Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Ταχύρρυθμα μαθήματα επιχειρηματικότητας από την Ένωση Αγρινίου

Πλώρη για τη σύσταση Οµάδας Παραγωγών Εσπεριδοειδών έβαλε η Ένωση Αγρινίου, ενώ άµεσα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες και για τη δηµιουργία αντίστοιχων Οµάδων σε Μηδική και Καλαµπόκι, µε την τελευταία να προβλέπεται µες στο καλοκαίρι.

Ταχύρρυθμα μαθήματα επιχειρηματικότητας από την Ένωση Αγρινίου

2
0
Συγκεκριµένα, αυτή τη βδοµάδα άρχισε η συλλογή των αιτήσεων για την Οµάδα στα Εσπεριδοειδή, µετά από σχετική απόφαση του ∆.Σ. της Ένωσης την Τρίτη 10 Μαρτίου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο παραγωγός που θα ενταχθεί στην Οµάδα των Εσπεριδοειδών «θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει εφόδια µε εκπτώσεις, να διαθέτει το προϊόν του µέσω της Οµάδας και να παίρνει τη συνδεδεµένη ενίσχυση αντιµετωπίζοντας πιο εύκολα τη γραφειοκρατία», είπε στην Agrenda o πρόεδρος της Ένωσης Θωµάς Κουτσουπιάς, ο οποίος εκτιµά ότι τα µέλη στις Οµάδες αυτές –µαζί µε αυτήν στο Γάλα, που σχεδιάζει να συστήσει η Ένωση µες στο ’15- θα ανέλθουν στις 10.000.

Η µεγαλύτερη στην ελιάΗ Ένωση έχει ξεκινήσει απ’ την αρχή του ’15 Οµάδα Παραγωγών Ελιάς, η οποία, σύµφωνα µε τα στελέχη της, αποτελεί τη µεγαλύτερη Ο.Π. στην Ελλάδα, µε 5.390 µέλη, τα οποία λαµβάνουν:
 ∆ωρεάν υπηρεσίες ανάπτυξης-εφαρµογής-επίβλεψης και πιστοποίησης σύγχρονων συστηµάτων ποιότητας και διαχείρισης των καλλιεργειών τους αφού µπορούν να εφαρµόσουν οµαδικά πλέον τα συστήµατα αυτά,
 έκπτωση (5%) κατά την προµήθεια λιπασµάτων, γεωργικών εφοδίων κτλ, που αφορούν την καλλιέργεια της ελιάς, από τα υποκαταστήµατα του Συνεταιρισµού,  έκπτωση  κατά την υποβολή της δήλωσης  Ο.Σ.∆.Ε.,  υψηλότερη τιµή (+0,05 ευρώ/κιλό), κατά την παράδοση του ελαιοκάρπου τους, στα κατά τόπους κέντρα παραλαβής του Συνεταιρισµού,   δυνατότητα διάθεσης των πιστοποιηµένων προϊόντων τους σε καλύτερες τιµές µετά από κοινές συµφωνίες και συµβολαιακές πρακτικές µε εταιρείες και εµπόρους,   εξασφάλιση καλύτερων προοπτικών ενίσχυσης από τη νέα ΚΑΠ λόγω της κάλυψης των επιπλέον απαιτήσεων που επιβάλλει η εφαρµογή της

Η Οµάδα έχει καταθέσει πρόταση από τα µέσα Φεβρουαρίου για το πρόγραµµα Οργανώσεων Ελαιοκοµικών Φορέων της επόµενης τριετίας (2015-2018) ύψους 5 εκατ. ευρώ, της οποίας η έγκριση αναµένεται µέσα στο Μάρτη. Σύµφωνα µε τον κ. Κουτσουπιά, «2,5 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τις ανάγκες των ελαιοπαραγωγών (εξοπλισµός, εκπαίδευση, ολοκληρωµένη διαχείριση) και τα υπόλοιπα για τον εκσυγχρονισµό του Εργοστασίου Βρώσιµων Ελιών της Ένωσης».
Ο Συνεταιρισµός έχει ήδη πραγµατοποιήσει άλλα δύο προγράµµατα ως ελαιοκοµικός φορέας (2009-2012 και 2012-2015), µέσα από τα οποία υλοποίησε δράσεις, όπως η πιστοποίηση των ελαιοπαραγωγών–µελών του κατά AGRO 2-1 και 2-2, η εφαρµογή συστήµατος ολοκληρωµένης διαχείρισης σε τουλάχιστον 1.200 ελαιοπαραγωγούς, συστήµατος ιχνηλασιµότητας, ISO και HACCP στο εργοστάσιο, εγκατάσταση εκπυρηνωτικών, γεµιστικής µηχανής κτλ., ενώ µε το τρίτο πρόγραµµα «αναµένεται να δοθεί περισσότερη βάση στον εκσυγχρονισµό του εργοστασίου, καθώς ο µισός προϋπολογισµός θα αφορά την ανακατασκευή των δεξαµενών και άλλα πάγια µηχανήµατα της µονάδας ώστε να µπορεί να επεξεργαστεί µεγαλύτερη ποσότητα ελιών ηµερησίως», επισηµαίνει ο Γιάννης Πολίτης, προϊστάµενος Οµάδων Παραγωγών και Κοινοτικών Προγραµµάτων της Ένωσης.

Συγκεκριµένα, «η ποσότητα των ελιών που επεξεργάζεται το εργοστάσιο από 3.000-4.000 τόνους που είναι τώρα ηµερησίως, µετά τον εκσυγχρονισµό θα είναι 8.000-10.000 τόνοι», διευκρινίζει ο κ. Κουτσουπιάς, ο οποίος συµπληρώνει ότι οι παραγωγοί, µε τους οποίους συνεργάζεται το εργοστάσιο ανέρχονται στους 560 από 50, που ήταν το 2010. «Το εργοστάσιο βρώσιµων ελιών της Ένωσης είναι από τα λίγα στην Ελλάδα µε τόσο µεγάλη δυνατότητα στεγασµένης αποθήκευσης -3.500 τόνοι-», υπογραµµίζει η προϊσταµένη του Ακριβή Κούκη. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ένωση συµµετέχει στην κοινοπραξία DHMHTRA S.A για πωλήσεις wholesale-retail στο µεγαλύτερο εµπορικό κέντρο της Ρωσίας  Bitza Park, αποτελώντας τη µόνη εταιρεία εµπορίας τροφίµων σ’ αυτό.


Αποσύρονται ελληνικές ελιές από τα ράφια του εξωτερικούΜεγάλο πρόβληµα στις εξαγωγές έχει δηµιουργήσει η σύγχυση ανάµεσα στην ονοµασία του προϊόντος Π.Ο.Π. «ελιά Καλαµάτας» και του προϊόντος που εξάγεται σε κάθε γωνιά της γης µε την ονοµασία της ποικιλίας «kalamata olives», επισήµανε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ Νέλος Γεωργούδης στην ηµερίδα, που διοργάνωσε η Ένωση στο Αγρίνιο το Σάββατο 7 Μαρτίου.

Λόγω του προβλήµατος της ονοµασίας, «το 2013 η ιταλική αγορά έκλεισε για την ελιά Καλαµάτας, ενώ από 1η Ιανουαρίου 2015 αποσύρθηκαν προϊόντα από τη Σλοβενία», επεξήγησε ο κ. Γεωργούδης, τονίζοντας ότι «200 εκατ. εξαγωγών της ποικιλίας Καλαµάτα είναι στον αέρα λόγω της αδιαφορίας των υπηρεσιών του υπουργείου, ενώ 45.000 τόνοι επιτραπέζιας ελιάς Καλαµάτα κινδυνεύουν να µεταφερθούν στο εξωτερικό και να µεταποιούνται και να συσκευάζονται εκεί». «Σε µια εποχή που η χώρα περνάει κρίση, η ελιά µπορεί να οδηγήσει σε µια αντίθετη κατεύθυνση, στην ανάπτυξη, καθώς είναι ένα ιδιαίτερο εξαγωγικό προϊόν», τόνισε ο Μιχάλης Μανούσος, γεν. διευθυντής της foodstandard, η οποία διοργάνωσε τη δηµοσιογραφική επίσκεψη στο Αγρίνιο 5 – 7 Μαρτίου.


Βρήκε τον τόπο της η στέβια στο ΑγρίνιοΤο Αγρίνιο ανέδειξε ως την καταλληλότερη περιοχή πανευρωπαϊκά για την ανάπτυξη στέβιας ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραµµα υπό την καθοδήγηση του Πανεπιστηµίου Χοκενχάιµ της Γερµανίας, καθώς εκεί η καλλιέργεια είχε τις µεγαλύτερες αποδόσεις, ενώ και τα σάκχαρα ήταν αυξηµένα κατά 10%.
Όπως εξήγησε ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Αγρινίου Νικόλαος Καζαντζής, η καταλληλότητα
της περιοχής έγκειται «στις κλιµατολογικές συνθήκες και την εδαφική σύσταση, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσµα παλαιότερα την παραγωγή στην περιοχή µίας από τις καλύτερες ποιότητες καπνού στην Ελλάδα».
Η καλλιέργεια στέβιας επιλέχθηκε από την Ένωση ως εναλλακτική λύση µετά τη διακοπή του καπνού λόγω των οµοιοτήτων στην καλλιεργητική τεχνική και της ύπαρξης ήδη υποδοµών, που θα µπορούσαν να υποστηρίξουν τη στέβια.

«Το φυτό έχει έρθει από τον Αµαζόνιο και δεν αντιµετωπίζει εχθρούς», επισηµαίνει ο Θωµάς Κουτσουπιάς, πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου, η οποία έχει αποκλειστική συνεργασία µε την ινδική εταιρία Sun fruits, µε σκοπό την ανάπτυξη της καλλιέργειας στην Ελλάδα και τη δηµιουργία εργοστασίου επεξεργασίας και παραγωγής τελικού προϊόντος σακχαριτών στο Αγρίνιο.

Η στέβια καλλιεργήθηκε για 1η φορά το 2014 από την Ένωση σε περίπου 600 στρέµµατα 40-45 παραγωγών, µε την τιµή παραγωγού, σύµφωνα µε το τρέχον συµβόλαιο της Ένωσης µε τη Sun fruits, να ορίζεται στα 3 δολάρια το κιλό αποξηραµένα φύλλα

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι στο πλαίσιο της αποστολής, η οµάδα των δηµοσιογράφων επισκέφθηκε το ένα από τα δύο συσκευαστήρια του «Αχελώου», του πρωτοβάθµιου συνεταιρισµού – µέλους της Ένωσης Αγρινίου, που επεξεργάζεται και τυποποιεί σπαράγγια, δαµάσκηνα και ακτινίδια, τα οποία στέλνει σε 18 χώρες.


Ξεκινάει από τον Σεπτέμβρη η Αμφιγάλ Στους 148 ανέρχονται οι παραγωγοί που έχουν συνάψει σύµβαση µε την ΑΜΦΙΓΑΛ (ανώνυµη εταιρεία, µε κύριο µέτοχο –κατά 80%- την Ένωση Αγρινίου) για την γαλακτοκοµική περίοδο του ’14, µε την εισκοµιζόµενη ποσότητα να εκτιµάται στους 850-1.000 τόνους.

Η πρώτη σεζόν λειτουργίας της µονάδας επεξεργασίας και τυποποίησης γάλακτος, που έχει ενταχθεί στο 123Α το Νοέµβρη του 2011, θα ξεκινήσει το Σεπτέµβριο και η φέτα, που θα παραχθεί, θα διατεθεί στην αµερικανική αγορά -ήδη έχει κλειστεί συµβόλαιο-, ενώ τα σκληρά τυριά στην εγχώρια. Επισηµαίνεται ότι η δυναµικότητα του εργοστασίου ανέρχεται στους 5.400 τόνους φέτα και σκληρά τυριά ετησίως

Σύµφωνα µε τον πρόεδρο της Ένωσης Αγρινίου Θωµά Κουτσουπιά, «όταν µπει σε πλήρη παραγωγή η µονάδα -σε 3-4 χρόνια- οι συνεργαζόµενοι παραγωγοί θα φτάσουν τους 2.000-3.000, η εισκοµιζόµενη ποσότητα τους 20.000 τόνους ετησίως και ο τζίρος πάνω από 10 εκατ. ευρώ».

«Στόχος είναι µε το συγκεκριµένο έργο να τριπλασιαστεί η παραγωγή ζωοτροφών της Ένωσης, να αναβαθµιστεί η περιοχή µε την ανάπτυξη ενός Brand και παράλληλα οι παραγωγοί να έχουν όφελος µε τη βελτίωση της τεχνογνωσίας στη διαδικασία  παραγωγής», επισήµανε ο κ. Κουτσουπιάς.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία