BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Λειψυδρία, φράγμα Μπραμιανών και μεθοδεύσεις κατάργησης ΟΕΒ-ΤΟΕΒ ανησυχούν αγρότες στην Ιεράπετρα

Απασχολεί τις τοπικές κοινωνίες και δη τον αγροτικό κόσμο η έντονη λειψυδρία μετά και τις προειδοποιήσεις των ειδικών για ολοένα και πιο τακτικά φαινόμενα ακραίας ζέστης στην Ευρώπη.

suskepsh-ierapetra

39
0

Η έντονη λειψυδρία σε πολλές περιοχές της Κρήτης βρέθηκε στο επίκεντρο έκτακτης σύσκεψης την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 στα γραφεία του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας με κεντρικά ζητούμενα την υπάρχουσα κατάσταση στον ταμιευτήρα Μπραμιανών αλλά και τα συμπληρωματικά έργα του εν λόγου φράγματος που απεντάχθηκαν από το Ανάκαμψης καθώς και για τις κινήσεις-  όπως ειπώθηκε - ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των υδάτων.

Να σημειωθεί ότι στην σύσκεψη παρευρέθησαν ο Αντιπεριφερειάρχης ν. Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης Γιάννης, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας  Μανώλης Φραγκούλης Μανώλης και ο πρόεδρος ΤΟΕΒ Ιεράπετρας Μανώλης Παπαδάκης.

Αφού αναλύθηκε η υπάρχουσα κατάσταση στον ταμιευτήρα Μπραμιανών, στην συνέχεια η συζήτηση επικεντρώθηκε στις εξελίξεις για τα δύο μεγάλα έργα ζωτικής σημασίας για την περιοχή.

Συγκεκριμένα, για την Προσαγωγό Διώρυγα του φράγματος Μπραμιανών, υπενθυμίζουμε ότι το έργο ξεκίνησε το 2023, έπειτα από μεγάλη καθυστέρηση λόγω πανδημίας. Δυστυχώς, έχει σταματήσει εδώ και πολλούς μήνες λόγω αδυναμίας παραλαβής στο δεύτερο φορτίο σωλήνων ενώ σύμφωνα με τον εργολάβο, το έργο δεν προβλέπεται να ολοκληρωθεί πριν από το τα τέλη 2025.

Το δεύτερο μεγάλο έργο για την περιοχή είναι τα Συμπληρωματικά Έργα του φράγματος Μπραμιανών για το οποίο θυμίζουμε ότι με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης το έργο απεντάχθηκε εν μια νυκτί τον Αύγουστο 2023 από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ βρισκόταν ήδη στο στάδιο αναδόχου εργολάβου. Για αυτό το έργο, στην σύσκεψη αποφασίστηκε να ενταθεί η πίεση ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας και με στόχο στην άμεση δημοσίευση ΦΕΚ των ζωνών απαλλοτρίωσης του έργου, με χρονικό περιθώριο τις Ευρωεκλογές 2024.

Άλλο ένα σημαντικό θέμα συζήτησης στην συνάντηση, είναι η πρόθεση της Κυβέρνησης να ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των υδάτων, με πρώτο στάδιο την κατάργηση των ΟΕΒ και ΤΟΕΒ και την μετέπειτα ίδρυση έναν ενιαίου φορέα διαχείρισης υδάτων. Η μεθόδευση αυτή έχει ξεκινήσει ήδη στην περιοχή της Θεσσαλίας και θεωρείται δεδομένο - αν το επιτρέψουμε - ό,τι θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες Περιφέρειες της Ελλάδος.

«Στο νομό Λασιθίου, οι ΤΟΕΒ του νομού απέστειλαν ήδη την έντονη αντίδραση τους, εγγράφως προς τα συναρμόδια υπουργεία. Για όλα τα παραπάνω καλούμε την τοπική κοινωνία της Ιεράπετρας να βρίσκεται σε αυξημένη επαγρύπνηση καθώς ανά πάσα στιγμή όλοι θα κληθούμε να διεκδικήσουμε αλλά και να υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας στην πρόσβαση σε αυτό το ύψιστο αγαθό, το νερό.», αναφέρουν σε ανακοίνωση τους ο πρόεδρος και ο γεν.γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ.κ. Ιωάννης Γαϊτάνης και Μιχαήλ Βιαννιτάκης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία