενδιαφερόμενος από τους ιδίους;

Άρα, για να επανέλθουμε κανονικά τώρα στα μέτρα μας και στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα, 14.800.000 πηγαίνουν εκεί. Στον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας εξεδόθη προχθές -μετά από συμφωνία και του Γενικού Λογιστηρίου- η Υπουργική Απόφαση, με την οποία ενισχύονται οι αιγοπροβατοτρόφοι με 30.155.000 ευρώ. Αύριο θα εκδοθεί και η Υπουργική Απόφαση, με την οποία ανοίγει το σύστημα για να δηλώσουν οι αιγοπροβατοτρόφοι.

Ο κ. Αποστόλου κουνά απαξιωτικά το χέρι. Η πραγματικότητα, όμως, ποια είναι; Η πραγματικότητα είναι ότι αυτά είναι ποσά τα οποία θα μεταφερθούν.

Και άκουσα και έναν ακόμα χειρότερο υπαινιγμό, όχι από εσάς, κύριε Αραχωβίτη, αλλά από τον κ. Αποστόλου. Δήθεν, λέει, τα λεφτά δεν υπάρχουν. Για να εκδοθούν, κύριε Αποστόλου -μετά την υπουργική σας θητεία θα έπρεπε να τα ξέρετε αυτά- αποφάσεις οι οποίες έχουν κόστος, πρέπει να δεσμευτούν τα ποσά από το Γενικό Λογιστήριο. Όταν εκδίδεται, λοιπόν, η απόφαση, τα ποσά έχουν ήδη δεσμευτεί. Τι δεν υπάρχει; Αντιπολίτευση θα κάνετε έτσι; Τέτοια θα λέτε;

Έρχομαι, λοιπόν, στο συγκεκριμένο. Προχωρούν και αυτά.

Πάμε, όμως, παρακάτω. Είναι μόνο αυτά; Στις 23/6/2020 χορήγηση de minimis για τους παράκτιους αλιείς ύψους 15.249.000 και ακόμα τρεις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για de minimis συνολικού ύψους 8.776.000 που αφορούσαν τα θερμοκήπια στα Χανιά, τα ζαχαρότευτλα, την παραγωγή βαμβακιού και τα χειμερινά σιτηρά στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.

Είναι μόνο αυτά; Όχι. Είναι ο πράσινος τρύγος 1,2 εκατομμύρια και η απόσταξη κρίσης η οποία λειτούργησε εξαιρετικά και θα έχει εξαιρετικά ευεργετικά αποτελέσματα στην αμπελοπαραγωγή. Και αυτή είναι άλλα 21.000.000.

Για να μιλάμε, λοιπόν, συγκεντρωτικά, αυτή τη στιγμή μιλάμε για 104.000.000, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα.

Έχω την άδειά σας να συνεχίσω, κύριε Πρόεδρε, ή να πάω στη δευτερολογία;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Εντάξει, ούτως ή άλλως θα συντομεύσετε τη δευτερολογία. Πείτε κι αυτό και κλείστε.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ωραία.

Με ρωτάει ο κ. Αραχωβίτης τι σχεδιάζουμε ακόμα. Έχω μιλήσει για την ενίσχυση των γουνοφόρων ζώων με 3.000.000. Βγαίνουν οι αποφάσεις για την ενίσχυση της μεσαίας αλιείας από το Πρόγραμμα Αλιείας ύψους περίπου 25.000.000. Αναμένεται η έκδοση της αποφάσεως για την ενίσχυση της υδατοκαλλιέργειας και, ακόμα, εξετάζουμε την ενίσχυση -γιατί με ρωτήσατε τι άλλο εξετάζουμε, τι σκεπτόμαστε- της πτηνοτροφίας, της ανοιξιάτικης πατάτας, της ντομάτας θερμοκηπίου, των καρπουζιών και των επιτραπέζιων ελιών. Αυτές είναι παραγωγές οι οποίες έχουν πληγεί, εμφανίζουν σήμερα διαταραχή, των οποίων την ενίσχυση εξετάζουμε. Στη δευτερολογία θα σας πω πώς ακριβώς θα το κάνουμε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ωραία.

Κύριε Αραχωβίτη, έχετε τον λόγο.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, μάλλον προσπαθείτε να αποφύγετε τα ερωτήματα.

Το πρώτο για το οποίο σας κατηγορούμε, είναι ότι γύρω, γύρω βλέπουν οι αγρότες να δίνονται χρήματα και στην τσέπη τους τόσους μήνες μετά τις επιπτώσεις -ήταν οι πρώτοι που αντιμετώπισαν τις επιπτώσεις- εξαιρώντας μία, δύο περιπτώσεις που ήδη έχουν πάρει χρήματα, δεν έχουν δει το χρώμα του χρήματος. Το πρώτο, λοιπόν, είναι ο χρόνος.

Το δεύτερο είναι ότι οι επιπτώσεις από την πανδημία είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτά που έχετε υπολογίσει τόσο σε απόλυτους αριθμούς στους κλάδους, όσο και στους τομείς. Θα αναφέρω κάποια παραδείγματα: Στα αιγοπρόβατα η ζημιά που εκτιμάται από τους ίδιους είναι πάνω από 80.000.000 και εσείς δίνετε μόλις 31.000.000. Όσον αφορά στο σταφύλι, στον πράσινο τρύγο μιλήσατε για 1,2 εκατομμύρια τη στιγμή που η τιμή του σταφυλιού καταρρέει. Αυτή τη στιγμή η τιμή του σταφυλιού, ακριβώς λόγω του ότι στην οινοποιεία δεν υπάρχει ζήτηση, καταρρέει. Άρα, τα 1,2 εκατομμύρια στον πράσινο τρύγο ούτε συνέβαλαν στη συγκράτηση της τιμής, ούτε κάλυψαν τους παραγωγούς. Και σε μια σειρά από άλλα προϊόντα αντίστοιχα.

Το τρίτο για το οποίο σας κατηγορούμε είναι οι πολύπλοκες διαδικασίες. Να ανοίξει η πλατφόρμα, να γίνουν οι δηλώσεις, να χρειαστεί οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς να καταφύγουν σε έναν τεχνικό σύμβουλο τον οποίο θα τον πληρώσουν. Υπάρχει, δηλαδή, μια πολύπλοκη διαδικασία, μία κοστοβόρα διαδικασία, η οποία στο τέλος θα τους δώσει ένα πολύ, πολύ μικρό μέρος από αυτά τα οποία έχασαν. Βέβαια, είναι κατανοητό ότι δεν μπορεί να καλυφθεί το σύνολο των απωλειών. Όμως, όταν μιλάμε για μία διαφορά τεράστια, της τάξης από 80.000.000 στα 30.000.000 στην αιγοπροβατοτροφία, για παράδειγμα, χωρίς να υπολογίσουμε την κτηνοτροφία ή τη μελισσοκομία ή άλλους κλάδους οι οποίοι γνωρίζετε καλά ότι επλήγησαν και πως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, βλέπετε ότι είναι ανεπαρκή τα μέτρα, πολύπλοκα και πέραν της διαδικασίας της χρονικής την οποία θα περίμεναν οι αγρότες και είναι απαραίτητη για την πρωτογενή παραγωγή.

Εδώ με βάζετε πάντα στον πειρασμό -όταν οι αγρότες βλέπουν να σκορπίζονται χρήματα παντού- να σας πω ότι το Ταμείο Εγγυήσεων δεν έχει δώσει ακόμα μία δεκάρα ρευστότητας στην αγορά. Πώς θα «τρέξουν» τα σχέδια βελτίωσης ή τα επενδυτικά με αυτήν την κατάσταση στην αγορά; Ποιος θα υλοποιήσει σχέδιο βελτίωσης χωρίς να έχει τη δυνατότητα δανειοδότησης ή εκχώρησης επιδότησης και όταν τα προϊόντα δεν πηγαίνουν καλά;

Άρα, το ΠΑΑ, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, εν συνόλω βρίσκεται σε κίνδυνο. Άλλοι κλάδοι οι οποίοι ήδη πριν από την πανδημία -όπως η ελαιοκομία- είχαν προβλήματα -η τιμή από το Σεπτέμβριο του 2019 είχε κατρακυλήσει σχεδόν στα μισά επίπεδα από την περσινή χρονιά- δεν φαίνεται να στηρίζονται από πουθενά. Είναι ένα σοκ. Δεν είναι μόνο ότι η τιμή κατρακύλησε, αλλά ότι κατρακύλησε σε τέτοιο χρονικό διάστημα χωρίς να προλάβουν να αντιδράσουν οι παραγωγοί. Ήρθαν οι επιπτώσεις της πανδημίας, όπου οι εξαγωγές είχαν τους περιορισμούς τους -στην Ιταλία κυρίως και στην Ισπανία που είναι δύο χώρες με τις οποίες έχουμε παραδοσιακά εμπορικές σχέσεις στο ελαιόλαδο- και εκεί πια εξανεμίστηκε κάθε προσπάθεια που μπορούσε να έχει χτιστεί τα προηγούμενα χρόνια για αναβάθμιση του εμπορίου στο ελαιόλαδο.

Εργαλεία όπως το Πρόγραμμα «Φρούτα στα σχολεία», το οποίο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προέκρινε τις ημέρες της πανδημίας ότι θα μπορούσε να είναι μία λύση για απορρόφηση και για τόνωση της κατανάλωσης, δεν αξιοποιήθηκαν.

Να μην πούμε για άλλα μέτρα πιο οραματικά, τα οποία θα μπορούσαν, αφού δεν έχουμε τους περιορισμούς των μνημονίων -όπως αναφέρθηκε από το συνάδελφο κ. Αποστόλου- να αναπτυχθούν, όπως το αγροτικό πετρέλαιο, και να δώσουν μία ανακούφιση.

Είναι μια χρυσή ευκαιρία να επανέλθουν μέτρα όπου δεν έχουμε πια τους περιορισμούς που είχαμε στο παρελθόν. Ούτε μνημόνια έχουμε, έχουμε την πανδημία του κορωνοϊού που μας επιτρέπει να κάνουμε κάποια πράγματα και δεν βλέπουμε μέχρι τώρα να έχει καταβληθεί καμία τέτοια προσπάθεια.

Εμείς, όπως βλέπετε, είμαστε εποικοδομητική αντιπολίτευση. Αυτές τις προτάσεις δεν τις λέμε σήμερα. Τις έχουμε καταθέσει ήδη εδώ και αρκετούς μήνες. Θα μπορούσατε να αξιοποιήσετε και να υλοποιήσετε εσείς κάποιες από αυτές προτάσεις. Το τι δεν το κάνετε, σας θέτει μπροστά στις ευθύνες σας. Είστε υπόλογος στον αγροτικό κόσμο.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Μίνι επερώτηση κάναμε σήμερα, αλλά τι να κάνουμε; Αγροτικό είναι.

Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Αυτό, κύριε Πρόεδρε, ως ένα σημείο είναι κατανοητό από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την έννοια ότι ξεκινάνε, βάζουν μία ατζέντα, δεν τους βγαίνει και τώρα πρέπει να αλλάξουμε τη θεματολογία, να βάλουμε άλλα θέματα.

Ας πάμε λίγο να συζητήσουμε τους βασικούς σας ισχυρισμούς στα ζητήματα των ενισχύσεων.

Καταρχάς, όσον αφορά την εικόνα της καταρρεύσεως που είπατε, θα σας πω τα εξής: Η αγροτική παραγωγή δεν είναι ενιαία. Υπάρχουν κλάδοι που έχουν δεχθεί πίεση και κλάδοι που έχουν πάει καλά. Έχουμε ρεκόρ εξαγωγών σε πορτοκάλια και ακτινίδια. Ρεκόρ εξαγωγών! Έχουμε ρεκόρ όλων των εποχών με αύξηση 47,1% σε σχέση με πέρυσι στα κεράσια, με τιμές αυξημένες.

 

Ρεκόρ αυξήσεως στο καρπούζι αλλά πράγματι με χαμηλές τιμές. Εξαγωγικά, όμως, ήτανε πολύ ενισχυμένο. Το σταφύλι αυτήν τη στιγμή που μιλάμε έχει αυξημένη ζήτηση. Και επειδή μιλάτε για κατάρρευση, από πού έχετε εικόνα κατάρρευσης; Έχω χθεσινή λεπτομερή αναφορά από τις τιμές ανά περιφέρεια. Στην περιοχή του Αμυνταίου όπου είναι μεγάλη αμπελοπαραγωγική περιοχή έχει καταρρεύσει το σταφύλι; Αυξημένες τιμές σε σχέση με πέρυσι.

Πράγματι λοιπόν υπάρχουν περιοχές στις οποίες πιέζεται σήμερα η τιμή του σταφυλιού.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ: Στην Αχαΐα;

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Μην σπεύδετε. Αφήστε να εξελιχθεί ο τρύγος.

Διότι αυτό είναι δεύτερο ζήτημα το οποίο πρέπει επίσης να κατανοήσετε. Από τη στιγμή που εμφανίζεται μία αρχική διαταραχή σε μία παραγωγή μέχρι το κλείσιμο της παραγωγής, έχουν επίσης εμφανιστεί φαινόμενα πολύ μεγάλων διακυμάνσεων και τιμών και ζήτησης. Θέλω να σας πω ότι εξαιτίας του ότι είναι έτσι όπως είναι η κατάσταση λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, υπάρχει μία εικόνα την οποία δεν μπορεί κανείς να την κρίνει την πρώτη εβδομάδα. Πρέπει να αφήσει να ολοκληρώνεται η κάθε παραγωγή και εν συνεχεία να παίρνει τις αποφάσεις της.

Μου λέτε ότι τα ποσά δεν είναι αρκετά και μου επικαλεστήκατε τα 80 εκατομμύρια για τα αιγοπρόβατα. Από πού βγαίνει το νούμερο αυτό; Σας προκαλώ τώρα -αλλά θα κάνετε κακό στους ανθρώπους- αν μου το ξαναπείτε αυτό, να κάνουμε συζήτηση με αριθμούς –αλλά ξαναλέω ότι θα κάνετε κακό στους ανθρώπους!- και θα τελειώσει αυτή η ιστορία, γιατί οι σοβαροί και υπεύθυνοι εκπρόσωποί τους τέτοια πράγματα δεν λένε.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ: Μα τα έχουν γράψει.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Τα έγραψαν. Τα ξανακούσατε, κύριε Αραχωβίτη; Μία που τα είπαν και μία που το ξέχασαν. Γιατί λοιπόν επανέρχεστε σε κάτι -σας ξαναλέω- που θα τους κάνει κακό;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ: Σας αρέσουν ή δεν σας αρέσουν οι εκπρόσωποί τους; A la carte δεν γίνεται!

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Είτε μου αρέσουν είτε δεν μου αρέσουν αυτοί είναι οι εκπρόσωποί τους. Εγώ δεν τους διαλέγω. Οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων είναι οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων.

 Και λέω ότι έθεσαν αρχικά κάτι, έγινε εκτεταμένη συζήτηση προσδιορίστηκε ένα ποσό και το ποσό αυτό κατανόησαν το πόσο εύλογο και δίκαιο είναι και έχετε μείνει μόνοι σας να το λέτε. Και σας ξαναλέω, θα κάνουμε τη συζήτηση με αριθμούς στο τέλος. Διότι θα έρθω να σας πω:  Βάλτε μου τις φακές παρακαλώ πολύ, συγκρίνετέ μου τον μέσο όρο της τελευταίας τριετίας και πάρτε και τα στοιχεία των ΔΑΟΚ από τις τιμές για να κάτσουμε να βγάλουμε τη ζημιά. Κάντε την άσκηση την άλλη φορά, γιατί δεν θα ξαναπείτε ούτε εσείς για τα ογδόντα.

Πάμε λοιπόν παραπέρα. Θέλω να σας πω -και σας το έχω πει πολλές φορές- ότι έχετε μάθει σε κάτι το οποίο δεν υπάρχει πια και δεν υπάρχει και στα μέτρα αυτά. Γιατί; Γιατί επειδή είναι μέτρα για την αποκατάσταση των πληγέντων και επομένως πρέπει να παίρνουν έγκριση από την ευρωπαϊκή επιτροπή και επομένως πρέπει να προσδιορίζεται η ζημιά του κλάδου, αυτό δεν είναι πολιτικό ζήτημα. Έχετε μάθει  στην πολιτική διαπραγμάτευση του «Πόσα θέλεις Νίκο; Θέλω 50. Δεν έχουμε 50, δεν φτάνει ο προϋπολογισμός. Έχουμε 10. Να το κλείσω στα 20 να είμαστε εντάξει;» Εμείς δεν κάνουμε αυτό. Δεν κάνουμε αυτού του τύπου την προσέγγιση.

Πόση είναι η πώληση, πόσες είναι οι τιμές, πόση είναι η μείωση της ζήτησης, πόση είναι η μείωση της κατανάλωσης, ποια είναι η συνολική επίπτωση στον κλάδο, προσδιορίζουμε τη ζημιά, κατανέμουμε με έναν δίκαιο και ορθολογικό κριτήριο τη ζημία.

Όταν λοιπόν πετάτε νούμερα, -ξαναλέω- μην το κάνετε σε αυτή τη διαδικασία χωρίς να έχετε μελετήσει. Γι’ αυτό κι αυτή η διαδικασία παίρνει και χρόνο. Γιατί δεν είναι de minimis. Πολιτικά μέσα στα όρια που θέτει το de minimis μπορείτε να αποφασίσετε τι θα δώσετε. Εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Θέλει εγκρίσεις.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Υπουργέ, ολοκληρώστε.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Τελειώνω.

Και πάω στην διαδικασία. Θα το πω από τώρα για να το ξεκαθαρίσω. Από τη χρονική στιγμή που εγώ θα πω ότι ενισχύεται ένας κλάδος -που σημαίνει ότι έχουμε τελειώσει την προπαρασκευαστική διαδικασία, δηλαδή έχει τελειώσει η παραγωγή, έκλεισαν οι αριθμοί, έχουμε πλήρη εικόνα της διαταραχής και αρχίζουμε και την υπολογίζουμε- με αυτό το ποσό, θα υπολογίζουν οι παραγωγοί και εσείς τρεις με τέσσερις μήνες για να πάνε τα λεφτά στον παραγωγό. Γιατί απαιτείται αυτό το χρονικό διάστημα;

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: Γιατί; Γιατί;

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε Αποστόλου εκπλήσσομαι. Έχετε διατελέσει Υπουργός; Δεν έχετε το δικαίωμα της άγνοιας εσείς!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Υπουργέ ακούστε, δεν μπορώ άλλο. Κλείστε.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: …(Δεν ακούστηκε)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Αποστόλου, δεν γράφεται τίποτα στα Πρακτικά ούτως ή άλλως.

Και κύριε Υπουργέ, παρακαλώ, κλείστε. Δεν θα κάνω τη σημερινή συνεδρίαση, συνεδρίαση του Υπουργείου Γεωργίας. Υπάρχει κι άλλο Υπουργείο που ακολουθεί.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Απαιτείται η απόφαση αυτή να φύγει να πάει στην ευρωπαϊκή επιτροπή. Από την ευρωπαϊκή επιτροπή αφού γυρίσει η συγκεκριμένη, πρέπει να πάει στο γενικό λογιστήριο. Αυτή είναι η πρώτη απόφαση. Αυτό είναι η δέσμευση του ποσού. Έπεται δεύτερη απόφαση, η οποία ουσιαστικά εφαρμόζει το μέτρο. Δίνει την εντολή να εφαρμοστεί το μέτρο ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ανοίγει το πληροφοριακό σύστημα και χρειάζεται χρόνος. Ακούστε λοιπόν να σας πω γιατί.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Υπουργέ, δεν μπορώ. Κλείστε παρακαλώ.  Η αντοχή έχει εξαντληθεί.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Αν μου δώσετε πέντε δευτερόλεπτα, έκλεισα.

 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης):  Πέντε δευτερόλεπτα, ναι. Δεν γίνεται για σαράντα πέντε λεπτά για δύο ερωτήσεις του Υπουργείου Γεωργίας.

Τελειώστε.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Έχετε δίκιο.

Στην υπόθεση στα de minimis της αλιείας, ξέρετε πόσο χρόνο αφήσαμε; Δύο μήνες. Ξέρετε πόσοι έχουν δικαίωμα να μπουν; Δεκατρείς χιλιάδες αλιείς. Ξέρετε πόσοι μπήκαν; Δέκα χιλιάδες πεντακόσιοι! Μας λείπουν δυόμισι χιλιάδες που έχουν δικαίωμα να ενισχυθούν και δεν έχουν μπει στο σχήμα. Τους δώσαμε και άλλο χρόνο.

Άρα λοιπόν και τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να τους το πουν και εσείς –εννοώ όλοι μας- πρέπει να τους ενημερώσετε; Όλοι μας πρέπει να κάνουμε την προσπάθειά μας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κλείστε, κύριε Υπουργέ!

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Αυτό λοιπόν εξηγεί τον απαιτούμενο χρόνο. Και πάντως δεν πρόκειται να αποδώσει αντιπολιτευτικά μία προσέγγιση τέτοιου τύπου την ώρα που οι παραγωγοί ξέρουν ότι θα πάρουν τα χρήματά τους.​

 

 

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

04-09-2020 17:40Καβαλα

Μην στειρηζετε τους αμπελουργους και θα δείτε εκεί στην κυβέρνηση! Ρωτήστε λίγο παντε σε ένα αμπέλι να δείτε τι τραβάει ο παραγωγος. Χρωσταμε φάρμακα λιπάσματα εργατικα και δεν μας περνουν τα σταφύλια οι έμποροι. Θα μείνουν στο χωράφι..καντε κάτι μας αφανησατε

Απάντηση

04-09-2020 17:37Στάθης

Για τα οινόποιησιμα αμπέλια τίποτα ρε αλήτες? Θα πάρετε την απάντηση μας κοπρόσκυλα

Απάντηση

04-09-2020 14:22Giorgos

Σας είδαμε και εσάς στο σύριζα τώρα που είσαι αντιπολίτευση μας ταζετε,κάντε κάτι Κύριε υπουργέ της αγροτικής ανάπτυξης βοηθήσετε τους ελεοπαραγογους αγρότες του Δήμου Βιάννου γιατί έχουμε να βάλουμε εισόδημα στην τσέπη μας δύο χρονιές τώρα υποφέρουμε δεν μπορούμε να ζήσουμε της οικογένειες μας μην μας ξεχωρίζετε εμάς από τους άλλους αγρότες όλα τα λεφτά από αθηνα και Πάνο τα δίνετε θα πάθετε και εσείς Ότι έπαθαν και Η προηγούμενη.

Απάντηση

03-09-2020 14:49ΛΑΖΑΡΟΣ ΤΣΑΜΗΣ

Οι παραγωγοί υπαιθριας ντομάτας επλήγησαν περισσοτερο απο όλους. Λογω μειωμένου τουρισμού και ελειψη καταναλωσης απο εστιατόρια , ταβέρνες , και φοβου του κοσμου οι ντομάτες πεταχτηκαν ή πουληθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές και οι παραγωγοί καταστράφηκαν.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία