
Με πρώτη ύλη από τις ορεινές εκμεταλλεύσεις των 1.100 κτηνοτρόφων-παραγωγών του, ο Συνεταιρισμός Καλαβρύτων γράφει τη δική του ιστορία με αιχμή τη Φέτα ΠΟΠ.
Με πρώτη ύλη από τις ορεινές εκμεταλλεύσεις των 1.100 κτηνοτρόφων-παραγωγών του, ο Συνεταιρισμός Καλαβρύτων γράφει τη δική του ιστορία με αιχμή τη Φέτα ΠΟΠ.
Φτιαγμένο αποκλειστικά από 100% φρέσκο ελληνικό πρόβειο γάλα, το Αρκαδικόν Γιαούρτι Πρόβειο Πλήρες παρασκευάζεται με τον παραδοσιακό τρόπο και ξεχωρίζει για την πλούσια, φυσική πέτσα του -σήμα κατατεθέν ποιότητας και γνησιότητας.
Την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2025, το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε στην Ελασσόνα η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Συνεταιρισμός «ΓάλαΕΛΛΑΣ», με θέμα: «Πώς τα συνεργατικά σχήματα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της υπαίθρου, της επαρχίας και του πρωτογενούς τομέα», προάγοντας το μήνυμα ότι τα ελληνικά προϊόντα έχουν ελληνική ταυτότητα.
Από το 1978 το εργοστάσιο γάλακτος ΕΓΝΗΛ ΕΠΕ παράγει και προσφέρει γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής ποιότητας με μοναδική γεύση, βασισμένη στις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής.
Η παγκόσμια παραγωγή γάλακτος προβλέπεται να φθάσει τα 992,7 εκατομμύρια τόνους το 2025, σημειώνοντας αύξηση 1% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εξαμηνιαία έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) για την παγκόσμια αγορά τροφίμων.
Σαν ένα ακόµη νούµερο πάνω σε µία επίσηµη κόλλα χαρτί δείχνουν να αντιµετωπίζουν οι αρµόδιοι τους αιγοπροβατοτρόφους που είτε έχασαν τα κοπάδια τους λόγω της ευλογιάς και της πανώλης εδώ και έναν ακριβώς χρόνο, είτε βρίσκονται µόνιµα σε µια κατάσταση πολιορκίας µέσα στους στάβλους τους υπό την οικονοµικά καταστροφική απειλή ενός κρούσµατος ζωονόσων.
Η γαλακτοβιομηχανία Όμηρος αποτελεί έναν από τους κορυφαίους εισκομιστές γάλακτος στην Ελλάδα διατηρώντας μακροχρόνια συνεργασία με πάνω από 2.500 Έλληνες κτηνοτρόφους και συγκεντρώνοντας περισσότερους από 45.000 τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος το χρόνο.
Στα 54 ευρώ ανά 100 κιλά αναμένεται η μέση τιμή του γάλακτος για το 2025 σύμφωνα με τη Rabobank με μια μικρή μείωση των τιμών αναμένεται στο δεύτερο μισό του έτους.
Μια ιστορία επιτυχίας ξεκινά κάπου στο 1979 όταν για πρώτη φορά ο Ιωάννης Κουβαράκης παρήγαγε το παραδοσιακό Ξύγαλο της Κρήτης και το έκανε γνωστό μέσω της μικρής επιχείρησης γαλακτοκομικών και τυροκομικών που λειτουργούσε στη Σητεία.
H ιστορία της µεγαλύτερης µονάδας παραγωγής αγελαδινού γάλακτος που βρίσκεται σε νησί φτάνει πίσω µέχρι το 1970, όταν ο Μανώλης Πιτταράς αγόρασε µια µοσχίδα για να πίνουν τα παιδιά του γάλα.
Ένας συνεταιρισµός που κέρδισε το δικαίωµα να έχει καταλυτικό λόγο στη διαµόρφωση της τιµής του γάλακτος δεν µπορεί παρά να λειτουργεί µε σχέδιο αλλά και όραµα για την περαιτέρω εξέλιξη του κλάδου. Για τον µικρό λοιπόν άθλο που έχει επιτύχει στην Ελασσόνα ο Συνεταιρισµός Γάλα Ελάςς µιλούν στην Agrenda ο Γιώργος Μηλιώνης, πρόεδρος του Συνεταιρισµού, και ο Τάσος Γκουγκουλιάς, γενικός διευθυντής.
Για τέταρτη διαδοχική χρονιά διακρίθηκε στον διεθνή διαγωνισμό Mediterranean Taste Awards η ΗΠΕΙΡΟΣ, η οποία έλαβε φέτος συνολικά 5 βραβεία.
Δραστική οικονομία στις δαπάνες στελεχιακού δυναμικού, εκλογίκευση των κωδικών παραγωγής προϊόντων, ανάθεση της συγκέντρωσης του γάλακτος σε αξιόπιστους εξωτερικούς συνεργάτες, υποστήριξη των κτηνοτρόφων για τη δημιουργία μεγάλων σύγχρονων κτηνοτροφικών μονάδων κλειστού τύπου και εν γένει αξιοποίηση του δυναμικού της Ηπείρου και της εμπειρίας που υπάρχει στην κτηνοτροφική παραγωγή, περιλαμβάνει το σχέδιο της οικογένειας Σαράντη – Ελληνικά Γαλακτοκομεία, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη.
Με μια λιτή εκδήλωση στο Μουσείο Τσιτσάνη, στην πόλη των Τρικάλων, η Ελληνικά Γαλακτοκομεία γιόρτασε το βράδυ της Τρίτης 10 Ιουνίου τα τεσσαρακοστά γενέθλια της Τυροκομίας Αδερφών Σαράντη, της εταιρείας από την οποία προέκυψε ο μεγαλύτερος γαλακτοκομικός όμιλος της χώρας.
Σχεδόν έτοιµο να ανοίξει τις πύλες του είναι το υπερσύγχρονο εργοστάσιο ζωοτροφών του Αγροτικού Γαλακτοκοµικού Συνεταιρισµού Καλαβρύτων, µια επένδυση ύψους 5 εκατ. ευρώ που δροµολογήθηκε µε στόχο την εξυπηρέτηση των 1.200 παραγωγών µελών του.
Με πρώτη ύλη από τις ορεινές εκμεταλλεύσεις των 1.100 κτηνοτρόφων-παραγωγών του, ο Συνεταιρισμός Καλαβρύτων γράφει τη δική του ιστορία με αιχμή τη Φέτα ΠΟΠ.
Ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το ΜΕΒΓΑΛ Academilk, που απευθύνεται σε κτηνοτρόφους αγελαδινού και αιγοπρόβειου γάλακτος, εγκαινίασε επίσημα η ΜΕΒΓΑΛ με μία ενημερωτική ημερίδα αγελαδοτροφίας, που οργάνωσε στις εγκαταστάσεις της, την Τρίτη 20/05/25.
Η ΔΩΔΩΝΗ ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 1963 ως μια μικρή μονάδα παστερίωσης φρέσκου γάλακτος, συλλέγοντας γάλα από τους κτηνοτρόφους της Ηπείρου με στόχο να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Πάνω από μισό αιώνα μετά, η εταιρεία συγκαταλέγεται πλέον στις πρώτες θέσεις παραγωγής Φέτας ΠΟΠ, αποτελώντας έναν από τους βασικούς εκπροσώπους της ηπειρώτικης γεύσης τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και στο εξωτερικό, με ηχηρή παρουσία σε περισσότερες από 50 χώρες διεθνώς.