BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αγροτών στην Κρήτη

Σε συγκέντρωση στην Περιφέρεια Κρήτης προχωρούν την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου αγρότες της Κρήτης ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Αγροτικών Σύλλογων Ηρακλείου και Αστερουσίων, στο πλαίσιο των πανελλαδικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος κυρίως λόγω της ακαρπίας της φετινής ελαιοπαραγωγής αλλά και στην αμπελοκαλλιέργεια.

agrotikos-syllogos-asteroysion-26-01-8

77
0

Καλούν σε μαζική συμμετοχή τους ελαιοπαραγωγούς κι αγρότες, καταγγέλλοντας πως «το κουτσούρεμα των επιδοτήσεων, το τεράστιο κόστος παραγωγής, η αύξηση στα καύσιμα, η αύξηση στα είδη διαβίωσης μας έχουν κάνει να ασφικτυούμε. Η όποια αύξηση της τιμής παραγωγού στο λάδι δεν έχει για εμάς κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα αφού η παραγωγή είναι στα Τάρταρα! Χρειάζεται να δοθεί άμεση λύση ώστε να μπορέσουμε να επιβιώσουμε και να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε».

Διεκδικούν:

  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση για την ακαρπία στην ελιά με 200 ευρώ το στρέμμα.
  • Αντίστοιχη ενίσχυση των συναδέλφων αμπελοπαραγωγών που και αυτοί φέτος δεν είχαν παραγωγή.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν ένα μεροκάματο να επιβιώσουν οι οικογένειές μας και να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Όχι στα σχέδια της κυβέρνησης που θέλει να αυξήσει τις εισφορές, να μειώσει τις αποζημιώσεις και να ανοίξει διάπλατα τον δρόμο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, το οποίο έχει εκτοξευτεί στον ουρανό! Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια. Μείωση του ενεργειακού κόστους που έχει ανεβάσει στα ύψη την τιμή του αρδευτικού νερού. Επιδότηση των παραγωγών για τις θαλάσσιες μεταφορές.
  • Στελέχωση των δομών Υγείας στην ύπαιθρο με το ανάλογο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, στελέχωση του ΕΚΑΒ και ενίσχυση του αναγκαίου εξοπλισμού. Να μην κλείσουν υπηρεσίες ΕΛΤΑ, υποκαταστήματα τραπεζών κ.ά.

Στην Αντιπεριφέρεια οι αγρότες των Χανίων

Σε αντίστοιχη κινητοποίηση σήμερα στις 11 π.μ., στην Αντιπεριφέρεια με τα αγροτικά αυτοκίνητα, καλεί η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων. Παλεύει και διεκδικεί:

  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση για την ακαρπία στην ελιά με 200 ευρώ το στρέμμα αλλά και τα άλλα προϊόντα που έχουν πληγεί από τις καιρικές συνθήκες, από ασθένειες και μύκητες όπως τα εσπεριδοειδή και τα κάστανα.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν ένα μεροκάματο να επιβιώσουν οι οικογένειές μας και να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Όχι στα σχέδια της κυβέρνησης που θέλει να αυξήσει τις εισφορές, να μειώσει τις αποζημιώσεις και να ανοίξει διάπλατα τον δρόμο στις ιδιωτικές εταιρείες.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής το οποίο έχει εκτοξευτεί στον ουρανό! Μείωση του ενεργειακού κόστους που έχει ανεβάσει στα ύψη την τιμή του αρδευτικού νερού.

Στο κάλεσμά της η Ομοσπονδία αναφέρει τα εξής:

«Όλο το προηγούμενο διάστημα έγινε πολύς λόγος μέσω των διαφόρων ρεπορτάζ για την τιμή του ελαιόλαδου που φτάνει σε υψηλές τιμές στα ράφια, για μια σειρά από αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που φτάνουν σε τιμές δυσπρόσιτες για τη λαϊκή οικογένεια. Πολύ λίγα όμως ακούσαμε για τη μειωμένη φετινή παραγωγή, για τη ζημιά από τον δάκο, για την πτωτική τιμή που έχει αυτή τη στιγμή το ελαιόλαδο στον παραγωγό, για τις τεράστιες ζημιές που έχει η φετινή παραγωγή σε όλες τις δενδρώδεις καλλιέργειες λόγω την ανομβρίας και των υψηλών θερμοκρασιών, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα. Η παραγωγή είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι σχεδόν στο σύνολο των προϊόντων και αν σε μερικά προϊόντα υπάρχουν λίγο καλύτερες τιμές σε σχέση με πέρυσι, όπως για παράδειγμα το ελαιόλαδο, το εισόδημα ουσιαστικά μειώνεται αφού δεν υπάρχει ικανοποιητική παραγωγή να πουλήσουμε.

Αντίστοιχα όμως είναι μειωμένη και η παραγωγή και σε μια σειρά από άλλα προϊόντα του νομού όπως τα κάστανα, τα αβοκάντο και τα εσπεριδοειδή.

Παράλληλα είχαμε και την τεράστια μείωση στη βασική ενίσχυση ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της ΚΑΠ η οποία ήρθε να συρρικνώσει ακόμα περισσότερο το εισόδημα μας. Όλη αυτή η ζημιά στην παραγωγή και οι μειώσεις στις ενισχύσεις γίνονται μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους με το κόστος παραγωγής να συνεχίζει να είναι υψηλό, με νέες αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και σε μέσα και εφόδια, με το κόστος της διαβίωσής μας συνολικά να παραμένει αβάσταχτο όπως και του υπόλοιπου λαού.

Ο μόνος δρόμος για την επιβίωσή μας είναι η οργανωμένη πάλη μέσα από το οργανωμένο αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα, μέσα από τους συλλόγους μας και την ΕΟΑΣΝΧ, τον συντονισμένο αγώνα μας μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων», αναφέρουν.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία