BACK TO
TOP
Νομοθεσία

Άδεια κτηνοτροφικής εγκατάστασης μέσα σε 50 μέρες με φίλτρο ΔΑΟΚ

Υπηρεσία μιας στάσης για την λήψη άδειας εγκατάστασης στάβλου και μάλιστα εντός 50 ημερών θα αποτελεί για τον κτηνοτρόφο η τοπική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ), με βάση το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο Βορίδη με το οποίο απλουστεύεται το πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

63188782_l_2

4404
5

Επιπλέον, διαχωρίζεται η άδεια ίδρυσης από την άδεια λειτουργίας της κτηνοτροφικής εγκατάστασης, προβλέποντας ότι πρώτα αδειοδοτείται η εγκατάσταση και έπειτα η λειτουργία, ώστε τα ζώα να εγκατασταθούν σε κατάλληλο περιβάλλον με συγκεκριμένο αριθμό, καθώς και με διακριτό μητρώο σταβλικής εγκατάστασης. Παράλληλα, αλλάζει το μοντέλο αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων από το καθεστώς «πρώτα ελέγχω και μετά αδειοδοτώ», στο μοντέλο «αδειοδοτώ την εγκατάσταση και μετά ελέγχω» διαχωρίζοντας το φορέα αδειοδότησης από το φορέα ελέγχου.

Σημειωτέον, με βάση σχετικές αναφορές και της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Φωτεινής Αραμπατζή το 85% των σταβλικών εγκαταστάσεων παραμένουν χωρίς άδεια.

Ειδικότερα, στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου ρυθμίζονται τα εξής :

-           Ορίζονται συγκεκριμένες κατηγορίες κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων οι οποίες εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της νέας διαδικασίας αδειοδότησης.

-          β)  Θεσπίζονται  το  στάδιο  της  ίδρυσης  και  το  στάδιο  της  λειτουργίας  για  τις  νέες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Η ίδρυση όλων των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που εμπίπτουν  στο  πεδίο  εφαρμογής  του  προτεινόμενου  Κεφαλαίου  ΙΗ ́,  ανεξαρτήτως δυναμικότητας,  υπάγεται  σε  διαδικασία  έγκρισης. 

-          Η  λειτουργία  των  κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων  που,  με  βάση  την  περιβαλλοντική  νομοθεσία,  κατατάσσονται  στις υποκατηγορίες Α1 και Α2 (μεγάλης δυναμικότητας) υπάγεται σε διαδικασία έγκρισης. Η λειτουργία  των  κτηνοτροφικών  εγκαταστάσεων,  που  με  βάση  την  περιβαλλοντική νομοθεσία,  κατατάσσονται  στην  κατηγορία  Β  (μεσαίας  δυναμικότητας),  υπάγεται  σε διαδικασία  γνωστοποίησης.  Η  λειτουργία  των  κτηνοτροφικών  εγκαταστάσεων δυναμικότητας κάτω των ορίων της κατηγορίας Β (μικρής δυναμικότητας) υπάγεται σε διαδικασία γνωστοποίησης.

Εντός πενήντα ημερών από την υποβολή της αίτησης έγκρισης ίδρυσης, η αρμόδια ΔΑΟΚ εξετάζει την αίτηση και τα δικαιολογητικά που τη συνοδεύουν (Περιβαλλοντικοί όροι, έγγραφα ιδιοκτησίας-μισθωτήρια, ζωοτεχνική μελέτη) και χορηγεί την έγκριση για την ίδρυση της κτηνοτροφικής εγκατάστασης ή απορρίπτει την αίτηση αιτιολογημένα. Η έγκριση ίδρυσης ισχύει για χρονικό διάστημα δύο ετών με δυνατότητα παράτασης ενός  έτους.

Η ΔΑΟΚ παραλαμβάνει σε κάθε περίπτωση τη γνωστοποίηση, η οποία υποβάλλεται από τον φορέα της δραστηριότητας με ευθύνη του για τα περιλαμβανόμενα σε αυτήν στοιχεία. Μετά από την υποβολή της γνωστοποίησης, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ξεκινήσει τη λειτουργία της δραστηριότητας.

Η ΔΑΟΚ υποχρεούται να κοινοποιεί τη γνωστοποίηση εντός πέντε εργάσιμων ημερών κατά περίπτωση στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές, στις αρμόδιες περιβαλλοντικές και υγειονομικές υπηρεσίες, στις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες και υπηρεσίες δόμησης και σε τυχόν άλλη αρχή κατά την κρίση της αρμόδιας ΔΑΟΚ, προκειμένου αυτές να λάβουν γνώση περί της έναρξης λειτουργίας και να δύνανται να ασκούν τους κατά νόμο προβλεπόμενους ελέγχους.

ΠΛΑΙΣΙΟ

Προθεσμία για άδειες

ως 31/12/ 2022

 

Για την ομαλή μετάβαση από το προϊσχύον νομικό πλαίσιο στο νέο, τροποποιείται το άρθρο 14 του ν. 4056/2012 που περιλαμβάνει μεταβατικές διατάξεις, προκειμένου να ορισθεί ότι οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, οι οποίες λειτουργούν χωρίς άδεια λειτουργίας ή άδεια εγκατάστασης κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης, υποχρεούνται μέχρι τις 31.12.2022 να λάβουν έγκριση ίδρυσης και έγκριση λειτουργίας ή να λάβουν έγκριση ίδρυσης και να προβούν σε γνωστοποίηση λειτουργίας, κατά περίπτωση.

Μέχρι τη λήξη της ανωτέρω προθεσμίας αναστέλλεται η ισχύς των διοικητικών πράξεων αποβολής, επιβολής προστίμων, κατεδάφισης που τυχόν έχουν εκδοθεί και αυτές ανακαλούνται οριστικά, εφόσον εκδοθεί η έγκριση λειτουργίας ή ο φορέας της κτηνοτροφικής εγκατάστασης προβεί σε γνωστοποίηση λειτουργίας.

 

 

Άρθρο 4 Απλούστευση ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων

 

1. Μετά από το άρθρο 100 του ν. 4442/2016, προστίθεται Κεφάλαιο ΙΗ΄ ως εξής:

«ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΗ΄

ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

 

Άρθρο 101

Πεδίο εφαρμογής

1. Με την επιφύλαξη της παρ. 2, στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος Κεφαλαίου εμπίπτουν οι δραστηριότητες με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 01.41, 01.42, 01.43, 01.44, 01.45, 01.46, 01.47, 01.49, καθώς και 01.50, μόνο για το τμήμα της δραστηριότητας που σχετίζεται με την κτηνοτροφική εγκατάσταση που λειτουργεί εντός της μικτής γεωργοκτηνοτροφικής δραστηριότητας, οι οποίοι περιλαμβάνονται στην 1η Ομάδα του Παραρτήματος. Όπου στους ανωτέρω ΚΑΔ περιλαμβάνεται ως δραστηριότητα η παραγωγή προϊόντων, αυτή αφορά μόνο στη δραστηριότητα παραγωγής του προϊόντος που ασκείται εντός των εγκαταστάσεων εκτροφής.

2. Από το πεδίο εφαρμογής του παρόντος Κεφαλαίου εξαιρούνται:

α) Η δραστηριότητα του ΚΑΔ 01.42, «Διάθεση σπέρματος βοοειδών και βουβαλιών» (ΚΑΔ 01.42.2).

β) Οι ακόλουθες δραστηριότητες του ΚΑΔ 01.49:

βα) Εκτροφή ωδικών πτηνών (ΚΑΔ 01.49.12.04).

ββ) Εκτροφή ερπετών που εκτρέφονται σε αγροκτήματα (στα οποία περιλαμβάνονται και τα φίδια και οι θαλάσσιες χελώνες) και διατίθενται ζώντα (ΚΑΔ 01.49.13).

βγ) Εκτροφή βατράχων (ΚΑΔ 01.49.19.01).

βδ) Εκτροφή σκυλιών, γατών και λοιπών ζώων συντροφιάς (ΚΑΔ 01.49.19.03).

βε) Παραγωγή μελισσοσμηνών σε κυψέλες (ΚΑΔ 01.49.19.04).

βστ) Παραγωγή άλλων ζωικών προϊόντων που παράγονται σε αγροκτήματα (ΚΑΔ 01.49.2), εκτός της εκτροφής σαλιγκαριών που διατίθενται νωπά, απλής ψύξης, κατεψυγμένων, αποξηραμένων, παστών ή σε άλμη (ΚΑΔ 01.49.23), που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος Κεφαλαίου.

γ) Οι δραστηριότητες που αφορούν σφαγειοτεχνικές εγκαταστάσεις, οι εκθέσεις ζώων, οι ζωολογικοί κήποι, τα εκτροφεία θηραματικών ειδών, οι εκτροφές περιστεριών, οι εκτροφές εντόμων, οι εκτροφές σκωλήκων, οι πειραματικές εγκαταστάσεις, οι εκτροφές οικόσιτων ζώων όπως ορίζονται στην υπ’ αρ. Υ1β/2000/29.3.1995 (Β΄ 343) κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, τα καταστήματα λιανικής διάθεσης ζώων, τα κέντρα περίθαλψης άγριων ζώων, τα ενδιαιτήματα φιλοξενίας ζώων συντροφιάς και οι χώροι προσωρινής φιλοξενίας και περίθαλψης αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

 

Άρθρο 102

Ίδρυση και λειτουργία κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων

1. Η ίδρυση και η λειτουργία κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος Κεφαλαίου για δραστηριότητες που κατατάσσονται στις υποκατηγορίες Α1 και Α2, σύμφωνα με την υπ‘ αρ. 1958/13.01.2012 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Β΄ 21), υπάγονται στη διαδικασία έγκρισης του άρθρου 7 του παρόντος νόμου, κατά τα λοιπά εφαρμοζομένων των διατάξεων του άρθρου 6Α του ν. 4056/2012 (Α΄ 52).

2. Η ίδρυση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος Κεφαλαίου για δραστηριότητες που κατατάσσονται στην κατηγορία Β, σύμφωνα με την υπ΄αρ. 1958 /13.01.2012 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Β΄ 21) υπάγεται στη διαδικασία έγκρισης του άρθρου 7 του παρόντος νόμου, κατά τα λοιπά εφαρμοζομένων των διατάξεων του άρθρου 6Β του ν. 4056/2012. Η λειτουργία των εγκαταστάσεων αυτών υπάγεται στη διαδικασία γνωστοποίησης του άρθρου 5 του παρόντος νόμου, κατά τα λοιπά εφαρμοζομένων των διατάξεων του άρθρου 6Β του ν. 4056/2012.

3. Η ίδρυση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος Κεφαλαίου δυναμικότητας κάτω των ορίων της κατηγορίας Β, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 1958/13.01.2012 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Β΄ 21) υπάγεται στη διαδικασία έγκρισης του άρθρου 7 του παρόντος νόμου, κατά τα λοιπά εφαρμοζομένων των διατάξεων του άρθρου 6Γ του ν. 4056/2012. Η λειτουργία των εγκαταστάσεων αυτών υπάγεται στη διαδικασία γνωστοποίησης του άρθρου 5 του παρόντος νόμου, κατά τα λοιπά εφαρμοζομένων των διατάξεων του άρθρου 6Γ του ν. 4056/2012.

 

Άρθρο 103

Αρμόδιες αρχές

1. Αρμόδια αρχή για την έγκριση ίδρυσης και για την έγκριση λειτουργίας ή την παραλαβή και κοινοποίηση της γνωστοποίησης λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος Κεφαλαίου, είναι η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας (ΔΑΟΚ), εντός των ορίων της οποίας πρόκειται να εγκατασταθεί η κτηνοτροφική εγκατάσταση. Αν η κτηνοτροφική εγκατάσταση εκτείνεται εντός των ορίων αρμοδιότητας δύο ή περισσοτέρων Περιφερειακών Ενοτήτων, αρμόδια είναι η ΔΑΟΚ, στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται ο λειτουργικός χώρος της κτηνοτροφικής εγκατάστασης, όπως αυτός ορίζεται στην παρ. 9 του άρθρου 1 του ν. 4056/2012.

2. Όπου στον ν. 4056/2012 και στις κείμενες διατάξεις αναφέρεται Αρμόδια Αδειοδοτούσα Αρχή (ΑΑΑ) για τις δραστηριότητες που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος Κεφαλαίου, εφεξής νοείται η αρμόδια αρχή της παρ. 1.

 

Άρθρο 104

Μεταβολές γνωστοποίησης λειτουργίας

Αν πρόκειται να μεταβληθούν για οποιονδήποτε λόγο τα στοιχεία της γνωστοποίησης λειτουργίας κτηνοτροφικής εγκατάστασης που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος Κεφαλαίου, ο φορέας της κτηνοτροφικής εγκατάστασης υποχρεούται σε γνωστοποίηση της μεταβολής στην αρμόδια ΔΑΟΚ. Πριν από την υποβολή της γνωστοποίησης της μεταβολής, ο φορέας της κτηνοτροφικής εγκατάστασης υποχρεούται να διαθέτει τα τυχόν απαιτούμενα για τη μεταβολή δικαιολογητικά, τα οποία δεν συνυποβάλλονται με τη γνωστοποίηση, αλλά τηρούνται μαζί με το αποδεικτικό υποβολής της γνωστοποίησης στην έδρα της εγκατάστασης κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της και είναι διαθέσιμα σε κάθε έλεγχο. Μετά από την ενεργοποίηση του συστήματος ΟΠΣ – ΑΔΕ του άρθρου 14, η υποβολή των ανωτέρω μεταβολών γίνεται μέσω του συστήματος αυτού. Μέχρι την έναρξη λειτουργίας του ΟΠΣ-ΑΔΕ, η μεταβολή της γνωστοποίησης υποβάλλεται μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος www.notifybusiness.gov.gr, αν είναι τεχνικά δυνατό, διαφορετικά υποβάλλεται στην αρμόδια ΔΑΟΚ σε έντυπη μορφή. Η αρμόδια ΔΑΟΚ υποχρεούται να κοινοποιεί τη γνωστοποίηση της μεταβολής των στοιχείων εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών, στις αρμόδιες υπηρεσίες στις οποίες έχει κοινοποιηθεί η αρχική γνωστοποίηση λειτουργίας.».

 

Άρθρο 105

Τροποποίηση διατάξεων του ν. 4056/2012

Στον ν. 4056/2012 επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:

1. Η παρ. 2 του άρθρου 3 καταργείται.

2. Το άρθρο 6 του ν. 4056/2012 αντικαθίσταται από τα άρθρα 6Α, 6Β και 6Γ ως εξής:

«Άρθρο 6Α

Ίδρυση και λειτουργία κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων των υποκατηγοριών Α1 και Α2

1. Για την ίδρυση και λειτουργία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων για δραστηριότητες που κατατάσσονται στις υποκατηγορίες Α1 και Α2, σύμφωνα με την υπ΄ αρ. 1958 /13.01.2012 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Β΄ 21), απαιτείται η έκδοση έγκρισης ίδρυσης και έγκρισης λειτουργίας.

2. Για τη χορήγηση της έγκρισης ίδρυσης κτηνοτροφικής εγκατάστασης των υποκατηγοριών Α1 και Α2 της παρ. 1, ο φορέας της κτηνοτροφικής εγκατάστασης υποβάλλει στην αρμόδια ΔΑΟΚ αίτηση η οποία συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α) Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων της υπό ίδρυση κτηνοτροφικής εγκατάστασης.

Στην περίπτωση εκτάσεων δασικού χαρακτήρα ακολουθείται η διαδικασία του επιτρεπτού της επέμβασης.

β) Έγγραφα που αποδεικνύουν την ιδιοκτησία ή τις νόμιμες προϋποθέσεις χρήσης του γηπέδου της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, όπως συμβόλαιο και πιστοποιητικό μεταγραφής αυτού ή συμβολαιογραφική πράξη ενοικίασης με μεταγραφή στο οικείο υποθηκοφυλακείο ή απόφαση παραχώρησης ή απόφαση ενοικίασης ή απλό μισθωτήριο το οποίο πρέπει να έχει υποβληθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή ιδιωτικό συμφωνητικό το οποίο πρέπει να έχει υποβληθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή δικαστική απόφαση νομίμως μεταγεγραμμένη ή συμβολαιογραφική δήλωση αποδοχής κληρονομιάς, κληρονομητήριο και έκθεση περιγραφής ακινήτων ή κάθε άλλο έγγραφο που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία και περιέχει εγγραπτέα πράξη σύστασης δικαιωμάτων κυριότητας ή αντίγραφο δήλωσης στοιχείων ακινήτων Ε9.

γ) Ζωοτεχνική μελέτη η οποία περιλαμβάνει :

γα) Το είδος και τον αριθμό των ζώων που θα εκτρέφονται στην κτηνοτροφική εγκατάσταση.

γβ) Τον τύπο σταβλισμού των ζώων.

γγ) Τοπογραφικό διάγραμμα του γηπέδου στο οποίο θα κατασκευαστεί η κτηνοτροφική εγκατάσταση.

γδ) Αρχιτεκτονικά σχέδια των κτιριακών εγκαταστάσεων που θα κατασκευαστούν.

γε) Περιγραφή της παραγωγικής διαδικασίας και του τρόπου διαχείρισης της κτηνοτροφικής εγκατάστασης.

γστ) Την τήρηση των ελαχίστων αποστάσεων μεταξύ της κτηνοτροφικής εγκατάστασης και χώρων ή δραστηριοτήτων του Παραρτήματος του άρθρου 20, καθώς και πηγών ύδατος.

Εντός πενήντα (50) ημερών από την υποβολή της αίτησης έγκρισης ίδρυσης, η αρμόδια ΔΑΟΚ εξετάζει την αίτηση και τα δικαιολογητικά που τη συνοδεύουν και χορηγεί την έγκριση για την ίδρυση της κτηνοτροφικής εγκατάστασης ή απορρίπτει την αίτηση αιτιολογημένα. Σε περίπτωση παρόδου άπρακτης της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου, οι εγκρίσεις ίδρυσης θεωρούνται σιωπηρώς χορηγηθείσες, σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 4442/2016 και ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητήσει από την αρμόδια ΔΑΟΚ τη χορήγηση σχετικής βεβαίωσης.

Η έγκριση ίδρυσης ισχύει για χρονικό διάστημα δύο (2) ετών με δυνατότητα παράτασης ενός (1) έτους, εφόσον κατά τη διάρκεια ισχύος της έγκρισης έχει ξεκινήσει η υλοποίηση της εγκατάστασης και έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα παράτασης, με τους λόγους για τους οποίους απαιτείται η παράταση.

Μετά από την ενεργοποίηση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Άσκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων (ΟΠΣ – ΑΔΕ) του άρθρου 14 του ν. 4442/2016, η διαδικασία χορήγησης έγκρισης διεκπεραιώνεται αποκλειστικά μέσω του συστήματος αυτού.

3. Μετά από την ολοκλήρωση της κατασκευής των εγκαταστάσεων των υποκατηγοριών Α1 και Α2 της παρ. 1 και πριν από τη μεταφορά ζωικού κεφαλαίου σε αυτές, ο φορέας της κτηνοτροφικής εγκατάστασης υποβάλλει στην αρμόδια ΔΑΟΚ αίτηση για τη χορήγηση έγκρισης λειτουργίας της κτηνοτροφικής εγκατάστασης. Η αίτηση συνοδεύεται από:

α) Έγκριση ίδρυσης.

β) Οικοδομική άδεια των κτιριακών εγκαταστάσεων ή έγκριση κατασκευής ή βεβαίωση απαλλαγής από την υποχρέωση έκδοσης οικοδομικής άδειας ή απόφαση εξαίρεσης από την κατεδάφιση ή βεβαίωση περαίωσης κατά τη διαδικασία νομιμοποίησης αυθαιρέτου σύμφωνα με τον ν. 4495/2017 (Α΄ 167).

γ) Έγκριση και διακριτικό αριθμό σύμφωνα με το άρθρο 7 του π.δ. 216/2003 (Α΄ 181), στην περίπτωση εγκατάστασης εκτροφής ωοπαραγωγών ορνίθων.

δ) Βεβαίωση του άρθρου 3 του π.δ. 224/1998 (Α΄ 175) και διακριτικό αριθμό του άρθρου 4 της υπ’ αρ. 2063/141781/11.11.2014 (Β΄ 3091) απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην περίπτωση πτηνοτροφικών επιχειρήσεων πολλαπλασιασμού, επιλογής, καθώς και εκκολαπτηρίων.

ε) Διακριτικό αριθμό, σύμφωνα με το άρθρο 8 του π.δ. 224/1998 στην περίπτωση πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων εκτροφής πουλερικών απόδοσης για εμπορία ως οικόσιτων.

στ) Αριθμό καταχώρισης της κτηνοτροφικής εγκατάστασης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος και δεν υπάγονται στις περ. γ), δ) και ε). Ο αριθμός αυτός χορηγείται σε κάθε περίπτωση μετά από την ολοκλήρωση της κατασκευής των κτιριακών εγκαταστάσεων και πριν από τη μεταφορά ζωικού κεφαλαίου σε αυτές. Εντός εξήντα (60) ημερών από την υποβολή της αίτησης έγκρισης λειτουργίας:

στα) ελέγχονται η αίτηση και τα δικαιολογητικά που τη συνοδεύουν,

στβ) πραγματοποιείται επιτόπιος έλεγχος από την επιτροπή σταβλισμού του άρθρου 4 και συντάσσεται σχετικό πρακτικό το οποίο υποβάλλεται στην αρμόδια ΔΑΟΚ και

στγ) εφόσον συντρέχουν οι όροι λειτουργίας της κτηνοτροφικής εγκατάστασης, σύμφωνα με την έγκριση ίδρυσής της, η αρμόδια ΔΑΟΚ χορηγεί την έγκριση λειτουργίας της κτηνοτροφικής εγκατάστασης ή σε διαφορετική περίπτωση απορρίπτει την αίτηση αιτιολογημένα. Σε περίπτωση παρόδου άπρακτης της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου, οι εγκρίσεις λειτουργίας θεωρούνται σιωπηρώς χορηγηθείσες, σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 4442/2016 (Α΄ 230) και ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητήσει από την αρμόδια ΔΑΟΚ τη χορήγηση σχετικής βεβαίωσης.

Μετά από την ενεργοποίηση του ΟΠΣ – ΑΔΕ του άρθρου 14 του ν. 4442/2016, η διαδικασία χορήγησης έγκρισης διεκπεραιώνεται αποκλειστικά μέσω του συστήματος αυτού.

 

Άρθρο 6Β

Ίδρυση και λειτουργία κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων της Κατηγορίας Β

1. Για την ίδρυση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων για τις δραστηριότητες που κατατάσσονται στην κατηγορία Β, σύμφωνα με την υπ΄ αρ. 1958 /13.01.2012 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Β΄ 21), απαιτείται η έκδοση έγκρισης ίδρυσης και για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων αυτών απαιτείται η γνωστοποίηση λειτουργίας.

2. Για τη χορήγηση της έγκρισης ίδρυσης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων της παρ. 1, ο φορέας της κτηνοτροφικής εγκατάστασης υποβάλλει στην αρμόδια ΔΑΟΚ αίτηση η οποία συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α) Δήλωση υπαγωγής σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ), συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 46296/8.8.2013 κοινή απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Β΄ 2002).

Στην περίπτωση εκτάσεων δασικού χαρακτήρα ακολουθείται η διαδικασία του επιτρεπτού της επέμβασης.

β) Έγγραφα που αποδεικνύουν την ιδιοκτησία ή τις νόμιμες προϋποθέσεις χρήσης του γηπέδου της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, όπως συμβόλαιο και πιστοποιητικό μεταγραφής αυτού ή συμβολαιογραφική πράξη ενοικίασης με μεταγραφή στο οικείο υποθηκοφυλακείο ή απόφαση παραχώρησης ή απόφαση ενοικίασης ή απλό μισθωτήριο το οποίο πρέπει να έχει υποβληθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή ιδιωτικό συμφωνητικό το οποίο πρέπει να έχει υποβληθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή δικαστική απόφαση νομίμως μεταγεγραμμένη ή συμβολαιογραφική δήλωση αποδοχής κληρονομιάς, κληρονομητήριο και έκθεση περιγραφής ακινήτων ή κάθε άλλο έγγραφο που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία και περιέχει εγγραπτέα πράξη σύστασης δικαιωμάτων κυριότητας, ή αντίγραφο δήλωσης στοιχείων ακινήτων Ε9.

γ) Ζωοτεχνική μελέτη η οποία περιλαμβάνει:

γα) Το είδος και τον αριθμό των ζώων που θα εκτρέφονται στην κτηνοτροφική εγκατάσταση.

γβ) Τον τύπο σταβλισμού των ζώων.

γγ) Τοπογραφικό διάγραμμα του γηπέδου στο οποίο θα κατασκευαστεί η κτηνοτροφική εγκατάσταση.

γδ) Αρχιτεκτονικά σχέδια των κτιριακών εγκαταστάσεων που θα κατασκευαστούν.

γε) Περιγραφή της παραγωγικής διαδικασίας και του τρόπου διαχείρισης της κτηνοτροφικής εγκατάστασης.

γστ) Την τήρηση των ελαχίστων αποστάσεων μεταξύ της κτηνοτροφικής εγκατάστασης και χώρων ή δραστηριοτήτων του Παραρτήματος του άρθρου 20, καθώς και πηγών ύδατος.

Εντός πενήντα (50) ημερών από την υποβολή της αίτησης έγκρισης ίδρυσης, η αρμόδια ΔΑΟΚ εξετάζει την αίτηση και τα δικαιολογητικά που τη συνοδεύουν και χορηγεί την έγκριση για την ίδρυση της κτηνοτροφικής εγκατάστασης ή απορρίπτει την αίτηση αιτιολογημένα. Σε περίπτωση παρόδου άπρακτης της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου, οι εγκρίσεις ίδρυσης θεωρούνται σιωπηρώς χορηγηθείσες, σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 4442/2016, και ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητήσει από την αρμόδια ΔΑΟΚ τη χορήγηση σχετικής βεβαίωσης.

Η έγκριση ίδρυσης ισχύει για χρονικό διάστημα δύο (2) ετών με δυνατότητα παράτασης ενός (1) έτους, εφόσον κατά τη διάρκεια ισχύος της έγκρισης έχει ξεκινήσει η υλοποίηση της εγκατάστασης και έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα παράτασης, με τους λόγους για τους οποίους απαιτείται η παράταση.

Μετά από την ενεργοποίηση του ΟΠΣ – ΑΔΕ του άρθρου 14 του ν. 4442/2016, η διαδικασία χορήγησης έγκρισης διεκπεραιώνεται αποκλειστικά μέσω του συστήματος αυτού.

3. α) Μετά από την ολοκλήρωση της κατασκευής των εγκαταστάσεων της κατηγορίας Β της παρ. 1 και πριν από τη μεταφορά ζωικού κεφαλαίου σε αυτές, ο φορέας της κτηνοτροφικής εγκατάστασης υποβάλλει γνωστοποίηση για τη λειτουργία της κτηνοτροφικής εγκατάστασης στην αρμόδια ΔΑΟΚ, η οποία του χορηγεί αποδεικτικό υποβολής. Η ΔΑΟΚ παραλαμβάνει σε κάθε περίπτωση τη γνωστοποίηση, η οποία υποβάλλεται από τον φορέα της δραστηριότητας με ευθύνη του για τα περιλαμβανόμενα σε αυτήν στοιχεία. Μετά από την υποβολή της γνωστοποίησης, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ξεκινήσει τη λειτουργία της δραστηριότητας. Η ΔΑΟΚ υποχρεούται να κοινοποιεί τη γνωστοποίηση εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών κατά περίπτωση στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές, στις αρμόδιες περιβαλλοντικές και υγειονομικές υπηρεσίες, στις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες και υπηρεσίες δόμησης και σε τυχόν άλλη αρχή κατά την κρίση της αρμόδιας ΔΑΟΚ, προκειμένου αυτές να λάβουν γνώση περί της έναρξης λειτουργίας και να δύνανται να ασκούν τους κατά νόμο προβλεπόμενους ελέγχους. Μετά από την ενεργοποίηση του ΟΠΣ – ΑΔΕ του άρθρου 14 του ν. 4442/2016, η γνωστοποίηση υποβάλλεται αποκλειστικά μέσω του συστήματος αυτού. Μέχρι την έναρξη λειτουργίας του ΟΠΣ-ΑΔΕ η γνωστοποίηση υποβάλλεται μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος www.notifybusiness.gov.gr, αν είναι τεχνικά δυνατό, διαφορετικά υποβάλλεται στην αρμόδια ΔΑΟΚ σε έντυπη μορφή.

β) Πριν από την υποβολή της γνωστοποίησης λειτουργίας, ο φορέας της κτηνοτροφικής εγκατάστασης υποχρεούται να διαθέτει τα αναγκαία δικαιολογητικά, τα οποία δεν συνυποβάλλονται με τη γνωστοποίηση, αλλά τηρούνται μαζί με το αποδεικτικό υποβολής της γνωστοποίησης στην έδρα της εγκατάστασης κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της και είναι διαθέσιμα σε κάθε έλεγχο. Τα δικαιολογητικά αυτά είναι τα εξής:

βα) Έγκριση ίδρυσης που έχει χορηγηθεί από την αρμόδια ΔΑΟΚ, με την οποία έγινε και η υπαγωγή σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ) σύμφωνα με την υπ’ αρ. 46296/8-8-2013 κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

ββ) Οικοδομική άδεια των κτιριακών εγκαταστάσεων ή έγκριση κατασκευής ή βεβαίωση απαλλαγής από την υποχρέωση έκδοσης οικοδομικής άδειας ή απόφαση εξαίρεσης από την κατεδάφιση ή βεβαίωση περαίωσης κατά τη διαδικασία νομιμοποίησης αυθαιρέτου σύμφωνα με τον ν. 4495/2017.

βγ) Αντίγραφο της ζωοτεχνικής μελέτης, η οποία υποβλήθηκε κατά τη διαδικασία χορήγησης της έγκρισης για την ίδρυση της κτηνοτροφικής εγκατάστασης.

βδ) Έγκριση και διακριτικό αριθμό σύμφωνα με το άρθρο 7 του π.δ. 216/2003 στην περίπτωση εγκατάστασης εκτροφής ωοπαραγωγών ορνίθων.

βε) Βεβαίωση του άρθρου 3 του π.δ. 224/1998 και διακριτικό αριθμό του άρθρου 4 της υπ’ αρ. 2063/141781/11.11.2014 (Β΄ 3091) απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην περίπτωση πτηνοτροφικών επιχειρήσεων πολλαπλασιασμού, επιλογής, καθώς και εκκολαπτηρίων.

βστ) Διακριτικό αριθμό σύμφωνα με το άρθρο 8 του π.δ. 224/1998 στην περίπτωση πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων εκτροφής πουλερικών απόδοσης για εμπορία ως οικόσιτων.

βζ) Αριθμό καταχώρισης της κτηνοτροφικής εγκατάστασης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος και δεν υπάγονται στις υποπερ. βδ), βε) και βστ). Ο αριθμός αυτός χορηγείται σε κάθε περίπτωση μετά από την ολοκλήρωση της κατασκευής των κτιριακών εγκαταστάσεων και πριν από τη μεταφορά ζωικού κεφαλαίου σε αυτές.

 

Άρθρο 6Γ

Ίδρυση και λειτουργία κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων δυναμικότητας κάτω των ορίων της Κατηγορίας Β

1. Για την ίδρυση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων δυναμικότητας κάτω των ορίων της Κατηγορίας Β, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 1958 /13.01.2012 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Β΄ 21), απαιτείται η έκδοση έγκρισης ίδρυσης και για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων αυτών απαιτείται η γνωστοποίηση λειτουργίας.

2. Για τη χορήγηση της έγκρισης ίδρυσης των εγκαταστάσεων της παρ. 1, ο φορέας της κτηνοτροφικής εγκατάστασης υποβάλλει στην αρμόδια ΔΑΟΚ αίτηση η οποία συνοδεύεται από τα εξής δικαιολογητικά:

α) Βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας Δόμησης περί υπαγωγής ή μη της έκτασης, στην οποία βρίσκεται το γήπεδο όπου θα κατασκευαστεί η κτηνοτροφική εγκατάσταση, σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις του χωρικού σχεδιασμού.

β) Πράξη χαρακτηρισμού της έκτασης και τελεσιδικία αυτής, εφόσον στην περιοχή δεν έχουν αναρτηθεί ή θεωρηθεί δασικοί χάρτες. Στην περίπτωση ύπαρξης αναρτημένου ή θεωρημένου δασικού χάρτη, λαμβάνεται υπόψη ο χαρακτήρας ή η μορφή που απεικονίζεται στον χάρτη, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 4467/2017 (Α΄ 56).

Όταν πρόκειται για δασικού χαρακτήρα έκταση, ακολουθείται η διαδικασία του επιτρεπτού της επέμβασης και εκδίδεται αρμοδίως απόφαση έγκρισης επέμβασης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

γ) Έγκριση από τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες, εφόσον η περιοχή εμπίπτει στις διατάξεις του ν. 3028/2002 (Α΄ 153).

δ) Για περιοχές του δικτύου Natura 2000, Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση και σχετική απόφαση Περιφερειάρχη με τυχόν πρόσθετους όρους.

ε) Έγγραφα που αποδεικνύουν την ιδιοκτησία ή τις νόμιμες προϋποθέσεις χρήσης του γηπέδου της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, όπως συμβόλαιο και πιστοποιητικό μεταγραφής αυτού ή συμβολαιογραφική πράξη ενοικίασης με μεταγραφή στο οικείο υποθηκοφυλακείο ή απόφαση παραχώρησης ή απόφαση ενοικίασης ή απλό μισθωτήριο το οποίο πρέπει να έχει υποβληθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή ιδιωτικό συμφωνητικό το οποίο πρέπει να έχει υποβληθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή δικαστική απόφαση νομίμως μεταγεγραμμένη ή συμβολαιογραφική δήλωση αποδοχής κληρονομιάς, κληρονομητήριο και έκθεση περιγραφής ακινήτων ή κάθε άλλο έγγραφο που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία και περιέχει εγγραπτέα πράξη σύστασης δικαιωμάτων κυριότητας, ή αντίγραφο δήλωσης στοιχείων ακινήτων Ε9.

στ) Ζωοτεχνική μελέτη η οποία περιλαμβάνει:

στα) Το είδος και τον αριθμό των ζώων που θα εκτρέφονται στην κτηνοτροφική εγκατάσταση.

στβ) Τον τύπο σταβλισμού των ζώων.

στγ) Τοπογραφικό διάγραμμα του γηπέδου στο οποίο θα κατασκευαστεί η κτηνοτροφική εγκατάσταση.

στδ) Αρχιτεκτονικά σχέδια των κτιριακών εγκαταστάσεων που θα κατασκευαστούν.

στε) Περιγραφή της παραγωγικής διαδικασίας και του τρόπου διαχείρισης της κτηνοτροφικής εγκατάστασης.

στστ) Περιγραφή του τρόπου διαχείρισης των αποβλήτων που θα προκύπτουν από τη λειτουργία της κτηνοτροφικής εγκατάστασης.

στζ) Την τήρηση των ελαχίστων αποστάσεων μεταξύ της κτηνοτροφικής εγκατάστασης και χώρων ή δραστηριοτήτων του Παραρτήματος του άρθρου 20, καθώς και πηγών ύδατος.

Εντός πενήντα (50) ημερών από την υποβολή της αίτησης έγκρισης ίδρυσης, η αρμόδια ΔΑΟΚ εξετάζει την αίτηση και τα δικαιολογητικά που τη συνοδεύουν και χορηγεί την έγκριση για την ίδρυση της κτηνοτροφικής εγκατάστασης ή απορρίπτει την αίτηση αιτιολογημένα. Σε περίπτωση παρόδου άπρακτης του προηγούμενου εδαφίου, οι εγκρίσεις ίδρυσης θεωρούνται σιωπηρώς χορηγηθείσες, σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 4442/2016, και ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητήσει από την αρμόδια αρχή τη χορήγηση σχετικής βεβαίωσης.

Η έγκριση ίδρυσης ισχύει για χρονικό διάστημα δύο (2) ετών με δυνατότητα παράτασης ενός (1) έτους, εφόσον κατά τη διάρκεια ισχύος της έγκρισης έχει ξεκινήσει η υλοποίηση της εγκατάστασης και έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα παράτασης με τους λόγους για τους οποίους απαιτείται η παράταση.

Μετά από την ενεργοποίηση του ΟΠΣ – ΑΔΕ του άρθρου 14 του ν. 4442/2016, η διαδικασία χορήγησης έγκρισης διεκπεραιώνεται αποκλειστικά μέσω του συστήματος αυτού.

3. α) Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής των εγκαταστάσεων κάτω των ορίων της κατηγορίας Β της παρ. 1 και πριν από τη μεταφορά ζωικού κεφαλαίου σε αυτές, ο φορέας της κτηνοτροφικής εγκατάστασης υποβάλλει γνωστοποίηση για τη λειτουργία της κτηνοτροφικής εγκατάστασης στην αρμόδια ΔΑΟΚ, η οποία του χορηγεί αποδεικτικό υποβολής. Η ΔΑΟΚ παραλαμβάνει σε κάθε περίπτωση τη γνωστοποίηση, η οποία υποβάλλεται από τον φορέα της δραστηριότητας με ευθύνη του για τα περιλαμβανόμενα σε αυτήν στοιχεία. Μετά από την υποβολή της γνωστοποίησης, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ξεκινήσει τη λειτουργία της δραστηριότητας. Η ΔΑΟΚ υποχρεούται να κοινοποιεί τη γνωστοποίηση εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών κατά περίπτωση στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές, στις αρμόδιες περιβαλλοντικές και υγειονομικές υπηρεσίες, στις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες και υπηρεσίες δόμησης και σε τυχόν άλλη αρχή κατά την κρίση της αρμόδιας ΔΑΟΚ, προκειμένου αυτές να λάβουν γνώση περί της έναρξης λειτουργίας και να ασκούν τους κατά νόμο προβλεπόμενους ελέγχους. Μετά από την ενεργοποίηση του ΟΠΣ – ΑΔΕ του άρθρου 14 του ν. 4442/2016, η γνωστοποίηση υποβάλλεται αποκλειστικά μέσω του συστήματος αυτού. Μέχρι την έναρξη λειτουργίας του ΟΠΣ-ΑΔΕ, η γνωστοποίηση υποβάλλεται μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος www.notifybusiness.gov.gr, αν είναι τεχνικά δυνατό, διαφορετικά η γνωστοποίηση υποβάλλεται στην αρμόδια ΔΑΟΚ σε έντυπη μορφή.

β) Πριν από την υποβολή της γνωστοποίησης λειτουργίας, ο φορέας της κτηνοτροφικής εγκατάστασης υποχρεούται να διαθέτει τα αναγκαία δικαιολογητικά, τα οποία δεν συνυποβάλλονται με τη γνωστοποίηση, αλλά τηρούνται μαζί με το αποδεικτικό υποβολής της γνωστοποίησης στην έδρα της εγκατάστασης κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της και είναι διαθέσιμα σε κάθε έλεγχο. Τα δικαιολογητικά αυτά είναι τα εξής:

βα) Έγκριση ίδρυσης της κτηνοτροφικής εγκατάστασης.

ββ) Οικοδομική άδεια των κτιριακών εγκαταστάσεων ή έγκριση κατασκευής ή βεβαίωση απαλλαγής από την υποχρέωση έκδοσης οικοδομικής άδειας ή απόφαση εξαίρεσης από την κατεδάφιση ή βεβαίωση περαίωσης κατά τη διαδικασία νομιμοποίησης αυθαιρέτου σύμφωνα με τον ν. 4495/2017.

βγ) Αντίγραφο της ζωοτεχνικής μελέτης, η οποία υποβλήθηκε κατά τη διαδικασία χορήγησης της έγκρισης για την ίδρυση της κτηνοτροφικής εγκατάστασης.

βδ) Βεβαίωση του άρθρου 3 του π.δ. 224/1998 και διακριτικό αριθμό του άρθρου 4 της υπ’ αρ. 2063/141781/11.11.2014 απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην περίπτωση πτηνοτροφικών επιχειρήσεων πολλαπλασιασμού, επιλογής καθώς και εκκολαπτηρίων.

βε) Διακριτικό αριθμό, σύμφωνα με το άρθρο 8 του π.δ. 224/1998, στην περίπτωση πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων εκτροφής πουλερικών απόδοσης για εμπορία ως οικόσιτων.

βστ) Αριθμό καταχώρισης της κτηνοτροφικής εγκατάστασης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος και δεν υπάγονται στις υποπερ. βδ) και βε). Ο αριθμός αυτός χορηγείται σε κάθε περίπτωση μετά από την ολοκλήρωση της κατασκευής των κτιριακών εγκαταστάσεων και πριν από τη μεταφορά ζωικού κεφαλαίου σε αυτές.».

 

3. Στο άρθρο 10, η υποπερ. αα’ της περ. β’ της παρ. 1 και η παρ. 5 αντικαθίστανται, μετά την υποπερ. γγ’ της περ. β’ της παρ. 1 , η οποία αναριθμείται σε βγ’, προστίθεται υποπερ. βδ’, η παρ. 3 καταργείται,, οι παρ. 4, 5, 6, 7, 8 και 9 αναριθμούνται σε 3, 4, 5, 6, 7 και 8 και το άρθρο 10 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 10

Διοικητικές κυρώσεις και μέτρα

1. Σε όσες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις διαπιστώνεται, μετά από αυτοψία, παράβαση οποτεδήποτε γενόμενη, των διατάξεων του παρόντος νόμου και των κανονιστικών πράξεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση αυτού ή παράλειψη τήρησης των όρων και περιορισμών που καθορίζονται με τις αποφάσεις της AAA, με απόφαση της AAA, μετά από εισήγηση της επιτροπής σταβλισμού, επιβάλλονται σε βάρος του φορέα της κτηνοτροφικής εγκατάστασης οι παρακάτω κυρώσεις:

α) Ανάκληση της άδειας εγκατάστασης και διακοπή της λειτουργίας της κτηνοτροφικής εγκατάστασης, όταν διαπιστώνονται παραβάσεις για τις οποίες υπάρχει αντικειμενική αδυναμία άρσης τους. Η ανάκληση της άδειας εγκατάστασης είναι οριστική και:

αα) Ολική, στις περιπτώσεις που οι παραβάσεις αφορούν στο σύνολο των υποδομών της κτηνοτροφικής εγκατάστασης ή σε τμήμα των υποδομών τόσο ουσιώδες που επηρεάζεται αποφασιστικά η νόμιμη λειτουργία μονάδας. Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών, που προβλέπονται στις παρ. 5 και 6 και την επιβεβαίωση της αντικειμενικής αδυναμίας άρσης τους, διακόπτεται η λειτουργία στο σύνολο της εγκατάστασης.

αβ) Μερική, στις περιπτώσεις που οι παραβάσεις αφορούν σε τμήμα των υποδομών της κτηνοτροφικής εγκατάστασης χωρίς να επηρεάζεται ουσιαστικά η λειτουργία της, ώστε το εναπομείναν τμήμα να δύναται να λειτουργήσει αυτοτελώς και να πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις.

Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών που προβλέπονται στις παρ. 5 και 6 και την επιβεβαίωση της αντικειμενικής αδυναμίας άρσης τους, διακόπτεται η λειτουργία στο τμήμα των υποδομών στο οποίο διαπιστώνονται οι παραβάσεις. Στις υποπερ. αα’ και αβ’, η κύρωση επιβάλλεται κατά την κρίση της AAA μετά από εισήγηση της επιτροπής σταβλισμού.

β) Τα πρόστιμα επιβάλλονται ανάλογα με τη φύση της παράβασης, το μέγεθος των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και την κατάταξη τους σε κατηγορίες, ως προς την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλούν, ως εξής:

βα) Σε περίπτωση παράλειψης γνωστοποίησης μεταβολής στοιχείων της γνωστοποίησης λειτουργίας των άρθρων 6B και 6Γ ή παροχής αναληθών στοιχείων κατά την αρχική γνωστοποίηση λειτουργίας ή τη μεταβολή της, επιβάλλεται σε βάρος του φορέα της κτηνοτροφικής εγκατάστασης διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις της Κατηγορίας Β και πεντακοσίων (500) ευρώ για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις δυναμικότητας κάτω των ορίων της Κατηγορίας Β. Εφόσον η αρμόδια ΔΑΟΚ μετά από σχετική εισήγηση της επιτροπής σταβλισμού του άρθρου 4 κρίνει ότι η παράλειψη γνωστοποίησης αφορά στοιχεία ήσσονος σημασίας, μπορεί να επιβάλλει στον φορέα το μέτρο της έγγραφης σύστασης προς συμμόρφωση, αντί των ανωτέρω διοικητικών προστίμων.

ββ) Πρόστιμο από πεντακόσια (500) ευρώ έως δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ, σε βάρος του φορέα της κτηνοτροφικής εγκατάστασης, εφόσον κατά τη λειτουργία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων καταγραφούν παραβάσεις που δεν επισύρουν τη διακοπή της λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και είναι δυνατή η άρση τους με την εκτέλεση βελτιωτικών εργασιών.

βγ) Πρόστιμο από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ έως είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ, σε βάρος του φορέα της κτηνοτροφικής εγκατάστασης, εφόσον κατά τη λειτουργία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων καταγραφούν παραβάσεις που προκαλούν εκτεταμένη βλάβη στο περιβάλλον, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και δεν είναι δυνατόν να αρθούν με την εκτέλεση βελτιωτικών εργασιών οπότε και διακόπτεται η λειτουργία της εγκατάστασης.

βδ) Σε περίπτωση λειτουργίας κτηνοτροφικής εγκατάστασης χωρίς έγκριση ίδρυσης και έγκριση ή γνωστοποίηση λειτουργίας που απαιτούνται σύμφωνα με τα άρθρα 6Α, 6Β και 6Γ επιβάλλονται οι κυρώσεις της υποπερ. ββ΄.

2. Οι κυρώσεις των περ.α’ και β’ της παρ. 1 επιβάλλονται ανεξάρτητα ή σε συνδυασμό, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης, τη συχνότητα, την υποτροπή, την προκαλούμενη περιβαλλοντική και υγειονομική επιβάρυνση.

3. Τα πρόστιμα καταβάλλονται εντός προθεσμίας ενός (1) μηνός από την οριστική και ανέκκλητη επιβολή τους. Μετά από την παρέλευση της εν λόγω προθεσμίας αυτά διπλασιάζονται και διακόπτεται άμεσα η λειτουργία της κτηνοτροφικής εγκατάστασης ακόμη και εάν δεν είχε επιβληθεί η σχετική κύρωση στην αρχική απόφαση επιβολής κυρώσεων.

4. Μετά από τη διαπίστωση των παραβάσεων και πριν από την επιβολή των κυρώσεων, η αρμόδια ΔΑΟΚ, μετά από εισήγηση της επιτροπής σταβλισμού, καλεί εγγράφως σε ακρόαση, με αποδεικτικό επίδοσης από όργανο της αρμόδιας ΔΑΟΚ, τον φορέα της κτηνοτροφικής εγκατάστασης ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του, προκειμένου να εκθέσει τις απόψεις του και να καταθέσει υπόμνημα, εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών από την ημέρα επίδοσης σε αυτόν του σχετικού εγγράφου.

5. Η επιτροπή σταβλισμού, αφού λάβει υπόψη τις απόψεις του ενδιαφερόμενου και εφόσον κρίνει ότι:

α) Είναι εφικτή η αποκατάσταση της νόμιμης λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων με την εκτέλεση βελτιωτικών εργασιών και ότι η συνέχιση της λειτουργίας τους υπό τις ίδιες συνθήκες, δεν απειλεί άμεσα τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, εισηγείται στην AAA την έκδοση σχετικής απόφασης, στην οποία καθορίζονται επακριβώς οι απαιτούμενες βελτιώσεις και η προθεσμία εντός της οποίας πρέπει να υλοποιηθούν. Η προθεσμία αυτή, δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τρεις (3) μήνες που μπορεί να παραταθεί σε περιπτώσεις καθυστερήσεων στην υλοποίηση των απαιτούμενων βελτιωτικών εργασιών, εξαιτίας εξωγενών παραγόντων, που δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα του ενδιαφερόμενου και η οποία δεν μπορεί να ξεπερνά το ήμισυ της αρχικής.

β) Δεν είναι εφικτή η άρση των παραβάσεων που διαπιστώθηκαν και η συνέχιση της λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων απειλεί άμεσα τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, εισηγείται στην AAA την έκδοση απόφασης επιβολής κυρώσεων, όπως αυτές περιγράφονται στην παρ. 1.

6. Στις περιπτώσεις που επιβληθεί η κύρωση της διακοπής της λειτουργίας της εγκατάστασης, στη σχετική απόφαση τίθεται ορισμένη προθεσμία απομάκρυνσης του ζωικού κεφαλαίου που τυχόν υπάρχει σε αυτή. Η προθεσμία για την απομάκρυνση του ζωικού κεφαλαίου ορίζεται μέχρι τρεις (3) μήνες με δυνατότητα παράτασης μέχρι ένα (1) μήνα επιπλέον σε περιπτώσεις εξωγενών παραγόντων που δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα του φορέα της κτηνοτροφικής εγκατάστασης. Η απομάκρυνση του ζωικού κεφαλαίου γίνεται εντός της ορισθείσας προθεσμίας με την αποκλειστική ευθύνη και δαπάνη του φορέα της κτηνοτροφικής εγκατάστασης. Αν μετά από την παρέλευση της σχετικής προθεσμίας και της παράτασης αυτής ο φορέας δεν έχει απομακρύνει από τη μονάδα το ζωικό κεφάλαιο, τότε τα ζώα θεωρούνται ως ανεπιτήρητα και για τη διαχείριση τους εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του άρθρου 17. Η διακοπή της λειτουργίας της κτηνοτροφικής εγκατάστασης πραγματοποιείται με επίσπευση του προϊσταμένου της AAA μετά από την απομάκρυνση του ζωικού κεφαλαίου, η οποία διενεργείται από τα συνεργεία περισυλλογής ανεπιτήρητων ζώων της παρ. 4 του άρθρου 17, υπό την εποπτεία της επιτροπής σταβλισμού, με τη συνδρομή των αστυνομικών αρχών. Η AAA, μετά από την απομάκρυνση του ζωικού κεφαλαίου και αφού ενημερώσει τον φορέα της κτηνοτροφικής εγκατάστασης, ζητά τη διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη συγκεκριμένη εγκατάσταση από τον διαχειριστή του δικτύου ή του συστήματος ηλεκτροδότησης, ο οποίος υποχρεούται να προβεί στη ζητούμενη διακοπή εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη σχετική ειδοποίηση. Μετά και τη διακοπή της ηλεκτροδότησης της κτηνοτροφικής εγκατάστασης σφραγίζει, παρουσία της αστυνομικής αρχής και του φορέα της κτηνοτροφικής εγκατάστασης ή του νομίμου εκπροσώπου του, τον παραγωγικό εξοπλισμό της, την αποθήκη και τις επικίνδυνες εγκαταστάσεις και συντάσσει σχετικό πρωτόκολλο.

7. Οι πιο πάνω αναφερόμενες διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα επιβάλλονται πέραν των οποιωνδήποτε ποινικών, αστικών ή άλλων κυρώσεων που προβλέπονται από άλλες διατάξεις. Τα πρόστιμα αποτελούν πόρο της οικείας Περιφέρειας και εισπράττονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.).

8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού ρυθμίζονται ειδικότερα ζητήματα εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος. Με όμοια απόφαση μπορεί να αναπροσαρμόζεται το ύψος των προστίμων που προβλέπονται στο νόμο αυτό.».

 

4. Το άρθρο 11 καταργείται.

 

5. Στο άρθρο 14, η παρ. 1 αντικαθίσταται, οι παρ. 3, 4 και 5 καταργούνται, οι παρ. 6, 7 και 8 αντικαθίστανται και αναριθμούνται σε παρ. 3, 4 και 5, η παρ. 9 αναριθμείται σε παρ. 6, μετά από την παρ. 6 προστίθενται παρ. 7, 8 και 9 και το άρθρο 14 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 14

Μεταβατικές διατάξεις

1. Οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, οι οποίες λειτουργούν χωρίς άδεια λειτουργίας ή άδεια εγκατάστασης κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης, υποχρεούνται μέχρι τις 31.12.2022 να λάβουν έγκριση ίδρυσης και έγκριση λειτουργίας ή να λάβουν έγκριση ίδρυσης και να προβούν σε γνωστοποίηση λειτουργίας, κατά περίπτωση, σύμφωνα με τα άρθρα 6Α, 6Β και 6Γ.

Μέχρι τη λήξη της ανωτέρω προθεσμίας αναστέλλεται η ισχύς των διοικητικών πράξεων αποβολής, επιβολής προστίμων, κατεδάφισης, που τυχόν έχουν εκδοθεί, και αυτές ανακαλούνται οριστικά, εφόσον εκδοθεί η έγκριση λειτουργίας ή ο φορέας της κτηνοτροφικής εγκατάστασης προβεί σε γνωστοποίηση λειτουργίας, μετά από τη συγκέντρωση όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών σύμφωνα με τα άρθρα 6Α, 6Β και 6Γ.

Μετά από την παρέλευση της προθεσμίας της παρούσας, η κτηνοτροφική εγκατάσταση μπορεί να λάβει έγκριση λειτουργίας ή να προβεί σε γνωστοποίηση λειτουργίας, κατά περίπτωση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 6Α, 6Β και 6Γ, μόνο αφού καταβληθεί οποιοδήποτε χρηματικό πρόστιμο έχει επιβληθεί.

Οι διατάξεις της παρούσας δεν εφαρμόζονται σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, στις οποίες έχουν καταγραφεί από τις αρμόδιες αρχές παραβάσεις, για τις οποίες υπάρχει αντικειμενική αδυναμία άρσης των παρατυπιών.

2. Η ρύθμιση της παρ. 1 ισχύει και για όσες κτηνοτροφικές μονάδες είναι εγκατεστημένες χωρίς άδεια σε δάση, δασικές ή δημόσιες εκτάσεις, εφόσον εξασφαλίσουν την άδεια του Δασάρχη που προβλέπεται στο άρθρο 13.

3. Οι άδειες λειτουργίας και οι άδειες εγκατάστασης που έχουν εκδοθεί για ορισμένη χρονική διάρκεια και βρίσκονται σε ισχύ κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι τη λήξη τους. Κατά τη διάρκεια της ισχύος τους εφαρμόζονται οι διατάξεις που ίσχυαν κατά το χρόνο της έκδοσής τους.

4. Αιτήματα για χορήγηση άδειας προέγκρισης κτηνοτροφικής εγκατάστασης τα οποία έχουν υποβληθεί πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος και δεν έχουν περατωθεί μέχρι την έναρξη ισχύος της εξετάζονται από την αρμόδια ΔΑΟΚ ως αιτήματα χορήγησης έγκρισης ίδρυσης της κτηνοτροφικής εγκατάστασης, σύμφωνα με τα άρθρα 6Α, 6Β και 6Γ. Στις περιπτώσεις αυτές δεν υποβάλλονται εκ νέου όσα εκ των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την έκδοση έγκρισης ίδρυσης είχαν υποβληθεί από τον ενδιαφερόμενο φορέα κατά τη διαδικασία χορήγησης άδειας προέγκρισης και παραμένουν σε ισχύ.

5. Φορείς κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων για τις οποίες έχει χορηγηθεί άδεια προέγκρισης έως την έναρξη ισχύος του παρόντος, υποβάλλουν αίτημα για χορήγηση έγκρισης ίδρυσης της κτηνοτροφικής εγκατάστασης, σύμφωνα με τα άρθρα 6Α, 6Β και 6Γ. Στις περιπτώσεις αυτές η άδεια προέγκρισης που έχει χορηγηθεί παραμένει σε ισχύ και δεν υποβάλλονται εκ νέου όσα εκ των απαραίτητων δικαιολογητικών για την έκδοση έγκρισης ίδρυσης είχαν υποβληθεί από τον ενδιαφερόμενο φορέα για τη χορήγηση άδειας προέγκρισης και παραμένουν σε ισχύ.

6. Πριν από τον προβλεπόμενο έλεγχο για την έκδοση της οριστικής άδειας εγκατάστασης, στις περιπτώσεις υποβολής από τον ενδιαφερόμενο φορέα ανακριβών δηλώσεων και στοιχείων κατά τη διαδικασία έκδοσης αυτής, οι εργασίες που πραγματοποιούνται, εκτελούνται αποκλειστικά με ευθύνη του ενδιαφερόμενου φορέα και βαρύνουν αποκλειστικά τον ίδιο. Η διοίκηση δεν δεσμεύεται για τη χορήγηση της άδειας εγκατάστασης ακόμη και εάν έχει χορηγηθεί άδεια προέγκρισης εγκατάστασης.

7. Όπου στον παρόντα νόμο και στις κείμενες διατάξεις αναφέρεται προέγκριση εγκατάστασης και άδεια εγκατάστασης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, από την έναρξη ισχύος του παρόντος νοείται αντίστοιχα έγκριση ίδρυσης και έγκριση ή γνωστοποίηση λειτουργίας.

8. Όπου στον παρόντα νόμο και στις κείμενες διατάξεις αναφέρεται ανάκληση άδειας εγκατάστασης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, από την έναρξη ισχύος του παρόντος νοείται η διακοπή λειτουργίας για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που υπόκεινται σε γνωστοποίηση λειτουργίας σύμφωνα με τα άρθρα 6Β και 6Γ και με τη διαδικασία απομάκρυνσης του ζωικού κεφαλαίου της παρ. 7 του άρθρου 10.

9. Ειδικές διοικητικές ενστάσεις οι οποίες έχουν υποβληθεί σύμφωνα με το άρθρο 11, όπως αυτό ίσχυε πριν την κατάργησή του, οι οποίες δεν έχουν εξεταστεί από την επιτροπή ενστάσεων, εξετάζονται από την αρμόδια ΔΑΟΚ ως αιτήσεις θεραπείας του άρθρου 24 του ν. 2690/1999 (Α′ 45).».

 

Άρθρο 106

Εξουσιοδοτική διάταξη

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μπορεί να ρυθμίζονται ειδικότερα τεχνικά ζητήματα σχετικά με τη διαδικασία γνωστοποίησης λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων του παρόντος Κεφαλαίου.

 

Άρθρο 107

Τελικές διατάξεις

1. Το άρθρο 84 του ν. 4442/2016 αναριθμείται σε άρθρο 108.

2. Στην Ομάδα 1η με τίτλο «ΓΕΩΡΓΙΑ, ΔΑΣΟΚΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΑ», του Παραρτήματος του ν. 4442/2016, μετά τον ΚΑΔ 01.49 προστίθεται ΚΑΔ, ως εξής:

«01.50 Μικτές γεωργοκτηνοτροφικές δραστηριότητες».

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

11-11-2022 09:47adoport

357 PediГЎtrico Jbe <a href=https://bestcialis20mg.com/>buy cialis non prescription</a>

Απάντηση

21-06-2022 05:00llrmoylpcqua

Тор: Любовь и гром http://clck.ru/rbT4C Тор Любовь и гром смотреть смотреть онлайн

Απάντηση

05-05-2022 22:34Milton

Новинки фільми, серіали, мультфільми 2021 року, які вже вийшли Ви можете дивитися українською на нашому сайті link

Απάντηση

08-04-2022 21:10toorces

Owdbne Sulfamethoxazole [url=https://bestadalafil.com/]best place to buy cialis online[/url] PCI techniques include percutaneous transluminal coronary angioplasty PTCA stent placement laser angioplasty a small laser on the tip of a catheter vaporizes plaque and atherectomy. <a href="https://bestadalafil.com/">Cialis</a> Viagra Generico Sildenafil Citrato 100 Mg Xempku https://bestadalafil.com/ - Cialis

Απάντηση

06-07-2020 21:36ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΛΗΜΕΝΤΖΟΣ

Την περίοδο 1970-1980 + τις άδειες λειτουργίας τις ενέκρινε η ΑΣΤΥΝΟΜΊΑ αφού είχε εγκριθεί η ιδρυση απο την διεύθυνση Γεωργίας και την διεύθυνση Υγείας με αυτοψία και η άδεια ήταν'' ισόβια '' αργότερα προστέθηκε και η ανάγκη για εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους για να είναι ισόβιες και όταν πήγαν στούς Δήμους και τις νομαρχίες έγιναν ορισμένου χρόνου είτε έχουν γίνει περιβαλλοντικές αλλαγές είτε οχι . .Οι άδειες λειτουργίας με τις νέες διαδικασίες και με την προυπόθεση τήρησης της κείμενης νομοθε- σίας ΤΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ? ( δέν αναφέρεται χρόνος που θα ισχύουν.)

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία