BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Μαζικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας αγροτών Κρήτης για τους δασικούς χάρτες

Οι αγροτικοί σύλλογοι κατέβηκαν στους δρόμους την Τετάρτη 17 Μαρτίου, σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο, διαμαρτυρόμενοι για την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

kinitopoiisi-agrotes-rethymno1

47
0

Ηράκλειο

Η μηχανοκίνητη πορεία που πραγματοποίησαν οι αγρότες στο Ηράκλειο είχε ως αφετηρία το Παγκρήτιο Στάδιο και στην συνέχεια κατευθύνθηκε προς την Περιφέρεια Κρήτης προκειμένου να κατατεθεί υπόμνημα με τις δικές τους προτάσεις.

Στη συνέχεια, η Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά των Δασικών Χαρτών, επέδωσε ψήφισμα στον περιφερειάρχη Κρήτης για τους δασικούς χάρτες. Το ψήφισμα κατέθεσαν, ο πρόεδρος της Επιτροπής Πρίαμος Ιερωνυμάκης και τα μέλη του προεδρείου Μύρωνας Χιλετζάκης και Σταύρος Γαβαλάς.

Ζητώντας τη στήριξη του περιφερειάρχη Κρήτης, οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής, τόνισαν μεταξύ άλλων, πως «καμία αποδοχή, ανοχή ή συναίνεση στη διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών δεν θα υπάρξει, αν η πολιτεία δεν διασφαλίσει τις ιδιοκτησίες των Κρητικών».

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, μιλώντας στους συγκεντρωμένους αγρότες στην πλατεία Ελευθερίας ανακοίνωσε ότι, η Περιφέρεια αναγνωρίζει το δίκαιο των αιτημάτων τους και ζητά την αναστολή της ανάρτησης των δασικών χαρτών. Υπογράμμισε επίσης πως το Περιφερειακό Συμβούλιο ζητά να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα της Κρήτης υπέρ των παραγωγών, των αγροτών και των πολιτών του νησιού.

Σημειώνεται πως την πρόταση για προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ώστε να δοθεί η δυνατότητα επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων και άρσης των αδικιών που έχουν προκύψει, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης.

Τέλος, οι αγρότες, μέσω της της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής για τους δασικούς χάρτες κατέθεσαν σήμερα μηνυτήρια αναφορά ενώπιον της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και των εισαγγελικών Αρχών. Σύμφωνα με την Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή, η μηνυτήρια αναφορά υποβλήθηκε προκειμένου να διερευνηθούν τα ποινικά αδικήματα που τελέστηκαν σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και χιλιάδων πολιτών κατά την κατάρτιση, παραλαβή και θεώρηση από τα αρμόδια κρατικά όργανα των χαρτών, που ακολούθως αναρτήθηκαν, παραλήφθηκαν και πληρώθηκαν από το Δημόσιο.

Χανιά

Στα πλαίσια των κινητοποιήσεων, οι αγροτικές οργανώσεις του νομού Χανίων προχώρησαν σε κινητοποίηση στην Αντιπεριφέρεια Χανίων για να αντισταθούν στην επικείμενη δήμευση των περιουσιών μας μέσω του χαρακτηρισμού τους ως δασικές.

«Πιστεύουμε και ευχόμαστε να ακουστεί η φωνή του λαού των Χανίων και της Κρήτης και να λυθεί ειρηνικά το δίκαιο αίτημα μας , όπως αρμόζει σε μια ευνομούμενη πολιτεία. Καλούμε όλους τους Χανιώτες και όλους τους Κρητικούς να δώσουν τη δέουσα σημασία στο θέμα διότι είναι πολύ πιθανό να ξυπνήσουν ένα πρωί και να έχουν χάσει την περιουσία που τους άφησαν οι γονείς και οι παπούδες τους, και να έχει περάσει στο Δημόσιο το οποίο μετά θα την παραχωρήσει σε κάποιο «επενδυτή» για να στήσει αιολικό ή ηλιακό πάρκο», αναφέρουν οι αγροτικοί σύλλογοι.

Οι αγρότες ζητούν την απόσυρση και αναμόρφωση τους και ειδικότερα:

Ζητήθηκε να ληφθεί υπόψη το ιδιαίτερο ιδιοκτησιακό καθεστώτος του άρθρου 62 του Ν. 998/1979 στους δασικούς χάρτες, με βάση το οποίο η Κρήτη εξαιρείται από το μαχητό τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος απώλειας ιδιωτικής περιουσίας

Διαπιστώθηκε, μεγάλος αριθμός πρόδηλων σφαλμάτων τα οποία αφορούν κυρίως σε προφανή λάθη χαρακτηρισμού εκτάσεων ή παραλείψεις

Η μη ενσωμάτωση διοικητικών πράξεων (απαλλοτριώσεις, αίτηση ενιαίας ενίσχυσης, αμπελουργικό/ ελαιοκομικό μητρώο, αποφάσεις εκχερσώσεων των σχεδίων βελτίωσης του Προγράμματος ΥΠΑΑΤ κλπ)

Η επίδραση των δασικών χαρτών στις αγροτικές επιδοτήσεις

Η ανάγκη μείωσης των τελών για την άσκηση αντιρρήσεων

Το κοινό έγγραφο συνυπογράφουν οι εξής αγροτικές οργανώσεις:

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΧΑΝΙΩΝ

ΣΤΑΦΙΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΧΑΝΙΩΝ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΑΝΤΑΝΟΥ ΣΕΛΙΝΟΥ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΙΤΕΡΙΣΜΟΣ ΜΕΣΚΛΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΛΑΤΑΝΙΑ Ν. ΧΑΝΙΩΝ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΡΑΜΒΟΥΣΑΣ ΚΙΣΑΜΟΥ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΣΦΑΚΙΩΝ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΑΚΟΔΙΚΙΟΥ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΖΥΜΒΡΑΓΟΥ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΚΑΙ ΚΑΣΤΑΝΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΑΛ.ΡΟΥΜΑΤΩΝ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΙΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΑΛΙΤΙΣΣΑΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΙΟΥ-ΧΡΥΣΟΣΚΑΛΙΤΙΣΣΑΣ

Ι.Κ.Ε. ΦΑΛΑΣΑΡΝΩΝ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΕΛΙΝΟΥ-ΚΑΝΤΑΝΟΥ

Ι.Κ.Ε. ΚΟΜΠΟΓΙΑΝΝΙΤΑΚΗΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΠΛΑΤΑΝΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΒΟΥΤΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΣΑΡΑΚΙΝΑΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΡΟΔΟΒΑΝΙΟΥ

Ρέθυμνο

Μηχανοκίνητη πορεία αγροτικών, κτηνοτροφικών συλλόγων και φορέων του Ρεθύμνου, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη με τους συμμετέχοντες να αντιδρούν στην ορθότητα των δασικών χαρτών, σύμφωνα με την ανάρτησή τους και ζητούν την άμεση απόσυρσή τους.

Στην διαμαρτυρία συμμετείχαν και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης με στόχο να βρεθούν όπως επισήμανα δίπλα στους πολίτες δημότες τους ενισχύοντας τον δίκαιο -όπως τον χαρακτηρίζουν- αγώνα τους, ώστε να επανεξετασθεί η ορθότητα των δασικών χαρτών και να εκλείψουν τα λάθη.

Μηχανοκίνητες πορείες ξεκίνησαν από τον κόμβο Πανόρμου, τον κόμβο Ατσιπόπουλου, Τρία Μοναστήρια με όλα τα προβλεπόμενα κατά του κορονοϊού μέτρα και κατευθύνθηκε στο κέντρο της πόλης.

«Το κυρίαρχο αίτημα αγροτών και κτηνοτρόφων, είναι η απόσυρση των δασικών χαρτών, επανέλεγχος των λαθών και νέα ανάρτηση με καινούργιες προθεσμίες για τις ενστάσεις. Για όλους εμάς αγρότες κτηνοτρόφους τα προβλήματα που δημιουργούνται από τους αναρτημένους χάρτες αν δεν διορθωθούν είναι τεράστια. Χάνονται επιδοτήσεις, προγράμματα αγροτικά, προγράμματα και σχέδια βελτίωσης και βιολογικές καλλιέργειες. Υπάρχει τεράστιο ζήτημα με τους κτηνοτρόφους, ανακόπτεται η εξέλιξή μας, η επαγγελματική μας πορεία, και τίθεται ζήτημα επιβίωσης των οικογενειών μας», τονίζει ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Μυλοποτάμου.

Πηγή: efsyn.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία