BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Ιστορική η συνάντηση των αγροτών στη Νίκαια, τρακτέρ για Αθήνα

Συλλαλητήριο την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα με τρακτέρ και μπλόκα στις εθνικές οδούς από την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου αποφάσισαν οι αγρότες έπειτα από μια τετράωρη σύσκεψη στη Νίκαια, η οποία όπως μεταφέρουν οι συμμετέχοντες έλαβε ιστορικές διαστάσεις.

202402061059406798_2

Πέτρος Γκόγκος

2933
5

Ιστορικές διαστάσεις πήρε η συνάντηση αγροτών στη Νίκαια, τρακτέρ για Αθήνα

Οι αποφάσεις που πάρθηκαν την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου στο  πολιτιστικό κέντρο Νίκαιας στη Λάρισα, περιλαμβάνουν: 

  • Αποκλεισμός των εθνικών οδών και του Ισθμού της Κορίνθου
  • Κάθοδος στην Αθήνα με τα τρακτέρ και διαδήλωση έξω από τη Βουλή.
  • Κλείσιμο μεγάλων τελωνείων (ήδη τρακτέρ είναι παραταγμένα στο μεθοριακό σταθμό της Νίκης, στη Φλώρινα)
  • Συλαλλητήρια με τα αγροτικά μηχανήματα στα κέντρα των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προτείνει διάλογο, υπό τον όρο να μην κλείσουν οι δρόμοι.



Νωρίτερα το Agronews έγραφε:


Σε εξέλιξη μια ιστορική πανελλαδική σύσκεψη αγροτών στη Νίκαια



Κλίμα ενότητας σε μια σύσκεψη που λαμβάνει ιστορικές διαστάσεις μεταφέρουν στο agronews.gr αγρότες από τη μεγάλη πανελλαδική σύσκεψη αγροτών στη Νίκαια, κάνοντας λόγο για εικόνες και στιγμές που είχαν να επαναληφθούν πάνω από δύο δεκαετίες.  
Γεμάτη αγρότες είναι η αίθουσα αλλά και οι εξωτερικοί χώροι του Πολιτισμικού Κέντρου Νίκαιας στη Λάρισα, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το μεσημέρι της Τρίτης 6 Φεβρουαρίου η πανελλαδική σύσκεψη, στην οποία θα παρθούν αποφάσεις για την επόμενη φάση των αγροτικών κινητοποιήσεων, οι οποίες όπως όλα δείχνουν, περιλαμβάνουν και κάθοδο τρακτέρ και αγροτών στην Αθήνα.
Έντονα συζητείται το ενδεχόμενο να κατέβουν τρακτέρ στην Αθήνα ή έστω να οργανωθεί ένα συλλαλητήριο το οποίο μένει να φανεί αν θα περάσει από την πανελλαδική σύσκεψη της Τρίτης. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αυτό είναι κάτι που ζητούν οι περισσότεροι αγρότες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις έξω από την Agrotica, αλλά δεν αποκλείεται να το μπλοκάρουν δυνάμεις με επιρροή οι οποίες όμως μέχρι τώρα είχαν ήπια παρουσία στις διεργασίες, αν όχι καμία.






Νέο κάλεσμα Αυγενάκη για διάλογο με τους αγρότες

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, κατά την έναρξη της συζήτησης επί του νομοσχεδίου «Ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας, ρυθμίσεις για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, διατάξεις για τη φυτοϋγεία, τα βιοκτόνα προϊόντα και την ποιότητα τροφίμων και άλλες διατάξεις για την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης», που ξεκίνησε, σήμερα, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, δήλωσε τα εξής:

«Στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι στις αγωνίες των αγροτών και την αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν για το μέλλον  του πρωτογενούς τομέα.

Αυτές τις μέρες πολλά ελέχθησαν και πολλά εγράφησαν.

Εκείνο που μετράει όμως είναι, από τη μια η πολιτική βούληση της κυβέρνησης για διάλογο -  όπως εκφράζεται από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων-  και από την άλλη η επιθυμία των ιδίων των αγροτών που διαμαρτύρονται για εξεύρεση λύσεων.

Εν όψει των αποφάσεων που θα λάβουν σήμερα οι αγρότες που βρίσκονται στους δρόμους, θέλω να επισημάνω ότι η κυβέρνηση είναι ανοικτή στο διάλογο μαζί τους.

Σε όλους τους τόνους και όλα τα επίπεδα, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και η επίλυση των προβλημάτων του κλάδου αποτελούν προτεραιότητά μας.

Γνωρίζουμε ότι πολλά από τα προβλήματα αυτά λόγω της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης έχουν ενταθεί. Εδώ είμαστε για να τα συζητήσουμε και να λάβουμε ρεαλιστικές αποφάσεις, μαζί.

Αποφάσεις που διασφαλίζουν ένα πιο σταθερό μέλλον στην αγροτική παραγωγή, χωρίς, όμως, να υπονομεύεται το αύριο της χώρας και συνολικά οι μακροχρόνιες θυσίες  του ελληνικού λαού.

Το μέλλον μας είναι κοινό και διαμορφώνεται μόνο μέσα από κοινή προσπάθεια. Με συναινέσεις και διάλογο. Όχι με αντιπαραθέσεις και αρνήσεις.

Τα προβλήματα στις δημοκρατίες λύνονται με διάλογο και με διάθεση για συνεννόηση, στην οποία η κυβέρνηση επιμένει».

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:


Όλα ανοιχτά στην υπόθεση των αγροτικών μπλόκων, επόμενος σταθμός η Αθήνα

Για τρακτέρ στην Αθήνα, αποκλεισμούς στον Προμαχώνα, το Αεροδρόμιο Μακεδονία και τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου αναμένεται να αποφασίσουν οι αγρότες σε μια από τις πιο κομβικές συσκέψεις του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος των τελευταίων ετών, η οποία θα γίνει την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι στη Νίκαια της Λάρισας. 
Τα τελευταία 24ωρα, οι ζυμώσεις έχουν πυκνώσει, ο εκνευρισμός είναι εμφανής και οι τόνοι έχουν ανέβει στις συντονιστικές επιτροπές, ενώ στο τραπέζι έχουν πέσει πολλές προτάσεις για την επόμενη φάση των κινητοποιήσεων.

Έντονα συζητείται το ενδεχόμενο να κατέβουν τρακτέρ στην Αθήνα ή έστω να οργανωθεί ένα συλλαλητήριο το οποίο μένει να φανεί αν θα περάσει από την πανελλαδική σύσκεψη της Τρίτης. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αυτό είναι κάτι που ζητούν οι περισσότεροι αγρότες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις έξω από την Agrotica, αλλά δεν αποκλείεται να το μπλοκάρουν δυνάμεις με επιρροή οι οποίες όμως μέχρι τώρα είχαν ήπια παρουσία στις διεργασίες, αν όχι καμία.

Από την άλλη, οι περισσότεροι θεωρούν πως θα πρέπει να γίνει ένας συντονισμός ώστε οι κινητοποιήσεις να λάβουν διαστάσεις αντίστοιχες με εκείνες των Γερμανών. Συγκεκριμένα, έχουν σημειωθεί στον χάρτη τέσσερα σημεία:

  • Ακρόπολη
  • Προμαχώνας
  • Αεροδρόμιο Μακεδονίας
  • Γέφυρα Ριο – Αντίρριο

 Είτε με φορτηγά είτε απευθείας με οδήγηση από τα μπλόκα που βρίσκονται πιο κοντά στην Αθήνα, η μια εκ των προτάσεων θέλει τρακτέρ να προσεγγίσουν την Ακρόπολη, όσο ταυτόχρονα οι Μακεδόνες επιχειρήσουν κλείσιμο του Προμαχώνα, με την Χαλκιδική να κατευθύνεται προς το Αεροδρόμιο Μακεδονία. Στο ίδιο πλάνο, οι αγρότες από το Μεσολλόγι θα επιχειρήσουν αποκλεισμό της Γέφυρας Ρίο – Αντίρριο. Οι ίδιες φωνές δεν επιδιώκουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού όπως λένε, τα προβλήματα είναι γνωστά και κάτι τέτοιο δεν έρχεται να διευκολύνει. 

Μια άλλη πρόταση, εστιάζει στο να γίνει ένα συλλαλητήριο στην Αθήνα, κάτι το οποίο θα μπορούσε να οργανωθεί πιο εύκολα και πιο σύντομα, όσο στο μεταξύ ενισχύονται τα μπλόκα που έχουν στηθεί σε ολόκληρη την Επικράτεια.
Εκπρόσωποι των αγροτών εξηγούν την αρχικά περιορισμένη διάθεση για μπλόκα στο ότι οι πιο δυνατές φωνές προέρχονταν από την Θεσσαλία με πιο ειδικές λόγω περιστάσεων διεκδικήσεις, ενώ ξαφνιάστηκαν θετικά και από τις διαστάσεις που είδαν να παίρνουν οι κινητοποιήσεις πανευρωπαϊκά αλλά και από την διαπίστωση των κοινών προβλημάτων και διεκδικήσεων σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Αυτήν τη στιγμή, η κύρια δύναμη των αγροτών βρίσκεται στην Καρδίτσα, όπου υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 1.500 τρακτέρ- ακολουθούμενη από τον Πλατύκαμπο (500), την Πτολεμαϊδα (200), το Κάστρο Βοιωτίας (170),την Κουλούρα Ημαθίας και το Δερβένι Θεσσαλονίκης (από 150 τρακτέρ). Επίσης, 100 τρακτέρ βρίσκονται στα Μουδανιά και τα Τρίκαλα, 70 στην Καλαμπάκα και 50 στην Επανομή.

Σε κάθε περίπτωση, μετά τις ζυμώσεις που έγιναν στη νότια πύλη της Agrotica κατά το τετραήμερο συλλαλητήριο και ειδικά μετά το Σάββατο, οι εκπρόσωποι των αγροτών προβάλλουν μια γραμμή ενότητας που υπερβαίνει κομματικές ταυτότητες, με γνώμονα τη διεκδίκηση μηδενισμού του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, έναντι των 82 εκατ. που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μείωση στο αγροτικό τιμολόγιο ρεύματος στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα έναντι των περίπου 16 λεπτών που πληρώνουν σήμερα και των 14 περίπου λεπτών που θα χρεωθούν από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο τα αγροτικά τιμολόγια της ΔΕΗ, μετά την έκπτωση 10% που ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή η κυβέρνηση.

Με την κυβέρνηση να θεωρεί απαντημένα τα περισσότερα από τα αιτήματα των αγροτών και τις εργασίες της Agrotica να έχουν ολοκληρωθεί υπό τις κόρνες των τρακτέρ που βρίσκονταν στη νότια πύλη, οι αγροτικές κινητοποιήσεις εισέρχονται σε μια επόμενη φάση, κρίσιμη για τη συνέχισή τους. Φαίνεται πάντως, ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τα προηγούμενα 24ωρα και τα ζητήματα που προβάλουν οι παραγωγοί, δικαιολογούν την παρουσία τους στους δρόμους.

Δεν είναι ανεξάντλητοι οι πόροι προς τις αγρότες λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Η κυβέρνηση στηρίζει ενεργά τον αγροτικό κόσμο, μια από τις μεγαλύτερες «βιομηχανίες» της χώρας. Η οικονομία βελτιώνεται αλλά οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι, τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Το ποσό αρωγής για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τις μονάδες που επλήγησαν στη Θεσσαλία είναι από 5 -10.000 ευρώ, ενώ έχουν αποδεσμευτεί 795.000 ευρώ αθροιστικά κι έχουν καταβληθεί 147,7 εκατ.

Συνοπτικά τα μέτρα και οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι:

Η Επιστροφή φόρου κατνάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο και τα 5 νέα μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους για τους αγρότες θα συνοδευτεί με έκπτωση 10% από τη ΔΕΗ στο διάστημα Μάιος – Σεπτέμβριος 2024.

Η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει στους αγρότες μεσοπρόθεσμη μείωση 30% σε σχέση με τις σημερινές τιμές για συνεταιρισμούς και για μεμονωμένους αγρότες προορίζεται το πρόγραμμα “φωτοβολταϊκά στο χωράφι.”

Επίσης, στα μέτρα στήριξης εντάσσεται και το πρόγραμμα πράσινης ενέργειας Απόλλων

Εχουν δαπανηθεί 150 εκατομμύρια για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και 82 εκατ. για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης

Παραπάνω από 1 εκατομμύρια στρέμματα απελευθερώνονται για τους Έλληνες αγρότες. Η χώρα ζητά επανεξέταση στοιχείων αγροτικής παραγωγής σην ΕΕ για να παρεμβάσεις πράσινης γεωργίας

Σε ερώτηση σχετικά με την πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Ο κύριος Κασσελάκης ανέβηκε στο τρακτέρ αλλά δε συνομίλησε με άλλους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς σχετικά με την κοινή αγροτική πολιτική και τις επιπτώσεις. Ανήκει σε συγκεκριμένη πολιτική οικογένεια ο ΣΥΡΙΖΑ και οι προτάσεις του είχαν κόστος. Ας έρθει λοιπόν να μας πει για τη στάση του, κι ας αφήσει τα τρακτέρ. Ο προηγούμενος που ανέβηκε σε τρακτέρ από την Αξιωματική Αντιπολίτευση μόνο φόρους έβαλε. Τα προβλήματα λύνονται με πράξεις και σε αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται.», σημείωσε.

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

06-02-2024 21:11Νικος

Νοι.γουσταρο.ετσι.κληστετα. Παντού.αυγενακη.σκυψε.το. Κεφαλάκι.κανε.οτι.θα.σου. Πούνε.σε.εχουνε.στρημοξι. Καλά.δεν.καθαρηζεις.με.την. Αγροτιά.οχι.να.κοιταμε.για. Ανακαίνιση.στο.γραφιο.και. Κόσμος.να.ειναι.στους.δρομους.

Απάντηση

06-02-2024 16:50Αγροτης

Τι έγινε ρε παιδιά; Εδώ στην Κορινθία είμαστε ευχαριστημένοι από την Κυβέρνηση.θα έρθετε εσείς τώρα να κλείσετε τον Ισθμό;

Απάντηση

06-02-2024 16:09Κρητικος

Αν θελετε να σταθει ο κοσμος διπλα σας και να εχουν αποτελεσμα οι κινητοποιήσεις να συμπεριλαβετε στα αιτηματα για την ακαρπια και τους ελαιοπαραγωγους που δεν ειναι κατα κυριο επαγγελμα αγροτες και που ειναι οι μεγαλη πλειοψηφια των ελαιοπαραγωγων ωστε να εχουν κινητρο να καταιβουν στο δρομο.Αλλιως αν κανετε παλι το λαθος οπως π.χ με τις κορονοενισχυσεις και κοιταξετε μονο την παρτη σας θα παρετε απο τα τρια το μακρυτερο...

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

06-02-2024 00:10Rossos7

Λεφτά για εξοπλιστικά υπάρχουν...και μάλιστα πολλά!για τον απλό τον λαουτζικο όμως!ξεφτιλισμενοι της κυβέρνησης θα σας πάρουμε μαζί μας στο γκρεμό!αλήτες ρουφιάνοι δημοσιογράφοι!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία