
Με πρώτη ύλη από τις ορεινές εκμεταλλεύσεις των 1.100 κτηνοτρόφων-παραγωγών του, ο Συνεταιρισμός Καλαβρύτων γράφει τη δική του ιστορία με αιχμή τη Φέτα ΠΟΠ.
Με πρώτη ύλη από τις ορεινές εκμεταλλεύσεις των 1.100 κτηνοτρόφων-παραγωγών του, ο Συνεταιρισμός Καλαβρύτων γράφει τη δική του ιστορία με αιχμή τη Φέτα ΠΟΠ.
Ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το ΜΕΒΓΑΛ Academilk, που απευθύνεται σε κτηνοτρόφους αγελαδινού και αιγοπρόβειου γάλακτος, εγκαινίασε επίσημα η ΜΕΒΓΑΛ με μία ενημερωτική ημερίδα αγελαδοτροφίας, που οργάνωσε στις εγκαταστάσεις της, την Τρίτη 20/05/25.
Η ΔΩΔΩΝΗ ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 1963 ως μια μικρή μονάδα παστερίωσης φρέσκου γάλακτος, συλλέγοντας γάλα από τους κτηνοτρόφους της Ηπείρου με στόχο να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Πάνω από μισό αιώνα μετά, η εταιρεία συγκαταλέγεται πλέον στις πρώτες θέσεις παραγωγής Φέτας ΠΟΠ, αποτελώντας έναν από τους βασικούς εκπροσώπους της ηπειρώτικης γεύσης τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και στο εξωτερικό, με ηχηρή παρουσία σε περισσότερες από 50 χώρες διεθνώς.
Η φράση «τα πολλά χέρια είναι ευλογημένα», αποκτά κυριολεκτικά περιεχόμενο στην διαδικασία της κουράς των προβάτων, που είθισται να γίνεται στα τέλη της άνοιξης για να «ξαλαφρώσουν» τα ζώα από το τρίχωμα τους και να μην υποφέρουν από την καλοκαιρινή ζέστη.
Πλατινένια διάκριση στα βραβεία Excellent Taste Awards 2025 απέσπασε η Γραβιέρα Νάξου Πιτταρά Π.Ο.Π. 12μηνης ωρίμανσης. Παράλληλα, το Τυροκομείο Πιτταρά απέσπασε ακόμα αρκετές βραβεύσεις παρά τις αντιξοότητες.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος την Κυριακή 1 Ιουνίου 2025 ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) στέκεται στη σημασία του «λευκού» χρυσού της διατροφής μας, τονίζοντας πως παρά τις διαρκώς αυξανόμενες προκλήσεις τα εθνικά μας προϊόντα (φέτα και ελληνικό γιαούρτι) συνεχίζουν να ακολουθούν σταθερά αυξητική τάση στους πρώτους μήνες του 2025 δείχνοντας τον δρόμο για την επιτυχία
Στα 15,856 εκατ. ευρώ ανήλθε ο κύκλος εργασιών της ΑΜΦΙΓΑΛ για το 2024, νούμερο υπερδιπλάσιο των επιδόσεων του 2023, το οποίο έφτασε τα 7,69 εκατ. ευρώ. Σημαντικότερος παράγοντας αυτής της ανόδου ήταν η εκκωφαντική αύξηση των πωλήσεων τυροκομικών προϊόντων της εταιρείας που το 2024 αυξήθηκαν σε 15,837 εκατ. ευρώ, έναντι 7,11 εκατ. ευρώ το 2023.
Ξεκίνησε τη διαδρομή της το 1952 και έκτοτε η εταιρεία ΡΟΥΣΣΑΣ ΑΕ ακολουθεί πιστά τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής Φέτας και ομοειδών τυριών, ώστε να επιτύχει ένα πραγματικά αυθεντικό προϊόν με απαράμιλλη γεύση.
Ανάπτυξη βρώσιμων films από αλεύρι τριτικάλε, εμπλουτισμένων με φυσικά συντηρητικά όπως η ναταμυκίνη, δείχνει τον δρόμο προς ένα βιώσιμο και ασφαλές μέλλον στη συσκευασία των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Σε πρωτοβουλίες για τη μείωση των ρύπων μεθανίου στρέφονται οι κολοσσοί της παγκόσμιας βιομηχανίας γαλακτοκομικών με εταιρείες όπως η Danone να στρέφονται όλο και περισσότερο σε καινοτόμες στρατηγικές βιωσιμότητας.
Η Danone παρουσίασε αυτή την εβδομάδα ένα νέο πρωτεϊνικό ρόφημα υπό το brand γιαουρτιών Oikos, καθώς ανταγωνιστικές εταιρείες όπως η Fairlife και η Chobani με παρόμοια προϊόντα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στους καταναλωτές, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Η αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική παρουσιάζει δυναμική ανάπτυξη, με σημαντική αύξηση στην κατανάλωση και τις εμπορικές ροές. Σύμφωνα με αναφορές, η αγορά γαλακτοκομικών στη Μέση Ανατολή εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 19,53 δισ. δολάρια το 2025 και τα 24,46 δισ. δολάρια το 2030, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 4,60% κατά την περίοδο 2025–2030.
Η ζωική γενετική βρίσκεται στο επίκεντρο της κορυφαίας παγκόσμιας έκθεσης κτηνοτροφίας Sommet De L’ Elevage, η οποία θα λάβει χώρα μεταξύ 7 και 10 Οκτωβρίου στο Clermont-Ferrand της Γαλλίας, ήτοι σε μια από τις σημαντικότερες ζώνες κτηνοτροφίας της Ευρώπης.
Η μετάβαση στα συστήματα ψύξης CO₂ δεν είναι απλώς οικολογική επιλογή, αλλά μια στρατηγική επιχειρηματική απόφαση με απτές οικονομικές αποδόσεις. Η τεχνολογία είναι ώριμη, δοκιμασμένη και ήδη προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε όσους την υιοθετούν νωρίς.
Με σταθερό γνώμονα την ποιότητα, τη φροντίδα και την καινοτομία, η ΟΛΥΜΠΟΣ συνεχίζει να επενδύει σε προϊόντα και ενέργειες που υπηρετούν όχι μόνο τη διατροφή, αλλά και τον άνθρωπο.
Σε φάση μεγάλων ανακατατάξεων έχει εισέλθει τον τελευταίο καιρό ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας στη χωρά με το στοίχημα βέβαια να παραμένει ανοιχτό, καθώς η γνωστή έως σήμερα εκτατική κτηνοτροφία χάνει οριστικά το τρένο του εκσυγχρονισμού στο νέο περιβάλλον, δίνοντας τη θέση της στις μεγάλες εντατικής μορφής, κλειστού τύπου εκμεταλλεύσεις.
Ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας, έχοντας προσφέρει πολλά στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου για χρόνια, σήμερα δείχνει να βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Με δεδομένο ωστόσο ότι η ύπαρξή του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οικονομική επιβίωση της γαλακτοβιομηχανίας, τόσο οι συντελεστές του κλάδου, όσο και η ίδια η Πολιτεία, καλούνται να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στην ανασύνταξη των παραγωγικών μονάδων και την ανόρθωση της πρωτογενούς παραγωγής.
Δήλωσε συμμετοχή έως 16/5 στο δίμηνο πρόγραμμα «Τυροκομία: Επιστήμη και Τέχνη» που παρέχει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ).