BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Με τρακτέρ στην Agrotica οι Μακεδόνες αγρότες 1η Φεβρουαρίου

Μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σχεδιάζουν για την 1η Φεβρουαρίου, ημέρα εγκαινίων της Agrotica, οι αγρότες της Μακεδονίας, οι οποίοι είναι σε συνεννόηση και με συναδέλφους τους, από άλλα σημεία της χώρας ώστε να συνδράμουν με την παρουσία τους στην καλύτερη οργάνωση της κινητοποίησης.

321321321

Λεωνίδας Λιάμης

517
2

Το πλάνο προβλέπει την είσοδο των τρακτέρ μέχρι το πλακόστρωτο που βρίσκεται στη νότια πύλη του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου, απέναντι από την πλατεία της ΧΑΝΘ και την παραμονή τους για όσο διαρκέσει η Agrotica και να συνδυαστεί με την οργάνωση, την Πέμπτη το απόγευμα, μαζικού αγροτικού συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας, προκειμένου να σταλεί μήνυμα προς την κυβέρνηση για την ανάγκη να σκύψει άμεσα και να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα του κλάδου.

Επιπλέον, αμέσως μετά το συλλαλητήριο το συντονιστικό των αγροτών θα παραδώσει υπόμνημα στο γραφείο που διατηρεί ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο θα περιγράφεται το διεκδικητικό πλαίσιο και θα διατυπώνεται το αίτημα για συνάντηση με τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ανεξάρτητα από την όποια συζήτηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εάν τεθεί τέτοιο θέμα στο τραπέζι.  

Η απόφαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, λήφθηκε ομόφωνα τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου σε διευρυμένη σύσκεψη που οργανώθηκε στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης, με συμμετοχή πάνω από 200 - 250 αγροτών, μεταξύ των οποίων και εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων από την Πέλλα, την Ημαθία, το Κιλκίς, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, τη Δράμα και τις Σέρρες, οι οποίοι δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν την πρόταση στα κατά τόπους μπλόκα και αφού κάνουν συνελεύσεις να δηλώσουν στη συνέχεια με τι δύναμη τρακτέρ κα πόσο κόσμο θα συμμετάσχουν.  

Ως άμεσο επόμενο βήμα ορίστηκε επίσης μια 6μελής επιτροπή, η οποία πρόκειται να έχει συνάντηση, την Τρίτη 30 Ιανουαρίου, στις 11 το πρωί, με την ηγεσία της αστυνομικής διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, με σκοπό να υπάρξει συνεννόηση για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η είσοδος των μηχανημάτων στην πόλη, ώστε να μη διαταραχθεί, κατά το δυνατό, η καθημερινότητα των υπόλοιπων κοινωνικών ομάδων.

Για όσο διήρκεσε η σύσκεψη πάντως, το κλίμα στην αίθουσα ήταν βαρύ για την κυβέρνηση και το ΥπΑΑΤ, με τους παριστάμενους να τονίζουν ότι τα προβλήματα διογκώνονται στον πρωτογενή τομέα, αλλά παρόλα αυτά δεν υπάρχει καμία διάθεση να δοθούν λύσεις. Ειδικά για τη σύσκεψη στο Μαξίμου το απόγευμα της Κυριακής, επισημάνθηκε ότι ήταν καθαρά ένα επικοινωνιακό παιχνίδι, με στόχο να «ξεφουσκώσει» το κύμα των αγανακτισμένων αγροτών που άρχισε να φουσκώνει.

«Οι λύσεις που είπαν πως σχεδιάζουν για το ρεύμα είναι να γελάς», ανέφερε ο Γιώργος Σιδηρόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γιαννιτσών, προσθέτοντας πως «η νέα ΚΑΠ θα μας ενώσει. Έχουμε τη δύναμη, αυτό που χρειάζεται είναι θέληση και θα πετύχουμε στον δίκαιο αγώνα μας». Έντονη κριτική ασκήθηκε επίσης στην παρουσία στην εν λόγω σύσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Ως τεράστιο στοίχημα, για την επιτυχή έκβαση του αγώνα των αγροτών, χαρακτήρισε ο Γιάννης Παναγής, τη μαζικότητα που θα καταφέρει να έχει η σχεδιαζόμενη κινητοποίηση στα εγκαίνια της Agrotica. «Πιάσαμε πάτο. Πλέον δεν πάει άλλο», τόνισε και κάλεσε τους παριστάμενους και όσους αγρότες βρίσκονται στα μπλόκα ή στα σπίτια τους «να γίνουμε μαζί ρεύμα ανατροπής. Όσο σοβαροί είμαστε εμείς με αυτούς, τόσο θα είναι και εκείνοι με εμάς».

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή απηύθυνε και ο Θωμάς Καρυπίδης από τον Αγροκτηνοτροφικό Σύλλογο Παιονίας του Κιλκίς. «Με τη νέα ΚΑΠ, δυστυχώς, για τους κτηνοτρόφους υπάρχει μόνο ένας δρόμος, αυτός που οδηγεί στο σφαγείο. Χάσαμε το 70% της εξισωτικής, τα βοσκοτόπια τα δίνουν στο Κολωνάκι και σε κόσμο που δεν έχει ζωικό κεφάλαιο, ενώ από τα οικολογικά σχήματα που αντικατέστησαν το πρασίνισμα, μόνο η βιολογική κτηνοτροφία μπορεί να αξιοποιηθεί, αλλά δεν συμφέρει διότι οι ζωοτροφές είναι ακριβότερες και η τιμή στο γάλα είναι μόλις 3 λεπτά στο κιλό υψηλότερη», ανέφερε και αφού τόνισε πως θα πρέπει να πάει το μήνυμα στην κυβέρνηση πως αν σπάσει ο κρίκος της κτηνοτροφίας, θα σπάσει όλη η αλυσίδα, υπενθύμισε με νόημα ότι «τα ίδια έκανε το ΠΑΣΟΚ όταν ξεφούσκωσε τα λάστιχα των τρακτέρ και ο ΣΥΡΙΖΑ όταν αύξανε τις ασφαλιστικές εισφορές. Αν δεν θέλουν να έχουν την ίδια τύχη, ας αποφασίσουν να στηρίξουν τον πρωτογενή τομέα».

Για εμπαιγμό των αγροτών, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου, Διαμαντής Διαμαντόπουλος, καθώς, όπως είπε, παραμένουν άλυτα από σειρά ετών, όλα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί. «Καλπάζει το κόστος παραγωγής. Πέρυσι την άνοιξη και το καλοκαίρι βάζαμε πετρέλαιο με 2,05 ευρώ το λίτρο, ενώ το ρεύμα από 0,091 ευρώ η KWh το 2002, έφτασε στο τέλος του 2023 στα 0,165 ευρώ η KWh που συνιστά αύξηση 83%. Την ίδια στιγμή δεν γίνεται κανένας έλεγχος για τα προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες όπου δεν τηρείται τίποτε από όσα ορίζει η Πράσινη Ατζέντα για τους ευρωπαίους αγρότες και ως επιστέγασμα όλων αυτών ήρθε και η νέα ΚΑΠ, που έβαλε μεγάλο μαχαίρι στις επιδοτήσεις», επισήμανε.

Την παντελή απουσία ελέγχων στην αγορά, αλλά και το «αίσχος» με τις επιδοτήσεις, στηλίτευσε, ο εκπρόσωπος του μπλόκου του Δερβενίου, Κώστας Χατζηπαραδείσης, σημειώνοντας πως οι αγρότες της περιοχής είναι αποφασισμένοι να παραστούν στη διαμαρτυρία στην Agrotica. Συμμετοχή στην κινητοποίηση και του μπλόκου των Μουδανιών, Χαλκιδικής, προανάγγειλε ο Θανάσης Μουλάς από την Πορταριά, ενώ το παρών θα δώσουν και οι μελισσοκόμοι της Μακεδονίας, όπως είπε ο Θωμάς Τρουλίδης, μελισσοκόμος από το Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

30-01-2024 12:17κ,ωστας παπαδόπουλος

Αγρότες προσοχή στα ΛΑΜΟΓΙΑ αγροτοπατερες τύπου Σιδερόπουλου από Λάρισα...

Απάντηση

29-01-2024 22:11Νίκος.

Η.κυβερνηση.αυτη.ποτε.δεν.εχει. Στηρηξι.τη.αγροτοκτηνοτροφια. Πάντα.το.κεφαλαιο.παντα.ενησχειη. Τα.εργοστασια.εμεις.η.μαλακες. γιατί.να.το.ψηφιζουμε..καλα.κανει. Και.μας.γραφει.στα.α.....α.του.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία