BACK TO
TOP

Τυροκόμος

69_3

Η ιστορία του τυροκοµείου της οικογένειας Σιαφαρίκα, ξεκινά από το 1930. Αρχικά η συλλογή γάλακτος και η παραγωγή κασεριού γινόταν σε πέντε µικρές αλλά άριστα οργανωµένες για την εποχή, µονάδες, οι οποίες βρίσκονταν στα χωριά της ορεινής Πίνδου.

Feta-paragwgi-2_5

Με την Ελλάδα να καταγράφει εμπορικό έλλειμμα με τη Βουλγαρία στον τομέα των γαλακτοκομικών, χαραμάδα διείσδυσης στην εν λόγω γειτονική αγορά ανοίγει η αύξηση τα τελευταία χρόνια της κατανάλωσης premium προϊόντων, όπως η Φέτα ΠΟΠ, η γραβιέρα, τα κατσικίσια τυριά και το παραδοσιακό γιαούρτι.

83_2

Με σταθερό στόχο την περαιτέρω διεύρυνσή της η συνεταιριστική βιοµηχανία της ΕΑΣ Αγρινίου συνεχίζει την ανοδική πορεία που πραγµατοποιεί τα τελευταία χρόνια το brand «Αµφιλοχίας Γη», το οποίο λανσαρίστηκε το 2020.

parmigiano-reggiano-cheese_1_orig_2

Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για προστασία των προϊόντων προέλευσης, μεταξύ αυτών και των τυριών, από απομιμήσεις που παράγονται σε άλλες μεριές του κόσμου έχει συχνά αποδειχθεί σημείο τριβής με παγκόσμιους εμπορικούς εταίρους της, ωστόσο αρκετές χώρες σταδιακά αρχίζουν να ακολουθούν τον ίδιο δρόμο.

70-71_2

Ήταν το 1956, όταν ο Βασίλειος Μπούµπας και τα αδέρφια του ξεκινούσαν από το Μέτσοβο για να ξεχειµωνιάσουν τα πρόβατά τους στα Τρίκαλα, ακολουθώντας τα βήµατα των γενιών που ήξεραν να ζουν σε αρµονία µε τη φύση.

Ταλαγανι_με_μπουκοβο_30_

Το Ταλαγάνι Αποστόλου, εμπλουτίζει τη γκάμα του με μια νέα πρόταση: το Ταλαγάνι Αποστόλου με μπούκοβο. Μια εκδοχή, που συνδυάζει την αυθεντική, ελληνική γεύση με πικάντικες νότες, προσφέροντας μια πιο έντονη και ξεχωριστή γευστική εμπειρία.

64c90ba0ed68683520d5e37a_filiera-parmigiano-reggiano

Η παραγωγή τυριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφτασε το 2024 σε ιστορικό υψηλό αγγίζοντας τους 10,85 εκατ. τόνους, με τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ να βρίσκονται σε περίοπτη θέση διατηρώντας ζωντανή την παράδοση και δίνοντας ώθηση στον τουρισμό της Γηραιάς Ηπείρου.

78-1

Η επίσηµη ιστορία του θεσσαλικού τυροκοµείου ξεκινά από τον Γιώργο Χώτο, ο οποίος µεταλαµπάδευσε µε θέρµη την τέχνη του στους δύο του γιους, τον Ιωάννη και τον Θανάση, που έστησαν µε προσωπικό µόχθο τη µονάδα στη Φαλάνη Λάρισας.

81_4

Στην ορεινή Ευρυτανία, εκεί όπου ο καθαρός αέρας και τα αγνά βοσκοτόπια των Αγράφων χαρίζουν γάλα εξαιρετικής ποιότητας, γεννήθηκε το 1981 το Τυροκοµείο Κουτροµάνος. Μια οικογενειακή επιχείρηση που παραµένει πιστή στην τέχνη της παραδοσιακής τυροκόµησης, συνδυάζοντας τη σοφία των προηγούµενων γενεών µε σύγχρονη τεχνογνωσία.

dodoni-viomixania-gala

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε ομόφωνα την εξαγορά της «ΔΩΔΩΝΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. – ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» από τον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία (απόφαση 894/2025) κατ’ άρθρο 8 παρ. 3 του ν.3959/2011.

C3EG3736NRLCZA6ZQN7TPDHFR4

Προς ρεκόρ οδεύουν οι εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων στην Κίνα, παρά τις οικονομικές δυσκολίες και την απόπειρα της χώρας να γίνει όσο το δυνατόν πιο αυτάρκης, σύμφωνα με στοιχεία της ερευνητικής εταιρείας Daily Dairy Report.

fonterra-nz

Οι αγρότες-μέτοχοι της Fonterra έδωσαν σε ποσοστό 88,47% το πράσινο φως για την πώληση των δραστηριοτήτων της στον τομέα των καταναλωτικών προϊόντων, Mainland Group, στη Lactalis έναντι περίπου 2 δισ. ευρώ σε ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

a7cb519c4b2b4330a914d37cdfdb5efa

Η Arla Foods Ελλάς είδε τον καθαρό κύκλο εργασιών της να ανέρχεται σε περίπου 68,933 εκατ. ευρώ το 2024 σημειώνοντας αύξηση ύψους 7,32% σε σχέση με το 2023, με το βούτυρο Lurpak να συνεχίζει να αποτελεί το σημαντικότερο προϊόν της εταιρείας και να σημειώνει περαιτέρω ανάπτυξη.

fe-DSC05057

Η ΜΕΒΓΑΛ γνωστοποίησε ότι ολοκλήρωσε την τελευταία φάση της επένδυσης επέκτασης της δυναμικότητας του τυροκομείου της, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για φέτα ΠΟΠ.

LoCgJmM-TFkahDIC-2048x1365

Η 34η διοργάνωση της Sommet de l’Elévage επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά τον ηγετικό ρόλο της στον κόσμο της βιώσιμης κτηνοτροφίας. Παρά τη φετινή δύσκολη συγκυρία – τα υγειονομικά μέτρα λόγω της Μεταδοτικής Οζώδους Δερματίτιδας (MOD) και την απουσία ζωντανών βοοειδών – η έκθεση κατάφερε να συγκεντρώσει 104.000 επαγγελματίες και θεσμικούς φορείς από όλο τον κόσμο, αναδεικνύοντας τη σημασία της ως κορυφαίο διεθνές ραντεβού του κλάδου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ