BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Πληρώθηκαν οι οφειλές, αργεί η επανασύνδεση για ρεύμα

Μπροστά σε καινούργια βάσανα βρίσκονται οι οφειλέτες της ΔΕΗ που εντάχθηκαν στο πλαίσιο ειδικής ρύθμισης το οποίο ανακοίνωσε πριν από ένα μήνα περίπου η διοίκηση της επιχείρησης προκειμένου να διευκολύνει τους αγρότες να αποκαταστήσουν τη λειτουργία των αρδευτικών τους μονάδων στο ξεκίνημα της νέας καλλιεργητικής περιόδου.

2_ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟ_ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙΟΥ_Γ_2

21
1

Οι πληροφορίες θέλουν τους περισσότερους οφειλέτες να έχουν σπεύσει για την αξιοποίηση της δυνατότητας ρύθμισης της οφειλής, να έχουν προκαταβάλει κατά περίπτωση το 15% ή 20% της οφειλής τους και να αναμένουν την επανασύνδεση του ρεύματος με τα αντλιοστάσια και της πομόνες. Η διαβεβαίωση των αρμοδίων ήταν ότι η επανασύνδεση θα γίνει σε 5 μέρες από την ολοκλήρωση της ρύθμισης και την καταβολή της προκαταβολής. Αυτό όμως δεν έχει γίνει, παρά το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις έχουν παρέλθει ακόμα και 15 μέρες από την προκαταβολή μέρους της οφειλής.

Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις καλλιεργητών που καταγράφουν μεγάλη ζημιά. Αναφέρεται για παράδειγμα στο Agronews περίπτωση βαμβακοκαλλιεργητή από τα Φάρσαλα ο οποίος βασιζόμενος στις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων της ΔΕΗ προχώρησε στην εαρινή σπορά του βάμβακος, με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να έχει το ρεύμα ώστε να προχωρήσει στην άρδευση της καλλιέργειας. Η καθυστέρηση από την πλευρά της ΔΕΗ τον ανάγκασε να μείνει πίσω στην άρδευση και να υποχρεωθεί σε προετοιμασία επανασποράς η οποία και πάλι τελεί υπό την αβεβαιότητα ανταπόκρισης της ΔΕΗ στη υποχρέωση που πηγάζει από τη σύμβαση.  
      

Ακολουθεί η ανακοίνωση που είχε εκδώσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στις 16 Απριλίου αμέσως μετά τη συμφωνία της πολιτικής ηγεσίας με τη διοίκηση της ΔΕΗ για την υλοποίηση της ρύθμισης των οφειλών από αγροτικό ρεύμα.  

Ιδιαιτέρως σημαντική συμφωνία μεταξύ ΥπΑΑΤ και ΔΕΗ

για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των αγροτών

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης και ο Υφυπουργός Κώστας Σκρέκας, στο πλαίσιο των ανακουφιστικών μέτρων που λαμβάνει το Υπουργείο για την άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στον πρωτογενή τομέα πέτυχαν, κατόπιν συμφωνίας με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, Γιώργο Στάσση την ένταξη των αγροτών σε νέα ευνοϊκή ρύθμιση με στόχο την εξυπηρέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς την Επιχείρηση.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να διακανονίσουν τις οφειλές τους είτε προκαταβάλλοντας το 15% της συνολικής οφειλής προς τη ΔΕΗ και να εξοφλήσουν το υπόλοιπο ποσό σε 18 μηνιαίες δόσεις, είτε προκαταβάλλοντας το 20% και να αποπληρώσουν την εναπομείνασα οφειλή σε 20 μηνιαίες δόσεις.

Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα γίνεται τηλεφωνικά μέσω του πανελλαδικού τηλεφωνικού κέντρου της ΔΕΗ στον αριθμό 11770, από Δευτέρα έως Παρασκευή μεταξύ 07:00 και 21:00.

Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση εντάσσονται τόσο οι ενεργές όσο και οι μη ενεργές ρυθμίσεις, δηλαδή ισχύει και για τις παροχές για τις οποίες έχει καταγγελθεί η σύμβαση.

Ο ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδης σε σχετική δήλωσή του επεσήμανε: «Για πολλοστή φορά, το τελευταίο δύσκολο χρονικό διάστημα για την πατρίδα μας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρεμβαίνει προς όφελος των αγροτών δημιουργώντας τις προϋποθέσεις εκείνες που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν την παραγωγική διαδικασία τους προκειμένου να διασφαλιστεί η διατροφική επάρκεια της χώρας και ο πρωτογενής τομέας να παραμείνει η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας».

Ο ΥφΑΑΤ, Κ. Σκρέκας δήλωσε από την πλευρά του: «Μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνει και η Ελλάδα από την πανδημία του κορωνοϊού, είναι ξεκάθαρο ότι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι κορυφαία προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, καθώς θωρακίζει τη διατροφική ασφάλεια της χώρας και ταυτόχρονα αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας».

 

 

 

 

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

12-05-2020 05:51Ηλίας πουρλιωτης

Η ΔΕΗ αρ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία