
Ενδοκοινοτικά η μέση τιμή γάλακτος έφτασε τα 0,537 €/kg, με μια πτώση τον Μάρτιο μεν, η οποία όμως παραμένει πάνω από τον πενταετή μέσο όρο.
Ενδοκοινοτικά η μέση τιμή γάλακτος έφτασε τα 0,537 €/kg, με μια πτώση τον Μάρτιο μεν, η οποία όμως παραμένει πάνω από τον πενταετή μέσο όρο.
Το τυρί Grana Padano της Ιταλίας γιόρτασε την 70ή επέτειό του το 2024 με εξαγωγές άνω των 2,68 εκατομμυρίων ρολών, αντικατοπτρίζοντας αύξηση άνω του 9,15% σε σύγκριση με το 2023, χάρη στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση και τις στρατηγικές επενδύσεις.
Κρίσιµης σηµασίας για το µέλλον της κτηνοτροφικής παραγωγής στην Ελλάδα, αναµένεται να αποδειχθεί η κυοφορούµενη συµφωνία για την εξαγορά της γαλακτοβιοµηχανίας ∆ωδώνη από τα Ελληνικά Γαλακτοκοµεία της οικογένειας Σαράντη.
Η προσθήκη κράνμπερι στο γιαούρτι ενισχύει τις φυσικοχημικές, οργανοληπτικές και βιοχημικές του ιδιότητες, προσφέροντας αντιοξειδωτική δραστηριότητα και αύξηση των φαινολικών και ανθοκυανινών.
Η παραγωγή ζυμώμενων γαλακτοκομικών προϊόντων είναι μία διαδικασία που εκτείνεται σε όλo τον κόσμο και συχνά έχει τις ρίζες της στην παράδοση και αποτελεί ένα πολύ καλό υπόστρωμα για τους προβιοτικούς οργανισμούς.
Πλέον, οι προκλήσεις στη διαχείριση του τυρογάλακτος και οι λύσεις βιώσιμης παραγωγής εφάπτονται, διαμορφώνοντας νέα δεδομένα και αναδεικνύοντας την ανάγκη για μια πιο ολιστική προσέγγιση στην ελληνική τυροκομία.
Ανοδικά κινήθηκε η παραγωγή όλων των κατηγοριών γαλακτοκομικών προϊόντων της Ρωσίας για το 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας της χώρας.
Η Γερμανία πιστοποιήθηκε ως πλήρως απαλλαγμένη από τον αφθώδη πυρετό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (WOAH), όπως ανακοίνωσε την Τρίτη 15 Απριλίου το ομοσπονδιακό υπουργείο Γεωργίας της χώρας.
Τρεις νέες διεθνείς βραβεύσεις έρχονται να επιβεβαιώσουν τη σταθερή προσήλωση της ΗΠΕΙΡΟΣ στην παραγωγή τυροκομικών προϊόντων ανώτερης ποιότητας και διατροφικής αξίας, πάντα με σεβασμό στις αυθεντικές ελληνικές γεύσεις και την παράδοση της ελληνικής τυροκομίας.
Σε ένα μοναδικό ταξίδι στον κόσμο του Parmigiano Reggiano, το “Caseifici Aperti”, μετέφερε για δύο μέρες το κοινό, 12 και 13 Απριλίου, με τις τυροκομικές μονάδες και πολιτιστικά σημεία της περιοχής να διαδίδουν τη γεύση και την παράδοση.
Η αυξημένη ζήτηση και κατανάλωση πλήρους φρέσκου γάλακτος που αναμένεται να συνεχιστεί καθόλη τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, προβλέπεται ότι θα φέρει την εκτόξευση της εν λόγω αγοράς στη Μέση Ανατολή, με την αξία της να εκτιμάται ότι θα εκτιναχθεί στα 32,6 δισ. ευρώ ως και το 2035, ακολουθώντας ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης ύψους 2,3%, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία IndexBox.
Όπως αναφέρεται σε μελέτη για την Ισπανική αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων, που εκπόνησε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στη Μαδρίτη, η εικόνα της Ελλάδος στην Ισπανία είναι θετική. Υπάρχει φιλική προδιάθεση και συμπεριφορά προς κάθε τι το ελληνικό από τους Ισπανούς, λόγω της μακρόχρονης επαφής και συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών αλλά και της επικρατούσης αντιλήψεως περί πολιτισμικής εγγύτητας και εγγύτητας νοοτροπίας.
Νέα έρευνα του Ιατρικού Πανεπιστημίου Βάρνας αναδεικνύει την αποτελεσματικότητα του αιθέριου ελαίου κύμινου ως φυσικό συντηρητικό για το λευκό τυρί άλμης, ενισχύοντας τη διάρκεια ζωής και την ασφάλεια του προϊόντος.
Η βραζιλιάνικη μονάδα του γαλλικού γίγαντα γαλακτοκομικών προϊόντων Lactalis σχεδιάζει να επενδύσει 47 εκατ. ευρώ σε ένα νέο τυροκομείο στην Uberlândia της Βραζιλίας έως το 2027. Η εγκατάσταση πρόκειται να παράγει 1.000 τόνους τυριού πράτο μηνιαίως, με επεξεργασία 10 εκατομμυρίων λίτρων γάλακτος.
Η αγορά γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων παρουσιάζει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, αλλά συνοδεύεται και από σημαντικές προκλήσεις, με τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των παραγωγικών και εμπορικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο να απαιτεί από τους παραγωγούς και τους εμπόρους στρατηγική ευελιξία.
Την πρόθεση τους να συγχωνευτούν στον μεγαλύτερο συνεταιρισμό γάλακτος στην Ευρώπη με περισσότερους από 12.000 παραγωγούς εξέφρασαν η Arla Foods και ο όμιλος DMK Group. Στόχος του εγχειρήματος είναι η επίτευξη ενός αθροιστικού pro forma τζίρου ύψους 19 δισ. ευρώ.
Σταθερός στις 148,7 μονάδες παρέμεινε ο δείκτης γαλακτοκομικών του FAO τον Μάρτιο, με την πτωτική πορεία των παγκόσμιων τιμών τυριού να αντισταθμίζεται από τις αυξημένες ποσοστώσεις βουτύρου και σκόνης γάλακτος.
Ο Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) 2025/661 της Επιτροπής, που εγκρίθηκε στις 3 Απριλίου 2025, αφορά μία τροποποίησης στις προδιαγραφές της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) «Parmigiano Reggiano».